Camın İlginç Öyküsü metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 4. sınıf Türkçe Okuma Becerileri Kitabı Cevapları
Camın İlginç Öyküsü Metni Cevapları
Camın İlginç Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 1
Camın İlginç Öyküsü
Bardak, ayna, süt şişesi, deney tüpü… Tüm bu malzemelerin ortak noktası ne olabilir? Elbette cam olmaları. Cam, günlük yaşamımızda en çok kullandığımız malzemelerden biridir. Peki, cam nedir? Nasıl yapılır? Nerelerde kullanılır?
Yüzyıllar boyunca doğada bulunan volkanik cam; bıçak, ok ucu, süs malzemesi ve mücevher olarak kullanılmış. Camın insanlar tarafından ilk olarak ne zaman üretildiği ise bilinmiyor. Ancak bilinen en eski cam malzeme, Mısır’da bulunan ve günümüzden 4500 yıl öncesine ait olduğu belirlenen cam boncuklardır.
Cam, günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle sağlık, bilişim, mimari, mühendislik ve iletişim gibi birçok alanda vazgeçilmez bir malzeme hâline gelmiştir. Cam, sanat alanında da çok kullanılan malzemelerden biridir. Cam üretimindeki teknik gelişmeler, camın renklendirilmesini ve şekillendirilmesini kolaylaştırmış. Bu da camın sanat alanında kullanımının artmasını sağlamıştır. Günümüzde cam üretiminde kullanılan tekniklerin temeli İskenderiye ve Roma’da atılmış. Camın kalıplanması ve şekillendirilmesi, oyma ve renklendirilme işlemleri ta o zamanlarda biliniyormuş. Milattan önce I. yüzyılda Mezopotamya’daki cam ustaları, cam üfleme adı verilen bir cam işleme tekniği geliştirmiştir. Bu teknikte cam, ateşte eritilir ve uzun bir borudan üflenerek balon gibi şişirilir. Cam katılaşmadan önce de çeşitli el aletleriyle şekillendirilir. Cam üfleme, günümüzde de yaygın olarak kullanılan bir tekniktir.
Camın İlginç Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 2
Daha sonraki zamanlarda Antik Romalılar “kamayö” adı verilen bir tekniği camda da kullanmaya başlamışlar. Bu teknikte önce koyu renkli cam eritilip şekillendirilir. Sonra camın üzeri, açık renkli camla kaplanır. İki cam bir aradayken şekillendirilip soğutulur. Sonra da üstteki açık renkli cam tabaka oyularak üzerine desenler yapılır. İtalya, 13. yüzyılda cam işçiliğinin en önemli merkezi hâline gelmiş. Burada geliştirilen cam sanatı yüzyıllar içinde tüm Avrupa’ya yayılmış. Daha sonraları desenlerin oyma tekniği ile işlenmesi yöntemi geliştirilmiştir. Cam üretiminde ana madde olarak genellikle “silisyum dioksit” yani doğada bulunan en yaygın kum çeşidi kullanılır. Silisyum dioksit yüksek sıcaklıklarda eridiği için bu maddeyi doğrudan eriterek cam yapmak zordur. Camın erime sıcaklığını düşürmek gerekir. Bunun için sodyum karbonat yani yaygın bilinen adıyla soda kullanılır.
Camın kimyasal tepkimelere dayanıklılığını artırmak için de kireç kullanılır. Camı üretmek için tüm bu malzemeler toz hâline getirilip karıştırılır ve özel fırınlarda eritilir. Daha sonra şekillendirilen cam ani bir şekilde soğutulur. Soğutulduktan sonra ise temizlenir ve parlatılır. Camlar, kullanılacakları yere ve kullanım amaçlarına göre farklı özellikte ve farklı katkı malzemeleriyle üretilir. Örneğin güvenlik amacıyla kullanılan cam kapılarda, genellikle kırılmaya dayanıklı ya da kırıldığında parçaları etrafa çok fazla saçılmayan camlar kullanılır. Camın kırılmaması için aralarına plastik bir katman koyulan iki cam tabaka, yüksek basınç ve sıcaklık altında birbirine yapıştırılır. Teleskop aynalarının ve merceklerinin yapımında sıcaklığa dayanıklı camlar kullanılır. Çünkü normal camların şekli, sıcaklığın etkisiyle bozulabilir ya da camlar ani sıcaklık değişimleri sonucunda çatlayabilir. Bu da teleskoplarda görüntünün bozulmasına neden olur.
Camın İlginç Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 3
Laboratuvarlarda kullanılan cam malzemeler de kullanım amaçlarına göre çeşitli özellikleri olan camlardan üretilir. Örneğin ışıktan etkilenen maddelerin konulduğu kahverengi şişeler, morötesi ve kızılötesi ışınımın geçmesini engelleyen bir cam çeşidinden üretilir.
Camın İlginç Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 4
1. Aynaların ve bardakların ortak özelliği nedir? Yazınız.
Cevap:
1-Kabul edilebilir cevap: “Cam olmalarıdır. Camdan üretilmeleridir. Camdan yapılmalarıdır.” ifadelerinden herhangi birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Cam olmalarıdır. Camdan üretilmeleridir. Camdan yapılmalarıdır.” ifadelerinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.
2. Metne göre aşağıdakilerden hangisi volkanik camın kullanım alanlarından biri değildir?
A) Ayna
B) Bıçak
C) Ok ucu
D) Mücevher
Cevap: A
3. Bilinen en eski cam malzeme nedir?
A) Bıçak
B) Boncuk
C) Mücevher
D) Süs malzemesi
Cevap: B
4. Günümüzde cam hangi alanlarda kullanılmaktadır? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.
Cevap:
1-Kabul edilebilir cevap: Doğru olan bütün seçeneklerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: Doğru olan seçeneklerin dışında işaretlemenin yapıldığı ve doğru olan seçeneklerin eksik işaretlendiği ya da hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.
Camın İlginç Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 5
5. Sanat alanında cam kullanımı neden artmıştır? Yazınız.
Cevap:
1-Kabul edilebilir cevap: “Cam üretimindeki teknik gelişmeler, camın renklendirilmesini ve şekillendirilmesini kolaylaştırmıştır bu nedenle sanat alanında cam kullanımı artmıştır.” ifadesinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Cam üretimindeki teknik gelişmeler, camın renklendirilmesini ve şekillendirilmesini kolaylaştırmıştır bu nedenle sanat alanında cam kullanımı artmıştır.” ifadesinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.
6. Cam üretiminde kullanılan tekniklerin temeli nerede atılmıştır? Yazınız.
Cevap:
2-Kabul edilebilir cevap: “Cam üretiminde kullanılan tekniklerin temeli İskenderiye ve Roma’da atılmıştır.” ifadesinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
1-Kısmi kabul edilebilir cevap: “İskenderiye” veya “Roma” cevaplarından herhangi birinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Cam üretiminde kullanılan tekniklerin temeli İskenderiye ve Roma’da atılmıştır.” ifadesinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.
7. Aşağıdakilerden hangisi cam üfleme tekniğinin aşamalarından biri değildir?
A) Camı el aletleriyle şekillendirmek
B) Erimesi için camı ateşte tutmak
C) Camı boru yardımıyla balon gibi şişirmek
D) İki camı bir araya getirip soğutmak
Cevap: D
8. Cam işleme tekniklerinin kullanıldıkları dönemleri tabloda işaretleyiniz.
Cevap:
1-Kabul edilebilir cevap: Tablodaki doğru olan tüm bölümlerin işaretlendiği cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: Tablodaki doğru olan bölümlerin dışında işaretlemenin yapıldığı veya doğru olan bölümlerin eksik işaretlendiği ya da tabloda hiçbir işaretlemenin yapılmadığı cevaplar kabul edilmez.
Camın İlginç Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 6
9. Kamayö ve cam üfleme tekniğinin ortak özelliği hangisidir?
A) Camın eritilip şekillendirilmesi
B) Camın içine hava üflenmesi
C) Camların üst üste kaplanması
D) Camın üzerinin oyulup desen yapılması
Cevap: A
10. Hangisi cam sanatında kullanılan tekniklerden biri değildir?
A) Oyma
B) Üfleme
C) Kamayö
D) Kalıplanma
Cevap: D
11. Cam yapımında kullanılan malzemeleri eksiksiz yazınız.
Cevap:
1-Kabul edilebilir cevap: “Silisyum dioksit (kum çeşidi) – soda (karbonat) – kireç” cevapları kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Silisyum dioksit (kum çeşidi) – soda (karbonat) – kireç” dışındaki cevaplar kabul edilmez.
12. Cam kapılarda kullanılan teknik araba camlarında da kullanılmaktadır. Bunun sebebi nedir? Yazınız.
Cevap:
1-Kabul edilebilir cevap: “Güvenlik ve kırılmaya dayanıklı olması sebebiyle araba camlarında da kullanılır.” ifadesinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Güvenlik ve kırılmaya dayanıklı olması sebebiyle araba camlarında da kullanılır.” ifadesinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.
Camın İlginç Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 7
13. Eczanelerden alınan sıvı ilaçlar genellikle koyu renkli cam şişe içerisinde bulunmaktadır. Bunun sebebi nedir? Yazınız.
Cevap:
1-Kabul edilebilir cevap: “Işıktan etkilenmelerini önlemek.” veya “Morötesi ve kızılötesi ışınımın geçmesini engellemek.” ifadelerinden herhangi biri kabul edilir.
0-Kabul edilemez cevap: “Işıktan etkilenmelerini önlemek.” veya “Morötesi ve kızılötesi ışınımın geçmesini engellemek.” ifadelerinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.
***Camın İlginç Öyküsü metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap