Bebeklik dönemi nedir? Çocukluk dönemi nedir? Bebeklik ve çocukluk dönemi farkları nelerdir? Bebeklik ve çocukluk dönemleri konulu araştırma yazısı.
İnsanoğlunun dünyaya gelmesi ile hayat yolculuğu da başlar. Doğduğu günden, öldüğü güne kadar çeşitli aşamalardan geçen insan için her dönem ayrı özellikler ve ayrı güzellikler sunar. Her dönem için farklılıklar olduğu gibi bebeklik ve çocukluk dönemi farkları da vardır.
Öncelikle bebeklik ve çocukluk dönemlerinin ne olduğuna bakalım.
Bebeklik Dönemi
Doğum olayıyla başlayan döneme bebeklik dönemi denir. Bebeklik döneminin 2 yaşına kadar devam ettiği genel kabul konumundadır. Yani yeni doğan bir insan, 2 yaşını doldurana kadar bebek olarak kabul edilir. Bu dönem, insan hayatındaki en hızlı gelişimin olduğu dönem olarak ön plana çıkmaktadır. Bebeklik dönemi sonuna kadar insanın boyu, doğduğu boyun yüzde yetmişine kadar uzama kaydeder. Ortalama 50 cm olarak doğan bebekler iki yılın sonunda 85 cm boyuna kadar ulaşmaktadır.
Bebeklik döneminde fiziksel gelişim çok hızlıdır. Bu hız sadece bebeğin boyunda değil, kilosunda da görülür. Doğduğundan itibaren hızla gelişmeye başlayan insan, 2 yaşını doldurduğunda, doğduğundaki kilonun dört katına kadar ulaşabilir.
Çocukluk Dönemi
Çocukluk döneminin 2 ila 18 yaş aralığı olduğu kabul edilmektedir. Bebeklik dönemini tamamlayan insan, çocukluk dönemiyle gelişiminin önemli aşamalarından birine geçmiş olur. Çocukluk dönemi bilimsel olarak 3 farklı dönem olarak sınıflandırılmakta ve bu şekilde değerlendirmektedir.
Çocukluk döneminin sınıflandırılmasında ilk aşama 3 ila 6 yaş aralığındaki ilk çocukluk dönemidir. Bu döneme oyun dönemi de denir. İkinci aşama 7 ila 11 yaş aralığıdır ki, bu döneme ilkokul dönemi de denir. Son çocukluk dönemi ise 12 ila 18 yaş aralığıdır ve bu döneme ergenlik dönemi de denmektedir.
Bebeklik ve Çocukluk Dönemi Farkları
Gelişme dönemlerindeki bebeklik ve çocukluk dönemi farkları aşağıdaki gibidir.
» Bebeklik döneminde gelişim çok hızlıdır, çocukluk döneminde nispeten yavaşlar.
» Bebeklik döneminde başkalarına muhtaç olan insanın çocukluk döneminde bu muhtaçlığı azalır.
» Bebeklik döneminde anneye bağımlılık en üst düzeydedir. Çocukluk döneminde bağımlılık giderek azalır.
» Bebeklik döneminde yürüme ve konuşma öğrenilir. Çocukluk döneminde fiziksel gelişim ve kabiliyet artar.
» Bebeklik döneminde insan cinsiyetinin farkında olmaz. Çocukluk döneminin başlamasıyla cinsiyet farkına varılır.
» Bebeklikte zayıf olan hafıza, çocukluk döneminde gelişir.
» Bebeklik ve çocukluğun ilk döneminde çevresiyle etkileşim halinde olan insan, ileri çocukluk dönemlerinde “ben” merkezli olmaya başlar.
» Bebeklik döneminde olmayan korku, endişe gibi duygular bebeklik döneminde ortaya çıkar.
» Bebeklerin gelecek kaygısı ve korkusu olmazken, çocukluğun ileri döneminde gelecekle ilgili düşünceler başlar.
*** Bebeklik ve Çocukluk Dönemi Farkları Nelerdir? konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.
Yorum Yap