Hayatını araştırdığınız bilim insanının kahramanı olduğu bir öykü yazınız. Yazarken yazım kurallarına dikkat ediniz. Metne uygun bir başlık belirlemeyi de unutmayınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Hayatını araştırdığınız bilim insanının kahramanı olduğu bir öykü yazınız. Yazarken yazım kurallarına dikkat ediniz. Metne uygun bir başlık belirlemeyi de unutmayınız.
Soru: Hayatını araştırdığınız bilim insanının kahramanı olduğu bir öykü yazınız. Yazarken yazım kurallarına dikkat ediniz. Metne uygun bir başlık belirlemeyi de unutmayınız.
Cevap:
MATEMATİK DÂHİSİ
1910 yılının 11 Ekim günü o zamanlar Osmanlı toprağı olan Selânik’te yıllar sonra matematik alanında çok önemli çalışmalar yapacak olan bir bebek dünyaya geldi. Bebeğin adı Cahit’ti.
Zor yıllardı. Osmanlı Devleti belki de en zor zamanlarından geçiyordu. Balkan Savaşlarının yaşandığı dönemdi. Küçük Cahit, ailesiyle birlikte doğduğu yer olan Selânik’i bırakıp İstanbul’a gelmişti. Daha küçükken bile çok zekiydi. Daha 4 yaşındayken şimdiki Kabataş Erkek Lisesi olan Beşiktaş Sultanisinde eğitim hayatına başlamıştı.
Hayat zor geçiyordu. Cahit ve ailesinin yaşadığı mahallede çok büyük yangınlar çıkınca Süleymaniye’ye taşındılar, daha sonra da Ankara’ya ve son olarak da İzmir’e.
Küçük Cahit’i de hayatımıza yaptıkları sihirli dokunuşlarla geleceğimizi şekillendiren en önemli kişi olan bir öğretmeni, matematik öğretmeni, keşfetmişti. Cahit’in matematik alanındaki yeteneği çok belliydi. Arkadaşlarının çözemediği tüm matematik sorularını kolayca çözüyordu. Bu yeteneğinden dolayı Paris’teki St. Louis Lisesine gönderildi. Üniversiteyi de Fransa’da Ecole Normale Superieurede tamamladı.
Kendi adıyla anılan Arf değişmezlerini icat etti, sonra Arf halkalarını buldu. Ondan geriye yaptığı çok önemli çalışmalar ve bir öğrencisine söylediği “Matematik esas olarak sabır olayıdır. Ezberleyerek değil, keşfederek anlamak gerekir.”, “Ben matematiğe hayatımı verdim, karşılığında hayatımı geri verdi.” sözleri kalmıştır.
***6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınları Sayfa 217 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap