Hacivat ve Karagöz ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları MEB Yayınları
Hacivat ve Karagöz ile ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Gölge oyunu denince akla “Karagöz ve Hacivat” oyunu gelir. Karagöz ve Hacivat gölge oyunundaki tipler, Osmanlı Devleti çatısı altında yaşamış ve toplumun farklı sosyal ve ekonomik katmanlarını, insan karakterlerini, hayali varlıkları temsil ederler. Bu tipler, temsil ettikleri kitlenin en temel özelliklerini yansıtırlar. Yansıtılan özellikler kılık, kıyafet, konuşma biçimleri, şiveleri, davranış biçimleri, dansları, söyledikleri maniler, mensup oldukları dinler, engelleri, olağanüstülükleri gibi özelliklerdir. Karagöz ve Hacivat oyunu dahilinde gölge oyunundaki tipler hangileridir birlikte bakalım.
Gölge oyunundaki tipler genel olarak şunlardır: Karagöz, Hacivat, Çelebi, Tiryaki, Beberuhi, Kayserili, Kastamanolulu, Laz, Kürt, Acem, Arap, Arnavut, Muhacir, Yahudi, Frenk (Rum), Ermeni, Çerkez, Tuzsuz Deli Bekir, Matiz, Sarhoş, Zeybek, Zenneler, Çingeneler, Çengi, Cazu, Cin…
Gölge oyunundaki tipleri gruplandırarak incelersek:
Eksen Kişiler: Baş kahramanlardır. Karagöz ve Hacivat gölge oyunundaki eksen kişilerdir.
Kadınlar: Zenneler, Karagöz’ün karısı, Hacivat’ın karısı, Kanlı Nigar, Salkım İnci…
Müslüman Olmayan Kişiler: Rum, Ermeni Yahudi…
Kabadayılar ve Sarhoşlar: Tuzsuz Deli Bekir, Sarhoş, Matiz…
Olağanüstü Kişi ve Varlıklar: Cinler, Cazular, Canan…
Anadolu Kişileri: Laz, Bolulu, Kayserili, Kastmanolulu, Kürt…
Anadolu Dışından Gelen Kişiler: Arnavut, Acem, Arap…
İstanbul Ağzı Konuşanlar: Çelebi, Tiryaki
Engelli Kişiler: Kekeme, Kambur…
Eğlendirici Kişiler: Köçek, Çengi, Hokkabaz, Cambaz…
Geçici Kişiler: Çeyizciler, Yoğurtçular, çocuklar…
Gölge oyunundaki tipler bu şekilde gruplandırılabilir. Bu tipler klasik Karagöz ve Hacivat oyunlarında genel olarak kullanılan tiplerdir. Bunlar dışında hayalciler kendi oluşturdukları tipleri de kullanmışlardır.
Bunlardan bazıları: Rum, Çingene, Külhancı, Pişekâr, Kavuklu, Kilci, Tulumbacılar, Bekçi, İmam, Haham, Doktor, Sünnetçi, Bolulu Aşçı, Hokkabaz, Soytarı, Curcunabazlar, Köçek, Cambaz, Ayvaz Serkis, Denyo, Aşık Hasan, İskele Kâhyası, Seymenler, Deliler, Dansöz, Bok Ana, Hımhım, Kekeme, Fahişe, Hermafrodit, Canan , Ferhat, Tahir, Yaşar (Karagöz’ün oğlu), Sivrikoz (Hacivat’ın oğlu), Hacivat’ın kızı, Sirin’in annesi, Zühre’nin babası vb.
***6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 242 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap