Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Gardaşım Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Gardaşım metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 67-68-69-70 (Erdemler Teması)

Gardaşım Metni Cevapları

Gardaşım Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Gardaşım Metni Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

Gardaşım Metni Cevapları Sayfa 67

TEMA ADI: Erdemler 
METİN ADI: Gardaşım 

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: 1) Halk ozanlarımızla ilgili yaptığınız araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Halk ozanlarımız saz eşliğinde şiir söylemiş ve halkın duygularını dile getirmiştir. En bilinenleri Karacaoğlan, Âşık Veysel ve Dadaloğlu’dur.

Soru: 2) Çevremizdeki insanlarla iyi ilişkiler kurabilmek için neler yapmalıyız? Açıklayınız.

Cevap: İnsanlara saygılı, anlayışlı ve yardımsever davranmalıyız. Böylece çevremizle iyi ilişkiler kurarız.

Şiiri, tür özelliklerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

GARDAŞIM*

Beni hor görme gardaşım
Sen altınsın ben tunç muyum
Aynı vardan var olmuşuz
Sen gümüşsün ben sac mıyım?

Ne var ise sende bende
Aynı varlık her bedende
Yarın mezara girende
Sen toksun da ben aç mıyım?

Kimi molla kimi derviş
Allah bize neler vermiş
Kimi arı çiçek dermiş
Sen balsın da ben çeç** miyim?

Topraktandır cümle beden
Nefsini öldür ölmeden
Böyle emretmiş Yaradan
Sen kalemsin ben uç muyum?

Tabiata Veysel aşık
Topraktan olduk gardaşık
Aynı yolcuyuz yoldaşık
Sen yolcusun ben baç*** mıyım?

Gardaşım Metni Cevapları Sayfa 68

1. ETKİNLİK

Soru: A) Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime veya kelime gruplarını belirleyerek bunların anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi aşağıya yazınız.

Cevap:

Tunç → Sert ve dayanıklı bir maden.

Sac → İnce demir levha.

Çeç → Boş bal peteği.

Baç → Vergi veya haraç.

Nefis → İnsanın istek ve arzuları.

Soru: B) Anlamını öğrendiğiniz kelimelerden iki tanesini seçerek birer cümlede kullanınız. Cümlelerinizi aşağıya yazınız.

Cevap:

✅Tunç heykel çok sağlamdı.

✅Annem sac üzerinde ekmek pişirdi.

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle sözlü olarak cevaplayınız.

Soru: 1) Şair, şiirin ilk dörtlüğünde herkesin eşit olduğunu hangi benzetmeleri kullanarak anlatmak istemiştir? Açıklayınız.

Cevap: Şair, altın-tunç, gümüş-sac benzetmeleriyle herkesin eşit olduğunu anlatmıştır.

Soru: 2) Okuduğunuz şiirde tüm insanların kardeş olduğunu hangi dörtlükteki ifadelerden anlıyorsunuz? Belirtiniz.

Cevap: “Topraktandır cümle beden / Nefsini öldür ölmeden” dörtlüğünde bütün insanların kardeş olduğu vurgulanmıştır.

Soru: 3) Şiirin en beğendiğiniz dörtlüğü hangisidir? Bu dörtlükten yaptığınız çıkarımları arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: En beğendiğim dörtlük “Ne var ise sende bende / Aynı varlık her bedende” kısmıdır, çünkü herkesin eşit olduğunu anlatır.

Soru: 4) İnsanların birbirlerine karşı üstünlük kurmaya çalışmaları, toplumsal hayatı nasıl etkiler? Açıklayınız.

Cevap: İnsanlar üstünlük kurmaya çalışınca toplumda ayrımcılık ve kavga çıkar.

Soru: 5) “Eşitlik” kavramı sizin için ne ifade etmektedir? Açıklayınız.

Cevap: Eşitlik, herkesin aynı haklara sahip olması ve kimsenin ayrılmaması demektir.

Gardaşım Metni Cevapları Sayfa 69

3. ETKİNLİK 

Soru: Âşık Veysel’in sesinden dinlediğiniz “Gardaşım” adlı türküyü, okuduğunuz metinle içerik, ahenk vb. özellikler bakımından karşılaştırınız. Karşılaştırma sonuçlarınızı aşağıya yazınız. Metinlerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Türkü de şiir de insanların kardeşliğini, eşitliğini ve sevgiyi anlatıyor. Şiirde benzetmeler daha çok, türküde ise ezgiyle birlikte duygular daha etkili veriliyor. İkisi de bende birlik, kardeşlik ve sevgi duygusu uyandırdı.

4. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıda yer alan atasözlerinin anlamlarını TDK Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nden bulunuz. Bu atasözlerinden birini kullanarak öyküleyici anlatım biçimiyle bir metin yazınız.

Ağacın meyvesi olunca başını aşağı salar.
Alçak uçan yüce konar, yüce konan alçak uçar.
Sana taşla vurana sen aşla var.

Cevap:

Anlamları:

  • Ağacın meyvesi olunca başını aşağı salar: İnsan olgunlaştıkça alçakgönüllü olur.
  • Alçak uçan yüce konar, yüce konan alçak uçar: Alçakgönüllü olan yükselir, kibirli olan düşer.
  • Sana taşla vurana sen aşla var: Kötülüğe iyilikle karşılık verilmelidir.

Ben metni “Sana taşla vurana sen aşla var” atasözüne göre yazdım.

Öyküleyici Metin: Mahallemizde yaşlı bir amca vardı. Her sabah erkenden kalkar, bahçesindeki ağaçlarla ilgilenirdi. Bir gün yoldan geçen çocuklardan biri ona taş attı. Amca sinirlenmedi, gülümseyerek çocuğu yanına çağırdı. Sepetten çıkardığı elmayı ona uzattı. Çocuk önce şaşırdı, sonra utandı. O günden sonra her sabah o çocuğu bahçede gördük. Yaşlı amca ona ağaçların bakımını öğretti. Çocuk, kötü davranışının yerine iyilik yapmayı öğrendi. İşte o zaman anladım ki “Sana taşla vurana sen aşla var” sözü gerçekten doğruymuş.

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki altı çizili ara sözlerin hangi ögenin açıklayıcısı olduğunu bularak cümlenin numarasını ilgili kutu içine örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Tarihimizin önemli şahsiyetlerinin “hoşgörü” ile ilgili özdeyişlerini araştırınız.

Cevap:

➡️“Hoşgörü” ile ilgili özdeyişler

➡️Mevlânâ: “Ne olursan ol, yine gel.”

➡️Yunus Emre: “Yaratılanı hoş gör, Yaradan’dan ötürü.”

➡️Hacı Bektaş-ı Veli: “İncinsen de incitme.”

➡️Ahi Evran: “Cömert ol, elinden geleni esirgeme.”

➡️Şeyh Edebali: “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.”

***Gardaşım metni cevapları Sayfa (67-68-69-70) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap