Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Çanakkale Türküsü Dinleme metni cevapları ve soruları, ADA Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 67-68-69-70-71 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 67

TEMA ADI: Millî Mücadele ve Atatürk 
METİN ADI: Çanakkale Türküsü Dinleme 

METNE HAZIRLIK

Soru: Millî Mücadele’yle veya Atatürk’le ilgili bildiğiniz türkü ya da şarkılar var mıdır? Varsa bunlardan birini arkadaşlarınıza söyleyiniz. İsterseniz gruplar hâlinde de söyleyebilirsiniz.

Cevap: Evet, Millî Mücadele ve Atatürk ile ilgili türküler ve şarkılar vardır. Örneğin “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa” türküsü Atatürk için söylenmiştir. Arkadaşlarımla birlikte bu türküyü söyleyebilirim.

Türküyü ana duygusunu hissetmeye çalışacak şekilde dikkatlice dinlerken 1. etkinliği yapınız.

Çanakkale içinde aynalı çarşı
Ana ben gidiyom düşmana karşı, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale köprüsü dardır geçilmez
Al kan olmuş suları bir tas içilmez, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale’den çıktım yan basa basa
Ciğerlerim çürüdü kan kusa kusa, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale’den çıktım başım selamet
Anafarta’ya varmadan koptu kıyamet, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde vurdular beni
Ölmeden mezara koydular beni, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde bir uzun selvi
Kimimiz nişanlı, kimimiz evli, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale içinde bir kırık testi
Analar babalar umudu kesti, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale üstünü duman bürüdü
On üçüncü fırka harbe yürüdü, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale elinde toplar kuruldu
Vay bizim uşaklar orda vuruldu, off, gençliğim eyvah!

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 68

1. ETKİNLİK

Soru: Metni dikkatlice dinleyiniz. Aşağıdaki dizelerde verilmeyen ifadeleri yazınız.

Cevap:

2. ETKİNLİK 

Soru: Metinden alınan aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yanlarına yazınız. Tahminlerinizin doğru olup olmadığını sözlüklerinizden kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

✅Tahminlerim:

  • Çarşı: Alışveriş yapılan yer.
  • Selvi: Uzun, ince bir ağaç türü.
  • Bürümek: Sarıp örtmek, kaplamak.
  • Fırka: Askerî birlik, tümen.
  • Harp: Savaş.
  • Testi: Su taşımak için kullanılan kap.
  • Ümit: Umut.

✅Cümlelerim:

  • Çarşı: Annemle birlikte çarşıya gidip alışveriş yaptık.
  • Selvi: Bahçenin ortasında uzun bir selvi ağacı vardı.
  • Bürümek: Sabah sis bütün şehri bürümüştü.
  • Fırka: Çanakkale’de kahraman fırkalar savaşmıştı.
  • Harp: Tarih dersinde Birinci Dünya Harbi’ni işledik.
  • Testi: Köyde kuyudan suyu testiye doldurduk.
  • Ümit: Başarılı olacağıma dair içimde büyük bir ümit var.

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 69

3. ETKİNLİK 

Soru: Metnin konusu olan görseli işaretleyiniz.

Cevap:

4. ETKİNLİK 

Soru: Türküyle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Cevap:

Soru: 1) Türküde hangi dönem anlatılmaktadır?

Cevap: Türküde Çanakkale Savaşı dönemi anlatılmaktadır.

Soru: 2) Çanakkale’ye giden gençlerin özellikleri nelerdir?

Cevap: Çanakkale’ye giden gençler yiğit, fedakâr ve vatanseverdir.

Soru: 3) Çanakkale içindeki çarşının adı nedir?

Cevap: Çanakkale içindeki çarşının adı Aynalı Çarşıdır.

Soru: 4) “Çanakkale üstünü duman bürüdü/on üçüncü fırka harbe yürüdü.” dizeleriyle anlatılmak istenen nedir?

Cevap: Bu dizeler, savaşın zorluğunu ve askerlerin kararlılıkla cepheye yürüdüğünü anlatmaktadır.

Soru: 5) Türküde en yoğun hissedilen duygu hangisidir? Neden?

Cevap: Türküde en yoğun hissedilen duygu hüzün ve kahramanlıktır; çünkü gençler canlarını vatan için feda etmişlerdir.

5. ETKİNLİK 

Soru: Metni beğenip beğenmediğinizi nedenleriyle birlikte yazınız.

Cevap: Türkü, Çanakkale Savaşı’nda yaşanan acıları, fedakârlıkları ve kahramanlıkları duygulu bir şekilde yansıtıyor. Hem tarihimizi hatırlatıyor hem de milletimizin bağımsızlık için nelerden vazgeçtiğini anlatıyor.

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 70

6. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerde kullanılan noktalama işaretlerinin adlarını söyleyiniz.

Emre de bizimle gelecek mi?
Mehmet’in “Onu bir daha görmek istemiyorum!” demesine çok kırıldım.
Cümlelerde kullanılan noktalama işaretleri nokta (.), soru işareti (?), kesme işareti (’), tırnak işaretidir (“ ”).
Soru işareti (?), tırnak işareti (“ ”) ve kesme işareti (’) dilimizde genellikle şu görevlerde kullanılır:

Soru İşareti (?)
1. Soru bildiren cümle veya f sözlerin sonuna konur.
Tatilde nereye gideceksin?

Tırnak İşareti (“ ”)
1. Başka bir kimseden veya yazıdan I olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine : alınır.
Yaşlı kadın, “Yetişin!” diye bağırdı.
2. Cümle içerisinde kitapların ve yazıların adları ve başlıkları tırnak içine alınır.
Mehmet Akif Ersoy’un “Safahat” kitabını okudun mu?

Kesme İşareti (()
1. Özel isimlere getirilen ekler kesme işaretiyle ayrılır.
Alper’in arabasını çok beğendim.
2. Kısaltmalara ve sayılara getirilen ekleri ayırmak için konur.
TBMM’yi bu yıl 14’ten fazla yabancı bakan ziyaret etmiş.

Cevap:

Çanakkale Türküsü Dinleme Metni Cevapları Sayfa 71

7. ETKİNLİK 

Soru: Kamu kurum ve kuruluşları ile dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan veya hazırlatılan bilgilendirici, eğitici nitelikteki film ve seslere kamu spotu denir. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında izlediğiniz 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’yle ilgili kamu spotunu eğer imkânınız varsa bir kez de sınıfta izleyiniz. Aşağıdaki soruları kamu spotuna göre cevaplandırınız.

  • Cevap:

Soru: 1) Kamu spotunun konusu nedir?

  • Cevap: Kamu spotunun konusu, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’dür.

Soru: 2) Sizce bu kamu spotu kimler için hazırlanmış olabilir? Neden?

  • Cevap: Bu kamu spotu tüm vatandaşlar için hazırlanmış olabilir; çünkü birlik, beraberlik ve demokrasinin önemini herkese anlatmaktadır.

Soru: 3) Kamu spotunu beğendiniz mi? Neden?

  • Cevap: Evet, beğendim; çünkü milletimizin bağımsızlık ve özgürlük için verdiği mücadeleyi duygulu ve etkileyici bir şekilde göstermektedir.

Soru: 4) Bir kamu spotu hazırlamış olsaydınız kimler için, nasıl bir video hazırlardınız? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.

  • Cevap: Ben bir kamu spotu hazırlasaydım, çocuklar ve gençler için yapardım. Onlara Atatürk’ün sözlerini, milli birlik ve vatan sevgisini anlatan kısa bir video hazırlardım. Çünkü gelecek nesillerin bu değerleri bilmesi ve koruması çok önemlidir.

8. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki görseli inceleyiniz.

Türk milleti, tarihin önceki dönemlerinde olduğu gibi 15 Temmuz 2016 gecesi de birlik içinde sokağa çıkmış, darbe yapmak isteyenlerin karşısına dikilmiş ve devleti hainlere teslim etmemiştir.

Defterinize, izlediğiniz veya okuduğunuz haberlerden, büyüklerinizden duyduklarınızdan hareketle 15 Temmuz Millî Birlik ve Demokrasi Günü’nün önemini anlatan bir yazı yazınız. Yazınızda çevrenizden örnekler veriniz. Ayrıca kelimeleri, gerçek, mecaz veya terim anlamlarıyla doğru yerlerde kullanınız.

Yazınızı sınıfta okuyarak paylaşabileceğiniz gibi sınıf veya okul panosunda da sergileyebilirsiniz.

Cevap:

15 TEMMUZ’UN ÖNEMİ

15 Temmuz 2016 gecesi Türk milleti büyük bir sınav verdi. O gece darbeciler devleti ele geçirmek istedi ama milletimiz, bayrağına ve vatanına sahip çıktı. Tankların önüne geçen, silahların karşısında duran insanlar, canları pahasına demokrasiye sahip çıktı.

Ben o geceyi ailemden dinledim. Mahallemizde insanlar sabaha kadar meydanlarda beklemiş. Herkes birbirine destek olmuş, evlerde dualar edilmiş. Bu olay bize birlik olunca neleri başarabileceğimizi gösterdi.

15 Temmuz, Türk milletinin özgürlüğünü ve bağımsızlığını korumak için neler yapabileceğini tüm dünyaya kanıtladığı gündür. Bu yüzden bu günü unutmamalı, şehitlerimizi saygıyla anmalı ve geleceğe daima umutla bakmalıyız.

Gerçek anlamlı kelime: bayrak (Türk bayrağı dalgalanıyordu).
Mecaz anlamlı kelime: yürek (Cesaretli olmak).
Terim anlamlı kelime: darbe (devleti zorla ele geçirme girişimi).

***Çanakkale Türküsü Dinleme metni cevapları Sayfa (67-68-69-70-71) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap