Gülibik metni cevapları ve soruları, Ada Matbaacılık 2. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 203-204-205-206-207-208-209-210-211-212 (Doğa ve Evren Teması)
Gülibik Metni Cevapları
Gülibik Metni Cevapları Sayfa 203
Hangi hayvanların yavrularına civciv denir?
Cevap: Tavuk, ördek gibi hayvanların.
Metinle ilgili resimleri inceleyiniz, Okumadan önce 1, etkinliği yapınız.
Cevap: Güzel bir çiftlik evinde horozun sabah ötmesi, insanları uyandırması, ahırdaki eşeğin anırması ve tavuğun yumurtasından çıkan civcivin hikayesi anlatılıyor olabilir.
GÜLİBİK
O, ibiği kan kırmızı, tüyleri kızıllı karalı, gökkuşağı gibi çok renkli bir horozdu, Doğduğu günü, bugünmüş gibi anımsarım, Yazdı, Koyunlara yem verip sulamak için ahıra girmiştim, Asıl amacım yumurtalarının üstüne tünemiş Kınalıyı gözetlemekti, Kınalı, Gülibik’in anasıydı, Kapıda durup ona baktım; başını kaldırıp, “Gurk! Gurk! Gurk!” diye seslendi, (…) Onu kızdırmamaya çalışarak yumurtalara yaklaştım, Saman yığını içindeki yumurtalar çatlamıştı, Uzanıp usulcacık dokundum birine, sıcacıktı, Kınalı, yumurtalara dokunduğumu görünce kanatlarını çırparak saldırdı. Korkup kaçtım ahırdan, içeriden hâlâ kızgın sesi geliyordu: “Gurk! Gurk! Gurk!” Ertesi gün ilk işim ahıra koşmak oldu. Bir de ne göreyim? Aman Allah’ım! Kınalı çevresinde bir sürü civciviyle dolaşıp durmuyor mu ortalıkta! Sevincimden neredeyse uçacaktım! Tutup birini sevecek oldum, sen misin onlara dokunan! Kınalı olanca gücüyle bağırarak engelledi beni. Gözlerim karanlığa alışınca uzaktan da olsa incelemeye başladım civcivleri, Aman Allah’ım, ne güzel şeylerdi onlar! Pembecik ayacıkları, beyazlı karalı tüycükleri ile canlı birer yumağa benziyorlardı. Ahırın açık kapısından içeri dolan güneş, Sürmegözun susuzluğunu aklına getirmiş olacak ki kaba kaba anırmağa başladı. Kınalı kanatlarını çırpa çırpa onun da üstüne saldırdı, Civcivlerse ilk kez bu kadar gür bir ses duyduklarından olacak korkmuşlardı, Gagacıklarını havaya dikip bağırmağa başladılar. Civcivler öylece bağıradursunlar, ben parmaklarımın ucuna basa basa yalağa yaklaştım, O da ne? Kırılmış yumurtaların ortasında, çatlak ama kocaman bir yumurtacık durmuyor mu? Haaa, demek ki tembel bir civciv, yumurtasını kıramamış, uyuyakalmıştı içinde. Usulca okşayıp tırnağımla tıklattım yumurtayı, Kıpırdamaz mı! Bir daha tıklattım, içindeki civciv karşılık verdi, Şaşkınlıktan küçük dilimi yutacaktım neredeyse! Ben yumurtayı tıklatıp, okşayıp dururken çok ilginç bir şey oldu: Çatlak yumurta dağılıverdi; önce pembe bir gagacık, sonra da Gülibik çıkmaz mı içinden! Şaşkınlığım bir kat daha arttı. Bir civciv doğmuştu, Çok mutluydum!
1. ETKİNLİK
Gülibik Metni Cevapları Sayfa 208
Metnin görsellerini incelediniz. Bu metnin konusu ne olabilir? Tahmininizi yazınız.
Cevap:
Bence Bu metinde “Güzel bir çiftlik evinde horozun sabah ötmesi, insanları uyandırması, ahırdaki eşeğin anırması ve tavuğun yumurtasından çıkan civcivin hikayesi anlatılıyor olabilir.”
Metni, dudaklarınızı kıpırdatmadan, satırları gözünüzle takip ederek bir kez okuyunuz. Anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Sesli okurken noktalama işaretlerine dikkat ediniz. Özellikle sonunda ünlem (!) işareti olan cümleleri, duygularını yansıtacak şekilde okuyunuz.
Metni okudunuz. Tahmininiz doğru mu?
Cevap: Kesinlikle tahminim doğru çıktı.
2. ETKİNLİK
Kelime kartlarını inceleyiniz. Bu kelimelerin anlamını sözlükten de araştırıp birer cümlede kullanınız.
İbik Saman Kuluçka Yalak Ahır Gökkuşağı
Gülibik Metni Cevapları Sayfa 209
Cevap:
ibik: Horozun ibiği çok güzeldi.
saman: Ahırda saman bitmiş.
kuluçka: Tavuk kuluçkaya yatmış.
yalak: Yalaktan köpek su içti.
ahır: Ahırda üç eşeğimiz var.
gökkuşağı: Gökkuşağı güzel görünüyor.
3. ETKİNLİK
Soruları okuduğunuz hikâyeye göre cevaplayınız.
Gülibik nasıl bir horozmuş?
Cevap: O, ibiği kan kırmızı, tüyleri kızıllı karalı, gökkuşağı gibi çok renkli bir horozmuş.
Çocuk Gülibik’in doğduğu günle ilgili neler anımsıyor?
Cevap: Yazmış, Koyunlara yem verip sulamak için ahıra girmiş, Asıl amacı yumurtalarının üstüne tünemek ve Kınalıyı gözetlemekmiş.
Kınalı çocuğu niçin yumurtalardan uzaklaştırıyor olabilir?
Cevap: Civcivlerini alacağını sandığı için çocuğa saldırmış olabilir.
Çocuk ertesi gün gördüğü civcivleri neye benzetiyor?
Cevap: Pembecik ayacıkları, beyazlı karalı tüycükleri ile canlı birer yumağa benziyorlarmış.
Sürmegöz, niçin anırmaya başlamış?
Cevap: Ahırın açık kapısından içeri dolan güneş, Sürmegöz’un susuzluğunu aklına getirmiş bundan dolayı kaba kaba anırmağa başlamış.
4. ETKİNLİK
Gülibik Metni Cevapları Sayfa 210
Metinde hangi hayvanların adı geçiyor? Resimleriyle eşleştirip adı geçmeyen hayvanı x ile işaretleyiniz. Bu hayvanlar nasıl ses çıkarır? Sınıfta canlandırınız.
Cevap: Tavuk, horoz, eşek, civciv
Gülibik Metni Cevapları Sayfa 211
Okuduğunuz hikâyede “Gülibik”, “Kınalı” ve “Sürmegöz” adları geçiyor. Bu adlar hangi hayvanlara verilmiş? Cümle içinde niçin büyük harfle başlatılarak yazılmış? Sonundaki ek niçin kesme işareti ( ’ ) ile ayrılmış? Kitabınızın “İçindekiler” bölümünden “Nasrettin Hocanın Köyünde” adlı metni bulup sayfa numarasını öğreniniz. Sonra da o sayfayı açıp 4, etkinliği inceleyiniz. Nasrettin Hocanın eşeğinin adını ve hayvanlara verilen özel adların yazımını hatırlayınız.
Cevap: Gülibik: Horoz Kınalı: Tavuk Sürmegöz: Eşek. Hayvan adları özel ad olduğu için büyük harfle başlatılarak yazılır. Özel isimlere getirilen ekler kesme işareti ile ayrıldığı için bu metinde bu isimlerden sonra bu noktalama işareti kullanılmıştır.
5. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde hangi kelimeler arasına virgül konulmalı? Yazınız.
Ahırda genellikle at inek eşek gibi hayvanlar barınır, Horoz tavuk hindi ördek ve kaz birer kümes hayvanıdır Eşeklere genellikle “Bozoğlan” “Sürmegöz” “Karakaçan” adları verilir, Koyunların etinden sütünden yününden yararlanırız, Elif Ediz Öykü Buğra ve ben çiftliğe gittik,
Sapsarı minicik yumuşacık civcivleri sevdik, Çiftlikte iki inek üç eşek beş tavuk bir horoz vardı.
Cevap: Koyunların etinden sütünden yününden yararlanırız, Elif Ediz Öykü Buğra ve ben çiftliğe gittik. bu cümlede özel isimlerin arasında virgül konulmalıdır. Elif, Ediz, Öykü, Buğra şeklinde olmalıdır. Bir başka cümlemiz ise “Çiftlikte iki inek üç eşek beş tavuk bir horoz vardı.” dır. Bu cümlede de iki inek, üç eşek, beş tavuk şeklinde olmalıdır. Çünkü virgül cümle içinde aynı türden kelimeleri ayırmak için kullanılır.
6. ETKİNLİK
Gülibik Metni Cevapları Sayfa 212
Size ya da bir yakınınıza ait sevdiğiniz bir hayvanla ilgili duygu ve düşüncelerinizi yazınız. Başlık olarak bu hayvana verilen adı yazınız. Tuttuğunuz günlüklere evcil hayvanlarla ilgili duygu ve düşüncelerinizi de yazabilirsinizz
Cevap: KÖPEĞİMİZ FOX
Benim Okan Dayım geçen yıl bir köpek almıştı. Adını Fox koymuştu. Fox bembeyaz tüyleri olan bir Golden cinsi köpekti. O kadar sevimli ve oyunbazdı ki onunla oyun oynamak benim en büyük eğlencem idi. Onunla denize bile giderdik. Onu elimle beslerdim. Ama bir gün Fox hastalandı ve öldü. Okan Dayım ve ben onu gömdük. Çok üzülmüştük. Seni seviyoruz Fox.
***Gülibik metni cevapları (Sayfa 203-204-205-206-207-208-209-210-211-212) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
İYİ ÇOK İYİ