Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Kendine Güven ve Mimar Sinan metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 203-204-205-206-207-208-209 (Millî Kültürümüz Teması)

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 203

HAYDİ, BAŞLIYORUZ!

Soru: Ülkemizdeki şehirlerden birini seçerek tarihini, kültürünü, turistik yapılarını, gelenek ve göreneklerini araştırarak bir poster hazırlayınız.

Cevap: Şehir: İstanbul

Tarihi

  • İstanbul, 3000 yıllık bir tarihe sahiptir. Bizans, Roma ve Osmanlı gibi büyük imparatorlukların başkenti olmuştur. 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir.

Kültürü

  • İstanbul, farklı medeniyetlerin bir arada yaşadığı zengin bir kültüre sahiptir. Sanat, edebiyat ve müzik açısından Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir.

Turistik Yapıları

  • Ayasofya: Tarihi bir cami ve müze.
  • Topkapı Sarayı: Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetim merkezi.
  • Kız Kulesi: Efsanelere konu olan boğazdaki yapı.
  • Kapalıçarşı: Tarihi alışveriş merkezi.
  • Sultanahmet Camii: Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden biri.

Gelenek ve Görenekleri

  • Ramazan ayında iftar sofraları, Hıdırellez kutlamaları, misafirperverlik öne çıkar.
  • Geleneksel yemekler: Boğazda balık, simit, İstanbul pilavı.

Poster Tasarımı

  • Sol üst köşeye bir şehir haritası ve tarihi simgeler yerleştirin.
  • Sağ üst köşeye turistik yapıların fotoğraflarını ekleyin.

ŞİMDİ OKUMA ZAMANI!

Metnimizi vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek sesli okuyalım.

Arkadaşımız metni sesli okurken dinleme kurallarına uygun şekilde dinleyelim.

KENDİNE GÜVEN VE MİMAR SİNAN

Yemyeşil ağaçlarla kaplı, mis kokulu çiçeklerin bulunduğu, Kayseri ilinde küçük sevimli Ağırnas adındaki bir köyde, Sinan adında bir çocuk yaşıyordu. (…)
Bir gün köye yeni bir aile geldi. Bu yeni aile Sinanların evinin yanındaki boş arsaya kendileri için bir ev yaptıracaklardı. (…) İnşaat malzemelerini arsaya taşıyan at arabasının sesini duyunca hemen arsaya koştu, kendine bir yer bulup oturdu. Evi yapanları seyretmeye başladı. (…)
Evin yapımı bir hafta sürmüştü. Sinan, bir hafta boyunca her gün oraya gidiyor ve işçileri izliyordu. Sonunda evin yapımı bitti. (…)
Sinan ertesi sabah mutlu uyandı. (…) Bahçeye çıktı. (…)Bahçe duvarının bir bölümü yıkılmıştı. (…)
“Duvarı ben yapmalıyım.” dedi kendi kendine. (…)
Kahvaltısını yaptıktan sonra dışarı çıktığında annesini, yıkılan bahçe duvarının yanında buldu. Annesi onu görünce:
-Şimdi ne yapacağız? (…) Onu onarması için usta çağırmamız gerek ama duvar ustasının evi buraya çok uzak.

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 204

-Anneciğim, eğer izin verirsen bu duvarı ben onarmak istiyorum. (…)
-Tamam Sinan, deneyebilirsin. (…)
Sinan’ın önce harç hazırlaması gerekiyordu. (…) Ahırdan bulduğu samanla toprak ve suyu karıştırarak harç hazırladı. Yaptığı bu harç ve yıkıntıdan topladığı taşlarla duvarı örmeye başladı. (…)
Sinan yerdeki son taşları da dizince duvar tamamlandı. (…) Babası sabah giderken ardında bıraktığı yıkık duvarı, karşısında yapılmış bulunca çok şaşırdı. (…)
-Sinan, yoksa bu duvarı sen mi yaptın?
Sinan heyecandan konuşamıyordu, yalnızca “Evet.” diyebildi. (…)
-Aferin oğlum, duvar eskisinden çok daha güzel olmuş. (…)
(…) Köye gelen herkes bahçe duvarlarına hayran kalıyordu. (…) Artık köyün inşaat ustası onu yanında çalıştırıyor, birçok inşaatta beraber iş yapıyorlardı. (…)
Yaptığı işlerden sonra Sinan daha da çok heveslenmişti. Artık amacı yalnızca bahçe duvarı yapmak değildi. Büyük evler, hanlar, köprüler yapmak istiyordu.(.)

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 205

Sinan’ın inşaatlara olan merakı her geçen gün daha da artıyordu. (…) O dönemde, acemi ocağı adı verilen okullarda gençlere eğitim veriliyordu. Babası Sinan’ı bu okula göndermeye karar verdi. (…)
Sinan için yeni bir yaşam başlamıştı. (…) O zamanın padişahı, Sinan’ın başarılarını öğrenmişti. (…) Padişah gittiği bütün seferlere Sinan’ı da götürüyordu. (…)
Gittikleri seferlerin birinde karşılarına geniş, büyük bir nehir çıktı. Karşıya geçmeleri olanaksızdı. (…) Bir köprü yapılmalıydı. Sinan çevreyi inceledi, hesaplarını yaptı ve köprüyü yapabileceğini söyledi. Sinan ilk kez bir köprü inşa edecekti, kendine güveniyordu ama çok heyecanlıydı. (…)
Padişah, yeniçeriler ve ustalar bir süre nehrin kenarında konakladılar. İşçilerin ve yeniçerilerin de yardımıyla köprü tamamlandı. (…) Sinan hayallerini gerçekleştirmişti.
Onun adı artık, Mimar Sinan’dı. (…)

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 206

SÖZCÜKLERİ KEŞFEDİYORUZ

Soru: Aşağıda görselleri verilen sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Sözcüklerin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulup noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

OKUDUĞUMUZU ANLIYORUZ

Soru: Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Sinan’ın evlerinin yanındaki boş arsaya bir hafta boyunca gitmesinin nedeni nedir?

Cevap: Sinan, boş arsada yapılan evi izlemek için bir hafta boyunca oraya gitmiştir. İnşaat işçilerini ve yaptıkları işleri merakla takip etmiştir.

Soru: Sinan yıkılan bahçe duvarını nasıl onardı?

Cevap: Sinan, ahırdan bulduğu samanı toprak ve su ile karıştırarak harç hazırladı. Yıkıntıdan topladığı taşları kullanarak duvarı ördü ve başarılı bir şekilde onardı.

Soru: Sinan’a “Mimar Sinan” denmesinin nedeni nedir?

Cevap: Sinan, küçük yaşlardan itibaren inşaata meraklıydı. Başarılı bir eğitim alıp köprüler, evler ve büyük yapılar inşa ederek usta bir mimar oldu. Bu yüzden ona “Mimar Sinan” denmiştir.

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 207

DİLİMİZİN KURALLARINI ÖĞRENİYORUZ

Soru: Aşağıdaki örneği inceleyiniz. Siz de örnekteki gibi sözcüklerin son hecelerinden yeni sözcükler türetip yazınız. Yazılarınızda harfleri yapısal özelliklerine uygun yazmaya dikkat ediniz.

Cevap: Ozan, yazılarımızda noktalama işaretlerini kullanmamız neden önemlidir? Noktalama işaretleri okumamızı kolaylaştırır, okuduğumuzu doğru anlamamızı sağlar.

Ozan, yazılarımızda noktalama işaretlerini kullanmamız neden önemlidir?
Noktalama işaretleri okumamızı kolaylaştırır, okuduğumuzu doğru anlamamızı sağlar.

Soru: Yukarıda bulduğunuz sözcükleri kullanarak yaşadığınız şehirdeki tarihî bir yapıyı tanıtan kısa bir paragraf yazınız. Yazarken noktalama işaretlerini doğru kullanmaya dikkat ediniz.

Cevap: İstanbul’daki Ayasofya, 537 yılında inşa edilmiştir. Tarih boyunca kilise, cami ve müze olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise ibadete açık bir cami olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Kendine Güven ve Mimar Sinan Metni Cevapları Sayfa 208

SESLİ DÜŞÜNÜYORUZ

Soru: Görmek istediğiniz bir şehri neden merak ettiğinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: Ben Kapadokya’yı görmek istiyorum çünkü peri bacalarını ve yer altı şehirlerini çok merak ediyorum. Ayrıca balon turlarına katılmak ve eşsiz manzarayı izlemek beni çok heyecanlandırıyor. Bu yüzden bir gün orayı ziyaret etmek istiyorum.

DÜŞÜNDÜKLERİMİZİ YAZIYORUZ

Soru: Anlattıklarınızdan yola çıkarak merak ettiğiniz şehirle ilgili bir poster hazırlayınız. Hazırladığınız posterdeki şehirde bir mektup arkadaşınız olduğunu düşününüz. Ona yaşadığı şehirle ilgili düşüncelerinizi anlatan bir mektup yazınız.

Cevap:

MEKTUP

Sevgili Ali,

Merhaba! Kapadokya gibi büyüleyici bir şehirde yaşadığını duyduğumda çok heyecanlandım. Peri bacaları, yer altı şehirleri ve balon turları hakkında hep güzel şeyler duydum. Oralarda yaşam nasıl? Sabahları balonların yükseldiğini izlemek nasıl bir his, merak ediyorum.

Bir gün Kapadokya’ya gelirsem, bana bu eşsiz yerleri gezdirir misin? O zamana kadar şehrinle ilgili daha fazla şey öğrenmek için sabırsızlanıyorum. Cevabını dört gözle bekliyorum!

Sevgiler,
Ahmet Şimşek.

***Kendine Güven ve Mimar Sinan metni cevapları Sayfa (203-204-205-206-207-208-209) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap