Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 56-57-58-59-60-61-62 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları Sayfa 56

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: Atatürk’ün okuma sevgisini yansıtan anılarından birini arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Ankara’da Çankaya Köşkü’nde dinlenirken bile sürekli kitap okurdu. Bir gün yakın arkadaşları ve yaverleriyle birlikte geç vakitlere kadar sohbet ettikten sonra, herkes odasına çekilir. Ancak sabah saatlerinde Atatürk’ün odasında hâlâ ışığın yanmakta olduğunu fark ederler. Yaveri meraklanıp Atatürk’ün odasına gider ve kapıyı hafifçe çalar. Atatürk, kapıyı açarak ona gülümser ve şöyle der:

“Bu kitap o kadar ilginç ki, bir türlü elimden bırakamıyorum. Kitap okumak beni dinlendiriyor. Uyurken bile yeni şeyler öğrenmeyi istiyorum.”

Metni, önemli gördüğünüz yerleri işaretleyerek okuyunuz.

Metni, önemli gördüğünüz yerleri işaretleyerek okuyunuz.

Metni, önemli gördüğünüz yerleri işaretleyerek okuyunuz.

ATATÜRK NELER OKUDU, NASIL OKURDU?

Atatürk, vatanı düşman saldırısından kurtardıktan, Türkiye Cumhuriyetini kurup Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra yoğun bir biçimde okumaya koyulmuştur.
O, artık savaş alanlarında kazandığı zaferleri kültür, sosyal, ekonomi alanlarında yapacağı devrimler konusunda ilkin kendisinin yeterli bilgilerle donatılmasının gerekliliğine inanıyordu. Bu nedenle de türlü konuları içeren eserleri okumak, kaçınılmaz bir uğraş, bir tutkuydu, Atatürk için. Yurt içinde bulunmayan kitapları yurt dışından getirtiyor, bilmediği dilde olanları da kısa sürede yapılan Türkçe çevirisinden okuyordu. (…)
O’nun okuma sevgisine ilişkin bilgi veren O’nun yakınında bulunma onurunu yaşayan Afet İnan, Atatürk’ü “O kitap seven bir fikir adamıydı” diye tanımlayarak şu bilgileri (…) veriyor:
“Atatürk’ün bildiğime göre, bir entelektüel hayatı daima mevcut olmuştur. Zevk için okumuş, bilgi edinmek için okumuş ve nihayet siyasi nutuklarına ve yazılarına kaynak olması için okumuştur.”
Onda daha askeri lisede iken başlayan tarihe olan merak ve ilgi giderek artmıştır. Özellikle Türk ve İslam konularında tanınmış ve yabancı yazarların yanı sıra Mustafa Celalettin, Aşıkpaşazade, Peçevi, Sadettin Ahmet, Ahmet Refik, Rıza Nur vb. (…) Türk yazarlarının eserlerini de ilgiyle okumuştur.

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları Sayfa 57

Kendisinin anlatımıyla; tüm öğrenim dönemlerindeki derslerinde tarih okumasını sevmiş, askeri meslekte olduğu gibi siyasi yaşamının her döneminde de çeşitli tarih kitapları ve meseleleri ile meşgul olmuştur.
Yine Afet İnan Atatürk’teki okuma sevgisine değinerek diyor ki:
“Atatürk çalışma hayatında yorulmaz bir kudrete malikti. Onun için okumak, en büyük bir ihtiyaçtı. En çok okumasını sevdiği mevzular: tarih, coğrafya, dil, hukuk, sosyoloji, ekonomi ve sanat meseleleri idi. Roman az okurdu, fakat şiirden hoşlanır ve onları asıl şairlerinden ve güzel okuyan edip arkadaşlarından dinlemesini severdi.”
Tarihçi Enver Ziya Karal ise Atatürk’ün tarihle ilgili çalışma ve okumalarına daha geniş bir yorum yaparak şöyle diyor:
“Atatürk tarih tetkiklerini büyük devlet işleri arasına alınca, belli bir vaktini bu işe hasretmeyi kararlaştırdı. İlkin tarih sahasında çıkmış en yeni kitaplarla bir kitaplık kurdu. Sonra Türkiye’de tarih yazan ve tarih ile uğraşabilecek kimselerle bu kitapları incelemeye koyuldu.” (…)
Atatürk’ün yoğun okuma ve ilgi alanlarından biri de Türk dili üzerindedir. Tarih çalışmalarının başladığı dönemde Türk dili ile ilgili çeşitli yayınları okumaya büyük önem vermiştir.
Hikmet Bayur O’nun Türk dili ile ilgili olarak yerli ve yabancı yayınları okumasını bir eserinde şöyle dile getirmiştir:
“Onun çalışma ve hele bir soru üzerinde düşünce uğraşmaları toplama gücü olağanüstü idi. 1932 yazında Birinci Türk Tarih Kongresi ve yine Birinci Türk Dil Kurultayı arasında geçen üç aya yakın zaman içinde Atatürk hemen hemen geceli gündüzlü dil üzerine çalışmıştır. Vaktini biteviye dil üzerine yazılmış Türkçe ve Fransızca eserleri okumak, Şeyh Süleyman Efendi’nin sözlüğünden, Fransızca etimolojik ve kelimelerin teşekkül ve tarih boyunca seyirlerini gösteren sözlüklere kadar giden bir sürü eser üzerinde inceleme ve karşılaştırmalar yapmakla geçirdi.” (…)
Atatürk’ün sosyoloji ve ekonomi konularında da çeşitli yayınlar okuduğunu yakın çevresinde bulunan kişilerin anı ve gözlemlerinden öğreniyoruz. (…)
NASIL OKURDU?
Atatürk için okumak engin bir tutku ve vazgeçilmez bir gereksinimdir. O, çalışma saatlerinin çoğunu kütüphanesinde geçirmiştir. Burada saatlerce hatta günlerce kitap okuduğu yakınları tarafından gözlenmiştir. O’nun kitap okumada da belirgin özelliklerinin bulunduğu bilinmektedir. (…)
(…) Afet İnan; “O herhangi bir kitaba başladığı zaman hacmi ne olursa olsun, elinden bırakmamıştır. Bir insan için normal sayılan çalışma saatlerini çok aşan bir zamana dayanma gücü daima olmuştur.” derken Falih Rıfkı Atay da bu konuda şunları belirtmiştir: “Bir kitabı merak edince koca bir cilt de olsa bitirmeden uyumaz veya pek az uyku aralaması ile okumaya devam ederdi.”
Bu konuda genel sekreteri Haşan Rıza Soyak da anılarında diyor ki:
“Okumayı çok severdi, genel bilgisini sürekli olarak artırmaya çalışırdı. Zengin bir kütüphanesi vardı. Okuması da, çalışması gibiydi; eline aldığı kitabı, eğer ilginç buldu ise bitirmeden bırakmazdı.
Okuduğu kitaplarda, ileri sürülen temel fikirlerle güdülen hedefleri açıklık ve isabetle tespit ve gayet iyi özetlerdi.
Bir geziden Ankara’ya dönüyordum. Sabahleyin trenden iner inmez doğru Köşke gittim, özel hizmetine bakanlara ne durumda olduğunu sormuştum; “İki gün, iki gecedir ki durmadan kitap okuyor; yainız bir kaç kere banyo yaptı ve koltuğunda dinlendi” dediler.

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları Sayfa 58

İzin alıp yatak odasına girdim; beyaz keten gecelik entarisi ile geniş koltuğuna bağdaş kurmuş, dinleniyordu; elinde bitirmek üzere bulunduğu kitabı vardı, bana;
– Hoş geldin, otur bakalım… Elime bir tarih kitabı geçti… bilmem ne zamandan beri okuyorum, dedi; hayretle sordum;
– Yorulmadınız mı Paşam?
– Hayır; yalnız gözlerim yaşarıyor, fakat onun da çaresini buldum. Birkaç metre tülbent aldırdım, işte gördüğün gibi parça parça kestirdim; arasıra bunlarla gözlerimi kuruluyorum. (…)
Atatürk’ün kütüphanesindeki kitaplardan birçoğunu elden geçirdiğini belirten Uluğ İğdemir ise şunları belirtiyor:
“Atatürk bu kitapları bir süs olsun diye toplamamıştır. Çoğunu okumuş ve kenarlarına çeşitli işaretler koymuştur. Atatürk (…) çok çabuk okuyan, okuduğu üzerinde düşünen bir insandı. (…)”
Atatürk’ün kitap okurken bir diğer özelliği de; okuduğu bir kitabın önemli yerlerine kendine özgü işaretler koyması, satır altlarını kırmızı ya da mavi kalemle çizmesi, sayfa kenarlarına notlar almasıdır.
Bu konuda Falih Rıfkı Atay;
“Atatürk kitapları mutlaka masa başında okumuş, elinde kırmızı mavi uçlu kalemle, bazen kitap üzerine çizgi ve işaretler bazen de kurşun kalemle kağıtlara notlar almıştır.” derken Afet İnan ise şunları belirtmiştir.
“O’nun dikkatle okuduğunu siz okuyacak olsanız işaretlemiş olduğu şekilleri bilmiş olsanız, kitabın bütün ilginç yönlerinin belirtildiği meydana çıkar.”

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları Sayfa 59

1. ETKİNLİK

Soru: Metinde geçen aşağıdaki kelimeleri anlamları ile eşleştiriniz.

nutuk-malik-hasretmek-etimoloji-entelektüel

Cevap:

Soru: Yukarıdaki kelimeleri, anlamlarına uygun kullanarak Atatürk’ün okuma sevgisiyle ilgili bir haber metni hazırlayınız. A4 kâğıdına hazırlayacağınız haberin içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz. Yazdığınız haberi sınıf panosunda arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Bir Kültür Adamı Atatürk

Bir komutan ve devlet adamı olan Atatürk aynı zamanda da iyi bir entelektüeldi. Zamanının çoğunu okuyup araştırmaya hasretmişti. Pek çok alanda ileri seviyede bir bilgiye malikti. Türkçe sözcüklerin kökenleri hakkında da araştırmalar yapıyor, etimoloji kitapları okuyordu. Bu durum onun Nutuk adlı eserinde de kendisini net bir şekilde göstermektedir.

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları, okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

Soru: Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan sonra okumalarını niçin artırmıştır?

Cevap: Atatürk, kültürel, sosyal, ekonomik alanlarda yapacağı devrimler konusunda yeterli bilgilere sahip olması gerekliliğine inandığı için ayrıca zevk için, bilgi edinmek için siyasi nutuklarına ve yazılarına kaynak olması için okumalarını niçin artırmıştır.

Soru: Kitap okurken hangi amaçları gütmektesiniz? Atatürk hangi amaçlar doğrultusunda kitap okumuştur? Karşılaştırınız.

Cevap: Ben kitap okurken bilgi kazanmak, kültürlü biri olmak, hayatı anlamak amaçlarını gözetirim. Atatürk de zevk için, bilgi edinmek için bir de siyasi nutuklarına ve yazılarına kaynak olması doğrultusunda kitap okumuştur.

Soru: Atatürk hangi içerikteki eserleri daha çok tercih etmiştir?

Cevap: Atatürk tarihi çok sevdiği için özellikle Türk ve İslam tarihini okumuştur. Ayrıca Türk dili, coğrafya, dil, hukuk, sosyoloji, ekonomi ve sanat konularında da okumuştur. Şiir okumayı da sevmiştir.

Soru: Atatürk kitap okurken nasıl bir yöntem uygulamıştır?

Cevap: Hacmi ne kadar büyük olursa olsun bir kitabı mutlaka bitirmiştir, kitabı bitirmeden uyumamıştır. Okuduğu kitapların üzerine düşünmüştür. Atatürk’ün kitap okurken bir diğer özelliği de; okuduğu bir kitabın önemli yerlerine kendine özgü işaretler koyması, satır altlarını kırmızı ya da mavi kalemle çizmesi, sayfa kenarlarına notlar almasıdır. Kitapları mutlaka masa başında okumuş ve notlar almıştır.

3. ETKİNLİK 

Soru: Afet İnan’ın “O’nun dikkatle okuduğunu siz okuyacak olsanız işaretlemiş olduğu şekilleri bilmiş olsanız, kitabın bütün ilginç yönlerinin belirtildiği meydana çıkar.” cümlesinden yola çıkarak Atatürk’ün bir kitabı okurken kitapta nereleri işaretlediğini açıklayınız. Not tutarak ya da işaretleme yaparak okumanın kişiye neler kazandıracağını arkadaşlarınızla konuşunuz.

Cevap: Bu sözlerden hareketle Atatürk’ün bir kitabı derinlemesine okuduğunu, işaretlemeleri ve notlarıyla kitabın en can alıcı noktalarını ortaya koyduğunu yani kitabın özünü ortaya koyduğu sonucuna ulaşırım. Not almak veya işaretlemeler yapmak bir kitabı daha iyi anlamamızı sağlar. Daha sonraki okumalarımızda bu işaretler ve notlar bize yol gösterir.

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları Sayfa 60

4. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki metinlerden hareketle soruları cevaplayınız.

Cevap:

Birkaç gün sonra, evimize yanaşan at arabalarına eşyalarımızı yükledik. Ruslar görmesin diye geceleri yaptık bunu. Annem, bir iki tahta bavula yolda lazım olacak şeyleri koydu. Ben de defterimle kalemimi yerleştirdim. Bu defter benim için çok değerliydi. Çüçün kuşlarının resmini çizmiştim çünkü.

Hilal eve dönerken sürekli Melek Hanım’ı düşünmüştü. Acaba kimdi, nasıl biriydi? Çanakkale Zaferi’nde neler yapmıştı da adı bugünlere kadar ulaşmıştı? Ne güzel bir ismi vardı! Kafasında onlarca soruyla eve geldi. Sorulara öyle çok dalmıştı ki sabah evden çıkarken annesinin bahsettiği sürprizi bile unutmuştu.

Soru: Hangi yazarın metninde fiiller birinci tekil ve birinci çoğul şahıs eki almıştır? Bu metinde anlatım, kaçıncı kişi ağzından yapılmıştır?

Cevap: Yusuf Dursun’un metninde fiiller birinci tekil ce çoğul şahıs eki almıştır. Bu metinde anlatım birinci kişi ağzından yapılmıştır.

Soru: Hangi yazarın metninde fiiller üçüncü tekil şahıs eki almıştır? Bu metinde anlatım, kaçıncı kişi ağzından yapılmıştır?

Cevap: Fatma Aydar’ın metninde fiiller üçüncü tekil kişiyle çekimlenmiştir. (3.tekil kişide emir kipi dışında emir kipi yoktur.) Bu metinde anlatım üçüncü kişi ağzından yapılmıştır. İlk  metinde “tahta bavul” ifadesinde betimleme de yapılmıştır.

Soru: Bu metinlerde “açıklayıcı, öyküleyici, betimleyici, tartışmacı” anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır? Gerekçesiyle açıklayınız.

Cevap: İki metinde olay çevresinde gelişen metin olduğu için öyküleyici anlatım kullanılmıştır.

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları Sayfa 61

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki dörtlüklerde hangi söz sanatlarının kullanıldığını bularak gerekçesiyle birlikte yazınız.

Cevap:

Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? Metni Cevapları Sayfa 62

6. ETKİNLİK 

Soru: Tabloda yer alan fiilleri, belirtilen kip ve kişi ile örnekteki gibi çekimleyip yazınız.

Cevap:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Mustafa Kemal Atatürk’ün “Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir.” ifadesinden yola çıkarak Atatürk’ün çocuklara yüklediği mana ve değeri arkadaşlarınızla konuşunuz.

Cevap:

Atatürk, çocukları Türkiye’nin geleceği olarak görmüştür. Onun gözünde çocuklar, Cumhuriyetin temel ilkelerini ve kazanımlarını yaşatacak, geliştirecek ve ileriye taşıyacak nesillerdi. Bu yüzden çocukların eğitimine, ahlakına ve sağlığına büyük önem vermiştir.

Atatürk, çocukları Türkiye’nin geleceği olarak görmüştür. Onun gözünde çocuklar, Cumhuriyetin temel ilkelerini ve kazanımlarını yaşatacak, geliştirecek ve ileriye taşıyacak nesillerdi. Bu yüzden çocukların eğitimine, ahlakına ve sağlığına büyük önem vermiştir.

Atatürk, çocukların iyi bir eğitim almasının önemine inanan bir liderdi. Eğitimi, bir ülkenin gelişmesi ve çağdaşlaşması için en önemli unsur olarak görmüştü. Çocukların nitelikli bir eğitimle yetişmesi, onları donanımlı bireyler haline getirir ve ülkenin kalkınmasını sağlar. Bu nedenle Atatürk, eğitim reformlarını hızlandırmış, özellikle de kız çocuklarının eğitimine önem vermiştir. Ona göre çocukların iyi bir eğitim alması, Türkiye’nin gelecekteki gücünü belirleyecekti.

***Atatürk Neler Okudu, Nasıl Okurdu? metni cevapları Sayfa (56-57-58-59-60-61-62) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
love
2
angry
1
clap
1
confused
0
happy
0
sad
0
unlike

3 Yorum

Yorum Yap