Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 204-205-206-207-208-209 (Sağlık ve Spor Teması)

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları Sayfa 204

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: “Gelecek Derse Hazırlık” kapsamında derlediğiniz görselleri sınıfta birbirinize göstererek bu görsellerin, araştırdığınız terimlerden hangisini temsil ettiğini bulmaya çalışınız.

Cevap:

Soru: Müziğin bedeninize ve ruhunuza ne tür faydalar sağladığını arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

İKİZ KARDEŞ: MÜZİK VE ŞİFA

Metni, önemli gördüğünüz yerlerin altını çizerek okuyunuz.

(…) Sağlığın tanımı “insanın biyolojik, psikolojik ve sosyal açılardan tam bir iyilik ve bütünlük (…) hâlinde olması durumu” şeklinde yapılmıştır.
İnsan sağlığının çok boyutlu olması, bu durumu bozan nedenlerin de çok boyutlu olmasını gerektirir. Nitekim hastalıkların da sebep bakımından biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutlarının olduğu kabul edilmektedir.
Tıp pratiğinde, hastalıkların biyolojik sebeplerinin belirlenmesi, bu sebeplerin insan vücudunda yol açtığı değfşiklikler, bu değişikliklere bağlı belirti ve bulgular ile bunların sağaltılması konusunda, son yüzyıl içinde, insanlık tarihi boyunca kaydedilen ilerlemenin çok üstünde gelişmeler olmuştur. Şöyle ki, başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere, tarih boyunca doğa üstü güçlere, kötü kokulara, kötü havaya vs. bağlanan birçok hastalığın etkenlerini, oluş mekanizmalarını ve tedavi yöntemlerini artık biliyoruz. (…) Bazı kronik ve/veya kesin tedavisi olmayan hastalıklarda da hastanın ve hastaya bakım verenlerin günlük yaşantılarını kolaylaştıran, hastalığın olumsuz etkileri ile baş etmede faydası olan, dolayısıyla, yukarıdaki tanıma göre, insanın biyo-psiko-sosyal iyilik halini sağlamak ve korumak adına faydalı birçok yardımcı yöntem bilinmekte ve uygulanmaktadır. Söz gelimi, günümüzde kesin (…) tedavisi olmayan birçok romatizmal hastalığın seyrinde, belli zaman aralıkları ile uygulanan egzersiz, kaplıca, masaj gibi fiziksel yöntemlerin, hastanın daha az yardıma muhtaç bir durumda olmasına, ailesi ve sosyal çevresi

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları Sayfa 205

ile daha uyumlu bir ilişki kurabilmesine imkân sağladığı bilinmektedir. İşte, hastalıkları kesin olarak tedavi etmemekle (sağaltmamakla) birlikte, hastalığın olumsuz ve yıkıcı etkilerini azaltan, insanın birey olarak temel ihtiyaçlarını karşılamada kendi kendine yeter durumda olmasına ve bunu sürdürmesine olanak sağlayan, belli kurallara bağlı olarak tanımlanmış ve bilimsel metodolojiye göre etkili olduğu gösterilmiş, rehabilitasyona yönelik uygulamalara genel anlamda “terapi” adı verilmektedir.
(…)
Terapi genel başlığı altında her şeyi tartışmak mümkün olmadığından, müzik kullanılarak yapılan terapiler (müzikoterapi) konusunda giriş mahiyetinde kısa bir açıklama ile yetineceğim:
(…) Tarihin her döneminde farklı isimlerle öne çıkan müziğin tedavi edici yanını Türk İslam kültüründe ilk olarak ortaya koyan isimlerden biri Ebubekir Razi olmuştur. Ona göre melankoli hastalarının (…) tedavisinde müzik önemli yer tutmaktadır. Razi “Melankolik hasta müzik öğrenmeli, öğretmeli özellikle güzel sesle okunan şarkılar dinlemelidir. (…)” der… Yine ünlü Türk bilim ve felsefe insanı olan, Farabi Musikü’l-Kebir adlı kitabında 12 Türk müziği makamının hangi hastalığa ne tür bir etkisinin olduğundan söz etmektedir… Türk müziği makamlarının ruha olan etkileri Farabi’ye göre şöyle sınıflandırılmıştır:
Rast makamı: İnsana sefa (neşe-huzur) verir.
Rehavi makamı: İnsana beka (sonsuzluk fikri) verir.
Kuçek makamı: İnsana hüzün ve elem verir.
Büzürk makamı: İnsana havf (korku) verir.
Isfahan makamı: İnsana hareket kabiliyeti, güven hissi verir.
Neva makamı: İnsana lezzet ve ferahlık verir.
Uşşak makamı: İnsana gülme hissi verir.
Zirgüle makamı: İnsana uyku verir.
Saba makamı: İnsana cesaret, kuvvet verir. (…)
Hüseyni makamı: İnsana sükunet, rahatlık verir.
Hicaz makamı: İnsana tevazu (alçakgönüllülük) verir.
(…)
İbn Sina, Farabi, Zekeriya Er-Razi gibi İslam bilginlerinin eserlerinde (…) tedavide müzik ve makamların kullanımına dair bazı bilgiler şunlardır:
Rast makamı: Kemik ve beyne etkili. Fazla uyumayı engeller. Nabzın yükselmesine yardımcı olur.
(…)
Hüseyni makamı: Güzellik, iyilik, sessizlik, rahatlık verir ve ferahlatıcı özelliği vardır. Karaciğer ve kalbin iltihabını söndürür. Mide hararetini giderici özelliği vardır. Ateşli nöbetlerin giderilmesinde faydalıdır. (…) Sıtma hastalığına iyidir.
Neva makamı: Göğsün sağ tarafına, böbreklere, omurilik, kalça ve uyluk bölgelerine etkisi vardır. Üzüntüyü giderir ve lezzet verir. Gönül okşayan makam adıyla bilinir. (…)
Acemaşiran makamı: Kemiklere ve beyne etkilidir. Yaratıcılık duygusu ve ilham verir. Durgun düşünce ve duyguları canlandırır. (…)

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları Sayfa 206

Pentatonik melodiler: Pentatonik müzik, Asya kökenli Türk musikisinin en önemli ve karakteristik özelliğidir. Kendine güven ve kararlılık verir, rahatlık sağlar. Çocuklara 9-10 yaşına kadar sadece pentatonik müzik dinletilmesi öneriliyor. (…)
Dünyanın yakından tanıdığı isimlerden olan ve musikiyi inanç dünyası ve ibadetin ayrılmaz bir parçası olarak gören Hz. Mevlâna “Musiki Ruh’un gıdasıdır” der. (…) Evliya Çelebi Seyahatname’sinde Edirne Şifahanesi ile ilgili olarak “Müziğin insan ruhu üzerindeki olumlu etkisi konusunda yeterli bilgi ve deneyime sahip Darüşşifanın Hekimbaşısı, hastalarına önce çeşitli müzik makamlarını dinletiyor, kalp atışlarının hızlanıp ya da yavaşladığına bakıyor, yararlandıkları uygun melodiyi belirliyor, şikâyetleri ve benzer hastalıkları bir araya getiriyor, darüşşifanın müzik ekibine haftanın belirli günlerinde konserler tertipliyor ve bu şekilde tedaviye devam ediyordu” diyerek müzik terapi etkinliğini bizlere tariflemekte- dir.
Bizleri hüzünlendiren, mutlu eden, ağlatan, harekete geçiren, (…) nabzımızı ve kan değerlerimizi etkilediği klinik araştırmalarla ispatlanan müziğe bugünlerde galiba çok ihtiyacımız var. O halde hiç vakit kaybetmeden müziğe kulak verelim. (…) Birbirinden zengin kalorileri ile ruh ve beden sağlığını tehdit eden gıdalardan, bu gıdaların vücudumuzda ortaya koyacağı faydadan çok daha fazlasını (…), doğru müzikleri tercih ederek yapabiliriz. Bu vesile ile ruhun ihtiyacı olan gıdayı da pekala almış oluruz. Kanada’da McGilI (Mekgiyl) Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre; özellikle sevdiğimiz bir müziği dinlemek, duyguları, hareketleri, zevk ve acı algılarını etkileyen beyin kimyasalı; dopamin seviyesini artırıyor. Bir başka araştırmaya göre düzenli ve ölçülü seslerden oluşan ve ses şiddet sınırlarını aşmayan müzik türleri beyni olumlu etkiliyor. New York (Niv York) Üniversitesi Nordoff-Robbins (Nordaf Ra- bins) Müzik Tedavi Merkezinden Dr. Clive Robbins (Klayv Rabins) bu konuda şunları söylemiştir: İnsanın beynindeki sinir ve kas fonksiyonlarında müziğe ve ahenkli sese belirgin bir yatkınlık vardır. Sessiz bir ortamda müzik, aklımızı harekete geçirmeye, dikkatimizi toplamaya ve bazı beden fonksiyonlarımızın düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Nöro-müzikoloji araştırmacılarının çalışmaları da gösteriyor ki müzik ile ilgilenen bireylerin beyin loblarını ayrı ayrı çalıştırabildiği ve bu lobları birbirine bağlayan “cor- pus callosum” müzikle ilgilenmeyen bireylere göre daha büyük ve kuvvetli oluyor. Bütün bu sonuçlar bize gösteriyor ki, duygu ve düşüncelerin iyileştirilmesi, negatif enerjiden kurtulup pozitif bir hayata yönelmeyi, gerginlikten, anksiyeteden ve depresyondan kurtulmayı, bir an evvel verimliliği ve mutluluğu müzikle yakalamak mümkün… Hiç vakit kaybetmeden müziğinizi seçin ve onun sizi götürdüğü huzur iklimine doğru yola koyulun…

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları Sayfa 207

1. ETKİNLİK

Soru: Metinde geçen bazı kelime ve kelime gruplarının anlamları aşağıda verilmiştir. Bunların neler olduğunu bularak sarmal bulmacada ilgili sayı aralığına yerleştiriniz.

Cevap:

1. Vücuttaki işlevsel bir bozukluğun veya hastalığın belirlenmesine yarayan, hekimin saptadığı işaret (1-5). ()
2. Sağlığa kavuşturmak, iyileştirmek, iyi etmek, tedavi etmek (6-14). ()
3. Organizmada hastalığa yol açan mikrop, virüs, parazit vb. etkenlerin genel veya yerel gelişmesi, yayılması (15-24). ()
4. Özellikle felsefe ve bilim alanında yöntem araştırmak ve yeni yöntemler yaratmak için ilkeler geliştiren bilim; yöntem bilimi (25-34). ()
5. İyileştirmek işi. (35-48). ()
6. Osmanlı Devleti’nde sarayda hekimlik görevini yürüten en kıdemli, yetkili ve padişahın özel doktoru olan kimse (49-57). ()
7. Osmanlı Devleti’nde hastane ve tıp okulu olarak kullanılan kurumun adı (58-66). ()
8. Klasik Türk müziğinde bir müzik parçası veya şarkının işleniş biçimi (67-71). ()

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları Sayfa 208

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Metinde sağlığın tanımı nasıl yapılmıştır?

Cevap:

Soru: Terapi kimlere, hangi amaçla yapılmaktadır?

Cevap:

Soru: Müzikoterapi nedir? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Ebubekir Razi melankolik kişilere hangi tavsiyede bulunmaktadır?

Cevap:

Soru: Edirne Şifahanesinde müzikle terapi yapan hekimlerin izledikleri yolun bilimsel kriterlere uygun olduğu söylenebilir mi? Gerekçesiyle açıklayınız.

Cevap:

Soru: Dr. Clive Robbins müziğin hangi faydalarından bahsetmektedir?

Cevap:

3. ETKİNLİK 

Soru: Metinden yola çıkarak Türk İslam bilginlerinin ve Batılı bilim insanlarının müzikle terapi konusundaki bakış açılarına yönelik bir konuşma yapınız. Konuşmanızda metinden bulduğunuz örneklere yer verip bu örneklerden bir senteze ulaşmaya çalışınız.

Cevap:

4. ETKİNLİK 

Soru: Metinde geçen “nöromüzikoloji” ifadesinin anlamını tahmin ederek işaretleyiniz.

Cevap:

Müziğin beyni nasıl etkilediğini, hangi merkezleri nasıl tetiklediğini araştıran; müziğin beyni nasıl iyileştirdiğini bulmaya çalışan bilim dalıdır ()
Müziğe dair her şeyi araştıran, yorumlayan ve bu alanın sorunlarını saptayarak bu sorunlara çözümler üreten bilim dalıdır ()
Beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen / bilim dalıdır ()

Soru: Günümüzde nöromüzikoloji alanında çalışmalar yapan bir kişi İslam bilginlerinin tavsiyelerini dikkate aldığında hangi makamlarla icra edilen müzikler üzerine bir inceleme yapmalıdır? Metinden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Öğretmeninizin sorduğu birkaç soruyu heyecanlandığı için yanıtlayamayan bir arkadaşınıza hangi makamlarda müzikleri dinlemeyi önerirsiniz? Metinde yer alan Farabi tasnifine göre cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Metinde geçen “Düzenli ve ölçülü seslerden oluşan ve ses şiddet sınırını aşmayan müzik türleri beyni olumlu etkiliyor.” cümlesinden ne anlaşılmaktadır? Yazınız.

Cevap:

İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa Metni Cevapları Sayfa 209

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümlelerde yer alan anlatım bozukluklarının sebebini bulup cümlelerin başındaki harfleri örnekteki gibi uygun kutucuğa yerleştiriniz.

a. Bu oturumda çekinmeden görüşler dile getirilmelidir.
b. Eminim ki gazetede okudukları onu çok etkilemiş olsa gerek.
c. Öğrenciye daha fazla ulaşabilmek için e-posta gönderdi.
ç. Okulun önünde tamı tamına dört beş kişi vardı.
d. Ortalık çok karıştı, şimdi seç pirincin taşını!
e. Yabancı öğrenciyle konuşmaya devam ediyordu
f. Sınav günü yaklaştıkça öğrencilerdeki heyecan gittikçe artıyor.
g. Bu denemeyi değil okumak, anlamak bile mümkün değil.
ğ. İşe sürekli geç kalması şüphesiz Ahmet Bey’in kulağına gitmiş olabilir.
h. Ahmet’in yazdığı şiiri beğenmemekle kalmadı, yerden yere çaldı.
ı. Bırakın soğan doğramayı, yemek bile yapamaz o.
i. Sporcu burnu havada, kendini beğenmiş biri.
j. Genç satıcıya bir şeyler sordu.

Cevap:

Kelimenin yanlış yerde kullanımı ()
Noktalama yanlışlığı ()
Deyimin yanlış kullanımı ()
Mantık hatası ()
Anlamca çelişen kelimelerin bir arada kullanımı ()
Gereksiz kelime kullanımı ()

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Defterinizde boş bir sayfanın ortasına “engel-zorluk-hayal” kelimelerini yazınız. Bu kelimelerin sizde uyandırdıklarından yoia çıkarak bir zihin haritası oluşturunuz.

Cevap:

***İkiz Kardeş: Müzik Ve Şifa metni cevapları Sayfa (204-205-206-207-208-209) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap