Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Mirket Nineler Konser Veriyor metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 226-227-228-229-230-231-232-233-234 (Sanat Teması)

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları Sayfa 227

Merhaba Arkadaşlar,
7. temamızı sîzler için “Sanat” olarak belirledik.
Bu temamızda da neler öğreneceğimizle ilgili tahminde bulunalım.

Soru: Sanat” dendiğinde aklınıza neler geliyor?

Cevap: Sanat denince aklıma resim yapmak, şarkı söylemek, dans etmek ve heykel yapmak geliyor.

Soru: 7. temada yer alan metinlerin başlıklarını ve görsellerini inceleyiniz. Bu temada neler öğreneceğinizi tahmin ediniz.

Cevap: 7. temada sanatla ilgili konular öğreneceğimizi tahmin ediyorum. Müzik, sahne sanatları, seramik sanatı ve ebru gibi farklı sanat dallarını tanıyacağımızı düşünüyorum.

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları Sayfa 228

HAYDİ, BAŞLIYORUZ!

Soru: Orkestrada hangi çalgıların yer aldığını araştırınız. Bu çalgılardan birini seçerek arkadaşlarınıza tanıtınız.

Cevap: Orkestrada keman, piyano, flüt, davul, trompet ve çello gibi çalgılar yer alır. Keman, yaylı çalgılar ailesindendir ve dört teli vardır. Yay ile tellere sürtülerek çalınır ve genellikle klasik müzikte kullanılır.

ŞİMDİ OKUMA ZAMANI!

Metni sessiz okuma ku rallarına uygun okuyalım

Metni okuduktan sonra metnin istediğimiz bir bölümünü canlandıralım.

MİRKET NİNELER KONSER VERİYOR

Nene ve Nana çok farklı bir heyecan yaşıyorlardı. Çünkü orman hayvanlarıyla birlikte kurdukları orkestranın konser vereceği gün gelip çatmıştı. Konser daha önce hiç gitmedikleri ve çok merak ettikleri komşu kasabada yapılacaktı.
Sabahın erken saatlerinde mirket hızıyla hazırlanmışlar ve orkestra arkadaşlarıyla birlikte otobüslere doluşup yola çıkmışlardı. (…)
Konser verecekleri yere geldiklerinde sahnenin çoktan kurulmuş olduğunu gördüler. (…)
Nene mutlulukla, “Ne kadar görkemli!” diye çığlık attı. (…) Fil, kanguru, sincap, zürafa, geyik, tukan, su aygırı, maymun ve bülbülden oluşan diğer müzisyenler de sahneyi çok beğenmişlerdi belli ki. (…)
Bu arada telaşla oradan oraya koşan kunduzu kimse fark etmemişti. (…) Hızla otobüse girip çıkıyor, koltukların arasına, bagaja bakıp “Neredeler? Ne- redeler?” diye söylenip duruyordu. (…)
Kunduz nefes nefese “Çok büyük bir sorunumuz var!” diye haykırarak yak-

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları Sayfa 229

Loştı onLara. Bütün hayvanlar endişeyle ona baktılar. Kunduz “Müzik aletlerimiz…” dedi gözlerini kocaman açarak. “Hepsini ormanda unutmuşuz!”
Nene ve Nana şaşkınlıkla birbirlerine döndüler. Bu gerçekten de büyük bir sorundu. (…)
Gitar, flüt, davul, zil, tırtır, marakas, bateri, piyano. Hepsi çok uzaktaydı şimdi.
“Bunlar olmadan nasıl konser verebiliriz ki?” diye sordu Nana. Nene başını salladı. (…)
“Düşündüm de.” dedi Nana birden. Nene umutla ona döndü. (…) “Müzik aletlerimiz yoksa biz de onlara benzeyen bir şeyler bulmaya çalışırız.” Yerden bir sopa alıp önünde durdukları ahşap bahçe çitine sürttü. “Tırrrrrrr.” diye bir ses duyuldu.
Nene hayretle, “Aaa!” diyebildi sadece. Çıkan ses “tırtır” adlı enstrümanın sesi ile neredeyse aynıydı. (.)
Yakınlardaki bir evin kapısını çalan zürafa, eli kolu tencerelerle dolu döndü yanlarına. Tencereleri ters çevirip elindeki kepçeyle her birine vurmaya başladı. (…)
Böylece herkes kendi enstrümanına benzeyen bir şey bulmak için çabala- maya başladı.

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları Sayfa 230

Nene ve Nana etrafta dolaşıp her şeyi izliyorlardı. Yan yana dizip su doldurduğu bardaklara cam bir çubukla dokunarak büyülü bir ezgi çıkarabilen kanguruyu kutladılar. Tencere kapaklarını birbirine vurup müzik yapabilen maymuna şaşırdılar.
Göl kenarında bulup delikler açtığı saz çubuğunu flüt gibi kullanan tuka- nın fotoğrafını çektiler. Yakınlardaki kafeden aldığı pipetleri yan yana yapıştırarak görülmemiş bir pan flüt hâline getiren geyiği alkışladılar. Yol kenarında bulduğu kapaklı yoğurt kabını bir iple boynuna asıp eline aldığı iki dal parçasını da tokmak gibi kullanarak trampet yapan sincabı hayretler içinde izlediler. Cevizleri birbirine vurarak ritim çubuğu hâline getiren kunduza inanamadılar. Kutuların içine çamaşır ipi gererek gitar yapan su aygırına ise ne diyeceklerini bilemediler.
Konser saati gitgide yaklaşırken enstrümanların hepsi tamamlanmıştı bile. Solist bülbül gururla sahnedeki yerini aldı. Nene ve Nana orkestra şefi olarak izleyicileri karşılarken “Bugün çok farklı bir konser izleyeceksiniz. (…)” dediler. (…)
İlk şarkıyı yönetmek üzere yerini alan Nana, “Hey, Nene! Şef çubuklarımız da ormanda kalmış. Onlar olmadan orkestrayı nasıl yönetiriz? Bunu hiç düşünmemiştik.” diye fısıldadı endişeyle. Nene sakince elini çantasına attı ve gülümseyerek mor püsküllü şemsiyesini çıkardı. (…)

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları Sayfa 231

SÖZCÜKLERİ KEŞFEDİYORUZ

Soru: Sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Yeni öğrendiğiniz sözcükleri sözlük defterine yazınız.

Cevap:

Soru: Anlamlarını bulduğunuz yukarıdaki sözcükleri cümle içinde kullanınız.

Cevap:

Tırtır: Bisikletin tırtır sesi, sokakta yankılandı.
Trampet: Trampet çalan çocuk, okul gösterisinde çok dikkat çekti.
Pan Flüt: Müzisyen, sahnede pan flüt çalarak izleyicileri büyüledi.

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları Sayfa 232

OKUDUĞUMUZU ANLIYORUZ

Soru: Metin ile ilgili soruları “Hikâye Robotu” üzerinde cevaplayınız.

Cevap:

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları Sayfa 233

DİLİMİZİN KURALLARINI ÖĞRENİYORUZ

Soru: Aşağıdaki cümleler hangi tür metinlerden alınmıştır? Tablonun sağ tarafında yer alan bölümleri “X” ile işaretleyiniz.

Cevap:

Mirket Nineler Konser Veriyor Metni Cevapları Sayfa 234

Soru: Metinde satır sonuna sığmadığı için hecelerinden ayrılan sözcükleri noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

SESLİ DÜŞÜNÜYORUZ

Soru: Ülkemizin yetiştirdiği ünlü sanatkârları araştırınız. Seçtiğiniz bir sanatkârın yaşamı ve eserleri ile ilgili bilgileri sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

Konuşma esnasında arkadaşınızın sözünü kesmemeye, konuşmasının bitmesini beklemeye, uygun hitap ifadeleri kullanmaya dikkat ediniz.

Cevap: Ülkemizin yetiştirdiği ünlü sanatkârlardan biri Mimar Sinan’dır. Osmanlı döneminde yaşamış ve birçok önemli eser yapmıştır. En ünlü eserlerinden biri Edirne’deki Selimiye Camii’dir. Ayrıca İstanbul’daki Süleymaniye Camii de onun eserlerindendir. Mimar Sinan, mimarlık tarihine iz bırakan büyük bir ustadır. Eserlerinde estetik ve sağlamlığı bir arada kullanmıştır.

DÜŞÜNDÜKLERİMİZİ YAZIYORUZ

Soru: Araştırma yaptığınız sanatkâr ile ilgili bir hikâye yazınız. Yazdığınız bu hikâyeyi sınıf panosunda paylaşınız.

Hikâyemizi yazarken dikkat etmemiz gereken kuralları dikkatlice okuyalım.
Hikâyenizi yazarken oluş sırasına göre yazınız.
Hikâyenize uygun bir başlık belirleyiniz.
Hikâyenizi yazarken noktalama işaretlerine dikkat ediniz.

Cevap:

MİMAR SİNAN’IN BÜYÜK ESERİ

Bir zamanlar Osmanlı Devleti’nde, mimarlık dehası olan Mimar Sinan adında bir sanatkâr yaşardı. Sinan, yıllar boyunca birçok eser yapmış ve herkesin saygısını kazanmıştı. Bir gün padişah, Edirne şehrine çok özel bir cami yapılmasını istedi. Bu caminin hem büyük hem de sağlam olması gerekiyordu.

Mimar Sinan hemen çalışmalara başladı. Aylarca süren titiz çalışmalar sonunda Selimiye Camii yükselmeye başladı. Caminin kubbesi o kadar büyüktü ki herkes hayranlıkla izliyordu. Açılış günü cami tamamlandı ve halk caminin büyüklüğüne ve güzelliğine hayran kaldı.

Mimar Sinan, bu büyük eseriyle hem sanatını hem de ülkesini en güzel şekilde temsil etmiş oldu. Onun azmi ve çalışkanlığı, yüzyıllar sonra bile hatırlanmaya devam etti.

***Mirket Nineler Konser Veriyor metni cevapları Sayfa (226-227-228-229-230-231-232-233-234) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap