Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

İnsansı Robotlar Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

İnsansı Robotlar metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 135-136-137-138-139-140-141 (Bilim ve Teknoloji Teması)

İnsansı Robotlar Metni Cevapları

İnsansı Robotlar Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

İnsansı Robotlar Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

İnsansı Robotlar Metni Cevapları Sayfa 136

HAZIRLIK

Soru: Aşağıda tanımı verilen kavramın ne olduğunu tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Sözcük…
Sözcüğün Tanımı: Yeni buluş ortaya koyan, icat eden kimse.

Soru: İcatların önemi hakkında neler söyleyebilirsiniz? Mucidini bildiğiniz bir icat var mı? Açıklayınız.

Cevap:

Öğretmeniniz metni okurken dikkatle dinleyiniz. Ardından siz de metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

İNSANSI ROBOTLAR

Birinin sizin yerinize odanızı toplamasını ister miydiniz?
Ya da sizin için bir müzik aleti çalmasını? Peki size yemek hazırlamasını? Günümüzde insanların yaptığı bunlara benzer pek çok işi ve daha fazlasını bazı robotlar da yapabiliyor.
Çünkü işin aslı bu robotlar üretilirken robotların görünüşleri ve yetenekleri için insanlardan esinleniliyor. İşte bu robotlara insansı robotlar deniyor.
Çeşitli görevleri yerine getirmesi için tasarlanan makineler robot olarak tanımlanıyor. Robotlar bilgisayar aracılığıyla kontrol ediliyor. Kullanılan bilgisayar programları sayesinde robota komutlar veriliyor ve robot yönlendiriliyor. Robotların çok çeşitli kullanım alanı bulunuyor. Endüstri, tarım, tıp, eğitim, eğlence ve bilimsel araştırmalar, robotların kullanıldığı alanlardan yalnızca birkaçı. (…)
Günümüzde insanlara yardımcı olmaları ve insanlar için tehlikeli olan işleri kolayca yapabilmeleri için insan biçiminde robotlar tasarlanıyor. Android (androyid) ya da humanoid (hümınoit) robotlar olarak da bilinen insansı robotlar, genellikle baş, gövde, kollar ve bacaklardan oluşuyor. Ancak bazılarında bu bölümlerin hepsi birden olmayabiliyor. Yalnızca baştan ya da baş ve gövdeden oluşan insansı robotlar da üretiliyor. Ayrıca bazı robotların başı ve gövdelerinin çeşitli bölümleri, insan derisini andıran bir tür malzemeyle kaplanabiliyor. (…)
İnsansı robotlarda tıpkı diğer robotlar gibi bilgisayarlarla kontrol ediliyor. Programlarına göre düz zemin üzerinde yürüyebiliyor, merdiven çıkabiliyor, nesneleri tutup taşıyabiliyor, soru sorulduğunda yanıtlayabiliyor ve belirli durumlar karşısında tepki verebiliyorlar.

İnsansı Robotlar Metni Cevapları Sayfa 137

İnsansı robotlar tüm bunları, sahip oldukları elektronik ve mekanik parçaları sayesinde yapabiliyor. Kamera, mikrofon, motor, dişli, tekerlek ve güç kaynağı robotlarda kullanılan parçalardan bazıları.
Robotlar ışık, ses, konum gibi verileri üzerlerine yerleştirilmiş algılayıcılarla algılıyor. Algıladıkları verileri elektronik devreleri aracılığıyla topluyor ve kontrol ediyorlar. Sonrasında öğrenme ve sezme gibi insana özgü yeteneklerin elde edilmesini sağlayan yapay zekâ yazılımları sayesinde topladıkları verileri birbiriyle ilişkilendirerek bunlardan çıkarım yapıyorlar. Yaptıkları çıkarımlar sonucunda da mekanik parçaları sayesinde gerekli hareketleri yapıyorlar. (…)
Çeşitli amaçlarla üretilmiş pek çok insansı robot bulunuyor. İşte bu robotlardan birkaçı!

ASIMO
1986 yılından bu yana Japonya’da yaşlı ve engelli insanlara günlük işlerinde yardımcı olması için üretilen ASIMO adındaki insansı robotun çeşitii sürümleri bulunuyor. Yaklaşık yüz otuz santimetre boyundaki ASIMO, ortalama elli dört kilogram ağırlığında. Her sürümde yeni özellikler kazandırılan ASIMO, yürüyebiliyor, koşabiliyor, merdiven çıkabiliyor, insan yüzlerini ve seslerini ayırt edebiliyor, dans edebiliyor ve el sıkışabiliyor. Daha özel olaraksa insanlardan komut alabilen bu robot dilerseniz sizin için meyve suyu getirebiliyor ya da sizinle birlikte yürüyüşe çıkabiliyor! (…)

Kirobo
2013 yılında Japonya’da tasarlanan Kirobo yaklaşık bir kilogram ağırlığında ve otuz dört santimetre boyunda. Kirobo, sesleri ayırt edebildiği gibi yüzleri de tanıyabiliyor. Ayrıca Japonca konuşabiliyor ve video kaydı yapabiliyor.
Yer çekimi olmayan ortamlarda hareket edebilmek üzere tasarlanan Kirobo uzaya çıkan ilk insansı robot. 10 Ağustos 2013 tarihinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşan robot orada tam on sekiz ay kaldı. Bu süre içinde astronot Koichi VVakata’ya (Koiçi Vakata) arkadaşlık etti. Ayrıca uzayın fotoğraflarını çekti ve Dün- ya’ya mesajlar gönderdi. (…)

Atlas
2013 yılında ABD’de üretilen Atlas adındaki insansı robot arama-kurtarma çalışmaları için programlandı. Atlas kapıları açıp binalara girebiliyor, yangın borularına yangın hortumu bağlayabiliyor, merdivene tırmanabiliyor ve yolunu kapatan engelleri aşabiliyor.
Rashmi (Raşmi)
2016 yılında Hindistan’da üretimine başlanan Rashmi dört dil konuşabiliyor. Mimik de yapabilen Rashmi’nin dudakları konuşurken tıpkı bir insanınkiler gibi söylediği sözcüklere
uyumlu biçimde açılıp kapanıyor.

İnsansı Robotlar Metni Cevapları Sayfa 138

1. ETKİNLİK

Soru: Aşağıda, metinde kullanılan bazı sözcüklerin anlamları verilmiştir. Metindeki anlamlarından ve verilen ipucu harflerden hareketle sözcükleri bulup bulmacaya yerleştiriniz. Bulduğunuz sözcükleri ve sözcüklerin anlamlarını “Benim Sözlüğüm” defterine yazınız.

Cevap:

Belirli bir işi yerine getirmek için manyetizma ile kendisine çeşitli işler yaptırılabilen otomatik araç. ()
Bilgisayara bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisi. ()
Askerlere, izcilere, öğrencilere beden eğitimi çalışmalarında veya bir tören sırasında bir durumdan başka bir duruma geçmeleri için verilen buyruk, emir. ()
Ham maddeleri işlemek, enerji kaynaklarını yaratmak için kullanılan yöntemlerin ve araçların bütünü, sanayi. ()
Elektron temeline dayanan, elektronla ilgili. ()
Elektrik akımı etkisiyle sesi uzakta bulunan alıcıya ulaştıran araç. ()
Gaz, mayın, radyoaktif mineral, manyetik dalga vb.ni bulmaya, tanımaya yarayan cihaz, dedektör. ()

İnsansı Robotlar Metni Cevapları Sayfa 139

2. ETKİNLİK 

Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: Hangi özellikteki robotlara insansı robot denmektedir?

Cevap: Görünüşleri ve yetenekleri için insanlardan esinlenilen robotlara insansı robotlar denmektedir.

Soru: Robotlar hangi alanlarda kullanılmaktadır?

Cevap: Endüstri, tarım, tıp, eğitim, eğlence ve bilimsel araştırmalar.

Soru: İnsansı robotlar nasıl kontrol edilmektedir?

Cevap: Bilgisayar aracılığıyla kontrol ediliyor.

Soru: “ASIMO” robotunun özellikleri nelerdir?

Cevap: Yaklaşık yüz otuz santimetre boyunda, ortalama elli dört kilogram ağırlığındadır.

Soru: Robotların insan hayatında aktif kullanılması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Cevap:

Soru: Siz, insansı bir robot geliştirecek olsaydınız bu robot insanlara hangi hizmeti veya hizmetleri sunardı?

Cevap:

3. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki numaralandırılmış cümle gruplarını inceleyiniz.

Cevap:

I. Bu bilgisayarı yeni mi aldın?
II. Bunu yeni mi aldın?
I. Ay’a 1969 yılında ayak basıldı.
II. Nereye 1969 yılında ayak basıldı?
I. Hızlı trenleri ulaşım fuarında gördük.
II. Onları ulaşım fuarında gördük.
I. Bilim adamları yeni bir aşı buldu.
II. Onlar yeni bir aşı buldu.
I. Ülkelerden Türkiye, Fas, İngiltere toplantıya katıldı. .
II. Ülkelerden birkaçı toplantıya katıldı.

Soru: Yukarıdaki her grubun ikinci cümlesinde yer alan altı çizili sözcük, birinci cümledeki hangi sözcüğün yerini tutmaktadır? Yazınız.

Cevap:

Soru: Sizce her grubun ikinci cümlesinde yer alan altı çizili sözcük, birinci cümledeki bir ismin yerini tutmuş, o ismin yerine kullanılmış mıdır? Açıklayınız.

Cevap:

İsimlerin yerini tutan, onların yerine kullanılan sözcüklere zamir (adıl) denir.

İnsansı Robotlar Metni Cevapları Sayfa 140

4. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümlelerde kullanılan altı çizili sözcükler yerine uygun birer zamir kullanıp cümleleri örnekteki gibi yeniden yazınız.

Cevap:

Dedem, bahçedeki çınar ağacına bir ev yaptı. ,
O bahçedeki çınar ağacına bir ev yaptı.

Tilkiler, gece yarısı kümese girmiş…

Ayşe ve Şengül. bugün birçok yeni kitap getirdi.

Kardeşimle bugün ya da yarın Bolu’ya gideceğiz.

Cevizleri kırıp misafirlere ikram etti.

Aldıklarını dolaba özenle yerleştirdi.

Soru: Aşağıdaki parçada kullanılan zamirleri bulup zamirlerin altlarını çiziniz.

Cevap:

Hasan’ın heyecanı bir ay öncesinden başladı. Çünkü ilk defa bilim fuarına gidecekti. O da bunun heyecanıyla gün sayıyordu. Oraya arkadaşlarıyla gitmek istiyordu. Onlarla daha iyi vakit geçireceğini düşünüyordu. Orada pek çok mucit de olacaktı.

Soru: “İnsansı Robotlar” adlı metinde kullanılan zamirleri bulunuz. Bulduğunuz zamirler hangi isimlerin yerine kullanılmış olabilir? Bu sözcüklerin yerine zamir kullanılması metnin anlamını nasıl etkilemektedir? Açıklayınız.

Cevap:

İnsansı Robotlar Metni Cevapları Sayfa 141

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıda verilen karikatürü inceleyiniz. Karikatürün vermek istediği mesaj nedir? Arkadaşlarınızla paylaşınız

Cevap:

6. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki yazma alanına, yaptığınız araştırmadan faydalanarak teknoloji kullanımının günlük hayatımıza olan etkilerini konu alan istediğiniz türde bir metin yazınız.

Cevap:

***İnsansı Robotlar metni cevapları Sayfa (135-136-137-138-139-140-141) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap