Kızıl Renkli Komşumuz metni cevapları ve soruları, Hecce Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 52-53-54-55-56-57-58-59 (Doğa ve Evren Teması)
Kızıl Renkli Komşumuz Metni Cevapları
Kızıl Renkli Komşumuz Metni Cevapları Sayfa 52
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
“Uzay” kavramı ile ilgili bir araştırma yapınız. Yaptığınız araştırmadan yararlanarak gök bilimi hakkındaki bilgilerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.
Metni önemli bilgi, düşünce ve olayları hatırlamanızı sağlamak amacıyla not alarak okuma stratejisine uygun şekilde bunun için metnin türünün özelliklerine ve noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz. Sessiz okuma sırasında metinde önemli gördüğünüz bölümleri defterinize not ediniz. Okumanın ardından notlarınızı arkadaşlarınızın notlarıyla karşılaştırınız.
Kızıl Renkli Komşumuz
Her şey, 1800’lü yılların sonunda ünlü İtalyan gök bilimci Giovanni Schiaparelli’nin (Ciovanni Şiparelli) gezegenin yüzeyindeki vadi sistemini görmesiyle başladı. Schiaparelli’nin gördüğü, o dönemde yanlış yorumlandı ve bunların insan gibi akıllı canlıların yaptığı kanallar olduğu düşünüldü. Bunun ardından, tüm Avrupa ve Amerika’yı bir Mars tutkusu sardı. (…) Percival Lowell (Pörsivıl Lovıl), işi daha da karıştırdı. Lowell’m, öyle düşleri olmalı ki 1894 yılında kendi gözlemevinde yaptığı gözlemler sonucunda, Mars’ın kutuplarındaki buzulları eritip kurak olan ekvator bölgesine kanallarla taşıyan bir uygarlığın bulunduğunu öne sürdü. Bunun ardından, Mars’ta akıllı canlıların bulunduğu düşüncesi tüm dünyayı etkisi altına aldı. Bilim kurgu yazarları için iyi bir malzeme olan Mars ve oradaki “yeşil adamlar” insanlar için hem ilgi hem de korku kaynağı oldu. İnsanların Marslılara olan ilgisi, gezegene yapılan ilk başarılı uzay uçuşuna kadar sürdü. Gezegene ulaşmak için yapılan uçuşlar, 1960 yılında başladı. (…)
Kızıl Renkli Komşumuz Metni Cevapları Sayfa 53
İlk Mars uçuşlarında, gezegenin yüzeyindeki devasa çarpışma izlerine, güneş sisteminin en büyük yanardağlarına, en karmaşık ve uzun kanyonlara sahip olan bir gezegen olduğu görüldü. Mars’taki düşük yüzey sıcaklığı ve gece gündüz sıcaklık farkı, neredeyse tümüyle karbondioksitten oluşan çok ince atmosferi, onun yaşanmaz bir yer olduğu konusunda herkesi ikna etmişti.
Bu tarihten sonra, Mars uçuşları sürdü. Gezegenin yörüngesine giren ilk başarılı uzay aracı, Mariner 9’dur. Bu arada, Mars’ın yüzeyine araç indirme girişimleri de oldu. Bunların kimi daha inmeden, kimi de indikten sonra kaybedildi. Mars’a ilişkin ilk ayrıntılı bilgiler, Viking 1 ve Viking 2 adlı uzay araçlarından geldi. Bu araçlar, birer yörünge ve iniş araçlarından oluşuyordu. 1976 yılında gezegene ulaşan Vikinglerin iniş araçları başarılı bir şekilde yüzeye indiler. Bunun ardından, yörüngede ve yüzeyde bulunan araçlar Dünya’ya on binlerce fotoğraf gönderdi. Bununla da kalmayıp Mars toprağım ve atmosferini inceledi. Ayrıca gezegende olabilecek canlılar da araştırıldı. Ancak herhangi bir canlı izine rastlanmadı. En önemlisi, suyun izine rastlanmamış olsa da bir zamanlar bolca bulunduğunu düşündüren ipuçlarına rastlanıldı.
Bu uçuşların ardından, Mars uçuşlarına uzunca bir süre ara verildi. 1997 yılında gezegene ulaşan Pathfinder (Petfayndır) adlı araçla birlikte Mars’ta yeni bir dönem başlamış oldu. Daha önce gönderilen yüzey araçları, bir yörünge aracı ve bununla birlikte giden bir yüzey iniş aracından oluşuyordu. Pathfinder yüzeye doğrudan indi. Pathfinder’ın taşıdığı ve Dünya’dan yönetilen bir hareketli uzay aracı da bilim insanlarına Pathfinder’m çevresinde istedikleri yere gidip inceleme yapma olanağı tanıdı.
Kızıl Renkli Komşumuz Metni Cevapları Sayfa 54
Pathfinder’la yapılan araştırmalar, Mars’la ilgili bildiklerimizi pekiştirdi. Bu aracın yaptığı gözlemler, öncekilere göre çok daha duyarlıydı. Pathfinder’ın gözlemleri suyun varlığını doğrudan saptayamamış olsa da birçok önemli ipucu içeriyordu. Hatta aracın indiği Ares Vallis (Ares Volıs) bölgesinde bir zamanlar ciddi bir sel akıntısı meydana geldiği açıkça görülebiliyor. Eğer Mars’ta suyun varlığına ilişkin herhangi bir kanıta ulaşılmamış olsaydı büyük olasılıkla gezegen ilgi çekiciliğini önemli ölçüde kaybedecekti. Çünkü su, yaşam için ön koşul kabul ediliyor. Yeryüzünde, suyun olduğu hemen her yerde yaşam bulunuyor. Mars’ta bir zamanlar yaşamın bulunmuş olabileceği düşüncesi herkesi heyecanlandırıyor. Hatta belki gelecekte insanlar bu gezegene yerleşecekler. Çünkü Mars öteki gezegenler arasında Dünya’ya en çok benzeyeni. Onu yaşanılır hâle getirebilmek için çeşitli düşünceler de var. Ancak bu kısa süre içinde gerçekleşebilecek bir şey değil.
Kızıl Renkli Komşumuz Metni Cevapları Sayfa 55
Mars yüzeyi, yaşamın ortaya çıkmasına elverişli bir yer olmayabilir. Ancak kendi gezegenimizden biliyoruz ki yaşam için hiç elverişli olmayan okyanusların binlerce metre derinliklerinde, yer kabuğunun içlerinde ve lav akıntılarının yanı başında çeşitli canlılara rastlanabiliyor. Mars’ta da olası yer altı sularının yakınlarında, görece sıcak ve nemli bölgelerde yaşam başlamış olabilir.
(…)
Günümüzde Mars, uzaktan bakıldığında hâlâ cansız ve kuru bir gezegen olarak görünüyor. Mars’ta ne akıllı canlıların yapmış olduğu kanallar ne de gezegenimize saldırmak için bekleyen yeşil adamlar var. 18. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bu varsayımlar, birer düşten öteye gitmiyor. Ancak, yapılan son çalışmalar kuru görünen bu gezegende, yaşamın temel kaynağının, yani suyun azımsanmayacak kadar çok olduğunu gösteriyor. Mars, giderek bizim için daha farklı bir görünüm kazanıyor. Bu belki pek yakında gerçekleşmeyecek ama Mars’ı bir gün ikinci evimiz olarak göreceğiz.
1. ETKİNLİK
Kızıl Renkli Komşumuz Metni Cevapları Sayfa 56
Okuduğunuz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Kelime/Kelime Grubu: Temel kaynak
Tahminî Anlamı: Ana kaynak
Cümlem: Temel kaynaktan bilgi edinmişti.
Kelime/Kelime Grubu: yörünge aracı
Tahminî Anlamı: Herhangi bir yolculukta varılacak yere götüren harita navigasyon
Cümlem: Yörünge aracından sinyal gelmiyordu.
Kelime/Kelime Grubu: ipucu
Tahminî Anlamı: delil
Cümlem: O cinayetle ilgili bir ipucu yakalamıştı.
Kelime/Kelime Grubu: lav
Tahminî Anlamı: Yanardağlardan fışkıran alevlerin soğudukça etrafa yaydıkları toz ve küf
Cümlem: Lav tozları her yanı sarmıştı.
Kelime/Kelime Grubu: yüzey
Tahminî Anlamı: Bir şeyin yatay yüzü
Cümlem: Balkonun yüzeyini seramik ile döşedi.
Kelime/Kelime Grubu: saptama
Tahminî Anlamı: Bir olay ilgili çıkarımda bulunma
Cümlem: O olayla ilgili bir saptama yapmıştı
Kelime/Kelime Grubu: yanardağ
Tahminî Anlamı: Yanardağ ya da volkanik dağ, magmanın yeryüzünden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir.
Cümlem: Coğrafya kitabında yanardağ resmi gördüm.
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Avrupa ve Amerika’daki Mars tutkusu nasıl başlamıştır?
Cevap: Her şey, 1800’lü yılların sonunda ünlü İtalyan gök bilimci Giovanni Schiaparelli’nin (Ciovanni Şiparelli) gezegenin yüzeyindeki vadi sistemini görmesiyle başladı. Schiaparelli’nin gördüğü, o dönemde yanlış yorumlandı ve bunların insan gibi akıllı canlıların yaptığı kanallar olduğu düşünüldü. Bunun ardından, tüm Avrupa ve Amerika’yı bir Mars tutkusu sardı
2. Mars’a yapılan ilk uçuş sonrasında gezegen hakkında hangi bilgilere ulaşılmıştır?
Cevap: İlk Mars uçuşlarında, gezegenin yüzeyindeki devasa çarpışma izlerine, güneş sisteminin en büyük yanardağlarına, en karmaşık ve uzun kanyonlara sahip olan bir gezegen olduğu görüldü.
3. Mars’ta canlıların yaşayıp yaşamadığını tespit etmek için nasıl bir araştırma yapılmıştır?
Cevap: Su, yaşam için ön koşul kabul ediliyor. Yeryüzünde, suyun olduğu hemen her yerde yaşam bulunuyor. Mars’ta bir zamanlar yaşamın bulunmuş olabileceği düşüncesi herkesi heyecanlandırıyor. O nedenle su ile ilgili araştırma ve çalışmalar yapılmıştır.
4. Bilim insanları, neden Mars’ta yaşam olabileceğini düşünmüş?
Cevap: Çünkü Mars’ta su kaynaklarının varlığına rastlanmıştır. Su kaynaklarının varlığı canlı yaşamın da var olduğuna bir kanıttır.
5. 18. yüzyılın sonlarında Mars ile ilgili ortaya atılan varsayımlar nelerdir?
Cevap: Percival Lowell (Pörsivıl Lovıl), işi daha da karıştırdı. Lovvell’m, öyle düşleri olmalı ki 1894 yılında kendi gözlemevinde yaptığı gözlemler sonucunda, Mars’ın kutuplarındaki buzulları eritip kurak olan ekvator bölgesine kanallarla taşıyan bir uygarlığın bulunduğunu öne sürdü.
3. ETKİNLİK
Kızıl Renkli Komşumuz Metni Cevapları Sayfa 57
Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Cevap:
Metnin Konusu: Mars’ın ilk ne zamana araştırılmaya başlandığı ve Mars’taki geçmiş ve bugünkü çalışmalar
Metnin Ana Fikri: Dünya dışında başka gezegende de yaşamın olup olmadığı
4. ETKİNLİK
Okuduğunuz metinde yazar düşünceyi geliştirme yollarından (tanımlama, örneklendirme, tanık gösterme, karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma, benzetme) hangisini ya da hangilerini kullanmıştır? Nedenleriyle birlikte yazınız.
Cevap: Yazar şu yollardan faydalanmıştır:
Örnekleme: Percival Lowell (Pörsivıl Lovıl), işi daha da karıştırdı.
Sayısal verilerden yararlanma: Her şey, 1800’lü yılların sonunda ünlü İtalyan gök bilimci Giovanni Schiaparelli’nin (Ci- ovanni Şiparelli) gezegenin yüzeyindeki vadi sistemini görmesiyle başladı
Tanık gösterme: Lovvell’m, öyle düşleri olmalı ki 1894 yılında kendi gözlemevinde yaptığı gözlemler sonucunda, Mars’ın kutuplarındaki buzulları eritip kurak olan ekvator bölgesine kanallarla taşıyan bir uygarlığın bulunduğunu öne sürdü.
Açıklama: İnsanların Marslılara olan ilgisi, gezegene yapılan ilk başarılı uzay uçuşuna kadar sürdü. Gezegene ulaşmak için yapılan uçuşlar, 1960 yılında başladı
5. ETKİNLİK
Aşağıdaki fotoğrafları inceleyiniz. Fotoğraflarla ilgili soruları cevaplayınız.
Cevap: Fotoğraflarda uzay ve uzay araştırmaları yapan astronot görüyorum. Bu fotoları ilk gördüğümde aklıma hemen evrenin ne kadar sonsuz ve bilinmeyenlerle dolu olduğunu düşündüm. Beni en çok karanlık ve evrenin uçsuz bucaksızlığı etkiledi.
6. ETKİNLİK
Kızıl Renkli Komşumuz Metni Cevapları Sayfa 58
Aşağıdaki tabloyu inceleyiniz. Tabloyla ilgili verilen soruları cevaplayınız.
1. Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı kaç milyon kilometredir?
Cevap: 150 milyon kilometredir.
2. Uydusu olmayan gezegenler hangileridir?
Cevap: Merkür, Venüs ve Mars’tır.
3. Güneş’e en uzak olan gezegen hangisidir?
Cevap: Neptün.
4. 5’ten az uydusu olan gezegenleri yazınız.
Cevap: Dünya.
5. Uydusu en fazla olan gezegen hangisidir?
Cevap: Satürn.
7. ETKİNLİK
Kızıl Renkli Komşumuz Metni Cevapları Sayfa 59
Sınıfınızda “uzay” konulu bir konuşma yapınız. Konuşmanızda güdümlü konuşma stratejisini uygulayınız. Bu stratejiyi uygulayabilmek için sizden önce konuşan arkadaşlarınızın anlattıklarını dikkatlice dinleyiniz. Arkadaşlarınızın anlattıklarından yararlanarak konuyla ilgili olay, durum veya kişilere yeni bir bakış açısıyla bakılmasını sağlayınız. Konuşmalarınızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap:
UZAY KONULU BİR KONUŞMA ÖRNEĞİ
Uzay uçsuz bucaksız bir büyüklük ve genişliktedir. Bu durum insan oğlunu hem korkutmuş hem de ondaki merak duygusunu kamçılamıştır. O nedenle insan uzun uzun yıllar önce uzayı araştırmaya hatta hayal gücü sayesinde uzayın nasıl bir yer olduğu ve uzayda insana benzer canlıların olup olmadığını araştırmıştır. Bence uzayda yalnız değiliz. Çünkü yalnızlık iyi bir şey değil. Kötü de olsalar iyi de olsalar uzayda bizden başka canlıların olması bence iyi bir şey. Belki bir gün uzaylılarla tanışacağız ve onlarla daha gelişmiş bir dünya kuracağız. Kim bilir?
8. ETKİNLİK
Aşağıdaki yönergelere uyarak “uzay” kavramıyla ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.
• Yazacağınız metnin konusunu belirleyerek aşağıya yazınız.
Cevap: Uzay’ın sonsuzluğu ve insanda uyandırdığı merak
• Yazacağınız metnin ana fikrini belirleyerek aşağıya yazınız.
Cevap: İnsan uzayda yalnız mıdır?
• Belirlediğiniz konu ve ana fikre göre yazacağınız metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin taslağını aşağıya yazınız.
Cevap:
Taslağını oluşturduğunuz metni dosya kâğıdına yazınız. Metnin ilk paragrafında metni yazma amacınızı açıkça ifade etmeye gayret ediniz. Metnin belirlediğiniz konu, ana fikir ve hazırladığınız taslağa uygun olmasına özen gösteriniz. Metne uygun bir başlık koymayı unutmayınız.
• Yazdığınız metni görsel, tablo ve grafiklerle zenginleştiriniz.
• Metninizi gözden geçirirken varsa metindeki yazım, noktalama hatalarını ve anlatım bozukluklarını düzeltiniz.
• Yazdığınız metni sınıf panonuza asınız. Sınıf panosuna asılı olan metinleri okuyarak metinlerle ilgili düşüncelerinizi metni yazan arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Metnimde herhangi bir anlatım bozukluğu ve yazım yanlışı bulunmamaktadır.
***Kızıl Renkli Komşumuz metni cevapları Sayfa (52-53-54-55-56-57-58-59) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Çok kötü iyyyy