Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkılarıyla ilgili yaptığınız araştırma sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkılarıyla ilgili yaptığınız araştırma sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız.
Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkılarıyla ilgili yaptığınız araştırma sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız.
Bilim, insanlığın ortak katkıları ile büyüyen bir ağaç gibidir. Zemini dünya olan bu ağacı, dönem-dönem bütün insanlık sulamıştır ve sulamak da zorundadır. Devasa bilim ağacının meyvelerinden de bütün insanlık yararlanmaktadır. Bu noktada bilimin; Türk ya da yabancı, Müslüman ya da gayr-ı Müslim (Müslüman olmayan) kim tarafından geliştirildiğine bakılmadan gelişimine katkı verilmesi ve bilimin faydalarından yararlanılması gerekmektedir. Peygamberimiz buna dikkat çeken bir hadisinde “İlim Çin’de de olsa gidip alınız buyurmuştur”. Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)’ın bilim dünyasına katkıları nelerdir birlikte göz atalım.
Archimedes (Arşimet)’in Bilim Dünyasına Olan Katkıları Nelerdir?
Arşimet bilim dünyasına fizik ve matematik alanları başta olmak üzere pek çok katkı sunmuştur. Arşimet’in icatlarının ve buluşlarının bazıları şunlardır:
» Suyun kaldırma kuvvetini bulmuştur. (Suyun kaldırma kuvvetini ispat etmiştir)
» Arşimet Vidası
» Arşimet’in Pençesi
» Architonnerre
» Kürenin yüz ölçümünü ve hacmini hesaplayan formülü buluş ve kullanmıştır.
» Denge prensibini bulmuş ve kaldıraçlarla kullanmıştır.
» Eğri yüzeylerin alanlarını hesaplayan formülü bulmuş ve kullanmıştır.
Newton (Nivtın)’ın Bilim Dünyasına Olan Katkıları Nelerdir?
Isaac Newton mekanik, fizik ve matematik başta olmak üzere pek çok alanda bilimsel icatlara ve buluşlara imza atmıştır. Newton’un icatlarının ve buluşlarının bazıları şunlardır:
» Yer çekimini bulmuştur. (Yer çekimini ispat etmiştir)
» Yansıtmalı teleskobu icat etmiştir.
» Kütle çekimini ispatlamış ve kullanmıştır. (Kütle çekim yasasını bulmuştur)
» Kendi adı ile anılan Newton mekaniğini bulmuştur.
» Diferansiyel ve integral hesaplamaları geliştirmiştir.
Not: Owen soy ismine sahip birden çok bilim adamı vardır. Türkçe kitabında hangi bilim adamı kastedildiği bilinmediği için bu konuda bilgi veremiyoruz.
Arşimet, Newton ve Owen’ın Bilime Katkıları Sayesinde Neler Geliştirildi?
Arşimet, Newton ve Owen’ın bilime katkıları, hali hazırda kullandığımız yüzlerce farklı ürünün ve teknolojinin temelini oluşturmaktadır. Bunlardan sadece bir kaçından bahsetmek gerekirse; Arişemt Newton ve Owen’ın bilime katkıları olmasaydı şu ürünleri bugün kullanamıyor, şu araştırmaları yapamıyor olurduk.
» Televizyon
» Akıllı Telefon
» Gemi ve su taşıtlarının neredeyse tamamı
» Cam şişe ve bütün cam ürünleri
» Küre içeren bütün aletler
» Gözlük, teleskop ve mercek içeren bütün aletler
» Otomobil ve diğer taşıtlar
» Kurulum gerektiren her türlü araç gereç
» Uydu ve uydu sayesinde kullanılabilen araçlar
» Uzay araştırmaları
» Yer altı ve deniz altı araştırmaları
***7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 88 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Guzel ama keske Owen da olsaydı
Çok güzel ama keşke owen da olsaydı
ÇOK BEYENDİM HEBELE HÜBELE
Sagol
Teşekkür ederim