Ekrana Yapışan Çocuk Dinleme metni cevapları ve soruları, İlke Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 116-117-118-119-120 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Ekrana Yapışan Çocuk Dinleme Metni Cevapları
Ekrana Yapışan Çocuk Dinleme Metni Cevapları Sayfa 116
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: Teknolojik aletleri kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Teknolojik aletleri kullanırken göz sağlığımız için ekran karşısında fazla kalmamalıyız. Ayrıca, cihazları dikkatli kullanarak zarar vermemeye özen göstermeliyiz.
Soru: Televizyon, bilgisayar gibi aletler karşısında bir gün içerisinde ne kadar zaman geçiriyorsunuz? Sizce bu süre uygun mudur? Nedenini belirterek açıklayınız.
Cevap: Televizyon, bilgisayar, tablet, telefon gibi aletleri daha çok ödevlerim için kullanmaya çalışıyorum. Ailemin bana verdiği izni aşmayıp günde en fazla bir saat kullanıyorum. Bu süreyi ailem belirlediği için uygun olduğunu düşünüyorum.
Soru: Öğretmeninizin duraklatarak dinleteceği metni dikkatinizi yoğunlaştırarak dinleyiniz. Duraklamalardan sonra metindeki olayların nasıl gelişeceği veya sonuçlanacağı hakkında tahminde bulununuz.
Cevap: Öğretmenimizin durduğu yerden sonra metindeki çocuğun hasta olacağını ve doktora gideceklerini, doktorun uyarılarından sonra teknolojik aletler konusunda daha dikkatli olacağını tahmin ediyorum.
Ekrana Yapışan Çocuk Dinleme Metni Cevapları Sayfa 117
1. ETKİNLİK
Soru: Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime gruplarının anlamlarını önce tahmin ediniz. Sonra bunların anlamlarını sözlükten bulup sözlük defterine yazınız
rapor-vitamin-yaratık-aklına gelmek-kendini kaptırmak
Cevap:
Rapor
- Tahminim: Bir işle ilgili değerlendirme yazısı
- Sözlük anlamı: Herhangi bir işte, bir konuda yapılan inceleme, araştırma sonucunu, düşünceleri veya tespit edilenleri bildiren yazı
Vitamin
- Tahminim: Vücudu zinde tutan besinler
- Sözlük anlamı: Besinlerde bulunan, vücudun sağlıklı gelişimi, sindirim fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından gerekli olan madde
Yaratık
- Tahminim: Korkunç varlık, canavar
- Sözlük anlamı: Yaratılmış canlı varlık; mahluk
Aklına gelmek
- Tahminim: Hatırlamak
- Sözlük anlamı: Anımsamak, bir şeyi yapmayı düşünmek, tasarlamak
Kendini kaptırmak
- Tahminim: Başka şeyle ilgilenemeyecek kadar bir işe yoğunlaşmak
- Sözlük anlamı: Uğraşmaya başladığı bir işten kendini kurtaramamak
2. ETKİNLİK
Soru: Dinlediğiniz metni ana hatlarıyla anlatıp sınıfta canlandırınız.
Cevap: Metinde teknolojik aletlerle çok fazla zaman geçiren ve bunun sonucunda bazı olumsuzluklar yaşayan bir çocuğun doktora gitmesi, sonrasında bu konuda daha dikkatli olması, ailesiyle daha fazla zaman geçirmesi anlatılıyor. Ben metindeki Arda olacağım. Berke baba, İlayda anne, Mahmut da doktor olacak ve metni canlandıracağız.
Soru: Metinle ilgili görüşlerinizi ifade ediniz.
Cevap: Metin, çocuklara teknolojik cihazların fazla kullanılması durumunda ne kadar zararlı olduğunu göstermesi açısından çok yararlı ve güzel bir metindir.
Soru: Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Cevap:
Metnin konusu: Teknolojik aletlerin aşırı kullanıldığı zaman zararlı olması
Metnin ana fikri: Teknolojik aletleri gereğinden fazla kullanmamalı, ailemiz ve arkadaşlarımızla dışarıda güzel zaman geçirmeliyiz.
Soru: Metnin başlığını beğendiniz mi? Bu başlığın, metnin içeriğine uygun olduğunu düşünüyor musunuz? Nedenlerini de belirterek açıklayınız.
Cevap: Evet metnin başlığı ilgi çekici olduğu için beğendim. Metindeki çocuğun durumu başlıkta biraz da komik bir şekilde ifade edilmiş, bundan dolayı başlık hem güzel hem de metnin içeriğine uygundur.
Soru: Metnin içeriğine uygun farklı bir başlık belirleyerek aşağıya yazınız.
Cevap: Arda’nın Değişimi, Teknolojik Aletlerin Zararları
3. ETKİNLİK
Soru: Metindeki çocuk, ekran karşısında geçirdiği zamanı azaltınca ailesiyle kaliteli zaman geçirmeye başlamış. Çocuk ve ailesinin birlikte yaptıkları etkinlikler hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Bu etkinlikler, aslında yapılması gayet basit olan ama gerek anne babalar gerekse de çocuklar tarafından ihmal edilen etkinliklerdir. Bu etkinlikler, sadece çocukları teknolojiden korumak için değil aile olmanın bir gereği olarak da doğal bir şekilde zaten yapılmalıdır. Bir babanın çocuğuyla oyun oynaması, bir annenin çocuklarıyla sohbet etmesi zor bir şey değildir.
Soru: Siz, ailenizle kaliteli zaman geçiriyor musunuz? Birlikte hangi etkinlikleri yapıyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: Evet, ailemle kaliteli zaman geçiriyorum. Bazı akşamlar beraber yürüyüşe çıkarız, hafta sonlarında havanın durumuna göre pikniğe ve denize gideriz. Her akşam mutlaka çay yapıp içeriz ve çay içerken sohbet ederiz. Bazen de evde bazı oyunlar oynarız, kitap okuma saati yaparız.
Ekrana Yapışan Çocuk Dinleme Metni Cevapları Sayfa 118
4. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki kelime oyununu inceleyip oyunun nasıl oynandığını tahmin ediniz. Ardından oyunun kurallarını açıklayan yönergeyi yazınız.
Oyunun adı: Adlar Oyuncu sayısı: 2 ve daha fazla
Gerekli malzemeler: Yukarıdaki gibi bir tabloyu çizmek için birer defter sayfası, birer kalem, süre ölçümü için bir kronometre.
Oyunun kuralları
Cevap:
Oyunun adı: Adlar Oyuncu sayısı: 2 ve daha fazla
Gerekli malzemeler: Yukarıdaki gibi bir tabloyu çizmek için birer defter sayfası, birer kalem, süre ölçümü için bir kronometre.
Oyunun kuralları:
- Oyun en az iki veya daha fazla kişiyle oynanır.
- Oyun için her oyuncuda bir defter sayfası ve kalem olmalıdır. Süre ölçümü için bir kronometre de olmalıdır.
- Oyunda her tur 1 dakikadır. Bir harf seçilir ve bu harfle başlayan adlar, hayvanlar, şehirler ve nesneler yazılır.
- Başkasıyla aynı olan cevaplar 2 puan, aynı olmayan cevaplar 1 puandır. Eğer cevap yoksa sıfır puan alınır. Başta en yüksek puan alan kişi belirlenir. En çok puan alan oyunu kazanır.
Soru: Tabloya “k”, “m” ve “t” harfleri için uygun adlar yazarak oyunu tamamlayınız. Yazdığınız adları arkadaşlarınızın yazdıklarıyla karşılaştırarak toplam puanlarınızı hesaplayınız.
Cevap: Tablo yukarıda da görüleceği üzere doldurulmuştur.
Ekrana Yapışan Çocuk Dinleme Metni Cevapları Sayfa 119
5. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki işaretlerin nerede kullanıldığı hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz. Bu işaretlerin anlamlarını karşılarına yazınız.
Cevap:
6. ETKİNLİK
Soru: Bir sınıftaki öğrencilere “Televizyonda en çok hangi program türünü izlemeyi seviyorsunuz?” sorusu sorularak yandaki tablo oluşturulmuştur. Tabloyu inceleyip aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Cevap:
Soru: Bu sınıftaki öğrencilerin izlemeyi en çok sevdikleri program türü hangisidir?
Cevap: Çizgi film.
Soru: Bu sınıftaki öğrencilerin izlemeyi en az sevdikleri program türü hangisidir?
Cevap: Spor.
Soru: Belgesel izlemeyi seven öğrencilerin sayısı, hangi programları izlemeyi seven öğrencilerin sayısından fazladır?
Cevap: Gezi, spor, film.
Soru: Bu sınıfta kaç öğrenci vardır?
Cevap: 32
Ekrana Yapışan Çocuk Dinleme Metni Cevapları Sayfa 120
7. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki günlük sayfasını, konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi yazarak tamamlayınız.
Sevgili Günlük,
Bugün televizyon, bilgisayar ve cep telefonu karşısında uzun zaman geçirmememiz gerektiğini öğrendim. Bu konuda edindiğim bilgileri seninle paylaşmak istiyorum…
Cevap:
Öncelikle bu cihazların hepsinde bir ekran var ve bu ekranlar gözlerimize zarar verecek ışınlar yayıyor. Sadece gözlerimize değil, ekranların yaydığı radyasyon vücudumuzda çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına da neden oluyor.
Ayrıca bu aletlerle zaman geçirdikçe çevremizden kopuk, içe kapalı, asosyal insanlar oluyoruz. Bu cihazların karşısında zaman geçirdikçe yeme-içme alışkanlıklarımız da bozuluyor. Daha çok hazır gıdalar tüketiyor, sağlıksız beslenip kilo alıyoruz ve bunun sonucu da obezite yani kilonun yaş ve boya göre çok fazla olması oluyor.
Ben artık bu cihazlarla fazla zaman geçirmemeye ve daha sağlıklı bir hayata “evet” diyorum, ya sen?
Günlük tutmak hem kişisel olarak gelişmenizi hem de unutmak istemediğiniz günleri hatırlamanızı sağlar. Günlük tutmanın yazma yeteneğinizi de geliştirdiğini unutmayınız.
***Ekrana Yapışan Çocuk Dinleme metni cevapları Sayfa (116-117-118-119-120) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap