Bayram Sabahı metni cevapları ve soruları, ADA Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 129-130-131-132-133 (Millî Kültürümüz Teması)
Bayram Sabahı Metni Cevapları

Bayram Sabahı Metni Cevapları (4. Sınıf Türkçe)
Bayram Sabahı Metni Cevapları Sayfa 129
TEMA ADI: Millî Kültürümüz
METİN ADI: Bayram Sabahı
METNE HAZIRLIK
Soru: 1) Millî bayramlarımızın adlarını söyleyiniz.
Cevap: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’dır.
Soru: 2) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na nasıl hazırlanıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: 23 Nisan’a hazırlanırken şiirler ezberliyorum, bayrak ve süslemeler yapıyorum. Törende gösterilere katılmak için prova yapıyoruz.
Şiiri vurgu ve tonlamaya dikkat ederek sesli okuyunuz.
BAYRAM SABAHI
Bu sabah küçük Ayşe
Saat beşte uyandı.
Yatağından fırladı
Ve giyindi kuşandı.
Ayşe, hep gülümsüyor.
Bakışı tatlı, ılık,
Yemyeşil gözlerinde^
Mutluluk ışık ışık.
Çocuklar rüzgâr gibi
Bir meydana koştular.
Yirmi Üç Nisan diye
Hep birlikte coştular.
Şiir, şarkı, marşlarla
Dağlar, taşlar inliyor!
Onların gür sesini
Bütün dünya dinliyor.
Bayram Sabahı Metni Cevapları Sayfa 130
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda metinden alınan bazı kelimelerin harfleri karıştırılarak verilmiştir. Harfleri doğru sıraya koyarak kelimeleri bulunuz. Metinden hareketle kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Kelimeleri anlamlarının bulunduğu kutucuklara yazınız. Bu kelimelerden beşini birer cümlede kullanınız.
ugr-kşıı-aendmy-şkcmao-adğ-enlikem-rşma-kin
Cevap:

Cümlelerim
✅Öğrenciler marş söyleyerek yürüdü.
✅Kalabalık bir anda coştu.
✅Dağlar şarkılarla inledi.
✅Güneş doğunca her yer ışık oldu.
✅Çocuklar tören için meydana toplandı.
Bayram Sabahı Metni Cevapları Sayfa 131
2. ETKİNLİK
Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Soru: 1) Ayşe sabah kaçta uyanıyor?
Cevap: Ayşe sabah saat beşte uyanıyor.
Soru: 2) Ayşe uyandıktan sonra ne yapıyor?
Cevap: Uyandıktan sonra giyinip hazırlanıyor.
Soru: 3) Çocuklar nereye, niçin koşuyorlar?
Cevap: Çocuklar meydana, 23 Nisan’ı kutlamak için koşuyorlar.
Soru: 4) Dağlar nasıl inliyor?
Cevap: Dağlar şiir, şarkı ve marşlarla inliyor.
Soru: 5) Çocukların seslerini kimler dinliyor?
Cevap: Çocukların seslerini bütün dünya dinliyor.
3. ETKİNLİK
Soru: Metnin konusunu ve ana duygusunu yazınız.
Cevap:
✅Metnin Konusu: 23 Nisan sabahı çocukların coşkusu.
✅Metnin Ana Fikri: Millî bayramlarımız çocuklara mutluluk ve gurur verir.
4. ETKİNLİK
Soru: Şiire iki yeni başlık ile bu başlıkları neden belirlediğinizi yazınız.
Cevap:
✅Birinci başlığım: 23 Nisan Coşkusu
Seçme nedenim: Çünkü şiirde çocukların bayram coşkusu anlatılıyor.
✅İkinci başlığım: Çocukların Bayramı
Seçme nedenim: Çünkü şiir, çocukların sevinç ve mutluluk içinde bayram kutlamasını konu alıyor.
5. ETKİNLİK
Soru: Şiirin en beğendiğiniz bölümünü nedenleriyle yazınız.
Cevap: Şiirin en beğendiğim bölümü “Çocuklar rüzgâr gibi / Bir meydana koştular” kısmıdır. Çünkü çocukların heyecanını ve hızla koşmalarını çok güzel anlatıyor.
Bayram Sabahı Metni Cevapları Sayfa 132
6. ETKİNLİK
Soru: Şiirden alınan aşağıdaki dörtlüğü okuyunuz. Dörtlükte bulunan altı çizili kelimeye dikkat ediniz. Sizce altı çizili kelime neden bu şekilde yazılmış olabilir? Bu tür kelimelerle daha önce karşılaştınız mı? Söyleyiniz.
Ayşe, hep gülümsüyor Bakışı tatlı, ılık,
Yemyeşil gözlerinde Mutluluk ışık ışık
Kelimelerin çeşitli yöntemlerle anlam derecelerinin arttırılması, güçlendirilmesine pekiştirme denir.
Pekiştirme farklı yollarla yapılabilir. Fakat dilimizde yaygın olarak aşağıda verilen iki yolla yapılmaktadır.
1. Yol: Sözcüğün ilk hecesine “p, r, s, m” pekiştirme harflerinden birisi getirilerek yapılır.
dü-m-düz, mo-s-mor, ka-p-kara, te-r-temiz
2. Yol: Sözcüğün ilk hecesine “p, r, s, m” + “a, e” getirilerek yapılır, sa-p-a-sağlam, gü-p-e-gündüz, dar-m-a-dağın
Yukarıda verilen yollarla oluşturulmuş pekiştirmeli sözcükler daima bitişik yazılır.
Cevap: Altı çizili “yemyeşil” kelimesi pekiştirmeli sözcüktür, rengin daha güçlü ve canlı olduğunu anlatmak için böyle yazılmıştır. Daha önce “kapkara, masmavi, tertemiz” gibi kelimelerle karşılaştım.
Soru: Edindiğiniz bilgilerden faydalanarak aşağıda verilen kelimeleri pekiştirerek yazınız. Kelimelerden beş tanesinin pekiştirilmiş hâllerini cümle içinde kullanınız.
Cevap:

✅Bahçedeki ağaçlar yemyeşildi.
✅Dağın tepesi sipsivri görünüyordu.
✅Yazın toprağın her yeri kupkuru kaldı.
✅Çantamı sımsıkı kapattım.
✅Çocuk kendini yapayalnız hissetti.
Bayram Sabahı Metni Cevapları Sayfa 133
7. ETKİNLİK
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’yla ilgili aşağıda verilen görseli inceleyerek haberi okuyunuz.
Büyük Önder Atatürk’ün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Başkent’in dört bir yanında düzenlenecek etkinliklerle AnkaralI çocuklar 23 Nisan coşkusunu yaşayacak. Çocuklar Ata’yı ziyaret edecek, Anıtkabir çocuk sesleriyle şenlenecek.
Soru: Millî bayramların millî değerlere katkıları hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz. Konuşmalarınızda kelimeleri anlamlarına uygun kullanarak konuşma kurallarına uyunuz.
Cevap:
Sevgili arkadaşlarım, bugün sizlere millî bayramlarımızın millî değerlerimize olan katkılarından bahsetmek istiyorum. Millî bayramlar bizlere geçmişimizi hatırlatır. Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli miraslardan biri olan Cumhuriyetimizi bu bayramlarda daha iyi anlarız. Mesela 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çocuklara armağan edilmiştir. Bu bayram sayesinde biz çocuklar, hem kendi değerimizi hem de egemenliğin önemini öğreniyoruz.
Millî bayramlarda yapılan törenler, şiirler, marşlar ve etkinlikler hepimizi bir araya getirir. Bayraklarla süslenen sokaklar, coşkulu kutlamalar bizde vatan sevgisini artırır. Ayrıca bu bayramlarda birlik ve beraberlik duygusu güçlenir. Herkes aynı amaç için sevinir, aynı duyguyu paylaşır.
Kısacası millî bayramlarımız, millî değerlerimizi korumamıza ve gelecek nesillere aktarmamıza yardımcı olur. Bu yüzden bu özel günleri coşkuyla kutlamalıyız.
8. ETKİNLİK
Soru: “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında hazırlayarak sınıfa getirdiğiniz şiiri arkadaşlarınızla paylaşınız. Ardından siz de millî bayramlardan biriyle ilgili kısa bir şiir yazınız. Şiirinizde pekiştirmeli sözcükleri de kullanınız. Şiirinize başlık koymayı unutmayınız.
Cevap:
CUMHURİYET COŞKUSU
Bayrağımız göklerde,
Dalgalanır yemyeşil dağlarda.
Cumhuriyet ışığımız,
Parlar ıpıslak sokaklarda.
Çocuklar sımsıkı el ele,
Yürürüz kapkara gecede.
Coşkumuz bembeyaz kalpte,
Yaşar sonsuza dek ülkede.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Soru: 1) İstiklâl Marşı’mızın hangi şartlar altında yazıldığını araştırınız. Araştırma sonucunda ulaştığınız bilgilerin özetini yazarak sınıfa getiriniz.
Cevap: İstiklâl Marşı, Kurtuluş Savaşı yıllarında, Türk milletine moral vermek ve bağımsızlık mücadelesini anlatmak için yazılmıştır. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış ve 1921 yılında kabul edilmiştir.
Soru: 2) İstiklâl Marşı’mızın tamamını ezberleme çalışması yapınız. Ezberleme yaparken istekli olmanız gerektiğini unutmayınız.
Cevap: İstiklâl Marşı’mızın tamamını ezberlemek için her gün düzenli tekrar yapıyorum. İstekli olarak çalıştığımda daha kolay öğrendiğimi fark ediyorum.
***Bayram Sabahı metni cevapları Sayfa (129-130-131-132-133) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.















Yorum Yap