Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Karıncalar ve Limon Kabukları metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe Okuma Becerileri Kitabı Cevapları

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları Sayfa 1

KARINCALAR VE LİMON KABUKLARI

Evine misafir gelmesinden hoşlanmayan yoktur sanıyorum. Ben bayılıyorum doğrusu. Misafir geleceğini evdeki tatlı telaştan; mutfaktan gelen güzel kokulardan anlayabiliyorum. Demlikten gelen su sesi, halamın terliklerinin sesine karışır. Bir yandan evi toplarken bir yandan da ikramlıkları hazırlar. Aile dostlarımız, komşularımız ya da akrabalarımız… Her birinin sohbeti ve sevgisi eşsiz. Birlikte olmak bazen öyle keyifli oluyor ki yatma vakti gelince yanlarından ayrılıp odama gitmek zor geliyor. Çocuklarıyla arkadaş olduğum aileler erken ayrıldığında da öyle.
Geçen hafta, bir yakınımız ziyaretimize geldi. Yılın çoğunluğunu Kaz Dağları’nda bir bağ evinde geçirir. Yazın da biz onu ziyaret etmiştik. Öyle güzel bir köyde yaşıyor ki! “Hamdibey” köyü, yemyeşil çam ağaçlarının arasında, eski konakların ve taş evlerin bulunduğu harika bir yer. Köy meydanı, insanlarının gönlü gibi geniş ve tertemiz. Yakınımız bir hafta kadar misafir etti bizi. Ormanın içindeki minik sincaplarla tanıştım. Karşılıklı bir güven oluşmuş insanlarla aralarında. Benden korkup kaçmadılar. Sabahları çeşit çeşit kuş sesleriyle uyanmak çok güzeldi. Köyün insanları doğaya, doğa da insanlara karşı çok saygılı ve vericiydi. İnsanlar ormana gözleri gibi bakıyorlardı. Ağaçların bakımını yapıyor, ormandaki hayvanların aç kalmaması için çabalıyorlardı. Kış gelince onlar için özel yiyecekler bırakıyorlarmış. Orman da onlara karşı cömertti. Çam
fıstığı, reçine gibi ürünler veriyordu. Ormanda arıcılık yapılıyordu. Ben de bu ballardan tattım. Mis gibi çam ve çiçek kokuyordu.

Hamdibey köyünden gelen misafirimiz, eksik olmasın, gelirken bize bir sürü hediye getirmiş. Kocaman bir şişe zeytinyağı… Rengine bayıldık. Çeşitli kuru meyvelerle dolu bir sepet… Getirdiği hediyeler bir yana, çok da neşeli bir insan olduğu için hiç gitmesin istedik. Birkaç gün sonra yolculadık kendisini. Kuru meyvelerin sepetini halamdan bana vermesini istedim. Sepeti masama koydum, içerisine kırtasiye malzemelerimi koymayı düşünmüştüm. Birkaç gün sonra masamın üzerinde gezinen karıncalar gördüm. Sepetin etrafında kümelendiklerini fark ettim. Yeni bir yer keşfeden kâşifler gibi heyecanla koşturuyorlardı. Kimisi defterleri, kitapları yokluyordu. Kimisi de masanın aşağısına doğru bir yol bulma gayretindeydi. Halama “Kaz Dağları’ndan misafirlerimiz var!” dedim gülerek. Odama götürüp sevgili karınca dostlarımı gösterdim. “Hoş gelmişler.” dedi halam. “Onları incitmeden yolculamanın bir yolunu bulmalıyız. Odanda

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları Sayfa 2

kalmalarını ister gibi bakıyorsun. Ama onlar bahçede kendilerini daha rahat ve özgür hissederler.” Odamın kapısına limon kabukları koyduk. Böylece evin içine dağılmadılar. Limon kokusu onları incitmeden uzaklaştırırmış. Sonra da sepeti bahçeye koyduk. Bir bir çıkıp bahçeye dağıldılar. Odamda kalanlar da açık bıraktığımız pencereden çıkıp gittiler. İçeride kalan birkaç tanesini de incitmeden kâğıt peçetenin üzerine alarak bahçeye götürdük. Misafirlerimi yolculamak bu sefer daha da zor gelmişti bana. Ama bahçemizde olduklarını bilmek rahatlattı beni. Arada bir bahçeye şeker koymayı ihmal etmiyorum. Onların o gayretli yürüyüşlerini, birlikte çalışmalarını izlemeye doyamıyorum. O minik boylarına rağmen çok önemli görevleri varmış. Toprağın havalanmasını sağlıyorlarmış. Odamı şenlendirdiniz. Teşekkürler karınca dostlarım. Siz benim hep misafirim olacaksınız.

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları Sayfa 3

1. Çocuk, misafir geleceğini evdeki tatlı telaştan anladığını söylüyor. Evdeki misafir hazırlıklarına metinden bir örnek yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: “İkramlıkların hazırlanması / çay demlenmesi / evin düzenlenmesi, toparlanması / halasının hazırlık için koşturması (halasının terlik sesi)” ifadelerinden birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

0-Kabul edilemez cevap: “İkramlıkların hazırlanması / çay demlenmesi / evin düzenlenmesi, toparlanması / halasının hazırlık için koşturması (halasının terlik sesi)” ifadesinin dışındaki veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

2. Çocuğun, misafirleri çok sevdiğinin kanıtı nelerdir? Metinden iki örnek yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: “Yatma vakti geldiğinde yanlarından ayrılmanın ona zor gelmesi / çocuklarıyla arkadaş olduğu ailelerin erken ayrılmalarının ona zor gelmesi / eve gelen misafirin hiç gitmesini istememesi / karıncalar için onları yolculamanın zor geldiğini söylemesi” ifadelerinin biri veya bu anlama gelen ifadelerin birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

2-Kabul edilebilir cevap: “Yatma vakti geldiğinde yanlarından ayrılmanın ona zor gelmesi / çocuklarıyla arkadaş olduğu ailelerin erken ayrılmalarının ona zor gelmesi / eve gelen misafirin hiç gitmesini istememesi / karıncalar için onları yolculamanın zor geldiğini söylemesi” ifadelerinin ikisi veya bu anlama gelen ifadelerin ikisinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

0-Kabul edilemez cevap: “Yatma vakti geldiğinde yanlarından ayrılmanın ona zor gelmesi / çocuklarıyla arkadaş olduğu ailelerin erken ayrılmalarının ona zor gelmesi / eve gelen misafirin hiç gitmesini istememesi / karıncalar için onları yolculamanın zor geldiğini söylemesi” ifadelerinin dışındaki veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

3. Hamdibey köyünün özelliklerini hangi seçenekler belirtir? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: Doğru olan bütün seçeneklerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

0-Kabul edilemez cevap: Doğru olan seçeneklerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan seçeneklerin eksik işaretlendiği ya da hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları Sayfa 4

4. Çocuk, Hamdibey köyünde neler yapmıştır? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: Doğru olan bütün seçeneklerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: Doğru olan seçeneklerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan seçeneklerin eksik işaretlendiği ya da hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

5. Çocuk, halasına “Kaz Dağları’ndan misafirlerimiz var.” diyor. Çocuğun sözünü ettiği misafirler kimlerdir?

A. Sincaplar
B. Karıncalar
C. Arılar
D. Köylüler

Cevap: B

6. Çocuğun halası odadaki misafirleri neden yolculamak gerektiğini söylemiştir?

A. Onlardan ailecek rahatsız oldukları için
B. Çocuğun onlara karşı alerjisi olduğu için
C. Odadaki eşyalara zarar verebileceklerini düşündüğü için
D. Onların, doğal ortamlarında daha rahat olacaklarını düşündüğü için

Cevap: D

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları Sayfa 5

7. Çocuğun odasındaki misafirleri incitmeden yolculamak için çocuk ve halası neler yapmışlardır? Bunlardan ikisini yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: “Odanın kapısına limon kabukları koymak / sepeti bahçeye koymak / pencereyi açık bırakıp onların çıkıp gitmelerini beklemek / kâğıt peçetenin üzerine alarak onları bahçeye götürmek” ifadelerinin birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

2-Kabul edilebilir cevap: “Odanın kapısına limon kabukları koymak / sepeti bahçeye koymak / pencereyi açık bırakıp onların çıkıp gitmelerini beklemek / kâğıt peçetenin üzerine alarak onları bahçeye götürmek” ifadelerinin ikisinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

0-Kabul edilemez cevap: “Odanın kapısına limon kabukları koymak / sepeti bahçeye koymak / pencereyi açık bırakıp onların çıkıp gitmelerini beklemek / kâğıt peçetenin üzerine alarak onları bahçeye götürmek” ifadelerinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

8. Hikâyeden çıkarılacak asıl ders hangisidir?

A. Ara sıra toprağın havalanmasına yardımcı olmalıyız.
B. Hayvanlara ve doğaya karşı saygılı davranmalıyız.
C. Dostlarımıza da vakit ayırmamız gerekir.
D. Ormanlar, odun ihtiyacımızı karşılayan doğal kaynaklardır.

Cevap: B

Karıncalar ve Limon Kabukları Metni Cevapları Sayfa 6

9. Aşağıdaki davranışlar hangi hikâye kahramanına aittir? Tabloda işaretleyiniz.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: Tablodaki tüm bölümlerin doğru işaretlendiği cevaplar kabul edilir.

0-Kabul edilemez cevap: Tablodaki doğru olan bölümlerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan bölümlerin eksik işaretlendiği ya da tabloda hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.

***Karıncalar ve Limon Kabukları metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
97
clap
37
love
19
angry
15
unlike
8
happy
6
sad
4
confused

15 Yorum

Yorum Yap