Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Atatürk, Vatanseverlik ve Milletseverlik Serbest Okuma Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Atatürk, Vatanseverlik ve Milletseverlik Serbest Okuma metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 72-73 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Atatürk, Vatanseverlik ve Milletseverlik Serbest Okuma Metni Cevapları

Atatürk, Vatanseverlik ve Milletseverlik Serbest Okuma Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Atatürk, Vatanseverlik ve Milletseverlik Serbest Okuma Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Atatürk, Vatanseverlik ve Milletseverlik Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 72

ATATÜRK, VATANSEVERLİK VE MİLLETSEVERLİK
(Serbest Okuma Metni)
Vatan sevgisi Atatürk’ün en önemli özelliğidir. Millet sevgisinin ayrılmaz bir parçası olan vatan sevgisi, onun fedakârlıklarla dolu hayatının her döneminde hayranlıkla söz edilecek hatıralarla doludur. Her şeyi göze alarak Ulusal Kurtuluş Mücadelesi’ne girişmesi, ondaki vatan ve millet sevgisinin üstünlüğünü ve fedakârlığını açıkça göstermektedir. Vatan savunmasını her şeyden önemli gören Atatürk’e Ulusal Kurtuluş Savaşı kararını aldıran ve sonucunda kazandıran da bu eşsiz vatan sevgisi ve milletine olan büyük güveni olmuştur. (…) Onun vatan sevgisini gösteren önemli olaylardan birisi İngiltere Kralı Edward’ın (Edvırd) Türkiye ziyareti sırasında yaşanmıştır.
İngiltere Kralı Edward İstanbul’a geldiği zaman yatından bir motora binerek Dolmabahçe Sarayı’na gelmişti. Deniz dalgalı olduğu için kralın bindiği motor dalgalar nedeniyle bir aşağıya bir yukarıya çıkıp iniyordu. Kral, rıhtıma çıkmak istediği bir sırada eli yere değdi ve tozlandı. O sırada Atatürk de kralı rıhtımdan almak üzere kıyıdaydı. Kral, elini silmek isteyince Atatürk “Vatanımın toprağı temizdir, elimi ve elinizi kirletmez!..” diyerek elinden tutup kralı rıhtıma çıkardı Bu örnek Atatürk’ün vatanseverliğine nasıl toz kondurmadığını açıkça göstermektedir. (…)
Atatürk, vatanı ve milleti için yaptıklarını asla yeterli bulmayan engin bir ruh yüceliğine sahipti. Sahip olduğu mal varlıklarını millete bağışladığı günlerde şöyle demişti: “Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim.” Aslında Atatürk denilince “vatan, millet”; vatan, millet denilince de “Atatürk” akla gelir.
Atatürk, vatanını karış karış gezmiş, tanımıştı. Bu konuda şöyle diyordu: “Yurt toprağı, sana her şey feda olsun! Kutlu olan sensin. Hepimiz senin için birer fedaiyiz. Fakat sen Türk ulusunu ebedi hayatta yaşatmak için hep feyizli kalacaksın.”
Atatürk’ün vatanseverliği, milletseverliği Türk toplumunun üstün gücüne dayanıyordu. Aslında millet, genel kabul gören anlamıyla aynı topraklar üzerinde yaşayan; aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insanların topluluğudur. Milletin üzerinde yaşadığı toprak da vatan olarak adlandırılır. Ancak vatan yalnızca üzerinde yaşanılan toprak parçası olarak algılanamaz. Çünkü bir insanın hayatında sahip olduğu en önemli varlıklardan birisidir. (…)
Vatanını ve milletini her şeyin üstünde tutan bu derin sevgi için gerektiğinde kendi canını dahi tehlikeye atan büyük Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli miraslardan biri vatanseverlik ve millet aşkıdır. Mustafa Kemal Atatürk şu sözleri ile bize hedefe ulaşacak en kısa yolu göstermektedir: “Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler bu temel mihver üzerinde aklın ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar.”

Atatürk, Vatanseverlik ve Milletseverlik Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 73

Burada bir de Mahmut Esat Bozkurt’un bu konudaki bir anısına değinmek istiyorum: “Bir gece beraber oturuyorduk. Yanımızda Siirt milletvekili Mahmut Soydan, şimdiki Macaristan elçimiz Ruşen Eşref Onaydın, bir de Soysallı vardı. Atatürk, ertesi gün Büyük Millet Meclisi’nde okuyacağı söylevi hazırlıyordu. Mahmut’la Ruşen Eşref not tutuyorlardı. Atatürk ara sıra bana da “Ne dersin?” diye soruyordu. Ben ne diyebilirim? Hiç… Sonra Atatürk bana döndü ve dedi ki: “Bu memleketin efendisi kimdir?” Düşündüm. Karşılığı o verdi: “Türk köylüsüdür.” dedi ve devam etti: “Türk köylüsü bir ‘efendi’ hâline getirilmedikçe memleket ve millet yükselmez!” (…)

Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

***Atatürk, Vatanseverlik ve Milletseverlik Serbest Okuma metni cevapları Sayfa (72-73) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap