Okuduğunuz metnin hikâye unsurlarını aşağıya yazınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Okuduğunuz metnin hikâye unsurlarını aşağıya yazınız.
Saka Hüseyin
İkinci Anafartalar Taarruzu’nda, Türk birlikleri Çanakkale’nin Anafarta Ovası’na ve tepelerine yerleşmişti. Yıl 1915’ti. 35. Piyade Alayı 2. Bölük erlerinden Hayrabolulu Hüseyin, alayın su ihtiyacını gidermekle görevliydi. Sabahın alaca karanlığında katırı ile yola çıktı. Bigalı köyüne gidip kuyulardan tahta damacanalara su doldurup geriye dönüşünü akşamın karanlığına denk getirmeye çalışırdı. Katır önde, bizim Saka Hüseyin arkada… Yola çıkmadan evvel katırının kulağına eğilir ve her defasında şu sözleri tekrarlardı: “Haydi, Büyük Anafarta köyünün üstünden 35. Piyade Alayı’nın bulunduğu siperlere!” Katır, gide gele bu yollara alışmıştır. Yolda Hüseyin’in çenesi durur mu? O bir türkü tutturmuş gidiyordu: “Pınar baştan bulanır / İner dağı dolanır / Al başımdan sevdayı / Buna can mı dayanır / Rinna rinna yârim rinna rinna”
A) Okuduğunuz metnin hikâye unsurlarını aşağıya yazınız.
Cevap:
KİŞİLER: Hayrabolulu Hüseyin, Saka Hüseyin,
OLAY: Kurtuluş Savaşı yıllarında cepheye su taşıyan iki askerin öyküsü.
YER: Çanakkale’nin Anafarta Ovası.
ZAMAN: 1915.
***5. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları MEB Yayınları 1. Ünite Sayfa 5 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap