Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 130-131-132-133-134-135 (Millî Kültürümüz Teması)

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme Metni Cevapları

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme Metni Cevapları Sayfa 130

METNE HAZIRLANALIM

Soru: Masal dinlemeyi ve anlatmayı sever misiniz?

Cevap: Masal dinlemeyi ve anlatmayı severim.

Soru: En sevdiğiniz masal hangisi? Niçin en çok bu masalı seviyorsunuz?

Cevap: En sevdiğim masal kendisini tuz kadar sevdiğini söyleyen oğlunu öldürtmek isteyen padişahla ilgili olan masaldır. Çünkü bu masal bana hayatta her şeyin bir değeri ve faydası olduğu dersini veriyor.

Soru: Aşağıdaki tekerlemeleri okuyunuz. Bu tekerlemelerin masalın hangi bölümlerinde yer aldığım söyleyiniz.

“Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; cinler top oynarken eski hamam içinde… Ben deyim şu ağaçtan, siz deyin şu yamaçtan, uçtu uçtu bir kuş uçtu; kuş uçmadı, Gümüş uçtu. Gümüş uçmadı, Memiş uçtu. Uçar mı, uçmaz mı demeye kalmadı; anam düştü eşikten, babam düştü beşikten…”
“O yıldan sonra sarayın bahçesindeki elmasını hiçbir kuş almamış. Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine…”

Cevap: Birinci tekerleme masalın giriş bölümünde ikinci tekerleme sonuç bölümünde yer alır.

Soru: Aşağıdaki kutucuklara Keloğlan’ın özelliklerinden bildiklerinizi yazınız.

Cevap: İyiliksever, akıllı, kurnaz, cesur.

Dinleyelim

Soru: “Keloğlan ve Gül Kız” adlı metni dikkatle dinleyiniz. Dinleme sırasında aşağıdaki soruyu cevaplayarak olayın sonucuna yönelik tahminlerinizi yazınız. Metni dinledikten sonra tahminlerinizi olayın sonucuyla karşılaştırınız ve defterinize metnin özetini yazınız.

Gülcü Baba’nın “Benden daha güzel gül yetiştiren yine yok. Olsaydı kızımı ona verirdim…” sözünden sonra olay nasıl sonuçlanmıştır?

Cevap:

Keloğlan ondan daha güzel bir gül yetiştirip Gülcü Baba’nın kızıyla evlenmiştir.

Tahminimle metindeki olayın sonucu aynı oldu.

Özet: Keloğlan’la yaşlı annesi beraber yaşıyorlarmış. Keloğlan annesi çok yaşlanmış. Bir gün Keloğlan’la konuşup, artık yaşlandığını, aklının onda kalmaması için bir iş öğrenmesi gerektiğini söylemiş. Keloğlan da bunun üzerine yola çıkmış. Bir şehre gelmiş. Orada Gülcü Baba’nın kızını görüp çok beğenmiş. Gülcü Baba’nın birisine kızını vermesinin tek bir şartı varmış, o da kendisinden daha güzel bir gül yetiştirmek. Keloğlan, Gülcü Baba’nın yanında çalışmaya başlamış, ondan gül yetiştirme tekniklerini öğrenmiş ve biraz da hileyle Gülcü Baba’nınkinden daha güzel bir gül yetiştirmiş ve Gülcü Baba’nın kızıyla evlenmiş.

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme Metni Cevapları Sayfa 131

Sözcük Çalışması

Soru: Aşağıda anlamları verilen sözcük ve sözcük gruplarını ipuçlarından yararlanarak bulmacaya yazınız.

1. Elde yapılan iş. (el emeği)
2. Çapalama işi. (çapa)
3. Bir işin en ince, hassas ve önemli noktası. (püf noktası)
4. Yoğun bir emek sonucu ortaya çıkan iş. (göz nuru)
5. Sevinç, neşe. (şenlik)
6. At, eşek vb. binek hayvanlarının eyeri üzerine geçirilen veya omuzda taşınan, içine öteberi koymaya yarayan, kilim veya halıdan yapılmış iki gözlü torba. (heybe)

Cevap:

Soru: Bulmacaya yazdığınız sözcük veya sözcük gruplarını anlamlarına uygun olacak şekilde birer cümlede kullanınız.

Cevap:

Cümlelerim:

  • Annem el emeği bir gömlek dikti.
  • Sabah erkenden babamla çapaya gideceğiz.
  • Her işin bir püf noktası vardır.
  • Kermeste göz nuru kıyafetler satılıyor.
  • Oğlum Yavuz bizim evin şenliğidir.
  • Dedem eşeğin heybesine ekmek koydu.

Anlayalım, Yorumlayalım

Soru: Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.

Soru: 1) Keloğlan nasıl bir gençtir?

Cevap: Doğru sözlü, yiğit bir delikanlıymış.

Soru: 2) Annesi, neden Keloğlan’dan yaşadıkları köyden uzaklara gitmesini istiyor?

Cevap: Annesi Keloğlan’ın bir hüner, sanat sahibi olması için köyden uzaklara gitmesini istiyor.

Soru: 3) Keloğlan Anadolu’nun şirin bir şehrinde kimi görüyor? Onu görür görmez ne hissediyor?

Cevap: Keloğlan Anadolu’nun şirin bir şehrinde Gülcü Hasan Dayı’nın kızını görüyor ve içinde bir yanıklık hissediyor yani onu çok beğeniyor.

Soru: 4) Keloğlan, Gülcü Baba’nın yanında neden çırak olarak işe başlıyor ve çıraklığı sırasında neler yapıyor?

Cevap: Gülcü Baba’dan daha güzel gül yetiştirip kızıyla evlenmek için Gülcü Baba’nın yanında neden çırak olarak işe başlıyor. Çıraklığı sırasında Gülcü Baba’nın iyi gül yetiştirmenin inceliklerini öğreniyor.

Soru: 5) Gül yarışmasında birinci olan Keloğlan, en güzel gülü yetiştirmesiyle ilgili ne söylüyor?

Cevap: Keloğlan böyle gül yetiştirmeyi Gülcü Baba’dan öğrendiğini ama Gül Kız’ın sevdasıyla suladığını söylemiş.

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme Metni Cevapları Sayfa 132

Soru: Dinlediğiniz metinden dürüstlük değerine uygun olmayan durumu belirleyerek aşağıya yazınız.

Cevap: Keloğlan’ın Gülcü Baba’nın haberi olmadan onun gülünden bir dal almış ve onu aşılamış. Gülcü Baba’dan öğrendiklerini kendi fidanına uygulamış, Gülcü Baba’nın fidanlarına ise olması gerekenden daha fazla gübre ve daha fazla az vermiş.

Soru: “Keloğlan ve Gül Kız” adlı metinde gerçek hayatta olmayacak, hayal ürünü olayları ya da ifadeleri yazınız. Metindeki abartılı ifadelere örnekler veriniz.

Cevap: Keloğlan’ın derelerden uçarak gitmesi gerçek hayatta olamayacak bir ifadedir. Keloğlan’ın Gül Kız’ı görünce içinde bir yanıklık hissetmesi, Keloğlan’ın yüreği yanık ifadesi, hayran kalıp parmaklarını ısırmışlar ifadesi abartılı ifadelerdir.

Soru: Roman, hikâye, masal vb. anlatı türlerinde kişilerin ve çevrenin tanıtıldığı; konunun, olayın anlatılmaya başlandığı bölüme serim bölümü denir. Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi bir metnin serim bölümünden alınmış olamaz? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme Metni Cevapları Sayfa 133

Soru: Aşağıdaki grafikte 10-13 yaş arası çocukların sevdikleri yazınsal türlere yönelik bilgi verilmiştir. Bu grafiğe göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

Soru: Bazı verilerin grafikle gösterilmesi nasıl kolaylıklar sağlamaktadır? Grafikle gösterim bu verilerle ilgili karşılaştırma ve çıkarım yapılmasını nasıl etkilemektedir?

Cevap: Grafikler, verileri görsel bir biçimde sunduğundan, karmaşık bilgilerin daha anlaşılır hale gelmesini sağlar. İnsanlar genellikle görsel verilere daha hızlı tepki verir. Grafikler, farklı verileri yan yana veya üst üste göstererek, karşılaştırma yapmayı kolaylaştırır. Örneğin, çubuk grafiklerde farklı grupların değerleri hemen gözlemlenebilir. Grafikler, metin ve sayılara kıyasla daha az zaman harcayarak bilgi edinmeyi sağlar. İnsanlar genellikle grafiklerdeki düzeni ve ilişkileri hızlıca kavrayabilir.

Söz Varlığımız

Soru: Onun yetiştirdiği güller en iri, en güzel renkli, en hoş kokulu güller olurmuş. Dinlediğiniz metinde geçen bu ifadedeki altı çizili sözcük aşağıdakilerden hangisinde aynı anlamda kullanılmıştır? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

Keloğlan ve Gül Kız Dinleme Metni Cevapları Sayfa 134

Konuşalım, Anlatalım

Soru: “Masalların kültürümüzdeki yeri ve önemi” konusunda yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. Edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşırken aşağıdaki hususları göz önünde bulundurunuz.

Cevap: Masallar, kültürümüzde toplumsal değerleri, gelenekleri ve ahlaki dersleri nesilden nesile aktarmada önemli bir role sahiptir. Çocuklara cesaret, dostluk ve dürüstlük gibi erdemleri öğretir, doğru ve yanlış kavramlarını aşılar. Aynı zamanda hayal gücünü geliştirir, yaratıcılığı teşvik eder ve farklı dünyalara açılmalarını sağlar. Masallar, kültürel kimliğin pekişmesine de katkı sunar; her toplum, kendi masalları aracılığıyla tarihini, coğrafyasını ve insanlarını tanıtır. Böylece, masallar hem eğlendirici hem de eğitici bir işlev üstlenir, toplumsal normları ve değerleri yansıtarak kültürel mirasın korunmasına yardımcı olur.

Soru: Öğrendiğiniz masalları arkadaşlarınıza anlatınız. Masalların hep mutlu sonla bitmesinin nedenlerini tartışınız.

Cevap: Masalların hep mutlu sonla bitmesi ve hep iyilerin kazanması, masalın okuyanlara vermek istediği mesajla ilgilidir. Masallar, bu yolla çocuklara “Siz hep de iyi olun ve sonuçta siz kazanın ve mutlu olun.” mesajı vermektedir.

KORKAK ALİ (KELOĞLAN)

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde iken, her gün öküzleri gütmeye giden, Ali adında küçük bir çocuk varmış. Ali çıkınını açıp azığını yediği sırada, onu daima kollayan bir tilki, bir kolayını bulur, Ali’nin azığından bir kısmını yer, sonra da karşısına geçer, yalanarak, onunla alay edermiş. Kızarmış Ali buna, kovalarmış tilkiyi ama bir türlü yakalayamazmış.

Bir gün yine ekmeğini yerken yere pekmezi dökülmüş, hemencecik bir sürü sinek üşüşüvermiş pekmezin üzerine. Ali bunlara bakmış, bakmış, sonra bir el vurmada altmışını birden öldürüvermiş. “Ben amma da yiğit kişiymişim ha..” demiş kendi kendine. “Bir vurmada, altmış aslan öldürdüm.”

Köye dönünce hemen demirciye gitmiş, bir kılıç dövdürmüş, üzerine de, “bir vurmada altmış aslan öldüren kahraman” diye yazdırmış. Ali bu kılıcı beline takarak yola koyulmuş. Az gitmiş, uz gitmiş, dere tepe düz gitmiş, akşamüzeri yorgun argın bir ormana varmış. Kılıcını bir dala astıktan sonra, derin bir uykuya dalmış. O sırada ormanda dolaşan birkaç dev Ali’ye rastlamışlar. “Taze ve güzel bir yem” diye sevinmişler içten içe. Fakat birde dalda asılı kılıçtaki yazıyı okuyunca ödleri patlamış korkudan. Ali’yi usulca uyandırmışlar ve kendilerine bir kötülük yapmaması için yalvarmışlar. “Telaşlanmayın, benden size kötülük gelmez” der Ali. “Siz bana kötülük etmedikçe tabii.” Bunun üzerine devler Ali’yi kendilerine baş seçerler ve alıp ormandaki evlerine götürürler.

Devler kış hazırlığı için her gün ormandan birer ağaç söküp getirirlermiş. Bir gün Ali’ye “hadi, bugünde sıra sende” demişler. “Öyle ise bana sağlam ve uzun bir urgan getirin, bir gidişte tüm ormanı söküp getireceğim,” der. Devler, ormanlarının yok olacağından telaşlanırlar ve bin bir rica ile Ali’yi işten caydırırlar, onun yerine odunları gene kendileri taşırlar. Ali de böylece odun taşımaktan kurtulur, foyası da meydana çıkmaz. Devler ayrıca sabahları kuvvet denemesi yapar, kocaman kocaman taşları ta uzaklara kadar fırlatırlarmış. “Hadi başkan senin de kuvvetini görelim” derler devler bir gün Ali’ye. Ali cebinden bir yumurta çıkartır, avucunda sıktığı gibi, sarısını akıtır. “Ben taşlarla oynamam, böyle bir sıkışta onların suyunu akıtırım” diye böbürlenir. Bunun üzerine devler, taş parçalarını avuçlarında sıkmaya çalışırlar ama bir türlü sularını akıtamazlar. “Hakkın var başkan, senin gücün yerinde” derler, sıvışıp giderler.

Ali böylece, bu denemeden de kurtulur kurnazlığı ile. Fakat günler geçtikçe, Ali’nin canı sıkılır bu tatsız yaşayıştan. Eve dönmek ister. Kendisine bir topal dev yoldaşlık etmektedir. Yoruldukça devin sırtına binermiş. Önceleri, öküzlerini otlattığı yere gelince, Ali’yi uzun zamandır göremeyen kurnaz tilki, bu işe önce şaşar, fakat sonra kahkahayı basarak: “Vay canına, ekmeğini elinden kaptığım aptal Ali, devin sırtına binmiş gidiyor” diye onunla alay eder. Ali öfke ile devin sırtından iner ve gülmekten gözleri yaşarmış tilkinin başını bir kılıçta gövdesinden ayırır. Sonra topal deve dönerek: “Öyle sarsak sarsak bakacağına, düş yola” diye bağırır. Dev, Ali’yi köyüne kadar taşır. Ali evinin damına çıkar ve yüksek sesle bağırır. “Baba, getir senin şu uzun saplı kılıcını şu topal devin işini göreyim.” Dev ölüm korkusu ile kaçmaya başlar, fakat telaştan yolunu kesen dereye düşüp boğulur. Ali de böylece anasına, babasına yeniden kavuşur.

Düşünelim, Yazalım

Soru: Aşağıda serim bölümü verilen masalın devamını farklı masal kahramanlarını bir araya getirerek 135. sayfadaki ilgili alana yazınız.

Evvel zaman içinde küçük bir köyde Keloğlan ile anası yaşarmış.
Keloğlan bazen oduna gidermiş ormana, bazen köyün koyunlarına çoban olurmuş. Ekmeğini çıkarırmış böylece.
Günlerden bir gün Keloğlan başka ülkelere gidip hem yeni yerler görmek hem de yeni işler yapmak istemiş.
Az gitmiş, uz gitmiş, ırmakları geçmiş, çok yer görmüş. Derken hava kararmaya yüz tutmuş. Keloğlan da biraz dinlenmek için çöküvermiş bir ağacın altına. O sırada bir ses duymuş. Kalkıp aranmış, bakınmış, bir ağacın kütüğünde oturan Hansel ile Gratel’i görmüş. O da ne Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Sedef Bacı… Keloğlan daha kimleri kimleri görmüş.

Cevap:

DOSTLUĞUN GÜCÜ

Keloğlan onlarla tanışıp arkadaş olmuş. Çok iyi anlaşıp, mutlu zaman geçiriyorlarmış ama ormanda karanlık güç belirmiş. Herkesin neşesini kaçırmaya çalışıyormuş.

Keloğlan, cesur bir çocukmuş. “Arkadaşlar, bu karanlık gücü durdurmalıyız!” demiş. Pamuk Prenses, “Ama nasıl?” diye sormuş. Keloğlan, “Sedef Bacı’nın bilgeliğini almalıyız. O, her sorunun çözümünü bulabilir!” diye yanıtlamış.

Hemen Sedef Bacı’nın evine doğru yola çıkmışlar. Sedef Bacı, gençlerin gelmesini sevinçle karşılamış. Onlara, “Karanlık güç, sevgi ve dostluğunuzla yok edilebilir. Birlikte hareket etmelisiniz,” demiş.

Keloğlan, Pamuk Prenses, Hansel ve Gretel, Yedi Cücelerle birlikte, karanlık gücün bulunduğu yere doğru yola çıkmışlar. Ormanda ilerlerken, cüceler şarkılar söyleyerek cesaretlerini artırmışlar. Hansel ve Gretel, ormanın derinliklerinden yol bulmalarına yardımcı olmak için birer parça ekmek bırakmışlar.

Sonunda, karanlık güçle karşılaşmışlar. Bu güç, onları korkutmaya çalışmış ama Keloğlan hemen bir plan yapmış. “Arkadaşlar, el ele tutuşalım ve birlikte şarkı söyleyelim!” demiş. Herkes el ele tutuşmuş ve neşeli bir şarkı söylemeye başlamış. Pamuk Prenses’in güzel sesi, karanlık gücün etkisini azaltmaya başlamış.

Karanlık güç, sevgi dolu seslerle yok olmaya başlamış. Yedi Cüceler, “Dostluk her zorluğu yener!” diye bağırarak daha güçlü bir şekilde şarkıya katılmışlar. Sonunda, karanlık güç tamamen yok olmuş ve orman bir kez daha neşeyle dolmuş.

Herkes büyük bir sevinçle dans etmeye başlamış. Sedef Bacı, “Sizlerin dostluğu, en güçlü silahtır,” demiş. O günden sonra, Keloğlan, Pamuk Prenses, Yedi Cüceler, Hansel ve Gretel, birlikte mutlu bir yaşam sürmüşler ve her zaman birbirlerine destek olmuşlar.

***Keloğlan ve Gül Kız Dinleme metni cevapları Sayfa (130-131-132-133-134-135) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap