Buğday Masalı Metni Cevapları

Buğday Masalı metni cevapları ve soruları, Sonuç Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 126-128-129-130-131-132-133
(Vatandaşlık Teması)

Buğday Masalı Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları

Buğday Masalı Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları

Buğday Masalı Metni Cevapları Sayfa 126

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Yediğimiz yiyecekler, kullandığımız eşyalar sizce hangi malzemelerden üretilmektedir?

Meyve, sebze, buğday, bitkiler, ağaçlardan üretilmektedir.

Buğday Masalı Metni Cevapları Sayfa 128

1. ETKİNLİK

Metnin görsellerini inceleyelim. Sizce bu metinde nelerden bahsediliyor olabilir?

Cevap: Çiftçilikten, ekmek yapımından, değirmenlerden bahsediyor olabilir.

2. ETKİNLİK

“Buğday” ve “ekmek” kelimeleri arasındaki ilişki aşağıdaki varlıkların hangileri arasında bulunur? Eşleştirelim.

Cevap:

Buğday Masalı Metni Cevapları - Eşleştirme

Buğday Masalı Metni Cevapları – Eşleştirme

Buğday Masalı Metni Cevapları Sayfa 129

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde renkli yazılmış kelimelerin zıt anlamlılarını noktalı yerlere yazalım.

Cevap:

Gece gündüz sallanırım. gece

Yaprak verir dolanırım. alır

Sakın beni erken biçme. geç

Sonra götürün harmana. önce

Çok fazla da yeme sakın. az

Ramazan’da beyaz pide. siyah

Fırınlardan çok taze al. bayat

4. ETKİNLİK

Buğdaydan üretilen ürünlerden hangileri şiirde geçmektedir? İşaretleyelim.

Cevap:

ekmekunsimitkekpidebörekpasta
   

5. ETKİNLİK

Şiirin başlığını, konusunu ve ana duygusunu yazalım.

Cevap:

Şiirin Başlığı: Buğday Masalı

Şiirin Konusu: Buğday

Şiirin Ana Duygusu: Buğdayın, insanlara faydalı olmasından dolayı duyduğu gurur ve mutluluk

Buğday Masalı Metni Cevapları Sayfa 130

6. ETKİNLİK

Okudum, anladım, soruları cevaplıyorum.

1. Buğdaylar niçin değirmene götürülür?

Cevap: Un yapmak için götürülür.

2. Buğday ne zaman biçilmelidir?

Cevap: Başakları sarardıktan sonra biçilmelidir.

3. Çiftçi, buğdayı neden tekrar ekmelidir?

Cevap: İnsanların açlıktan ölmemesi için ekmelidir.

7. ETKİNLİK

Metinle ilgili iki soru hazırlayarak arkadaşlarına sorabilirsin.

Cevap: 

1. Buğday biçildikten sonra nereye götürülür?

2. Midenin yorulmasının sebebi nedir?

8. ETKİNLİK

Metne farklı bir başlık yazalım.

Cevap: 

(örnek) BUĞDAYIN YOLCULUĞU

9. ETKİNLİK

Metindeki hangi olay hayal ürünüdür?

Cevap: 

Buğdayın konuşması hayal ürünüdür.

Çünkü bitkiler konuşamaz.

Buğday Masalı Metni Cevapları Sayfa 131

10. ETKİNLİK

Sence şiirin resimleri şiire uygun mu? Şiirde anlatılanları, resimlerde görebiliyor musun? Sen olsan bu şiirle ilgili nasıl bir resim çizerdin? Haydi çizelim.

Cevap: 

(örnek) Bence şiirin resimleri şiire uygundur. Şiirde anlatılanları resimlerde görebiliyorum.

Resmi siz çizebilirsiniz.

11. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruların cevaplarını yazalım.

1. Buğdayı kim üretir?

Cevap: Çiftçi üretir.

2. Buğday nerede un hâline getirilir?

Cevap: Değirmende un haline getirilir.

3. Undan neler yapılır?

Cevap: Ekmek, pide, börek, pasta, simit…

Yediğimiz ekmeği, içtiğimiz suyu bilinçli tüketmezsek hangi sorunlarla karşılaşabiliriz?

Cevap: Sağlık sorunları yaşayabiliriz. Fazla ekmek yersek midemizi rahatsızlanabilir. Fazla kilo alabiliriz. Kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir.

Buğday Masalı Metni Cevapları Sayfa 132

12. ETKİNLİK

Buğdayın ekmek olana kadar geçirdiği aşamalar resimlerle verilmiş. Ekmeğin üretim aşamalarını resimlere bakarak yazalım.

Cevap: 

1. Önce çiftçi tohumları toprağa eker.

2. Yetişen buğdaylar biçilir.

3. Toplanan buğdaylar değirmende un haline getirilir.

4. Bu undan hamur yapılır.

5. Hamurdan yapılan ekmek fırında pişirilir.

6. Pişen ekmek sofrada yenir.

Buğday Masalı Metni Cevapları Sayfa 133

13. ETKİNLİK

Haydi, aşağıya öğrendiğimiz kek tarifini yazalım.

Cevap: 

(örnek)

Gerekli Malzemeler

  • 3 tane yumurta,
  • 1 bardak toz şeker
  • Bir buçuk su bardağı sıvı yağ,
  • 1 bardak süt,
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 veya 2,5 bardak un

Yapılışı: 

Toz şeker ve yumurta derin bir kabın içinde mikserle çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ eklenir ve bundan sonraki karıştırmalar spatula ile yapılır. Daha sonra un, vanilya, kabartma tozu eklenir ve karıştırılır. Karışım kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.

14. ETKİNLİK

Çiftçiye veya fırıncıya emeklerinden dolayı bir teşekkür mektubu yazalım.

Cevap: 

(örnek)

19.10.2019

Sayın Çiftçi Amca.

Bu mektubu sana tazecik ekmekleri yerken yazıyorum. Yediğim o kadar lezzetli bir ekmek ki bunun için sana teşekkür etmek istedim.

Senin sayende karnımız doyuyor. Sen yaz kış demeden çok çalışarak buğdayları ekiyorsun. Güzel yetişmeleri için uğraşıyorsun. Dikkatlice biçiyorsun. Eğer sen bunu yapmazsan, işine önem göstermezsen biz bu kadar lezzetli ekmekleri yiyemezdik.

Sana çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsın. Hoşça kal…

Adres:

Ahmet TÜRK
İmza

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Gelecekte seçmeyi düşündüğünüz meslekle ilgili bir araştırma yapınız. Bu mesleği tanıtan bir sunu hazırlayınız.

Seçmek istediğiniz mesleğe göre araştırmanızı siz yapabilirsiniz.

*** Buğday Masalı metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf Sonuç Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!