Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 45-46-47-48-49-50-51-52-53-54-55 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 46
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: Çanakkale Savaşları ve özel olarak Cevat Paşa’nın Çanakkale Deniz Savaşı’nda gösterdiği başarılar hakkında araştırma yapınız. Araştırmanızda kitap, video, animasyon, ses, müzik, grafik gibi yazılı ve çoklu medya kaynaklarından faydalanabilirsiniz.
Cevap: Cevat Paşa (Cevat Çobanlı), Çanakkale Deniz Savaşı’nda önemli bir rol oynamıştır. 18 Mart 1915’teki en kritik saldırı günü, Paşa’nın komutasındaki bataryalar ve mayınlar, İngiliz ve Fransız donanmasının büyük bir kısmını geri püskürttü. Bu zaferde Nusret Mayın Gemisi’nin boğaza döşediği mayınlar ve Cevat Paşa’nın stratejik kararları, İtilaf Devletleri’nin yenilgisine yol açtı. “18 Mart Kahramanı” olarak anılan Paşa, bu başarıyla Çanakkale’nin geçilmez olduğunu kanıtladı.
Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.
YÜZBAŞI İSMAİL HAKKI BEY KARANLIK LİMAN’IN MARTISI
Romanın Özeti: Harbiye Mektebini tamamladıktan sonra Yüzbaşı Nazmi ve Yüzbaşı Tophaneli İsmail Hakkı görev yerlerine giderler. Bu arada Boğaz Harbi başlamıştır. Yüzbaşı Nazmi, Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığıma getirilen Cevat Paşa’dan aldığı emirle düşman gemilerini durdurmak için Boğaz’a mayın döşeme işini üstlenmiştir. Bu görevi Harbiye Mektebini beraber okuduğu yakın arkadaşı İsmail Hakkıyla beraber yapacaktır. İsmail Hakkı Bey; Nusret Mayın Gemisi1hin komutanıdır ancak çok hastadır. Şiddetli göğüs ağrıları çekmekte ve kalbi ara sıra teklemektedir. Gemide, kalpleri vatan sevgisiyle dolu bir grup asker ve geceleri uyuyamadığı için adını “Uykusuz11 koydukları, Nusret’e sığınmış, yaralı bir martı vardır. Çanakkale Savaşımın son zamanlarında elde kalan son mayınları Boğaz’a döşeyerek savaşın kaderini değiştirmişler, düşman gemilerini Boğaz1 dan geçirmeyerek oraya “Çanakkale geçilmezI11 mührünü vurmuşlardır.
Cevat Paşa’dan aldığım emirlere göre mayınların nereye döküleceğine ve hangi derinlikte döküleceğine ben karar veriyordum. İsmail Hakkı da gemi mayın istasyonu ekibiyle birlikte üzerinde boynuzlar olan mayınları raylı sistemle suya indirtiyor, derinliklerini belirliyordu. Gemiler işte bu boynuzlara takılınca barut dolu mayınlar patlıyor ve gemiyi batırıyordu.
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 47
İsmail Hakkı’nın askerleri, işlerini komutanları gibi son derece ustaca yapıyorlardı. İsmail Hakkı emir veriyordu:
“Mayın istasyonu, mayın indirmeye hazır olll!”
“Hazııır!” diyordu askerler.
İsmail Hakkı, mayın indirme emri olan “bando” komutunu veriyordu.
“Birinci mayın, Bismillaaah! Bandoooo!” deyince mayın suya indiriliyordu. Her mayın tek tek ve dikkatlice dökülüyordu denize.
O gece de bu dikkat ve titizlik sonucu, düşmana yakalanmadan görevimizi başarıyla tamamladık. Sabaha karşı demir yerimize döndük. Dinlenmek için kamaramıza gittiğimizde Uykusuz, masadaki harita üzerinde bir aşağı bir yukarı gidip geliyordu. Sanki nöbette bir asker gibi dolanıyordu.
“Bu ne yapıyor Nazmi?”
“Bilmem, baksana hâline, sanki ‘Nerede kaldınız?’ der gibi.”
“Doğru ya bugün güverteye çıkarmayı unuttuk onu.”
Uykusuz, yaralı olmayan kanadını sevimli sevimli açıp birkaç kere çırptı. Sevindiğini gösteriyordu böylece. İsmail Hakkı, Uykusuz’u eline aldı. “Sana söz Uykusuz, Boğaz’ı düşmandan temizler temizlemez sana bir yuva bulacağım.” dedi. Onu güverte nöbetindeki askerlere verdi. Yarı uyanık, tedirgin bir uykuya daldık.
Nusret’teki görevimiz boyunca her görevden başarı ile çıktık. Kendimizi hissettirmeden yolumuzu alıp, işimizi bitirip geri dönebiliyorduk. Bunda İsmail Hakkı’nın başarısı tartışılmazdı. O, eşsiz bir kaptandı. Ancak o günlerde bir şey fark ettim. İsmail Hakkı, oldukça zayıflamıştı. Son zamanlarda çok az yemek yiyordu. Geceleri nefesi daralıyor, kendini güverteye atıyordu.
“Ne oluyor, hasta mısın?” diye sordum birkaç defa.
“Yok…” dedi, “İyiyim, uyku tutmuyor ondan.”
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 48
Onun bu hâlini hiç beğenmiyordum.
Baharın ilk günlerine doğru Cevat Paşa, yeni bir mayın görevi daha verdi. O gece de hazırlıklarımızı yaptık ancak bu defa farklı bir şey vardı. Düşman bize göz açtırmayacak gibiydi. Projektörlerin ışıkları denizin üzerinde fır dönüyordu. Düşmanın karakol gemileri Boğaz’da devriye hâlindeydi.
Görevimiz, Boğaz’ın farklı bir alanına mayın dökmekti. İsmail Hakkı’nın emri ile geminin ışıkları söndürüldü. Sessiz bir bekleyişe geçtik. Projektörlerin yanmadığı bir an bulup sessizce hareket ettik. Hedefimize varınca raylar çalıştırıldı. Askerlerimiz dikkatle yerleştirdi mayınları. İsmail Hakkı, mayınları kontrol etti.
“Tamamdır, çekilebiliriz.”
Motorlar yarım devirde usulca çalıştı. Yavaş yavaş demir yerimize dönüyorduk ki birden olanlar oldu. Üzerimizde dehşet verici bir ışık patladı. Göz gözü görmez bir aydınlık oluştu. Bu bir İngiliz karakol gemisiydi. Projektörleri bizi fark etmişti. Sirenler ötmeye başladı. Işıklar, bulunduğumuz yeri gösteriyordu.
Hızlanmalıydık. İsmail Hakkı tam yol ileri emrini verdi. Askerler kazanları körüklediler. İsmail Hakkı, kaptan köşküne fırlayıp dümeni, dümen subayından aldı. Bizi bu durumdan ancak kendisi kurtarabilirdi. İsmail Hakkı, Nusret’i sağlı sollu zikzaklarla hızla kullanıyordu. Açıklara doğru uzaklaşıyorduk. Şafak sökmek üzereydi.
Bir ara gemi ani manevralar sonucu yalpaladı. Yana yatacak gibi oldu. Güverte su içinde kaldı. Devrilip sulara gömüleceğimizi sandım. İsmail Hakkı nasıl yaptı bilmiyorum, geminin kontrolünü yeniden sağladı. Çok şükür sağ salim atlatmıştık bu badireyi. Bizim gemilerimizin olduğu sahaya yaklaşırken kaptan köşkünde dümen subayının sesini duydum:
“Komutanım yetiiiş! İsmail Hakkı Yüzbaşı elden gidiyor!”
Kaptan köşküne koştum. Aman ya Rabbi! Ne göreyim!.. İsmail Hakkı bir eliyle göğsünü tutmuş, dizlerinin üzerine çökmüştü. Aydınlanan sabahta yüzünü seçebiliyordum. Yüzü kireç gibi bembeyazdı. Gözleri kapandı. Birden yana düştü. (…)
Onu sırtüstü yere yatırdım. Tamamen kendinden geçmişti. Gömleğinin yakasını gevşetip kulağımı göğsüne dayadım. Hiç ses yoktu. Kalp atışını duyamıyordum. Dümen subayına haykırdım:
“Yetiştir bizi!.. Gözünü seveyim, yetiştir Çanakkale Merkez Hastanesine.”
Dümen subayı askerlere haykırdı: “Tam yol ileriii!”
Askerler görev yerlerine koşuşturdular. Nusret’i olanca hızıyla çalıştırmaya başladılar. Bir şeyler yapmalıydım. (…) Aniden aklıma kalp masajı yapmak geldi. Okulda öğrendiğimiz gibi kalp masajı yapmaya başladım.
Bir yandan “İsmail Hakkı duyuyor musun? Kalk Tophaneli, ne olur, kalk!” diyordum. Kalp masajını bırakıp nefesini dinledim. “Oh! Çok şükür. Nefes alıyor!” diye bağırdım. Askerler sevinçten birbirlerine sarılmaya, ellerini havaya kaldırıp dua etmeye başladılar.
Onu hastaneye yetiştirmeyi başardık. Yaralılar için her zaman limanda bekleyen sıhhiye askerleri, onu bizden aldılar. Ben de peşlerinden hastaneye koştum. Hastaneye yetiştiğimde Tabip Binbaşı Ahmet onu muayene ediyordu. Son derece endişeliydi.
“Kalp krizi…” dedi. “Kalbi bir süre durmuş olmalı. Nasıl olmuşsa tekrar çalışmış.”
“Kalp masajı yaptım.”
“İyi yapmışsın Yüzbaşı. Yoksa…”
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 49
Muayenesi bitince “Allah korumuş Yüzbaşı’yı. Yalnız bir daha böyle bir kriz geçirmemesi gerekiyor. İkinci kriz, ilkinden daha tehlikeli olacaktır. Heyecan ve üzüntüden kesinlikle uzak durmalı. Siz şimdi gidin Yüzbaşı, yapacak bir şeyiniz yok. Görev yerinize dönün. Kendine gelir mi bilmiyorum. Onu kaybedebiliriz de. Gerisi Allah’a kalmış. Biz elimizden geleni yapacağız.” dedi.
İsmail Hakkı’ya son bir defa baktım. O, benim aslan yürekli arkadaşımdı. İyi olacaktı. İçimden iyi şeyler geçiriyordum ama sedyesinin yanından bir türlü ayrılamıyordum. Alnı ter içindeydi, yüzü çökmüştü. İyi görünmüyordu. Yanında olduğumu hissettirmeliydim ona. Tanıştığımız ilk gün nasıl tokalaşmiştik? İşte o günkü gibi sertçe elini sıktım.
Kulağına fısıldadım: “Beni duyduğunu biliyorum Tophaneli. İyileşeceksin…” Gözlerim dolu dolu ayrıldım yanından.
Hastaneden çıkarken öyle sarsılmıştım ki nereye gittiğimi bilmeden yürüyordum. Umana nasıl geldiğimi hatırlamıyorum. Nusret’e varınca askerler ve subaylar beni soru yağmuruna tuttu:
“İsmail Hakkı Yüzbaşı nasıl?”
“Yaşıyor mu?”
Hepsi çok üzgündü. Cesur, şefkatli, kahraman komutanları için korkuyorlardı.
“Üzülmeyin.” dedim. “Üzülmeyin, Yüzbaşı Tophaneli İsmail Hakkı dayanıklı bir subaydır. İyileşip en yakın zamanda aramıza dönecek.”*21 (…)
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 50
1. ETKİNLİK
Soru: Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Öğrendiğiniz yeni kelime ve kelime gruplarını sözlüğünüze eklemeyi unutmayınız.
Cevap:
badire
- Tahminim: Zorluk.
- Sözlük anlamı: Birdenbire ortaya çıkan tehlikeli durum.
devriye
- Tahminim: Gezici nöbet.
- Sözlük anlamı: Teftiş veya güvenliği sağlamak amacıyla dolaşan asker, polis veya jandarma topluluğu.
dümen
- Tahminim: Geminin yönünü belirleyen parçası.
- Sözlük anlamı: Hava ve deniz taşıtlarında, taşıta istenilen yönü vermeye ve belirli bir doğrultuda götürmeye yarayan hareketli parça.
harp
- Tahminim: Savaş.
- Sözlük anlamı: Savaş.
kamara
- Tahminim: Gemilerdeki odalar.
- Sözlük anlamı: Gemilerde oda.
kaptan köşkü
- Tahminim: Kaptanın gemiyi idare ettiği bölüm.
- Sözlük anlamı: Kaptanın gemiyi yönettiği, geminin üst katında bulunan bölüm.
manevra
- Tahminim: Geminin ileri geri yapıp yoluna girmesi.
- Sözlük anlamı: Gemi, lokomotif ve kara taşıtlarının bir yere yanaşmak veya bir yerden çıkmak için yaptığı hareket.
projektör
- Tahminim: Aydınlatıcı.
- Sözlük anlamı: Karanlıkta bir hedefi aydınlatmak için kullanılan dar, uzun bir ışın demeti çıkaran ışık kaynağı.
siren
- Tahminim: Uyarı amaçlı çalınan tiz ses.
- Sözlük anlamı: İtfaiye, cankurtaran ve polis araçlarında bulunan, tiz ses çıkaran uyarıcı alet.
tabip
- Tahminim: Doktor.
- Sözlük anlamı: Hekim, doktor.
2. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Soru: Cevat Paşa’nın Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey ve Yüzbaşı Nazmi Bey’e verdiği görev nedir?
Cevap: Cevat Paşa’nın Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey ve Yüzbaşı Nazmi Bey’e verdiği görev Çanakkale Boğazı’na mayın döşemektir.
Soru: Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in rahatsızlığı nedir?
Cevap: Şiddetli göğüs ağrısı ve kalbinde teklemedir.
Soru: Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in çok hasta olmasına rağmen tehlikeli bir görevi üstlenmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cevap: Bu, büyük bir fedakârlıktır. Vatanı için sağlığını hiçe sayması takdir edilecek bir durumdur.
Soru: Cevat Paşa’nın, Yüzbaşı Nazmi’nin ve Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in Çanakkale Deniz Savaşı’nın kazanılmasındaki rolleri nelerdir?
Cevap: Cevat Paşa mayın döşenmesi fikrinin sahibi, Yüzbaşı Nazmi ve Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey de uygulayıcısıdır. Bu yönüyle savaşın kazanılmasındaki rolleri çok büyüktür.
Soru: Metnin, sizi en çok etkileyen bölümü hangisidir? Açıklayınız.
Cevap: Beni en çok etkileyen bölüm İsmail Hakkı Bey’in hastalığına rağmen mayınları döşeyip dönerken rahatsızlanması, Yüzbaşı Nazmi’nin ona sözleri ve askerlerin komutanlarını merak ettiği bölümdür.
3. ETKİNLİK
Soru: Metnin konusunu noktalı alana yazınız.
Cevap: Çanakkale Savaşı’nda Boğaz’a mayın yerleştirilmesi, İsmail hakkı Bey’in sağlığını hiçe sayarak zorlu görevi yerine getirip kalp krizi geçirmesidir.
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 51
4. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki tabloyu metne göre doldurunuz.
Cevap:
Şahıs ve Varlık Kadrosu: Cevat Paşa, Yüzbaşı Nazmi, Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey, diğer askerler, martı Uykusuz
Zaman: Çanakkale Savaşı yılları (1918)
Mekân: Çanakkale Boğazı, Nusret Mayın Gemisi, Çanakkale Merkez Hastanesi
Olay Örgüsü:
- Cevat Paşa’nın emriyle mayınların döşenmesi
- Başka bir mayın görevinde İngiliz gemisi tarafından fark edilmeleri
- Dönüş sırasında İsmail Hakkı Bey’in kalp krizi geçirmesi
- İsmail Hakkı Bey’in hastaneye götürülmesi
5. ETKİNLİK
Soru: Yaptığınız araştırmadan hareketle Cevat Paşa’nın Çanakkale Deniz Savaşı’nda gösterdiği başarıları özetleyiniz.
Cevap: Cevat Paşa, Çanakkale Deniz Savaşı’nda önemli stratejik başarılar göstermiştir. Özellikle 18 Mart 1915’te, Nusret Mayın Gemisi’nin boğaza döşediği mayınlar ve Cevat Paşa’nın yönettiği savunma bataryaları, İtilaf Devletleri’nin güçlü donanmasını geri püskürttü. Bu başarı, Çanakkale Boğazı’nın geçilmez olduğunu kanıtlamış ve Osmanlı’nın zaferini sağlamıştır. Paşa, bu zaferle “18 Mart Kahramanı” unvanını almıştır.
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 52
6. ETKİNLİK
Soru: Metinden alınan aşağıdaki cümlelerde deyimler koyu yazılmıştır. Bu deyimlerle cümleler kurunuz.
Cevap:
Soru: Cümle içinde kullandığınız deyimleri inceleyerek aşağıdaki ifadelerin doğru mu yoksa yanlış mı olduğuna karar veriniz.
Cevap:
1. (D) Deyimler en az iki sözcükten oluşur.
2. (Y) Deyimler öğüt verme amacı taşır.
3. (D) Deyimler bir durumu anlatır.
4. (Y) Deyimleri oluşturan kelimelerin tamamı isim soyludur.
5. (Y) Deyimleri oluşturan kelimeler başka bir kelime ile değiştirilebilir.
6. (D) Deyimlerin çoğu mecaz anlamlıdır.
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 53
7. ETKİNLİK
Soru: Metinden alınan aşağıdaki cümlelerde koyu yazılmış fiillerin hangi kip ve şahısla çekimlendiğini bulup örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 54
8. ETKİNLİK
Çanakkale Savaşları’na alınan askerlerin yarısına yakını okula devam eden öğrenci ve öğretmenlerden oluşmaktaydı. Bu kişiler, yetiştirilmek için önce Harp Mektebine alınmaktaydı. Harp Mektebine alınan subaylar çeşitli sınıflara ayrılarak bir eğitim görüyorlardı. Aşağıdaki tabloda subayların eğitim aldıkları sınıflar ve bu sınıfların toplam subay sayısına oranları verilmektedir:’
Soru: Tabloyu dikkatle inceleyiniz. Tabloya göre aşağıdaki bilgilerin doğru mu yoksa yanlış mı olduklarını belirleyiniz.
Cevap:
1. (Y) Eğitime alınan askerler altı sınıfa ayrılmaktadır.
2. (D) Yetiştirilen askerlerin büyük çoğunluğunu piyade sınıfı oluşturmaktadır.
3. (Y) Eğitime alınanların yüzde beşi sahra topçusu olarak yetiştirilmektedir.
4. (D) Askerlerin çok az bir kısmı kıtaat-ı fenniye alanında yetiştirilmektedir.
5. (D) Ağır topçu ve süvari olarak yetiştirilen asker oranı birbirine eşittir.
6. (Y) Piyade dışındaki sınıfların oranlarının toplamı %50’yi bulmaktadır.
7. (D) Sahra topçusu olarak eğitilen subay sayısı, ağır topçu olarak eğitilen subay sayısından fazladır.
8. (D) Çanakkale Savaşı’nda sahra topçu sınıfından sonra en etkin sınıf süvari birliğidir.
Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı Metni Cevapları Sayfa 55
9. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki paragrafta “açıklayıcı, öyküleyici, betimleyici, tartışmacı” anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır? Gerekçesiyle birlikte aşağıya yazınız.
“Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ile Ege Denizi’ni birbirine bağlayan su yoludur. Avrupa ile Asya’yı birbirinden ayıran iki boğazdan biridir. Adını 15. yüzyılda kurulan Çanakkale şehrinden almıştır. Avrupa yakasında Gelibolu Yarımadası, Asya yakasında Biga Yarımadası bulunur. Milattan önce dört bin yılından itibaren Çanakkale kıyılarına yerleşen insanlar, bu bölgede üst üste dokuz şehir kurmuşlardır. Antik Çağ’da Troya adıyla bilinen bu bölge daha sonra Hel- lespontos adıyla anılmıştır. Bölge 13. yüzyıl sonlarında Türklerin eline geçmiştir. Fatih Sultan Mehmet zamanında Çanakkale adını almıştır.”
Cevap: Paragrafın amacı Çanakkale Boğazı’yla ilgili bilgi vermek olduğu için açıklayıcı anlatım kullanılmıştır.
10. ETKİNLİK
Soru: Çanakkale Savaşları hakkında yaptığınız araştırmadan hareketle;
Soru: Çanakkale Savaşı kimler arasında gerçekleşti?
Cevap: Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri yani İngiltere ve Fransa arasında gerçekleşti.
Soru: Bu savaşlar hangi tarihler arasında gerçekleşti?
Cevap: Deniz savaşları 19 Şubat 1915 – 18 Mart 1915, Kara savaşları 25 Nisan 1915 – 9 Ocak 1916 tarihleri arasında gerçekleşti.
Soru: Bu savaşlar nasıl kazanıldı?
Cevap: Bu savaşlar çok zorlu mücadeleler ve özellikle de Boğaz’a yerleştirilen mayınlar ve Seyit Onbaşı’nın attığı top mermileriyle kazanılmıştır.
Soru: Bu savaşları kazanmanın bizim için önemi neydi?
Cevap: Bu savaşı kaybetseydik İngiliz ve Fransızlar Rusya’ya yardım götürecekti ve işler çok daha zor bir duruma gelecekti. Bundan dolayı savaşın kazanılması çok önemlidir.
Soru: Sorularına cevap veren bir yazıyı defterinize yazınız.
Cevap:
Çanakkale Savaşı
Çanakkale Savaşı, Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri yani İngiltere ve Fransa arasında gerçekleşmiştir. Deniz savaşları 19 Şubat 1915 – 18 Mart 1915, Kara savaşları 25 Nisan 1915 – 9 Ocak 1916 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Çok zorlu geçen savaş, Boğaz’a yerleştirilen mayınlar ve Seyit Onbaşı’nın attığı top mermileriyle kazanılmıştır. Bu savaşı kaybetseydik İngiliz ve Fransızlar Rusya’ya yardım götürecekti ve işler çok daha zor bir duruma gelecekti. Bundan dolayı savaşın kazanılması çok önemlidir.
Soru: Yazmaya başlamadan önce giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde nelerden bahsedeceğinizi planlayınız.
Cevap: Girişte savaşın kimler arasında olduğundan, gelişmede savaşın tarihlerinden, savaşın nasıl kazanıldığı ve öneminden bahsettim. Son bölümde de savaşın önemini vurguladım.
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Soru: Atatürk’ün okuma sevgisini yansıtan anılarından birini öğreniniz.
Cevap:
Atatürk, Cumhuriyet’in kuruluşundan sonra Ankara’da Çankaya Köşkü’nde dinlenirken bile sürekli kitap okurdu. Bir gün yakın arkadaşları ve yaverleriyle birlikte geç vakitlere kadar sohbet ettikten sonra, herkes odasına çekilir. Ancak sabah saatlerinde Atatürk’ün odasında hâlâ ışığın yanmakta olduğunu fark ederler. Yaveri meraklanıp Atatürk’ün odasına gider ve kapıyı hafifçe çalar. Atatürk, kapıyı açarak ona gülümser ve şöyle der:
“Bu kitap o kadar ilginç ki, bir türlü elimden bırakamıyorum. Kitap okumak beni dinlendiriyor. Uyurken bile yeni şeyler öğrenmeyi istiyorum.”
***Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey Karanlık Liman’ın Martısı metni cevapları Sayfa (45-46-47-48-49-50-51-52-53-54-55) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Cevaplar için tesekkurker