Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Aşağıda, kesme işaretiyle (‘) ilgili verilen bilgileri okuyunuz, bu noktalama işaretinin her görevi için örnek bir cümle yazınız.

Aşağıda, kesme işaretiyle (‘) ilgili verilen bilgileri okuyunuz, bu noktalama işaretinin her görevi için örnek bir cümle yazınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıda, kesme işaretiyle (‘) ilgili verilen bilgileri okuyunuz, bu noktalama işaretinin her görevi için örnek bir cümle yazınız.

5. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları Koza Yayınları

Soru: Aşağıda, kesme işaretiyle (‘) ilgili verilen bilgileri okuyunuz, bu noktalama işaretinin her görevi için örnek bir cümle yazınız.

Cevap:

Kesme İşareti

Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.
UYARI Yer bildiren özel isimlerde kısaltmalı söyleyiş söz konusu olduğu zaman ekten önce kesme işareti kullanılır: Boğaz’dan, Hisar’dan.
UYARI: Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz: Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türk Dil Kurumundan.
UYARI Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Ankaralı, Selimler.
UYARI: Sonunda p, ç, t, k ünsüzlerinden biri bulunan Mehmet, Faruk, Halit, Sertap; Sinop, Zonguldak gibi özel adlara ünlüyle başlayan ek getirildiğinde kesme işaretine rağmen Mehmedi, Faruğu, Sinobu, Zonguldağı biçiminde son ses yumuşatılarak söylenir.
UYARI: Özel adlar yerine kullanılan “o” cümle içinde büyük harfle yazılmaz ve kendisinden sonra gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.

Örnek cümlem: Okan’ın başı ağrıyor.

Kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerine getirilen ekleri ayırmak için kullanılır.

Örnek cümlem: Ahmet Bey’de bize gelmiş.

Kısaltmalara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır.

Örnek cümlem: TDK’nın sözlüğü çıkmış.

Sayılara getirilen ekleri ayırmak için kullanılır.

Örnek cümlem: 6’ncı kata çıktık.

Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarına gelen ekleri ayırmak için kullanılır.

Örnek cümlem: Mayıs’ın 14’ü benim doğumgünüm.

Bir ek veya harften sonra gelen ekleri ayırmak için kullanılır.

Örnek cümlem: -dan’ın olduğu yerler çıkma durum ekinin olduğu yerlerdir.

***5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Koza Yayınları Sayfa 90 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap