Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Köçürme (Mangala) metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 158-159-160-161-162-163 (Millî Kültürümüz Teması)

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları Sayfa 158

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: Köçürme (mangala) oyununun nasıl oynandığını arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap:

Soru: Oynamayı bildiğiniz zekâ oyunları nelerdir? Anlatınız.

Cevap:

KÖÇÜRME (MANGALA)
Bu metin, satranca benzeyen ve satrancın atası olan zekâ oyunlarımızdan köçürme oyunu hakkındadır. Binlerce yıllık bir Türk zekâ oyunudur. Türklerden Araplara geçen köçürme, oradan da dünyaya “mangala, mankala, mancala” adlarıyla dağılmıştır. Belli sayıdaki karşılıklı küçük kuyulara belli sayıdaki taşların birer birer sırayla göçürülmesi, dağıtılmasıyla oynanan ve eldeki son taşın bırakıldığı kuyudaki konumuyla üstünlük kazanılan bir oyundur. Kuyulardan taş göçürme, aktarma oyunları da denilebilecek köçürme oyunu, çok geniş bir oyun ailesidir. Yüzlerce değişik ad ve onlarca kuralla oynanan çeşitleri vardır. Dünyanın 17. yy.da Türklerden öğrendiği, uzun süre unutulmaya terk ettiğimiz, son yıllarda yeniden hatırlanmaya başlanan köçürme oyunları, her yaş ve seviyeden insanın zevkle oynadığı bir zekâ oyunudur. (…)
Köçürmenin Türk Zekâ Oyunları ve Satrançla Ortak Özellikleri
Türklere ait köçürme oyununun, ortak noktalarına bakıldığında, diğer Türk zekâ oyunları ve satranç ile akrabalığı olduğu görülmektedir. Bu da bizi, gelişmiş bir zekâ oyunu olan satrancın bir Türk oyunu olabileceği düşüncesine ulaştırmaktadır. (…)
Satranç ile köçürmenin şaşırtıcı derecede benzerlikleri görülür. Bu benzerlik bugüne kadar satrançla daha başka bir oyun arasında, mesela Eski Mısır’da oynanan ve satrancın atası olarak nitelenen “Senet Oyunu” arasında kurulamamıştır.
Köçürmedeki şu özellikler satrançta da vardır:
1. Zekâ oyunudur.
2. Taktik, gelecek oyunları ve uzağı görme, rakibi takip etme, oyununu bozma, şaşırtma gibi unsurları içeren bir savaş oyunudur.
3. Evlerde ve ortak sosyal mekânlarda oynanır.
4. Oynayanlarda zekâ gelişimi sağlar.
5. Avuca saklanan taşı bilen, oyuna başlar.
6. Oyuna ilk başlayan, oyun kurucu olarak daha iyi bir konum elde eder.
7. Taşlar renklidir.

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları Sayfa 159

8. Özel güçleri olan taşlar vardır: Köçürmedeki dede taşının olduğu kuyuya kimse dokunamaz.
9. Sıradan güçteki taşlar, bazı durumlarda özel taş hâline gelir.
10. Taşların ve kuyuların satrançta olduğu gibi özel adları vardır. (…)
Köçürmenin Önemi
(…) Şansa yer olmaması; oyuncuya oyunun hamlelerini, birkaç hamle sonrasını, rakip oyuncunun hamlelerine göre hamle yapmayı düşündürtmesi; matematik ve sayı sayma bilgisi gerektirmesi şüphesiz ki köçürme oyununun dama ve satranç gibi gelişmiş bir zekâ oyunu olduğunu göstermektedir. Hayatın her alanında köçürme oyununun farklı yönlerini yaşarız. Planlama, strateji, taktik gibi unsurları gerçekleştirmeye çalışırız. Köçürme oyununun özellikle çocuklarda oyun tahtasına odaklanabilme, olayları gözünde canlandırabilme, gelecekte olabilecekleri düşünerek ileriyi görebilme, yapabileceği birçok hamle içinden en iyisini seçebilme ve değerlendirme, hedefe ulaşmak için sabırlı ve temkinli davranma, planlama, rakibinin davranışlarını değerlendirebilme, tek başına zorluklarla mücadele ve karar verme açısından kişilik gelişimi, sosyal ortamlarda bulunması açısından da sosyal yönünün gelişmesi gibi konularda olumlu etkileri vardır. Kişisel değerleri güçlendirmesi, başkalarına saygılı olma, farklı bakış açılarını kabullenme gibi sosyal davranışların üzerinde de etkisi büyüktür. Kavrama yeteneğinin gelişmesi ile bilgiye ve mantığa dayalı çıkarımlarda, varsayımlarda bulunabilme, çok boyut ve derinlikte düşünebilme, mantık ve geleceği kurgulama ve karar verme gibi alanların gelişiminde önemli faydaları görülmüştür. (…)

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları Sayfa 160

1. ETKİNLİK

Soru: Okuduğunuz metinde geçen, anlamını bilmediğiniz kelime veya kelime gruplarını belirleyiniz. Bunların anlamlarını tahmin ederek aşağıya yazınız.

Cevap:

Soru: Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap:

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Köçürmenin dünyaya yayılışı ne zaman ve nasıl olmuştur? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Köçürme ve satrancın ortak özellikleri nelerdir? Örnekler veriniz.

Cevap:

Soru: Köçürmenin hangi özellikleri onun dama ve satranç gibi bir zekâ oyunu olduğunu göstermektedir? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Metinde köçürmenin hangi önemli özelliklerine vurgu yapılmıştır? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Eğitimde oyunların kullanılması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Daha önce Türkçe derslerinde ya da diğer derslerde oyunla öğrendiğiniz bir bilgi var mı? Anlatınız.

Cevap:

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları Sayfa 161

3. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıda geleneksel oyunlarımızdan bazıları tanıtılmıştır. Bu oyunları inceleyiniz.

Dokuz Kiremit
Oyuncular iki gruba ayrılır. Dokuz tane kiremit, bir daire çizilerek dairenin içine üst üste dizilir. Yazı tura atılarak oyunu hangi grubun başlatacağı belirlenir. Oyunu başlatacak olan grup sırayla kiremitlere doğru topu hızlıca yuvarlarken karşı grubun oyuncuları top ile onları kovalamaya başlar. Topa vurulmadan kaçan oyuncular kiremitleri üst üste dizmeye çalışır. Eğer dizerse puan alır ve oyunu ikinci kez oynama hakkı kazanır. Dizerken vurulursa hiç vurulmayan oyuncu kalmadığında oyun sırası diğer gruba geçer.

Çelik Çomak Oyunu
Bu oyun en az ikişer kişiden oluşan iki grup arasında oynanır. Oyunda biri 30 santimetre diğeri ise 70 santimetrelik iki sopa kullanılır. Düz bir zemine çizgi biçiminde küçük bir çukur açılır. Çukurun 20 adım uzağına bir çizgi çizilir. Oyunda ebe yoktur. Oyuna önce hangi grubun başlayacağı belirlenir. Belirlenen grup, oyuna başlamak için hazırdır. Karşı gruptan bir kişi, elindeki uzun sopayı önceden açılan çukurun üzerine yatay şekilde koyar. Oyuna ilk başlayan kişi, önceden çizilen çizgiden elindeki küçük sopayı çukur üzerindeki sopaya atar. Vurursa oyuna başlar. Elindeki büyük sopa ile küçük sopayı havaya kaldırır ve vurur. Küçük sopanın düştüğü yere kadar oyunu kaybeden grubun oyuncuları sekerek gider. Oyun bu şekilde devam eder.

Cevap:

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları Sayfa 162

Soru: Siz de oynamayı bildiğiniz geleneksel oyunlarımızdan birini arkadaşlarınıza tanıtınız. Sınıfta tanıtılan oyunlardan beğendiğiniz birini sınıfta ya da okul bahçesinde arkadaşlarınızla oynayınız.

4. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıda, atasözlerimizden birinin hikâyesi verilmiştir. Hikâyeyi noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.

LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ
İstanbul’da yaşayan Aksi Yusuf, peynir işiyle uğraşmaktadır. Trakya’dan aldığı peynirlerin bir kısmını İstanbul’da satar, bir kısmını da deniz yolu ile İzmir’e göndermektedir. Eli sıkıdır. Taşımacıların paralarını geç ödemek için bin dereden su getirdiğinden adı Aksi Yusuf’a çıkmıştı. Onu tanıyan gemiciler, İzmir’e hareket etmeden önce paralarının hiç değilse bir kısmını almak istedikleri zaman “Hele peynirler sağ salim varsın, istediğin parayı fazlasıyla alırsın.” der ve peynirler yerine vardıktan sonra da “Kaçmıyoruz ya, bugün yarın öderiz” diye oyalamaya devam ederdi.
Onun bu huyunu bilen kaptanlardan biri, işi baştan sıkı tutmaya karar verir. Gemiye peynirleri yükledikten sonra Aksi Yusuf’un karşısına çıkıp “Yusuf Efendi, bana biraz ödeme yap, tayfalarıma para ödeyeceğim. Geminin kalkması için masrafım var.” der. Aksi Yusuf her zamanki gibi “Hele peynirler sağ salim varsın..” diye söze başlayınca işin nereye varacağını bilen kaptan hemen araya girerek “Efendi, lafla peynir gemisi yürümez. Buna kömür lazım, yağ lazım. Parayı peşin ödemezsen Sarayburnu’nu bile dönemem!” der. Kaptanın bu lafı Aksi Yusuf’un o kadar hoşuna gider ki kahkahalarla gülmeye başlar. Sonra da çıkarıp paranın tamamını öder oracıkta.

Soru: Okuduğunuz hikâyeyi göz önünde bulundurarak anlamını bildiğiniz bir atasözünün hikâyesini kurgulayıp aşağıya yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap:

Köçürme (Mangala) Metni Cevapları Sayfa 163

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki ifadelerde boş bırakılan yerleri duygu ve düşüncelerinize uygun şekilde tamamlayınız.

Cevap:

Halk oyunlarıgibidir. Çünkü
Misafirperverlik Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Hatta “Misafir kısmetiyle gelir.” gibi atasözlerimiz
Türk kültürünü tanıtmak için..isterdim. Ayrıca
Kültürümüzdegibi geleneklerimiz vardır.
Bayramlarda ailenin tüm üyelerigibi mutluluk duyar.

6. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıya, tartışmacı anlatım biçimiyle “misafirperverlik” konulu bir paragraf yazınız. Yazınızda farklı yapıda fiiller kullanınız. Kullandığınız fiilleri yazı alanının altındaki kutulara yerleştiriniz.

Cevap:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Halk ozanlarımızın biriyle ilgili araştırma yapınız.

Cevap:

***Köçürme (Mangala) metni cevapları Sayfa (158-159-160-161-162-163) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap