Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Karamanoğlu Mehmet Bey ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Karamanoğlu Mehmet Bey ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları MEB Yayınları

Karamanoğlu Mehmet Bey ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. 

Karamanoğlu Mehmet Bey ve Türkçeye Katkıları

Karamanoğlu Mehmet Bey ve Türkçeye Katkıları

Karamanoğlu Mehmet Bey ya da 1. Mehmet Karamanoğulları Beyliği’nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Karamanoğlu Mehmet Bey’in doğum tarihi belli değildir fakat 22 Haziran 1280 tarihinde hayatını kaybettiği bilinmektedir. Larende de dünya da gelen Mehmet Bey, Konya’da ölmüştür. Karamanoğlu Mehmet Bey ve Türkçeye katkıları ise tarihe adeta altın harflerle yazılmıştır.

Karamanoğlu Mehmet Bey askeri ve idari yönden bilgili bir devlet adamı olmasının yanı sıra bilme verdiği önemle de anılmaktadır. Bilim adamlarını daima yakın çevresinde tutmuştur. Bunun yanı sıra Karamanoğlu Mehmet Bey Türkçeye de büyük önem vermiştir. 13. yüzyılın ortalarında Selçuklular devlet işlerinde Farsçayı kullanmakta idiler. Halk dilinde ise Türkçe konuşulmaktaydı. Türkçe halkın öz diliydi. Karamanoğlu Mehmet Bey millet olmanın ilk şartı olan dil birliğine çok önem vermekte ve bu birliğin sağlanması gerektiğine inanmaktaydı. Mehmet Bey bu dil birliğini sağlamak amacı ile Toroslarda yaşayan bütün Türkmenleri etrafına toplamış ve bir ordu kurmuştur.

Karamanoğulları’nın böyle güçlenmesinden rahatsızlık duyan Selçuklu ve Moğollar birlik güçlerini Karamanoğulları’nın üzerine yollamış ve büyük bir yenilgiye uğramışlardır. Bu şekilde Konya’ya giren Karamanoğulları’na, Konya’da yaşayan Selçuklu Türkleri destek olmuşlardır. Selçuklu Türklerinin Karamanoğulları ile birlik olması ile daha da güçlenmiş olan bu beylik, kısa zaman içerisinde çevre illerde de hakimiyet kurmuştur.

Karamanoğlu Mehmet Beyin Türkçeye Katkıları

Karamanoğlu Mehmet Bey idareciliği zamanında 13 Mayıs 1277 tarihinde ferman vererek Türkçeyi resmi dil ilan etmiştir. Bu fermanda Mehmet Bey “Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahda, bergahda ve dahi her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye” sözünü duyurmuştur. Bu söz: “Bugünden sonra divanda, dergâhta ve bargâhta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dil kullanılmayacaktır.” anlamındadır.

Karamanoğlu Mehmet Bey bu fermanı ve Türkçeye verdiği önemle, yalnızca askeri, siyasi ve idari bir zafer değil, kültürel bir zafer de kazanmıştır. Ayrıca Türkçeye olan bu katkısı, Dil Devrimi’nde Mustafa Kemal Atatürk’e ilham kaynağı olmuştur.

***6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 18 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
clap
8
angry
4
love
4
unlike
3
confused
2
happy
2
sad

2 Yorum

Yorum Yap