Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 184-185-186-187-188-189-190 ( Teması)
Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya Metni Cevapları
Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya Metni Cevapları Sayfa 184
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Teknolojinin günlük yaşantımıza sağladığı yararlar hakkındaki düşüncelerinizle ilgili yazınızı arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap: Teknoloji günlük hayatımızın her yerinde bizlere yardımcı olmaktadır. En basit örneklerden gidersek , buluşu zor ama hayatımızın her yerinde olan elektrik ve elektrikle açılan ışıklar. Işıklandırma sayesinde gece olduğu zaman da hayatımıza rahatça devam edebiliyoruz. Ödevlerimizi yapmak, günlük işlerimize devam etmek, gezmek, rahatça yemek yemek gibi birçok hayatsal faaliyetler ışıkla kolaylaşır. Eğer ışık olmasaydı önümüzü bile göremez çok zorlanırdık.
ELEKTRONİK BEYİNLERLE DOLU BİR DÜNYA
Elektronik beyinler günlük hayatımızda sürekli karşımıza çıkıyor. Hemen hemen her gün bu tür küçük makineleri kullanıyoruz. Müzik setimizde radyo frekansını ayarlıyoruz ve buradan gelen sinyalleri CD’ye aktarıp yeniden müziğe çevirebiliyoruz. (…) Elektronik beyinler, ev ve cep telefonlarıyla konuşulanları dijital sinyallere ve daha sonra sese dönüştürüyor. Yüzlerce telefon numarasını belleğine kaydediyoruz, tek tuşla bağlantı sağlıyoruz ve inanılmaz bir hızla haberleşme olanaklarına sahip oluyoruz. Bütün dünyayı birbirine bağlayan telefon ağları büyük bir bilgisayarı andırıyor. Elektronik beyinler sayesinde fırın, çamaşır makinesi ve mikrodalga fırınlar sıcaklığı, yıkama ve pişirme programlarını ayarlıyor ve enerji tasarrufuna katkıda bulunuyor. Fotoğraf makinesinde kullanılan elektronik beyin, objektif ve flaşlar sayesinde ışığı hesaplıyor ve ayarlayabiliyor. Elektronik beyinler aynı zamanda hesap makinesinde dört işlem, yüzde hesaplamaları için de kullanılıyor. Daha pek çok şeyde elektronik beyinli cihazlar karşımıza çıkıyor.
Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya Metni Cevapları Sayfa 185
Bilgisayar uzmanları ve mimarlar, “akıllı ev” diye adlandırdıkları yapılarda bu beyinlerin kullanıldığını ifade ediyorlar. Bu tür evlerde, birbirleriyle sürekli bilgi alışverişi içinde olan yüzlerce mikroçip bulunuyor. Bu mikroçipler, daha kapı girişinde yüz taraması yapıyor ve içeri girilip girilmeyeceğinin kararını veriyor. Üstelik içeri girmek için de artık anahtara ihtiyaç yok. Sistem, bir odaya adım atıldığı anda ışıkları açıyor ve istenilen sıcaklığı, pencerelerin konumuna göre kaloriferleri ve panjurları ayarlıyor. Sabahları uyandırma sistemi devreye giriyor, uyandırma saati çalar çalmaz tost ve kahve makineleri çalışmaya başlıyor. Mikroçipler sayesinde buzdolabının bile kontrolü mümkün oluyor. Mikroçipler alışveriş listesi de oluşturabiliyor ve bunu en yakın markete iletiyor veya evdeki malzemeye göre yemek tarifleri öneriyor. Ev sakinlerinin evde olmadığı zamanlarda ateş, su ve hırsız alarmını devreye sokuyor, derin dondurucuyu ayarlıyor, çiçekleri suluyor. Hırsızların evde kimsenin olmadığını anlamaması için düzensiz aralıklarla ışıkları açıp kapatıyor, farklı sesler çıkarıyor.
Ev dışında da birçok alanda elektronik beyinlerle karşılaşılıyor. Bilet gişelerindeki makineler tarifeyi hesaplayıp uygun bileti veriyor. Bankamatiklerle kurulan veri bağlantıları aracılığıyla yaşanılan şehirden çok uzaktayken bile hesapta para olup olmadığı kontrol edilebiliyor. Elektronik beyne sahip makineler para verebiliyor, yapılan işlemleri merkezî bir bilgisayara aktarabiliyor. Merkezî bilgisayar ise şahsın hesabının bulunduğu bankayı bu işlemlerden haberdar ediyor. (…) Market kasalarındaki elektronik beyinler, ürünlerin üzerinde bulunan barkodu okuyup ürün hakkında bilgi veriyor ve ürünün satıldığını ilgili merkezlere bildiriyor. (…)
Bazı insanların vücutlarında bile bu elektronik beyinler bulunuyor. Bir işitme cihazının içinde bulunan çok küçük bir çip, sadece gerekli sesleri filtreden geçiriyor. Hasta bir kalbin atışlarını düzenleyen bir çip, vücudun durumuna göre gerekli tempoyu ayarlıyor. Örneğin basamak çıkarken kalp atışlarını hızlandırıyor.
Peter CLAUSEN (Pitır KILAUZIN)
Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya Metni Cevapları Sayfa 186
1. ETKİNLİK
Metinde geçen aşağıdaki kelimeleri anlamının başına yazınız. Bu kelimeleri birer cümlede kullanınız.
bellek-dijital-objektif elektronik barkod-sinyal-frekans mikroçip
Cevap:
Bellek anlamı : Bir bilgisayarda verileri depolayan bölüm.
Cümle : Bilgisayarın belleğini restelermiş.
Dijital anlamı : Verilerin bir ekran üzerinde elektronik olarak gösterilmesi.
Cümle : Dijital gösteri çok dikkat çekiciydi.
Objektif anlamı : Fotoğraf makinesi, mikroskop, dürbün gibi optik aletlerde cisimlerden gelen ışınları alıp ekran üzerine aktaran mercek sistemi.
Cümle : Yeni bir objektif almıştım.
Elektronik anlamı : Elektrik akımını geçiren cihazların geliştirilmesiyle ilgilenen mühendislik dalı.
Cümle : Elektronik aletler her gün pahalanıyor.
Barkod anlamı : Malın değişik özelliklerini ve fiyatını belirten, elektronik aygıtların okuyabileceği biçimde düzenlenmiş etiket.
Cümle : Kitabın barkodu yırtılmış.
Sinyal anlamı : Bir şey bildirmek için verilen işaret
Cümle : Aracın sinyal lambası kırılmış.
Frekans anlamı : Titreşim sayısı.
Cümle : Radyodaki frekanslar bozulmuş.
Mikroçip anlamı : Küçük ve hafif elektronik parça.
Cümle : Mikroçipler gelecekte teknolojiyi belirleyecekler.
Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya Metni Cevapları Sayfa 187
2. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. Elektronik beyinlerin kullanıldığı makineler hangileriymiş?
Cevap: Müzik setimizde , ev ve cep telefonlarında, fırın, çamaşır makinesi ve mikrodalga fırınlarda, fotoğraf makinelerinde ve akıllı evlerde var.
2. Elektronik beyinler en çok hangi meslek grupları ve hangi alanlarda kullanılmaktaymış?
Cevap: Bilgisayar uzmanları ve mimarlar , cihaz üreticileri tarafından bunların üretiminde kullanılmaktadır.
3. Akıllı evlerde elektronik beyinlerden nasıl yararlanılmaktaymış?
Cevap: Bu evlerde kapı girişinde yüz taraması yapıyor ve içeri girilip girilmeyeceğinin kararını veriyor. ışıkları açıyor ve istenilen sıcaklığı, pencerelerin konumuna göre kaloriferleri ve panjurları ayarlıyor. Sabahları uyandırma sistemi devreye giriyor, uyandırma saati çalar çalmaz tost ve kahve makineleri çalışmaya başlıyor. Mikroçipler sayesinde buzdolabının bile kontrolü mümkün oluyor. Mikroçipler alışveriş listesinde oluşturabiliyor ve bunu en yakın markete iletiyor veya evdeki malzemeye göre yemek tarifleri öneriyor
3. ETKİNLİK
Aşağıya, metinle ilgili 3 soru da siz yazınız. Yazdığınız soruları cevaplayınız.
Cevap:
Soru 1: Elektronik beyinler hangi alanlarda kullanılıyor?
Cevap: CD, bilgisayar, telefon, araba anahtarları gibi alanlarda kullanılıyor.
Soru 2: Bilgisayar uzmanları ve mimarlar, hangi yapılarda bu beyinlerin kullanıldığını ifade ediyorlar?
Cevap: Akıllı ev teknolojisinde.
Soru 3: Çipler tıp dünyasında nerelerde kullanılmaktadır?
Cevap: Bir işitme cihazının içinde bulunan çok küçük bir çip, sadece gerekli sesleri filtreden geçiriyor. Hasta bir kalbin atışlarını düzenleyen bir çip, vücudun durumuna göre gerekli tempoyu ayarlıyor.
Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya Metni Cevapları Sayfa 188
4. ETKİNLİK
Metnin türünü aşağıya yazınız.
Cevap: Metin , bilgilendirici bir metindir. Çünkü okura çiplerle ilgili bilgiler sunmaktadır.
5. ETKİNLİK
Metinde geçen gerçek, terim ve mecaz anlamlı kelimelere üçer örnek yazınız.
Cevap:
Gerçek Anlamlı: Tuş, telefon, cihaz
Terim Anlamlı: kalp pili, çip, hasta ( tıp terimleridir )
Mecaz Anlamlı: elektronik beyin, akıllı ev, derin dondurucu
6. ETKİNLİK
Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını sözlükten bulup yazınız.
Cevap:
Makine anlamı : bir aracın, aygıtın ya da taşıtın devinimini sağlayan düzenek.
Enerji anlamı : maddede var olan ve ısı, ışık biçiminde ortaya çıkan güç.
Tasarruf anlamı : (bir şeyi) dilediği biçimde kullanma yetkisi, kullanım.
Mikrodalga anlamı : boyları 1 milimetreyle 1 metre arasında değişen elektromanyetik dalga.
Cihaz anlamı : Aygıt
Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya Metni Cevapları Sayfa 189
7. ETKİNLİK
a. Elektronik beyne sahip bir makinenin kullanma kılavuzunu inceleyiniz. Bu makinenin özelliklerini aşağıya yazıp arkadaşlarınıza tanıtınız.
Cevap: İncelediğim ürün akıllı saat. Günümüzde yaygın hale gelmeye başladı. Akıllı saatler, telefonu yönetebilme, GPS ile konum izleme, çağrı kabul edebilme ve mesajları okuyabilme gibi pek özelliği içeriyor. Aynı zamanda akıllı saatler kullanıcılarına zaman tasarrufu, pratiklik ve rahatlık sağlıyor.
b. Aşağıya, tanıttığınız makineyi dikkatli kullanmaya yönelik kolay hatırlanıp tekrarlanabilen bir cümle (slogan) yazınız.
Cevap: ELVEDA TİK TAK HOŞGELDİN AKILLI SAAT.
8. ETKİNLİK
Elektronik beyne sahip makinelerin hayatımıza sağladığı katkılar nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Elektronik beyne sahip makinelerin hayatımıza birçok kolaylık getirdiği açıktır. Bu makinelerin bizlere sağladığı zaman ve enerji katkıları vardır. Kendi kendilerine birçok işi yapabilen, insanların hayatını kolaylaştıran ve insanların gücüne daha az ihtiyaç duyan bu makineler sayesinde insanlar rahat etmiştir.
9. ETKİNLİK
Aşağıdaki ifadelere getirilen ekleri uygun noktalama işaretiyle ayırarak yazınız.
Cevap:
Ankaradan : Ankara’ dan
Evereste : Everest’e
Öznurun : Öznur’ un
Selim Beye : Selim Bey’ e
TDKye : TDK’ ye
3 myi : 3m’yi
Türkiyenin : Türkiye’nin
20 kglık : 20 kg’lık
15 cmlik : 15 cm’lik
Türküm :Türk’üm
Atatürktür :Atatürk’ tür
İzmirde : İzmir’de
Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya Metni Cevapları Sayfa 190
10. ETKİNLİK
a. Aşağıdaki kelimeleri kullanarak bir hikâye yazınız. Hikâyenizde; kişi, olay ve mekân unsurlarına yer veriniz, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullanınız. Hikâyenize, içeriğine uygun bir başlık yazmayı unutmayınız.
Cevap:
b. Yazdıklarınızı yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin doğru kullanımı yönünden düzenleyip arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap: Hikayenizi yazdıktan sonra yazım kuralları ve noktalamaya göre inceleyebilirsiniz. Yukarıda yazdığımız hikayede herhangi bir hata bulunmamaktadır.
SONRAKİ METNE HAZIRLIK
Teknolojik gelişmelerin doğal yaşam üzerindeki olumsuz etkileri hakkında genel ağdaki güvenilir adreslerden araştırma yapınız.
Cevap: Teknolojik gelişmeler insan hayatını kolaylaştırsa da yaymış olduğu radyasyon insanlar ve canlılar üzerinde oldukça büyük bir kötü etkiye sahip. Bu gerçekte gözden kaçınılmaz. Yine kullanılan tarım ilaçlarının yararları ile beraber insan sağlığına verdiği zararlar da açık. İnsanların teknolojik aletlerin yaygınlaşması ile beraber sosyal yaşamlarından daha çok koptukları da , sağlıksız yiyeceklerin çıkıp insanların hayatlarını tehdit etmesi de ayrı bir gerçek.
***Elektronik Beyinlerle Dolu Bir Dünya metni cevapları (Sayfa 184-185-186-187-188-189-190) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Çok kőtűydű asla tavsíye etmem …
Hiç beğenmedim. Her yerden reklam çıkıyor.
Cevaplar harika çok teşekkürler bayadır üstlerinde çalışıyorum
Ben bu siteyi çok beğeniyorum Bilmediğim soruları burdan bakıyorum
Bu Güzel site sayesinde ödevim bitti teşekkür ederim.
Yani biraz daha az reklam ve biraz daha kısa cevaplar olabilirmiş ama bunlar dışında güzel
okulun ne söyle
Çok teşekkür ederim. Ödevlerimi kolayca yapabiliyorum.
çok ii aq
Çok güzel olmuş harika Çok beğendim
Harikaaaaa ödevimi hemen yapabiliyorum
çokk iyi bir yer
Çok güzel bayıldım
Allah razı olsun çok teşekkür ederim sayemizde ödevimi yaptım herkese tavsiye ederim baya beyendim eliniz e sağlık
Cok güzel bayıldım
Gerçekden çok iyi herkese tavsiye ederim
R
ne R si
Ben asmin neyapıyarsun
merhaba şuben ne
Ne yapacan
Ebenin śeyíní yapıyorum
harika bayıldım
Heryerden şikayetçi
Çok iyi