Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Sufi İle Pufi Metni Cevapları

Sufi İle Pufi metni cevapları ve soruları, Ata Yayıncılık 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 184-185-186-187-188-189-190 ( Teması)

Sufi İle Pufi Metni Cevapları

Sufi İle Pufi Metni Cevapları

Sufi İle Pufi Metni Cevapları

Sufi İle Pufi Metni Cevapları Sayfa 184

Hazırlık Çalışması

1. Mors alfabesi hakkında yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Telgraf haberleşmesinde kullanılan, nokta ve çizgilerden oluşan abece. Bu bir dil gibidir. Dövmelerde de zaman zaman kullanılmaktadır.

2. Bir şeyi merak ettiğinizde ne yaparsınız? Merak ettiğiniz şeyleri öğrendiğinizde neler hissedersiniz?

Cevap: Bir şeyi merak ettiğimde onu araştırırım. Gerek kitaplardan gerekse de internetten güvenilir kaynaklardan yapacağım araştırmalarla merakımı gidermeye çalışırım.


Yazarın Biyografisi 
1966 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Zengin, gazetecilik ve yazarlık yapmıştır. Birçok şiir, deneme ve hikâye yazan yazarın eserlerinden bazıları: Çın- çınlı Masal Sokağı, Dondurmalı Matematik, Kuş Renkli Çocukluğum, Sufi ile Pufi…

SUFİ İLE PUFİ

Babamda anlaşılması güç bir öğretme tutkusu vardır. Zaman zaman bize ilginç şeyler öğretir. Bir keresinde istasyona götürdü. Makinist çocukluk arkadaşıymış. İki-üç saat içinde tren kullanmayı öğrendik. Koca treni bir oraya bir buraya çuf çuf götürüp getiriyorduk. Ama tren kullanmayı öğrendik de ne oldu sanki. Babam bir defasında da gündüz uyuyup, gece uyanık kalmasını öğretmişti ki bunun neye yaradığını hâlâ anlayabilmiş değilim. Bu yüzden, dün akşam babam kapıdan girer girmez Sufi ile Pufi’yi yanına çağırıp onlara bir şey öğreteceğini söyleyince, içimden ‘eyvah, yine hapı yuttuk’ dedim. Yanılmamıştım.

Sufi İle Pufi Metni Cevapları Sayfa 185

Babam sözü hiç uzatmadan ‘mors alfabesi öğreneceğiz çocuklar’ dedi. Sonra Sufi ile Pufi’ye birer kağıt vererek, o kağıttaki işaretleri ezberlemelerini istedi. Süre iki saatti ve Pufi’nin okulda bir alfabe ezberlediğine dair açıklaması bir işe yaramamıştı. Babamın söylediğine göre o başka, bu başkaydı. Sufi ile Pufi odalarına çekilip çalışmaya başladılar. Babam ve ben salona indik. Garip bir sessizlik vardı. Bir sessizlik garip ya da anlamsızsa bozulmalıydı. Ben de öyle yaptım: ‘Neden mors, baba?’ dedim. Morsun ne olduğunu bilmiyordum ve umurumda değildi. Fakat nedense babamın fena halde umurundaymış. Tutup bana yarım saat mors hakkında bilgi verdi. Postacıların kullandığı özel bir haberleşme sistemi olduğunu, nokta ve çizgilerden oluşan bir yazı türü olan mors olmasaydı postacıların acaba ne yapacağını anlattı bana. Neyse, sessizlik yeniden başlamıştı. Sufi ile Pufi odalarında, postacılar da postanede oturmuş mors çalışıyor olmalıydılar. Dünyada sessizlik sağlamak isteniyorsa herkese mors öğretmeli.

Ya bana öyle geldi ya da gerçekten öyle, iki saat çabuk geçti. Sufi ile Pufi salona geldiklerinde ellerinde mors alfabesi, yüzlerinde sıkıntı vardı. Babam önündeki kağıtlardan başını kaldırdı ve sordu: ‘Bitti mi?’ ‘Mors değil ama biz bittik’ dedi Sufi. Bence etkileyici bir cevaptı ama babam bu sözlere hiç aldırmadı ve kaçar harf ezberlediklerini sordu. Sonuç bir felaketti. Pufi altı, Sufi ise sekiz harf ezberlemişti. Pufi altı, Sufi ise sekiz harf ezberlemişti. N’olacak diye bekledim. Bekledim. Gece oldu… Sonra sabah oldu. Salonda kahvaltımızı yaparken aaa… duvarlardan birine bir şey karalanmıştı. Oysa annem bu konuda çok titizdir. Duvarlarda minicik bir leke görse hemen siler, beyaz duvarlar yeniden lekesiz hâle gelir. Biz de farkında olmadan duvarlarda bir leke yapmışsak, annemizi üzmemek için hemen lekeyi yokederiz. Zaman zaman lekelerle uğraşmak yerine daha kalıcı bir çözüm olarak duvarları ortadan kaldırmayı düşünüyorum.

Duvarı babam karalamış. Bunu evden çıkıp giderken kendisi söyledi. Duvardaki işaretler Sufi ile Pufi’nin akşama kadar çözmesi gereken bir mors cümlesiymiş. Annem akşama kadar duvara dokunmadı ve lekeler kımıldamadan duvarda kaldılar. Ne Sufi ne de Pufi beş dakikacık bile duvardaki mors cümlesiyle ilgilenmedikleri için akşam, cümlenin karşılığını babama söyleyemediler. Babam hiç kızmadı. Cümleyi çözmüş olsalardı cümlenin içinde gizli olan beş kutu çileği şimdiye çoktan yemiş olacaklarını ama onlar çileği sevmiyorsa, ne yapalım, bizim yiyeceğimizi söyledi. Çilek nefisti ve Sufi ile Pufi’nin soğukkanlıymış, umurlarında değilmiş gibi duruşları hiç inandırıcı değildi. İkisi de çileğe bayılırdı çünkü.

Sufi İle Pufi Metni Cevapları Sayfa 186

Ertesi sabah duvarda babamın yazdığı yeni bir mors cümlesi vardı. Babam kimseye bir şey söylemeden evden ayrıldı. O çıkar çıkmaz Sufi ile Pufi duvarın karşısına geçip cümleyi çözmeye başladılar… Bir saat sonra Sufi’nin ‘buldum’ diye bağırmasıyla cümle açıklığa kavuştu. Tabii ki Sufi cümleyi çözmekle kalmadı. Babamın çalışma masasının çekmecelerinden birinde paketlenmiş olarak duran küçük sevimli bir radyonun sahibi de oldu. Akşam, babam mors cümlesinin sözünü bile etmedi. Hiç öyle bir şey yokmuş gibi. Ama ertesi sabah duvarda üç yeni mors cümlesi vardı. Sufi ile Pufi hemen duvarkuşu oldular yine. Bu arada Pufi beş-on dakikalığına dışarı çıkıp geldi ve az sonra bağırdı: ‘Buldum!’ Pufi’nin buldukları hiç de fena sayılmazdı. Bir büyük çikolata, bir kitap ve küçük bir sedef çakı. Ertesi sabah. Ertesi sabah.

Ve daha sonraki sabahlar hep böyle devam etti. Salonun bütün duvarları mors cümleleriyle dolmuştu. Artık mors cümleleri mutfakta, banyoda, odalarda, kısaca evin her yerinde karşımıza çıkıyordu. Sufi ile Pufi her sabah yeni yazılmış mors cümlelerini arayıp buluyor ve çözmeye başlıyorlardı. Fakat bir gariplik vardı. Nasıl oluyorsa cümlelerin çoğunu Pufi çözüyor ve evin çeşitli yerlerine gizlenen hediyelerin çoğunu o kazanıyordu. Pufi her defasında mors cümlesini bir kağıda yazıp dışarı çıkıyor ve az sonra eve dönüp, şıp! cümleyi çözüyor, hediyeyi buluyordu.
Bir sabah Pufi yine mors cümlesini bir kâğıda yazıp çıkmış, Sufi de bir duvarın karşısına oturmuş bir mors cümlesini çözerken babamdan gelen bir telefon üzerine Sufi ve ben semtimizin postanesine gidince ne görsek iyi! Pufi ve babam, ama özellikle Pufi! Çünkü babam da postaneye yeni gelmiş. Herşey bir kez daha anlaşılmıştı. Pufi her sabah mors cümlelerini alır almaz postaneye koşuyor ve telgraf memuruna çözdürüp hemen eve geri dönüyormuş. Ama o sabah Pufi’nin götürdüğü mors cümlesinde ‘bay telgrafçı, bu mesaj size gelince lütfen büroma telefon edin’ yazıyormuş. Pufi bunu nerden bilsin? O yine eve dönüp hediyeyi alma planları kuruyormuş kafasında. Hep beraber eve dönerken bir an aklıma Pufi’nin mi yoksa babamın mı daha külyutmaz olduğu sorusu takıldı. Ne ki bu defa herşeyin hastanede değil de postanede sonuçlanması bu soruyu çabucak unutturdu. Sonra. Sonra Sufi ile Pufi gerçekten de mors alfabesini öğrenmiş oldular. Evimizin her tarafı yeniden boyandı. Eee, Sufi ile Pufi morsu öğrendi, ne oldu yani? Babacığım, ilginç adamcığım birşeyler söylesene.

Sufi İle Pufi Metni Cevapları Sayfa 187

1. ETKİNLİK

a) Metinden alınan aşağıdaki kelimeleri bulmacada gösteriniz. Kelimeler, bulmacaya yukarıdan aşağıya veya soldan sağa yerleştirilmiştir.

Cevap:

b) Bulmacada yer alan kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz.

Cevap:

makinist : tren kullanan kişi
alfabe : Bir dilin harfleri
şifre :  gizli haberleşmeye yarayan ve sadece haberleşenler tarafından bilinen şey
tahta : düz olarak biçilmiş ağaç parçası
telefon :  haberleşme aracı
postane : Posta işlemleri gibi birçok işlemin yapıldığı yer
telgraf : haberlerin ya da belgelerin iletilmesini sağlayan telekomünikasyon düzeni
külyutmaz : kandırılamayan

• Anlamını tahmin ettiğiniz kelimelerin anlamlarına TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bakınız. Kelimelerin sözlük anlamlarıyla tahminlerinizi karşılaştırınız.

Cevap:

makinist : tren kullanan kişi
alfabe : Bir dilin harfleri
şifre :  gizli haberleşmeye yarayan ve sadece haberleşenler tarafından bilinen şey
tahta : düz olarak biçilmiş ağaç parçası
telefon :  haberleşme aracı
postane : Posta işlemleri gibi birçok işlemin yapıldığı yer
telgraf : haberlerin ya da belgelerin iletilmesini sağlayan telekomünikasyon düzeni
külyutmaz : kandırılamayan

c) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümle içinde kullanınız. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri oluşturduğunuz sözlüğe ekleyiniz.

Cevap:

makinist : Ben makinist olmak istiyorum.
alfabe : Geçen gün alfabe kitabı aldık.
şifre : Cep telefonumun şifresini unuttum.
tahta : Çatının tahtaları çürümüş.
telefon :  Eski telefonum artık çalışmıyor.
postane : Postane hizmetine ara verilmiş.
telgraf : Hükümetten telgraf gelmiş.
külyutmaz : Külyutmaz bir hocamız vardı.

Sufi İle Pufi Metni Cevapları Sayfa 188

2. ETKİNLİK

Metinde yer alan deyimleri belirleyerek bunların hangi anlamda kullanıldıklarını yazınız.

Cevap:

Zaman zaman; bazı zamanlar anlamında kullanılır.
Hapı yutmak; çok kötü bir duruma düşmek.
Sözü uzatmamak; kısaca konuya girmek ve anlatmak.
Umrunda olmamak; umursamamak, takmamak.
duvarkuşu olmak; Duvara odaklanarak soruları çözmeye çalışmak.
Kafasında Plan Kurmak; Bir şeyler düşünmek ve tasarlamak.
külyutmaz; kandırılamaz anlamında kullanılmıştır.

3. ETKİNLİK

Metinden alınan aşağıdaki kelime gruplarını inceleyiniz.

Cevap:  Bu kelime gruplarında ilk kelime tamlayan ikinciler ise tamlamandır.

Çocukluk arkadaşı Belirtili isim tamlaması
Yazı Türü; Belirtisiz İsim tamlaması
Çalışma Tahtası  Belirtisiz İsim tamlaması
Tahtanın karşısı; Belirtili isim tamlaması
Mors Alfabesi; Belirtisiz İsim tamlaması

ÇOCUKLUK ARKADAŞI-MORS ALFABESİ-YAZI TÜRÜ-ÇALIŞMA TAHTASI-TAHTANIN KARŞISI

Siz de metinden bunlara benzer beş isim tamlaması bulup aşağıya yazınız.

Cevap:

öğretme tutkusu
özel bir haberleşme sistemi
yazı türü
beyaz duvarlar
mors cümlesi

Sufi İle Pufi Metni Cevapları Sayfa 189

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki varlık isimlerinin tamlayanını ve tamlananını örnekteki gibi yazınız.

diş macunu-nazar boncuğu-kahve fincanı-kapı kolu-muhabbet kuşu

Cevap:

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin özetini defterinize yazınız.

Cevap: Sufi ile Pufi’nin babaları bir şeyler öğretmekten çok keyif alan bir adam. Bir keresinde onlara tren sürmeyi öğretmiş, bir keresinde de gece uyanık kalmayı öğrenmişti. Çocuklar bu öğretileri gereksiz bulsa da ödüller için bunları yapıyorlardı. Bir gün Sufi ile Pufi’ye babaları mors alfabesini ezberleyerek öğrenmelerini ve daha sonra duvarda yazan yazıları çözerek öğrenmelerini istemektedir. Şifreyi çözen ödülü de almaktadır. Pufi tahtada yazanları postacıya okutarak çözmektedir. Babası bu sabah ki mors cümlesinde ‘bay telgrafçı, bu mesaj size gelince lütfen büroma telefon edin” yazmış. Postacı bunu okuyunca telefon etmiş ve Pufi’nin hilesi çözülmüş. Sonunda ikisi de öğrenmişler.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Sufi ile Pufi’ye babaları neyi, nasıl öğretmek istemektedir?

Cevap: Sufi ile Pufi’ye babaları mors alfabesini ezberleyerek öğrenmelerini ve daha sonra duvarda yazan yazıları çözerek öğrenmelerini istemektedir.

2. Babaları Sufi ile Pufi’ye hangi görevi vermektedir?

Cevap: Babaları Sufi ile Pufi’ye duvarda yazılanları çözme görevi vermektedir.

3. Pufi tahtada yazanları nasıl çözmektedir? Babası bunu nasıl anlamaktadır?

Cevap: Pufi tahtada yazanları postacıya okutarak çözmektedir. Babası bu sabah ki mors cümlesinde ‘bay telgrafçı, bu mesaj size gelince lütfen büroma telefon edin” yazmış. Postacı bunu okuyunca telefon etmiş.

4. Okuduğunuz metin yazım ve noktalaması değiştirilmeden alıntılanmıştır. Metindeki yazım ve noktalama kurallarına aykırı kullanımları belirtiniz.

Cevap: Konuşmalarda konuşma çizgisi ve tırnak işareti gibi ayrıntılara dikkat edilmemiştir.

7. ETKİNLİK

Aşağıya okuduğunuz metnin ana fikrine uygun bir atasözü yazınız.

Cevap:

Metnin ana fikri; öğretme tutkusudur.

Uygun atasözleri ise; “Vermekle el aşınmaz”

“Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al”

8. ETKİNLİK

Metnin yazarı siz olsaydınız bu metne hangi başlığı verirdiniz?

Cevap: Benim başlığım,  BİZ BABADAN BÖYLE GÖRDÜK olurdu.

9. ETKİNLİK

Eğer Sufi ile Pufi’nin babası siz olsaydınız Pufi’nin yaptığı kurnazlığı hangi yolla anlardınız?

Cevap: Eğer Sufi ile Pufi’nin babası ben olsaydım Pufi’nin yaptığı kurnazlığı, onu takip ederek anlardım. Böylece nereye gittiğini ve ne yaptığını gizlice tespit ederdim.

Sufi İle Pufi Metni Cevapları Sayfa 190

10. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri metinden hareketle uygun şekilde tamamlayınız.

Cevap:

Pufi babası gibi kurnaz bir çocuktur.
Pufi kurnazlığı ödülleri almak amacıyla yapmıştır.
Bence Sufi dürüstçe davranmış, Pufi ise kurnazca davranmıştır

11. ETKİNLİK

Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Bu haber metninden hareketle teknolojik gelişmelerin hayatımızdaki yeri hakkında büyük grup tartışması yapınız.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Yunus Burak Özcan ve Burak Kangal, dünyada iklim değişikliklerinden kaynaklı kuraklık uyarılarını dikkate alarak içme suyunun farklı amaçlarla kullanılıp israf edilmesini önlemek amacıyla “Gri Su Tekrar Kullanım Modülü”nü (Gri Su Tek) geliştirdi. Lavabodan akan suyu bir haznede toplayıp

mor ışık yardımıyla mikroplardan arındırdıktan sonra elektrikli motor vasıtasıyla en yakındaki tuvalete aktararak çalışan Gri Su Tek, bu sayede haneye bağlı içilebilir şebeke suyunun israf edilmesini önlemeye yardımcı oluyor. Özcan, AA muhabirine, yüzde 40 civarında su tasarrufu sağlaması hedeflenen sistemin kolayca kurulabildiğini ve en geç 28 ayda kendini amorti ettiğini söyledi. Genç mühendisler olarak Türkiye’de su tasarrufu sağlamanın yollarını araştırdıklarını belirten Özcan, “Prensip olarak gri suyun geri kazanımı ve kullanımını sağlayan sistemler mevcut ancak bizim geliştirdiğimiz sistem hem çok daha ekonomik, hem de uygulama açısından son derece pratik. Çok fazla tadilat gerektirmeksizin birkaç vida sıkarak dahi şebeke sistemine entegre edilebiliyor. Modülümüz sayesinde şebeke sisteminde geniş çaplı değişiklik yapmadan herkes bireysel olarak su tasarrufu sağlayabilecek.” dedi.

Cevap: Teknolojik gelişmeler hayatımıza büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Elimizde kullandığımız telefonlardan tutun, internet hızına, makineler gibi hayatımızın her alanında olan arabalar ve taşıma araçları hayatımızı kolaylaştırmakta ve insan gücüne olan ihtiyacı azaltmaktadır. Bu gelişmelerin Türkler tarafından bulunuyor olması ve yerli üretimle artık daha fazla başarılar elde ediliyor olması gerçekten çok heyecan verici ve umut verici. Bizlerde ileride böyle büyük işlere imza atabiliriz. Hem ülkemizi kalkındırmak hem de tanınmamız açısından harika bir fırsat.

12. ETKİNLİK

Yabancı kelimelerle oluşturulmuş tabelalarla ilgili aldığınız notları arkadaşlarınızla paylaşınız. Ardından bu yabancı kelimelerin yerine Türkçe karşılıklarını kullanarak yeni tabelalar oluşturunuz.

Cevap:

Bahir : Deniz
Bestseller : Çok satan
Blöf : Kandırmaca
Buton : Düğme
Call center: Çağrı merkezi
Catering : Yemek hizmeti
Change : Para değişimi
Darphane : Para basımevi

Gelecek Derse Hazırlık

1. Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize not alınız.

Cevap:  Fosil kayaklar bir gün son bulacaktır. Ayrıca fosil kaynaklar sürekli olarak dünyamızı kirletmekte, başta iklim olmak üzere bizlere ve çevremize zarar vermektedir. Temiz enerji olan yenilenebilir enerjiler bizi ve dünyamızı korumaktadır. İşte bu nedenle ekonomik olarak pahalı  olsa da yenilebilir enerjilere geçilmesi geleceğimiz için büyük bir önem taşımaktadır.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Maddeler Halinde Şunlardır;

Güneş Enerjisi.
Rüzgar Enerjisi.
Biyokütle Enerjisi.
Jeotermal Enerji.
Hidrolik Enerji.
Hidrojen Enerjisi.
Dalga Enerjisi.

2. Petrol ve doğal gaz tükendiği zaman hangi alternatif enerji kaynaklarından yararlanılabilir? Düşüncelerinizi defterinize yazınız.

Cevap: Petrol ve doğal gaz tükendiği zaman alternatif olarak yenilebilir enerji kaynaklarından yararlanılabilir. Elektrikli arabalarla ilgili çalışmalar yapılması buna büyük bir örnektir. Yenilebilir enerji kaynaklarından yararlanılması maliyeti düşük ve diğer ülkelere bağlılığı azaltıp, borçlardan kurtulma adına atılabilecek olan çok güzel bir adımdır. Bu sayede kendi ürettiğimiz enerji ile araçlarımızı hareket ettirebilecek ve kendi elektriğimiz ve kendi üretimimiz olan diğer enerjilerle çalışan makineler kullanabileceğiz.

***Sufi İle Pufi metni cevapları (Sayfa 184-185-186-187-188-189-190) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
147
clap
46
love
26
angry
20
unlike
10
sad
9
happy
8
confused

34 Yorum

Yorum Yap