Duygularımız metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 136-137-138-139-140-141-142-143-144-145-146-147-148-149 (Duygularımı Tanıyorum Teması)
Duygularımız Metni Cevapları
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 138
KEŞİF YOLCULUĞU
Soru: Hangi durumlarda kendinizi mutlu hissedersiniz? Söyleyiniz.
Cevap: Bir şeyi başardığımda, arkadaşlarımla güzel vakit geçirdiğimde, sevdiklerimle bir arada olduğumda, tuttuğum takım kazandığında, sevdiğim yemekleri yediğimde, bayramlarda harçlık aldığımda mutlu olurum.
Soru: Günlük yaşamınızda en çok hissettiğiniz duygular nelerdir? Söyleyiniz.
Cevap: Günlük hayatımda bazen arkadaşlarımızla tartışıyoruz, o zaman öfkeli ve üzgün olabiliyorum. Barıştığımız zaman da mutlu oluyorum. Bazen heyecanlanıyorum. Kimi zaman da bazı şeylerden korkabiliyorum.
Öğretmeniniz okurken siz de kitabınızdan metni takip ediniz.
Metni dinlerken metinde söz edilen duygularla ilgili önceki yaşantılarınızı da hatırlamaya çalışınız.
Anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını defterinize not ediniz. Bunların anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.
DUYGULARIMIZ
Belirli bir durumla karşılaştığımızda aklımızda canlanan düşüncelerin sonucu olarak verdiğimiz psikolojik tepkiler duygularımızda. Sevdiğimiz bir arkadaşımızı görünce yüzümüzün gülmesi, bizi heyecanlandıran bir olay karşısında kalbimizin hızlı atması, sinirlendiğimizde kaşlarımızın çatılması gibi…
Duygularımızın bazıları doğuştan gelir ve temel duygular olarak adlandırılır. Mutluluk, üzüntü, şaşkınlık, korku, öfke, iğrenme ve şaşırma gibi… Bazı duygularıysa yaşadığımız çevre sayesinde öğreniriz. Bunlar ikincil duygular olarak adlandırılır. Bu duygular temel duygularla ilişkilidir. Bir korkusundan dolayı alay edilen kişinin, aynı durumu tekrar yaşadığında utanç duyması gibi…
(…)
Bebekler ve küçük çocuklar duygularını yüz ifadeleriyle ya da gülmek, sarılmak, ağlamak gibi tepkilerle gösterirler ancak duygularını adlandıramaz ya da nedenini anlatamazlar. Büyüdükçe hissettiğimiz duyguları daha iyi anlar ve ifade
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 139
edebiliriz. Böylece duygularımız hakkında konuşabilir ve sorunları daha iyi çözebiliriz. Bu yetenekler çevremizdekilerle daha iyi ilişkiler kurmamıza yardımcı olur.
Duygularınızı öfkelenince bağırmak ya da kıskanınca küsüp konuşmamak gibi yollarla gösterdiniz mi hiç? Hissettiğiniz şey hakkında konuşacak sözcükleri bulmak kimi zaman zor olabilir.
(…)
Duygularımızın altında yatan düşünceleri sözcüklerle ifade etmeyi öğrenmek ve yönetebilmek, ne hissettiğimizi anlamamıza yardımcı olabilir, içinde bulunduğumuz duruma göre olumlu ya da olumsuz duygular içinde olmak normaldir ve önemli olan ne hissettiğimizi fark edebilmektir. Olumsuz duygulardan kaçmak ya da onları yok saymak yerine neden böyle hissettiğimizi anlamaya çalışırsak bu duyguların azalmasına yardımcı olabiliriz.
(…)
Önemli olan hislerimize yol açan nedenleri bularak duygusal farkındalığa sahip olmak ve duygularımızı ifade edebilmektir. Duygularımızı güvendiğimiz bir kişiyle paylaşmak da iyi bir fikir olabilir. Karşımızdaki kişiye bizi anlaması için ne hissettiğimizi söylediğimizde sorunlar daha kolay çözülebilir. İzinsiz alınan bir eşyamız için “Bunu bana sormadan aldığın için sinirleniyorum. Bir dahaki sefere lütfen sor.” diyerek bağırmadan ne hissettiğimizi söylersek kavga etmeden bu olayı çözebiliriz.
Soru: “Duygularımız” adlı metinde ilginizi çeken bir noktayı belirleyiniz ve bunu neden seçtiğinizi açıklayınız. Buna benzer duygular konulu metinler bulmak amacıyla bir araştırma yapınız. Araştırmanızda kullanabileceğiniz kaynakları ve imkânları belirleyiniz. Ulaştığınız metinleri ve kaynakları bilgiye ulaşım, konuya ve amaca uygunluk açısından değerlendiriniz.
Cevap:
“Duygularınızı öfkelenince bağırmak ya da kıskanınca küsüp konuşmamak gibi yollarla gösterdiniz mi hiç? Hissettiğiniz şey hakkında konuşacak sözcükleri bulmak kimi zaman zor olabilir.” İlgimi çeken nokta burası oldu. Bunda hissettiğim şey hakkında konuşmakta zorlandığımı düşünmem olabilir.
Duygular, insanların içsel deneyimleri ve çevreyle etkileşimleri sonucunda ortaya çıkan ruh halleri ve tepkilerdir. Temel duygular arasında mutluluk, üzüntü, korku, öfke, şaşkınlık ve tiksinti yer alır. Bu duygular evrensel olarak kabul edilir ve insanlar tarafından benzer şekillerde ifade edilir.
Duyguların işlevi:
Duygusal rehberlik: Duygular, bizi tehlikelerden koruma ya da ödüller elde etme yönünde harekete geçirir. Örneğin, korku tehlikeden kaçmamıza yardımcı olurken, mutluluk olumlu deneyimleri tekrarlamamızı sağlar.
Sosyal iletişim: Duygular, insanlarla ilişkilerimizi yönlendirir. Mutluluk, sevinç gibi olumlu duygular sosyal bağları güçlendirebilirken, öfke ya da hayal kırıklığı, çatışmalara yol açabilir.
Fiziksel etkiler: Duygular bedensel tepkilerle de ilişkilidir. Örneğin, stresli olduğumuzda kalp atışlarımız hızlanabilir, rahat hissettiğimizde ise kaslarımız gevşer.
Duygularımızı yönetmek: Duygularımızı fark etmek ve onlarla nasıl başa çıkacağımızı öğrenmek, duygusal zekanın bir parçasıdır. Bu, daha sağlıklı ilişkiler kurmamıza ve zor durumlarla daha etkili bir şekilde başa çıkmamıza yardımcı olur.
Duygular, sadece bireysel değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal bağlamlarda da farklı şekillerde yaşanabilir ve ifade edilebilir.
Soru: Yararlandığınız kaynakların konuyu anlamanıza katkısını ve ek kaynaklara ihtiyaç duyup duymadığınızı değerlendiriniz.
Cevap: Yararlandığım kaynaklar konuyu anlamam için yeterliydi, ek kaynaklara ihtiyaç duymadım.
Soru: Okuma sürecinizi tema sonundaki “Okuma Becerisi öz Değerlendirme Ölçeğini kullanarak değerlendiriniz.
Cevap: Bu ölçeği sizler doldurabilirsiniz.
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 140
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda verilen altı temel duyguyu hangi durumlarda yaşadığınızı anı ve deneyimlerinizden yararlanarak örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
Mutluluk: Arkadaşlarımla oyun oynarken.
Şaşkınlık: Dedemler haber vermeden gelince
Öfke: Arkadaşım hoş olmayan bir şaka yapınca
Üzüntü: En sevdiğim kaybolduğunda
Korku: Gök gürlediğinde
İğrenme: Yemeğimden kıl çıkınca
Soru: Yukarıdaki duygulardan birine yönelik olarak arkadaşlarınızla canlandırmaya uygun bir metin kurgulayınız. Metni kurgularken aşağıdaki kutuların her birinden en az öge seçip kendinize yer, kişi, zaman belirleyerek bunları metninizde kullanınız.
Yer: Okul bahçesi-Gemi güvertesi-Uzay-Havaalanı
Kişiler: Ünlü bir futbolcu-Polis-Astronot-Çiftçi
Zaman: MÖ 2500-Bir ilk bahar sabahı-Bir bayram günü-2055
Cevap:
Emre ve ailesi bir bayram günü dedesi ve babaannesinin yaşadığı İzmir’e gidecektir. Bunun için hazırlanıp havaalanına gelirler.
— Dedemleri göreceğim için çok heyecanlıyım anne.
—Gideceğimizi bilseler onlarda heyecanlı olurdu oğlum. Emre, şurada bir kalabalık var, ne var acaba oğlum orada?
— Bilmiyorum anne gidip bakayım.
—Tamam oğlum dikkatli ol.
Emre koşarak gelir.
—Anne, anneeee! Gözlerime inanamıyorum. Arda Güler orada, kalabalığın sebebi oymuş. Bana hemen valizimden formamı çıkarır mısın?
— Tamam oğlum ama geç kalma.
Emre, Arda Güler’in olduğu yere koşarak gider. Herkesle birlikte o da formasını ona uzatıp imzalamasını ister.
—Ardaaaaa…Ardaaaaaa!.. Bunu da imzala lütfeennnn!..
—Ver bakayım, onu da imzalayayım.
Arda, formayı imzalayıp Emre’ye verir. Emre,
— Allah’ım inanamıyorum, çok mutluyum, Arda formamı imzaladı!..
Emre sevinç içinde annesine doğru koştu.
Soru: Hazırladığınız metni arkadaşınızla canlandırınız.
Cevap: Ben Emre’yi canlandıracağım. Nisa anneyi, Aydın da Arda’yı canlandıracak.
2. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki soruları metinden hareketle sözlü olarak cevaplayınız.
Cevap:
Soru: Yazar, duyguları nasıl tanımlamıştır?
Cevap: Yazar, duyguları belirli bir durumla karşılaştığımızda aklımızda canlanan düşüncelerin sonucu olarak verdiğimiz psikolojik tepkiler olarak tanımlamıştır.
Soru: Temel duygular ve ikincil duygular arasındaki fark nedir?
Cevap: Temel duygular doğuştan gelir, ikinci duygular ise yaşanılan çevre sayesinde öğrenilir.
Soru: Duyguları doğru ifade edebilmenin insan ilişkileri üzerindeki etkisi nedir?
Cevap: Duyguları doğru ifade edince onlar hakkında konuşabilir ve sorunları daha iyi çözebiliriz. Ayrıca çevremizdekilerle daha iyi ilişkiler kurarız.
Soru: Duyguların yönetilmesinin önemi nedir? Metinde hangi yöntemler önerilmiştir?
Cevap: Duyguların yönetilmemiz ne hissettiğimizi anlamamıza yardımcı olur. Metinde olumsuz duygulardan kaçmak ya da onları yok saymak yerine neden böyle hissettiğimizi anlamaya çalışmak, hislerimize yol açan nedenleri bulmak, duygularımızı güvendiğimiz bir kişiyle paylaşmak önerilmiştir.
Soru: Siz öfkelendiğinizde duygularınızı nasıl ifade ediyorsunuz? Her zaman aynı şekilde mi davranırsınız? Neden?
Cevap: Ben öfkelendiğimde bazen bağırırım, bazen de çok sessiz kalırım. Bu durum, kime öfkelendiğime göre değişebiliyor.
Soru: Sorunlarınızı konuşmak yerine farklı şekillerde çözmeye çalıştığınızda başarıya ulaştığınız oldu mu? Örnek vererek açıklayınız.
Cevap: Sorunlarımı konuşmak yerine farklı şekillerde çözmeye çalıştığımda başarıya ulaştığım olmadı. Örneğin ablam bazı giysilerini benim dolabıma koyuyordu, o böyle yapınca ben de onun dolabına giysi koymaya başladım. Ben böyle yapınca bu durum onun için normalleşti. Ben rahatsızlığımı söyleyince artık giysilerini sadece kendi dolabına koymaya başladı.
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 141
3. ETKİNLİK
Soru: Metnin konusu ve ana fikrini yazınız.
Cevap:
Metnin Konusu: Duygularımız ve duygu çeşitleri
Metnin Ana Fikri: Duygularımızın farkında olmalı ve bunlarla ilgili konuşarak sorunlarımızı çözebiliriz.
Soru: Metnin konusunu ve ana fikrini belirlerken nelere dikkat ettiniz? Söyleyiniz.
Cevap: Konuyu belirlerken metinde neyin üzerinde durulduğuna, ne anlatıldığına; ana fikri belirlerken yazarın vermek istediği mesaja dikkat ettim.
4. ETKİNLİK
Soru: Metnin ana fikrinden hareketle sizden hangi durumlarda, nasıl davranmanız beklenmektedir? Yazınız.
Cevap: Duygularımızı fark etmemiz ve onları tanımamız, onlarla ilgili konuşabilmemiz, olumsuz duygularımızdan kaçmayıp veya onları yok saymayıp neden böyle hissettiğimizi anlamaya çalışmamız, duygusal farkındalığa varmamız ve onları ifade etmemiz beklenmektedir.
5. ETKİNLİK
Soru: Metnin bütününden elde ettiğiniz bilgileri önceki bilgi ve deneyimlerinizden hareketle yorumlayınız.
Cevap: Duygularımız, bizim insan olmamızın bir sonucudur. Bu duyguların bazıları olumlu bazıları olumsuz olabilir. Önemli olan, sahip olduğumuz duyguların farkında olmamız ve onlarla yüzleşebilmemizdir. Duygularımızdan kaçmamız, onları yok saymamız meydana gelen sorunlarda çözüme değil çözümsüzlüğe neden olur.
Soru: Metnin yardımcı düşüncelerini yazınız.
Cevap:
Metnin yardımcı düşünceleri:
- Belirli bir durumla karşılaştığımızda aklımızda canlanan düşüncelerin sonucu olarak verdiğimiz psikolojik tepkilere duygu denir.
- Duygular, temel duygular ve ikincil duygular diye ikiye ayrılır.
- Bebekler ve küçük çocuklar duygularını yüz ifadeleriyle ya da gülmek, sarılmak, ağlamak gibi tepkilerle gösterirler ancak duygularını adlandıramaz ya da nedenini anlatamazlar.
- Büyüdükçe hissettiğimiz duyguları daha iyi anlar ve ifade edebiliriz.
- Duygularımızın altında yatan düşünceleri sözcüklerle ifade etmeyi öğrenmek ve yönetebilmek, ne hissettiğimizi anlamamıza yardımcı olabilir.
- Karşımızdaki kişiye bizi anlaması için ne hissettiğimizi söylediğimizde sorunlar daha kolay çözülebilir.
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 142
6. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz. Paragraflarla ilgili soruları cevaplayınız.
Cevap:
MERHAMETLİ OLMAK
Merhamet, insanın derin duygularının bir yansımasıdır. Bir kişiye, bir hayvana ya da doğaya karşı beslenen en insani duygudur. Bu duygu, diğer tüm duyguların ötesinde bir kıymet taşır. Çünkü merhamet, insanlara yaşama umudu ve güven aşılayan bir güçtür.
Soru: Bu bölümde yazının ne ile ilgili olduğu anlaşılmakta mıdır? Bu yazının konusu nedir?
Cevap: Evet, bu bölümde yazının ne ile ilgili olduğu anlaşılmaktadır. yazının konusu merhamettir.
****
Merhamet, insanların birbirine bağlanmasını sağlar ve dünyayı daha anlamlı kılar. İnsanları koruyucu bir katman gibi kuşatır ve onu kötü duygu ve davranışlardan korur. Sokakta üşüyen bir sokak kedisi, yardıma muhtaç bir yaşlı ya da kardan eğilip kalmış körpe bir fidan gördüğünde ortaya çıkar. Merhamet de diğer iyi duygular gibi yaşamın en güzel ve en değerli armağanlarından biridir.
Soru: Bu bölümde çeşitli örnekler ve açıklamalarla konunun daha iyi anlaşılması sağlanmış mı? Hangi örnekler verilmiştir?
Cevap: Evet, bu bölümde çeşitli örnekler ve açıklamalarla konunun daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Sokakta üşüyen bir sokak kedisi, yardıma muhtaç bir yaşlı ya da kardan eğilip kalmış körpe bir fidan örnekleri verilmiştir.
****
Merhamet duygusunu en kıymetli değerlerimizden biri olarak görmeli ve onu hiçbir zaman kaybetmemeliyiz. Çünkü merhamet, insanlığımızın temelini oluşturur ve dünyayı daha yaşanılır kılar. Her birimiz, merhametle dolu bir dünya kurmak için çaba göstermeli ve bu değerli duyguyu yaymaya devam etmeliyiz.
Soru: Bu bölümde yazar, yazıyı yazma amacını belirtmiş midir? Yazarın yazıyı yazma amacı nedir?
Cevap: Bu bölümde yazar, yazıyı yazma amacını belirtmiştir. Yazarın yazıyı yazma amacı okuyanlara merhametin en kıymetli değerlerimizden biri olduğu, onu hiçbir zaman kaybetmemek gerektiği, merhametle dolu bir dünya kurmak için çaba göstermek gerektiği mesajını vermektir.
Soru: Metinde bir olay mı anlatılmaktadır? Bunu nereden anlıyorsunuz?
Cevap: Hayır, metinde bir olay anlatılmamaktadır. Olay anlatılması için bir olay örgüsü, kişiler, yer ve zaman unsurlarının olması gerekmektedir ve metinde bunlar yoktur.
Soru: Okuduğunuz metin üç paragraftan oluşmaktadır. Birinci paragraf giriş, ikinci paragraf gelişme, üçüncü paragraf sonuç bölümlerini oluşturmaktadır. Siz de “Duygularımız” adlı metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini söyleyiniz.
Cevap:
Giriş: 1.paragraf
Gelişme: 2, 3, 4 ve 5.paragraflar
Sonuç: Son paragraf
Soru: Karekodu okutarak “Stresi Tanıyorum” adlı etkileşimli içeriği yönergeler doğrultusunda tamamlayınız.
Cevap: Etkinliği yaptım, giriş-gelişme-sonuçla ilgili sorulara ve doğru/yanlış etkinliğine doğru cevaplar verdim.
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 143
7. ETKİNLİK
Soru: Düşünceyi geliştirme yollarıyla ilgili aşağıda verilen örnek cümleleri okuyunuz. Siz de “Merhametli Olmak” metninden düşünceyi geliştirme yollarına birer örnek cümle yazınız.
Cevap:
Soru: Karekodu okutarak “Karıncaların Dünyası” adlı etkileşimli içeriği yönergeler doğrultusunda tamamlayınız.
Cevap:
8. ETKİNLİK
Soru: İsimler her zaman görebildiğimiz, dokunabildiğimiz varlıklara mı verilir? Neden?
Cevap: Hayır, isimler her zaman görebildiğimiz, dokunabildiğimiz varlıklara değil göremediğimiz, dokunamadığımız kavramlara da verilir.
Soru: Merhamet” kavramını duyu organlarımızla algılayabilir miyiz? Niçin?
Cevap: “Merhamet” kavramını duyu organlarımızla algılayamayız. Çünkü merhamet zihnimizde oluşturduğumuz bir kavramdır.
Soru: Dinlediğiniz metinde duyu organlarınızla algıladığımız ve algılayamadığımız isimleri bularak yazınız.
Cevap:
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 144
9. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki isim kartlarından üçünü seçiniz. Seçtiğiniz kartlarda yazılı olan isimleri tür özelliğine uygun olarak kullandığınız kısa bir konuşma yazınız.
• Konuşmanızın amacını, konusunu, türünü ve süresini belirleyiniz.
• Konuşma şeklinizi karşılıklı konuşma ya da sözlü sunum şeklinde belirleyiniz.
• Konuşmanız için kısa süreli bir ön hazırlık yapınız.
• Anı, gözlem ve deneyimlerinizden yararlanarak doğaçlama bir konuşma yapınız.
• Konuşmanızı konu odağından sapmadan sonlandırınız.
• Konuşmanızın sonunda yaptığınız seçimlerin uygun olup olmadığını değerlendiriniz.
Cevap: Ben somut isim, cins isim ve tekil isim kartlarını seçiyorum.
Somut isim: Kâğıt, koltuk, bilgisayar
Cins isim: Çiçek, köpek, kalem
Tekil isim: Bere, çanta, kapı
10. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda verilen cümlelerle duygu durumunu ifade eden görselleri eşleştiriniz. Boşta kalan görselle ilgili siz de bir cümle yazınız.
Cevap:
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 145
11. ETKİNLİK
Soru: Arkadaşlarınızla daha çok hangi konularda sorun yaşıyorsunuz?
Cevap: Ben en çok arkadaşlarım yaptıkları bir etkinlik için bana haber vermediklerinde üzülüyorum ve onlarla sorun yaşıyorum.
Soru: Aşağıdaki olayı okuyunuz.
Ayşe ve Elif yakın arkadaşlardı. Ayşe, sınavdan düşük not alınca çok üzüldü ve Elifle konuşmak istedi. Elif o gün meşguldü ve Ayşe’ye hemen cevap veremedi. Ayşe, Elifin onu önemsemediğini düşündü ve ona kırıldı. Elif ise Ayşe’nin yalnız kalmak istediğini sanarak yanına gitmedi. İkisi de duygularını doğru ifade edemediği için aralarında bir sorun oluştu.
Cevap:
Soru: Olaydaki sorunla ilgili çözüm önerilerinizi “çember tekniği”ni kullanarak söyleyiniz. Çözüm üretirken ve çözümünüzü ifade ederken aşağıdaki yönergeleri dikkate alınız.
Sorunu tanımlayıp özetleyiniz.
Bilgi ve deneyimlerinizden hareketle özgün çözümler üretiniz.
Ürettiğiniz çözümlerden en uygun olanı belirleyiniz.
Ürettiğiniz çözümle ilgili değerlendirmelerinizi ifade ediniz.
Konuşmanızda kullanacağınız düşünceyi geliştirme yollarını belirleyip uygun biçimde kullanmaya özen gösteriniz.
Sesinizi tüm arkadaşlarınızın duyacağı şekilde ayarlayınız.
Beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.
Konuyla ilgili kıso süreli bir hazırlık yapınız.
Sınıfta öğretmeninizle 10 kişilik bir grup oluşturup yandaki görselde olduğu gibi çember biçiminde sıralanınız.
Grubunuza öğretmen başkanlık edecektir.
Herkesin fikirlerini not etmek üzere bir yazman ve süreyi kontrol edecek bir arkadaş seçiniz.
Her konuşmacıya bir dakika süre veriniz.
Öğretmenin sağından başlayarak herkes bir dakika içinde düşüncelerini söyleyecektir. Öğretmen, ihtiyaç duyarsa yanlışları düzeltir ya da sorulara cevap verir.
Yazman olan arkadaşımızın yazdığı çözüm önerilerinden en uygun olanı sınıfça seçiniz.
Cevap:
Ayşe ve Elif’in yaşadıkları durum, iletişim eksikliğinden kaynaklanan bir yanlış anlaşılmaya örnektir. Her iki taraf da durumu kendi bakış açısı ile değerlendirilmiş ancak birbirlerine ifade etmemişler. Ayşe, sınavdan aldığı düşük nottan dolayı stres içinde ve teselliye ihtiyaç duyarken, Elif meşgul olduğu için onunla hemen konuşmamış ve Ayşe’nin yalnız kalmak istediğini düşünmüş. Bu gibi durumlarda, duyguların açıkça ifade edilmesi ve karşılıklı olarak anlaşılmasının sağlanması, yanlış anlaşılmaların önüne geçebilir.
Eğer Elif, o an meşgul olduğunu ve Ayşe ile sonra konuşabileceğini belirtebilseydi ya da Ayşe, Elif’in o anki sessizliğini yanlış yorumlamak yerine duygu ve düşüncesini açabilseydi, aradaki bu sorun önlenebilirdi. Bu tür durumlar, ilişkilerde açık ve etkili iletişimin önemini vurguluyor. Bunun için özellikle arkadaşlarımıza karşı duygu ve düşüncelerimizi net bir şekilde ifade edebilmeliyiz.
Soru: Öğretmeninizin geri bildirimleriyle güçlü ve gelişmeye açık yönlerinizi sonraki etkinliklerde geliştirmeye çalışınız.
Cevap: Öğretmenimiz, düşünceyi geliştirme yollarını daha çok kullanmamı söyledi.
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 146
12. ETKİNLİK
Soru: Öfkelendiğiniz zaman vücudunuzda ne gibi değişimler gözlemliyorsunuz? Deneyimlerinizden hareketle açıklayınız.
Cevap: Öfkelendiğim zaman vücut ısım artıyor, yüzüm kızarıyor, kendimi sıkıyorum, yumruklarımı sıkıyorum.
Soru: Karekodu okutarak metni dinleyiniz.
Cevap: Metni dinledim.
Soru: Dinlediğiniz metnin anahtar kelimelerini belirleyerek örnekteki gibi yazınız.
Cevap: Öfke, neşe, üzüntü, şaşırma, duygu, mutluluk, merak, korku, pişmanlık, sakinleşmek
Soru: Belirlediğiniz anahtar kelimeleri, bu kelimelerin varsa eş veya zıt anlamlarını ve aşağıda verilen atasözlerini de kullanarak bir paragraf yazınız.
Öfke baldan tatlıdır. Öfke ile kalkan zararla oturur.
Cevap: İnsansa neşe, üzüntü, şaşırma, mutluluk, merak, korku, pişmanlık gibi pek çok duygu vardır. Bu duygulardan biri de öfkedir. Öfke; engelleme, incinme veya tehdit gibi durumlar karşısında gösterilen saldırganlık tepkisidir. Öfke yerine göre iyi yerine göre kötü olabilir. Mesela atalarımız “Öfke baldan tatlıdır.” diyerek öfkeye kapıldığında bağırıp çağırmanın insanı rahatlatacağını belirtmiştir. Ancak atalarımız bir de “Öfke ile kalkan zararla oturur.” diyerek “öfkesine kapılarak iş gören sonunda güç duruma düşer.” demek istemiştir. Bizler de bu durumun farkında olup öfkemizi doğru kullanmayı öğrenmeliyiz.
Soru: Dinlediğiniz metinde duygularla ilgili verilen bilgileri aşağıdaki yönergeler doğrultusunda sınıflandırıp örnekteki gibi tabloya yazınız.
Cevap:
Olumlu duygular: Neşe, mutluluk, sakinleşmek.
Olumsuz duygular: Öfke, korku, pişmanlık, üzüntü.
Soru: Dinlediğiniz metinde hangi bilgiler sınıflandırılabilir? Belirleyiniz.
Cevap: Dinlediğimiz metinde duygular sınıflandırılabilir.
Soru: Bilgileri örnekteki gibi sınıflandırıp aşağıdaki tabloya yazınız.
Cevap:
Olumlu duygular: Neşe, mutluluk, sakinleşmek.
Olumsuz duygular: Öfke, korku, pişmanlık, üzüntü.
Soru: Yazdığınız bilgilerin başlıklarını örnekteki gibi tabloya yazınız.
Cevap: Olumlu duygular, olumsuz duygular.
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 147
13. ETKİNLİK
Soru: Dinlediğiniz “Biraz Duygularımızdan Bahsedelim mi?” metninden alınan cümleleri uygun olan düşünceyi geliştirme yolları ile eşleştiriniz.
Tanımlama Örnekleme Karşılaştırma
Cevap:
Soru: Dinlediğiniz metinde geçen düşünceyi geliştirme yolları metne nasıl bir anlam katmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Dinlediğimiz metinde geçen düşünceyi geliştirme yolları metnin daha anlaşılır hâle gelmesini sağlamıştır. Metinde söylenmek istenenler daha belirgin duruma getirilmiştir.
Soru: İstediğiniz bir duyguyu ve aşağıda yer alan düşünceyi geliştirme yollarından en az ikisini seçerek tanıtıcı bir yazı yazınız.
Cevap:
MERAK DUYGUSU
Merak, Bir şeyi anlamak veya öğrenmek için duyulan istektir. İnsanda doğuştan gelen bir özelliktir. Bu duygu, öğrenme, araştırma ve yeni şeyler keşfetme arzusunu tetikler. Merak, çoğu zaman belirli bir bilgi ya da deneyim eksikliğini hissettiğimizde ortaya çıkar ve bu eksikliği gidermek için harekete geçmemizi sağlar.
Merak, aynı öfke gibi olumlu durumlar için kullanıldığında yararlı olur. Mesela ülkemizin güzel yerlerini merak etme, bir doğa olayının sebebini merak etme gibi durumlar bu duygunun olumlu örnekleridir. Ama insanların özel hayatlarını, sırlarını merak etmek ise olumsuz bir davranış biçimidir.
Öyleyse bizler merakımızı daima olumlu ve yararlı işlerde kullanmalı, kişileri rahatsız edecek meraklar içinde olmamalıyız.
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 148
14. ETKİNLİK
Soru: Her duygu bir renkle simgelenseydi hangi renkle hangi duyguyu eşleştir irdiniz? Söyleyiniz.
Cevap:
Öfke: Kırmızı
Üzüntü: Mavi
Mutluluk: Sarı
Korku: Siyah
Şaşkınlık: Gri
Soru: Aşağıda verilen renklerle duyguları ilişkilendirerek yönergeler doğrultusunda bir hikâye yazınız.
Yazınızın amacını, hedef kitlesini, yazma aracını ve ortamını belirleyiniz. Hikâyenizi farklı bir bakış açısıyla kurgulayınız.
Hikâyenize yukarıdaki renklerden bir başkahraman belirleyiniz.
Diğer renkleri de yardımcı kahramanlar olarak düşününüz.
Deneyim ve gözlemlerinizi hayal gücünüzle birleştiriniz, isimleri tür özelliklerine uygun olarak yazınızda kullanınız.
Alışılmışın dışında bir tarzla yazmaya çalışınız.
Hikâyenize bir başlık koymayı unutmayınız.
Uygun yazma stratejilerini kullanmayı unutmayınız.
Cevap:
RENKLERİN MACERASI
Altı kardeş rengin en büyüğü olan Mavi, bir gün akşam yemeğinden sonra kardeşleri kırmızı, siyah, yeşil, beyaz ve laciverti etrafına topladı. Önemli bir konu var gibiydi.
Bu tür toplantıları çok seven Yeşil çok mutlu olmuştu. “Ay yine toplantı var!” diye sevinç çığlıkları atarken Lacivert ona tiksinerek baktı. “Ne anlıyor bu Yeşil toplantılardan, yine zaman kaybı!” diye söylendi. Siyah, Lacivert’in her şeyden böyle tiksinti duymasına çok üzülüyordu. Mavi de bu duruma şaşırmıştı ama sözlerine başlamalıydı artık. Mavi, altı kardeş hep birlikte ormanda kamp yapacaklarını söyledi. Orman kelimesini duyar duymaz Beyaz korkmaya başladı. “Ya orada vahşi hayvanlar bize saldırırsa!” diye bağırdı ve ağlamaya başladı. Bu durum Kırmızı’nın hoşuna gitmedi ve Beyaz’a çok öfkelendi. “Sen ne saçmalıyordun? Orada hepimiz bir arada olacağız, bunun neyinden korkuyorsun, dedi. Beyaz, ağlamayı bıraktı, Yeşil onu güldürmeye çalıştı. Bir süre sonra ortam normale döndü.
Altı kardeş ormanda tam beş gün beş gece gönüllerince eğlendiler ve beş gün sonra evlerine geldiler.
Duygularımız Metni Cevapları Sayfa 149
Soru: Yazma sürecinizi tema sonundaki “Yazma Becerisi Öz Değerlendirme Ölçeğî”nî kullanarak değerlendiriniz.
Cevap: Bu ölçeği siz doldurabilirsiniz.
Soru: Merhamet, vefa, yardımseverlikle ilgili erişim olanaklarınızı da göz önünde bulundurarak gelecek derse kadar uygun kaynaklardan belgesel, kısa film, çizgi film vb. materyallere yönelik bir araştırma yapınız. Araştırmaya başlamadan önce hangi bilgi kaynaklarını ve materyalleri kullanabileceğinizi ve bunlara nasıl ulaşabileceğinizi belirleyiniz.
Belirlediğiniz materyal ve kaynakları; amaç, ilgi ve ihtiyaçlarınıza uygunluğu açısından değerlendiriniz. Gerekli durumda yeni kaynak ve materyallere ulaşabilirsiniz.
Bu sürece yeniden başlayacak olsaydınız materyal ve kaynak seçimlerinize yönelik neleri değiştirip değiştirmeyeceğinizi söyleyiniz. Neden?
Bu etkinlikte öğrendiklerinizden hareketle sonraki çalışma süreçlerine aktarmak istediklerinizi not alınız.
Çevrenizde örgü ören, dikiş diken vb. büyüklerinizden bunları nasıl ve niçin yaptıklarıyla ilgili bilgi alınız.
Cevap:
Ben materyal olarak İyilik adlı kısa filmi, Diyanet Çocuk’un Yardımseverlik adlı videosunu, Tek Bir İyilik adlı ödüllü animasyonu, Bir Paket Merhamet adlı kısa filmi ve Vefaya Dair adlı kısa filmi buldum.
Belirlediğim materyal ve kaynaklar; amaç, ilgi ve ihtiyaçlarıma uygundu. Başka bir kaynağa ihtiyaç duymadım.
Benim babaannem hem örgü örer hem de dikiş diker. Babaannem örgüyü özellikle kışın soğuk havalardan korunmak için kullanılabilecek patik, atkı, bere gibi eşyalar için yaptığını; dikiş işini de özellikle hazır giyimin yaygın olmadığı zamanlarda elbise, gömlek gibi giysiler ve örtü, çarşaf gibi şeyler için yaptığını söyledi. Ayrıca bunları bazen de ek gelir elde etmek için yaptığını ekledi.
Babaannem örgünün, iki ya da daha fazla şiş ve iplik kullanılarak ilmeklerin birbirine geçirilmesiyle yapıldığını, dikişin de kumaş parçalarını bir araya getirmek ya da onarmak amacıyla iğne ve iplik kullanılarak elle ya da dikiş makinesiyle yapılabildiğini söyledi.
***Duygularımız metni cevapları Sayfa (136-137-138-139-140-141-142-143-144-145-146-147-148-149) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap