Doğada uzun süre yok olmayan sanayi ürünleri ile ilgili araştırma yapınız. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Doğada uzun süre yok olmayan sanayi ürünleri ile ilgili araştırma yapınız.
Doğada uzun süre yok olmayan sanayi ürünleri ile ilgili araştırma yapınız.
Doğanın kendi ürettiği nesneleri kullanılmadığı zaman kendi kendine kısa sürede yok ettiğini biliyoruz. Peki insan eliyle üretilen bazı maddelerin doğanın uzun süre yok edemediğini, bunun da çevre kirliliğine, dolayısıyla canlılara zarar vermesine neden olduğunu biliyor muyuz?
İnsan eliyle üretilen maddeler denince aklımıza ilk olarak doğanın uzun sürede yok edemediği sanayi ürünleri geliyor. Bu ürünlerin içeriğinde bulunan plastik, cam, metal gibi maddeleri, doğa yok etmekte zorlanıyor. Çünkü bu ürünler, doğanın onları yok etmesine karşı gelecek şekilde, insanların uzun süre kullanması için tasarlanmışlar. İnsanoğlu bu ürünleri kullandıktan sonra geri dönüşüme göndermek yerine bilinçsizce çöpe atıyor. Bu çöpler toplanıp doğaya bırakılıyor. Böylece dünyamız çok hızlı bir şekilde, doğada uzun süre yok olmayan sanayi ürünleri nedeniyle kirleniyor.
Bu atıklar nedeniyle doğaya, dolaylı olarak kendimize verdiğimiz zararın boyutunu anlamamız için doğada uzun süre yok olmayan sanayi ürünlerine ve bunların doğada yok olma sürelerine bir bakalım:
Strafor: Hani şu duvara sürterek kar yağdırma efekti yaparak oyun oynadığımız köpükler… Bu madde doğada tam 5000 yıl yok olmuyor. Yazıyla beş bin yıl!
Cam Şişe: İçtiğimiz meyve sularının, kolalarının, sütlerin konduğu bu şişeleri geri dönüşüme göndermediğimiz zaman doğa bu cam maddeleri 4000 yıl boyunca yok edemiyor.
Pet Şişe: Doğa bu plastik ürününü yok etmek için 400 yıl boyunca uğraşıyor. Günlük hayatımızda ne kadar çok plastik şişe kullandığınızı ve bunları attığınızı düşünün. Yok olana kadar ne kadar yer kapladıklarını ve canlılara ne kadar çok zarar verdiğini de düşünün. Ve bundan sonra plastik şişeleri geri dönüşüm kutularına atın ya da bunları toplayan insanlara verin.
Pil: Günümüzde saatlerimiz, telefonlarımız gibi eşyalarımıza güç vermek için kullanıyoruz. Pilleri de geri dönüşüme göndermediğimiz zaman doğa bunları 300 yılda yok edemiyor. Ayrıca bu pillerden sızan kimyasal maddeler toprağa karışıp canlıların da yok olmasına neden oluyor.
Karton Kutu: Doğa kağıt maddesini 2-3 ay içinde yok edebiliyor. Kağıdın ham maddesi biliyorsunuz ki ağaç. Doğanın kağıdı yok etmesini beklemek yerine geri dönüşüme göndererek binlerce ağacı kurtarmamız daha mantıklı değil mi?
Olta İpi (Misina): Balıkçılık için kullandığımız plastik ürünü olan bu ipler 600 yılda yok oluyor. Bu iplerin atıklarının en çok denizde olduğunu düşünürsek, 600 yılda anca yok olan bu atıkların denizde yaşayan canlılara ne kadar çok zarar verdiğini düşünebiliyor musunuz?
Sakız: Çiğniyoruz ve atıyoruz. Doğa da tam 5 yıl boyunca sakızı yok etmeye çalışıyor.
Teneke Kutu: Kola, meyve suyu, enerji içeceği gibi maddelerin konulduğu bu kutuların hammaddesi alüminyumdur. Doğa bu maddeyi 300 yılda yok ediyor. Biliyorsunuz bu kutular ince yapılıdır ve keskindir. Canlılara zarar vermeden bu kutuları çöpe değil, geri dönüşüm kutularına ya da hurdacılara verelim.
Bebek Bezi: Evet, annelerimiz için büyük kolaylık. Ama doğa bu ürünü 550 yılda yok edebiliyor. Bir insanın ortalama yaşamından 5-6 kat daha fazla!
Plastik Torba: En çok kullandığımız doğada uzun süre yok olmayan sanayi ürünü. 1000 yıl doğada yok olmuyor. Etrafınıza bakın. En çok plastik torba atıkları görürsünüz. Tehlikenin de ne kadar büyük boyutlu olduğunu da görürsünüz. Plastik torba yerine örme çantalar ya da kese kağıtları kullanmak daha mantıklı değil mi?
Dahası da var ama siz zaten bunları biliyorsunuz. Ortalama insan ömrü seksen sene. Belki seksen sene içerisinde biz dünyanın doğada uzun süre yok olmayan sanayi ürünleri nedeniyle yaşanamayacak hale geldiğini görmeyiz ama çocuklarımız, torunlarımız, bizden sonraki nesiller görecektir. Gelecek nesillere mirasımız, bu atıklar mı olacak? Olmamalı. Bunu onlara yapamayız…
***7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 151 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap