Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Oyun ve Oyuncak Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Oyun ve Oyuncak metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. sınıf Türkçe Okuma Becerileri Kitabı Cevapları

Oyun ve Oyuncak Metni Cevapları

Oyun ve Oyuncak Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Oyun ve Oyuncak Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Oyun ve Oyuncak Metni Cevapları Sayfa 1

OYUN VE OYUNCAK

Oyun, genellikle boş vakitleri değerlendirmek için yapılan eğlendirici ve bazen de öğretici faaliyetlerdir. Oyunların temelinde hedefler, kurallar, rekabet ve etkileşim vardır. Oyunlar bizler için gerçek yaşamın birer yansıması gibidir. Paylaşmayı, iş birliği yapmayı, sorun çözmeyi, karar vermeyi oyun oynarken öğreniriz. Oyun oynarken arkadaşlarımızı daha yakından tanırız. Böylece hem birbirimizle hem de yetişkinlerle ilişki kurmayı öğreniriz. Oynarken yaptığımız hareketler bedenimizin gelişmesini sağlar. Ayrıca çevremizi tanımamıza da yardımcı olur. Örneğin saklambaç oynarken üzerine çıktığımız ağaçta dalları, yaprakları, kuşları fark ederiz.

Sayışmalarla başlar çoğu oyun. Çünkü oyun oynarken sıraya girmek önemlidir. Sıraya girmekse eşitliği sağlamak için güzel bir başlangıçtır. Eşitliği sağlamak oyunlarda önemlidir. Eşitliğin sağlandığı bir oyunda kaybetmek de daha kolay kabul edilir.
Oyuncak, genellikle çocuklar tarafından oyun oynarken kullanılan her türlü nesnedir. Pek çok oyuncak gerçek bir varlığın taklidi şeklindedir. Ancak oyuncaklar, çeşitli anlamlar yüklenmiş basit nesneler de olabilir. Örneğin bir çocuk, üzerine bindiği bir değneği hayalinde bir ata, elindeki taşı bir otomobile dönüştürebilir.

Tarih öncesi dönemde de elbette çocukların oyuncakları vardı. Arkeologların yaptığı araştırmalar, o zamanki oyuncakların da bugünkülere benzediğini ortaya koyuyor. Babilliler, Eski Mısırlılar, Eski Yunanlar ve Eski Romalılar da toplar, çıngıraklar, oyuncak hayvanlar, oyuncak bebekler, topaçlar ve misketlerle oynuyorlardı. Ancak onların oyuncakları daha değişik malzemelerden yapılıyordu. Kemiklerden, fil dişinden, pişmiş topraktan, bal mumundan, bitkilerden…

Oyun ve Oyuncak Metni Cevapları Sayfa 2

Çağlar geçtikçe oyuncaklar biraz daha gelişti. Minyatür yemek takımları, rüzgâr değirmenleri, atlar, gemiler, küçük askerler vb. oyuncak dünyasındaki yerlerini aldılar. Günümüze yaklaştıkça teknoloji ilerledi. Dünyada ilk makineler, taşıtlar üretilmeye başlandı. Tüm bu gelişmeler oyuncakların gelişimini de etkiledi. Oyuncakların teknolojideki gelişmelerden etkilenmesinin ilk sonuçlarından biri, oyuncak trenlerin ortaya çıkması oldu. Oyuncak trenlerle birlikte oyuncak otomobiller, gemiler, uçaklar da üretilmeye başlandı. Evet, artık oyuncaklar eski dönemlerde olduğu gibi evlerde aileler tarafından elde yapılmıyor, fabrikalarda çok miktarda üretiliyordu. Oyuncakların değişim süreci bu kadarla da kalmadı. Konuşan bebekler oyuncak raflarındaki yerini aldı. Bunu, nesneleri ya da sesleri tanıyabilen hatta seçim bile yapabilen oyuncaklar izledi. Bugün çocuklar için bir sürü elektronik oyuncak yapılıyor. Oyun konsolları, robotlar gibi. Ve çocuklar, oyuncakların onlara sunduğu oyun dünyasındaki yolculuklarını sürdürüyorlar.

Bilim Çocuk, TÜBİTAK, Nisan 1999 (3.sınıf seviyesine uygun şekilde düzenlenmiştir.)

Oyun ve Oyuncak Metni Cevapları Sayfa 3

1. Oyun nedir? Yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: “Oyun, genellikle boş vakitleri değerlendirmek için yapılan eğlendirici bazen de öğretici faaliyetlerdir.” ifadesinin veya bu anlama gelen ifadelerin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

0-Kabul edilemez cevap: “Oyun, genellikle boş vakitleri değerlendirmek için yapılan eğlendirici bazen de öğretici faaliyetlerdir.” ifadesinin veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

2. Aşağıdakilerden hangisi oyunun temelini oluşturur? Uygun olan bütün seçenekleri işaretleyiniz.

Cevap:

3. Aşağıdakilerden hangisi oyun oynamanın bize kazandırdıklarından biri değildir?

A. Bedenimizin gelişmesine yardımcı olur.
B. Yarışarak başkalarına karşı üstün gelmemize olanak verir.
C. Arkadaşlarımızı daha yakından tanımamızı sağlar.
D. Birbirimizle ve yetişkinlerle ilişki kurmamıza olanak verir.

Cevap: B

Oyun ve Oyuncak Metni Cevapları Sayfa 4

4. Bazı oyunlar neden sayışmayla başlar? Yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: “Çünkü sıraya girmeyi ve oyunda eşitliği sağlar.” ifadesinin veya bu anlama gelen ifadelerin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

0-Kabul edilemez cevap: “Çünkü sıraya girmeyi ve oyunda eşitliği sağlar.” ifadesinin veya bu anlama gelen ifadelerin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

5. Aşağıda, çocukların hangi nesnelerle oynadığını gösteren bir tablo verilmiştir. Bu nesnelerin dâhil olduğu alanı tabloda işaretleyiniz.

Cevap:

Oyun ve Oyuncak Metni Cevapları Sayfa 5

7. Oyuncakların teknolojideki gelişmelerden etkilenmesinin ilk sonuçlarından biri nedir? Yazınız.

Cevap:

1-Kabul edilebilir cevap: “Oyuncak trenlerin ortaya çıkmasıdır.” ifadesinin yazıldığı cevaplar kabul edilir.

0-Kabul edilemez cevap: “Oyuncak trenlerin ortaya çıkmasıdır.” ifadesinin dışındaki cevaplar kabul edilmez.

***Oyun ve Oyuncak metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
215
clap
55
love
30
angry
23
unlike
16
sad
13
confused
9
happy

33 Yorum

Yorum Yap