Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Atlı Cirit Okuma Keyfi Metni Cevapları (5. Sınıf Türkçe)

Atlı Cirit Okuma Keyfi metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 150-151 (Sağlıklı Yaşıyorum Teması)

Atlı Cirit Okuma Keyfi Metni Cevapları

Atlı Cirit Okuma Keyfi Metni Cevapları (5. Sınıf Türkçe)

Atlı Cirit Okuma Keyfi Metni Cevapları (5. Sınıf Türkçe)

Atlı Cirit Okuma Keyfi Metni Cevapları Sayfa 150

Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

ATLI CİRİT

(…)
Cirit, at üzerindeki binicinin mızrağını daha iyi ve isabetli kullanabilmesine dayanan bir oyun. Savaş gücünü geliştirmek için at üzerinde eğitim amacıyla oynanan bu oyun zaman içerisinde kurallı birtakım oyunu halini aldı.
Başlangıcı belli olmasa da 16. yüzyılda bir savaş oyunu olarak kabul edildiğini biliyoruz. OsmanlI döneminde en yaygın oyun oldu. Yakın zamana kadar düğün, bayram ve önemli günlerde her fırsatta oynanıyordu. Kent nüfusunun artması ve atın günlük yaşamdaki öneminin azalmasına bağlı olarak unutulup gitti.
Bugün çeşitli illerimizde kulüpler kurularak ata sporumuz canlandırılmaya çalışılıyor.
Cirit ya da diğer adı ile Çavgan, 120 metreye 40 metrelik beyaz çizgilerle bölünmüş bir alanda oynanır.
Takımın tek dizi halinde durduğu 6 metre derinliğindeki bölgeye Alay Durağı denir. Alay durağı ile atış sahası arasında çizgilerle sınırlı orta sahaya 5 metre derinliğindeki alan Yasak Alandır. Burada karşı takımdan 2 atlı bulunabilir. Fazlasına eksi bir puan verilir.
Yasak alanın son çizgisinden oyun alanının ortasına 7 metre derinliğindeki alan Atış Alanı’dır. Alaya hücum eden sporcu bu alana girip cirit atmak zorundadır.
Oyun süresi toplam 70 dakikadır ve 35 dakikalık iki devreden oluşur.
Cirit sopasının uzunluğu 110 santimetredir. Oyunculara zarar vermemesi için ucu yuvarlak- laştırılmıştır.
Cirit genelde gösteri amaçlı oynanır.
Ciritçiler hakim yaka düğmeli gömlek üzerine, kolsuz cepken giyerler. Pantolonlarının üst kısmı geniş, dizden aşağısı dardır. Ayaklarına cirit için uygun olan süvari çizmesi giyerler.
5 kişilik takıma bölük, 7 kişilik takıma alay denir. Her takımın kolunda işaretle belirlenen bir kolbaşı vardır. Takımın oyun taktiğini veren kolbaşı, takımının tüm hareketlerinden sorumludur. Kolbaşı vakitsiz çıkan veya çift çıkan oyunculara engel olup, saftaki oyuncuların ileri ve geri 5 metrelik derinlikteki alay durağında durmasını sağlar. Her takımın bölük düzeninde 2, alay düzeninde 3 yedek oyuncusu bulunur. Yedek oyuncular saha hakeminin arkasında ve kendi sahasında açıkta beklerler.
Hakemler tarafından üzengiler kontrol edilerek oyun başlatılır.
Oyuncu değişiklikleri oyunun duraklama anında saha hakemi tarafından baş hakeme bildirilerek yapılır. Bir oyunda en fazla 3 değişiklik yapılabilir. Bütün oyuncuların arkasında ve atlarının üzerine serilen bezin iki tarafında numara bulunur. Binici ile atın numaraları aynıdır. Takımların

Atlı Cirit Okuma Keyfi Metni Cevapları Sayfa 151

formaları aynı renkte ise takım numaraları A takımında 1 ile 10 arası, B takımında 11 ile 20 arasında olur. Oyuna başlama ve ilk çıkış hakkı kura sonunda sahayı kaybeden takıma verilir. Alay çıkışları, alay durağında yapılır. Erken çıkış ihlali yasak saha olarak, çift çıkış ihlali ise atış sahasının dışından atış olarak değerlendirilir. Her iki durumda da ancak hatalı oyuncular alay durağına geldikten sonra başka bir oyuncu hamle yapabilir.
Ciritçi oyun sahasında rakip oyunculardan birine yarım ya da tam çark yaparak ciridini atar, iki kereden fazla tam çark yapılamaz.
Alay ortalarından, atış sahası dışından veya yasak alan içerisinden cirit atan biniciye bir eksi puan verilir.
Bir ciritçi atış bölgesi içerisinde cirit atarak rakip takım oyuncusuna isabet ettirirse 3 puan alır. Ata vuruş isabet sayılmaz, ata kasıtlı vuruşlar 1 eksi puanla cezalandırılır. Aynı oyuncunun ikinci tekrarında 5 dakika dinlenmeye alınır. Üçüncü tekrarında oyundan çıkarılır.
Rakip oyuncunun atmış olduğu ciridi havada tutan ciritçi alay durağında tuttuğu cirit için takımına 3 puan kazandırır. Kesme anında rakibini yakalayan ciritçi (Rakip atın kuyruk hizasına kendi atının başının gelmesi) ciridini atmaz, bağışlarsa 3 puan alır.
Rakip oyuncuyla arayı 3 metreden fazla açmadan atarsa 3 eksi puanla cezalandırılır. Aynı ciritçi ikinci tekrarında oyundan çıkartılır ve yerine oyuncu alınmaz. Kesme yapan ciritçi rakibini bağışladıktan sonra alaya gelerek ciridini atar. Ciridini atmazsa 1 eksi puan alır. Oyun sırasında hakem kararını dinlemeyen ve kasıtlı hareket eden oyuncu oyundan atılır. Yerine oyuncu alınmaz
Bir oyuncunun attan düşmesine 3 eksi puan verilir, ikinci düşmede 6 ve üçüncü düşmede ise oyundan çıkarılır. Oyun sırasında ciritçilerin attan inmesi kesinlikle yasaktır, inmesi halinde 1 eksi puan alır.
Oyun bitiminde eksi puanlar artı puanlardan çıkarılır. Toplam puanı yüksek olan takım galip sayılır.
Cirit, herkes tarafından ciridi iyi bildiği kabul edilen kişilerin hakemliğinde oynanır.
Arkadaşlar, ülkemizde çekilen tarihi filmler ve dizilerdeki atlı süvarilerin hemen hepsi aslında ciritçilerdir. Cirit oynamak için önce çok iyi at binebilmek şart. At binmeyi öğrenerek ilk adımı atmaya ne dersiniz?

CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

***Atlı Cirit Okuma Keyfi metni cevapları Sayfa (150-151) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap