Çizgi Film Nasıl Yapılır? metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 21-22-23-24-25-26 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Çizgi Film Nasıl Yapılır? Metni Cevapları
Çizgi Film Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 21
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: “Jenerik, efekt, 3D tekniği, 2D tekniği, Cut Out tekniği, storyboard, sinopsis” kelimelerinin anlamları hakkında edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız. Bu kelimelerin yerine Türkçe hangi kelimelerin kullanılabileceği yönünde fikir alışverişinde bulununuz.
Cevap:
Jenerik: Bir filmde emeği geçen yapımcı, yönetmen, oyuncu vb.nin adlarını, filmin yapımıyla ilgili bilgileri içine alan, filmin başında veya sonunda bulunan liste. (tanıtma yazısı)
Efekt: Radyo ve televizyon yayınlarında, tiyatro oyunlarında veya film seslendirmelerinde, hareketleri izlemesi gereken seslerin doğal kaynakların dışında, optik, mekanik, kimyasal yöntemlerle gerçekleştirilmesi. (etki)
3D tekniği: Nesnelerin üç boyutlu olarak algılanmasını sağlayan bir teknolojidir. (3 boyut tekniği)
2D tekniği: İki boyutlu (genişlik ve yükseklik) nesnelerin veya görüntülerin oluşturulması ve görüntülenmesi için kullanılan bir tekniktir. (2 boyut tekniği)
Cut out: Karakterlerin ve nesnelerin parçalarını kesip bu parçaları hareket ettirerek animasyon oluşturulan bir tekniktir. (kes yapıştır)
Storyboard: Bir film, animasyon, video oyunu, reklam veya diğer görsel projelerin sahne sahne planlandığı görsel bir taslak veya senaryo tablosudur. (hikâye tahtası-taslak senaryo)
Sinopsis: Bir hikayenin, filmin, kitabın veya senaryonun kısa ve öz bir özetidir. (özet)
Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.
ÇİZGİ FİLM NASIL YAPILIR?
Tahmin ediyorum ki hemen hepiniz çizgi film izlemeyi seviyorsun uzdur. Renkler, müzikler, karakterler öyle eğlenceli ki insan merak ediyor, bu çizgi filmler, animasyonlar nasıl yapılıyor? Ekrana gelmeden önce hangi aşamalardan geçiyor? Acar muhabirlerimiz bu soruların peşine düştü ve bir çizgi film hazırlama stüdyosunu ziyaret etti. Sordu ve her aşamasıyla “Çizgi film nasıl yapılır?” sîzler için öğrendi.
SENARYO
Haydi, bir çizgi film yapalım. Peki, nereden başlayalım? Bir çizgi film için gerekli olan ilk şey çizgi filmin senaryosunu yazmaktır. Senaryo yazmaya da önce sinopsis hazırlanarak başlanır. Sinopsis, senaryonun ön çalışmasıdır. Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur, tıpkı bir kompozisyon gibi. Hikâyenin iç mekânda mı yoksa dış mekânda mı geçeceğini, zamanın gece mi yoksa gündüz mü olacağını belirtir. Sonrasında “senaryo” yazılır.
Senaryo ne mi? Onu da hemen anlatayım. Bir konu olaylarla, duygularla, düşüncelerle beslenir ve yazıya dökülür. Yani çizgi filmimizin bize anlattığı her şey önce yazılı olarak tasarlanır. İşte senaryo buna denir.
HAYALİMDEKİ KARAKTER
Çizgi filmde yer alacak karakterler pek çok teknik kullanılarak tasarlanır.
Tekniklerden birinde karakterler bilgisayar ortamında tek tek, kişilik özelliklerine göre hayal edilerek çizilir. “Gözleri iri, yanakları pembe, saçları uzun, neşeli bir karakter olsun.” gibi her yönüyle düşünülür. Eğer çizgi filmimiz 3D olarak hazırlanıyorsa, karakterlerimiz 3 boyutlu yani derinliği, genişliği ve yüksekliği olacak şekilde çizilir. 2D olarak çizildiyse sadece yandan veya karşıdan görülüyormuş gibi çizilir. Başka bir teknik de Cut Out tekniğidir. Bu teknikte kartonlar, kuklalar, objeler önce çizilip sonra kesilerek bir zemin üzerinde hareket ettirilir. Bu hareketler tek tek fotoğraf- lanır sonra da birleştirilir.
KARE KARE ÇİZGİ FİLM: STORYBOARD
Senaryomuz hazırlandı, şimdi senaryoyu çizgi haline getirelim. Tüm senaryo, kareler halinde tek tek çizilerek anlatılır. Ayrıntılı bir çizim değildir bu, biraz kabataslak olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu bir taslak çalışması… Her karede, o sahne ve planlarda neler yapılacağı yazılı olarak da anlatılır. Her sayfada 2 veya 8 kare bulunur. Çizimlerin yanında kısa notlara da yer verilir.
Çizgi Film Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 22
HAYDİ SESLEN BANA!
Sıra gelir seslendirme işine… Hazırlanan çizgi filmimizdeki karakterler senaryoya uygun olarak seslendirilir. Seslendirme işi sadece bununla da kalmaz tabii. Çizgi film izlerken dikkat ederseniz pek çok yerde müzik kullanıldığını fark edeceksiniz. İşte kullanılan müzikler de bu aşamada yapılır. Ellerine senaryoyu alan ses sanatçıları, senaryo yazarlarının, “gülerek konuşuyor”, “nefes nefese kalmış” gibi notlarına göre cümleleri okur. Sonra, müzikle birlikte karakterin görüntüsü birleştirilir.
HAREKET ZAMANI
Bir saniyelik, kısacık bir çizgi film sahnesinde kaç kare fotoğraf vardır dersiniz? Tahmin edin. Eskiden çizgi film hazırlamak için karakterlerin 1 saniye içindeki hareketi tam 25 çizimle anlatılıyordu. Şaşırdınız değil mi? Yani çizgi filmin sadece 1 dakikası için 1500 tane çizim yapılıyordu. İşte bir zamaniar karakterler, ışıklı masaların üzerinde kâğıtlara tek tek çiziliyorken, şimdi bilgisayar programları var da çizgi film yapan ağabey ve ablalarımızın işleri kolaylaşıyor. Karakterler artık bilgisayar programlarıyla hareket ettiriliyor.
ŞİMDİ TOPLAYALIM: KURGU
Elimizde senaryo, karakterler, taslak, seslendirmeler ve müzikler var. Tüm bunların tek parça haline getirilmesi olayına kurgu deniyor. Artık hepsi bir arada… 2D ve 3D çizim tekniklerini yukarıda anlatmıştık. 2D tekniğinde hazırlanan filmlerde karakterler ve mekânlar birlikte çizilirken, 3D tekniğindeki filmlerde ayrı ayrı çizilir. Kurgu aşamasına geldiğimizde, 3D olarak hazırlanan karakterler, mekânlara tek tek yerleştirilir. Bu çalışmaya kompozit denir. Ayrı ayrı hazırlanmış tüm parçalar bu aşamada bir araya getirilir. Ses, karakterimizin ağız hareketlerine göre üzerine kopyalanır; en heyecanlı yerde bir müzik başlar…
Bir çarpma anında, darbe alan yerden sıçrayan parçalar, hızla uçan bir uçağın arkasından çıkan dumanlar, kuvvetli bir “Gümm!” sesiyle birlikte etrafa dağılan sis gibi görüntüler işte bu aşamada yapılır.
HAYDİ İZLEYELİM
İşte beklenen an! Tüm bu hazırlıkların çizgi film olma vakti geldi. Kurgu aşamasında zaten pek çok hazırlık bir arada toplanmıştı. Şimdi hareketler, efektler de eklenince ortaya harika bir çizgi film çıkacak. Tabii çizgi filmin küçük bir tanıtımı olan jenerik, giriş ve bitiş müzikleri de var. Hepsi birleştirildiyse artık tamam … Çizgi filmimiz hazır. Keyifle izleyebilirsiniz!
Çizgi Film Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 23
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda anlamları verilen kelimeleri metinden bularak bulmacaya yerleştiriniz. Öğrendiğiniz yeni kelime ve kelime gruplarını sözlüğünüze eklemeyi unutmayınız.
1. Bir şeyi, bir sanat veya edebiyat eserini ana çizgileriyle, türlü bölümleriyle belirten ön çalışma. (taslak)
2. Radyo ve televizyon yayınlarında, tiyatro oyunlarında veya film seslendirmelerinde, hareketleri izlemesi gereken seslerin doğal kaynakların dışında, optik, mekanik, kimyasal yöntemlerle gerçekleştirilmesi. (efekt)
3. Atılgan; güçlü ve becerikli, çevik, enerjik. (acar)
4. Tanıtma adı/yazısı. (jenerik)
5. Bir şeyin ayrıntılarına girmeden ana çizgilerini belirten. (kabataslak)
6. Bir bütün oluşturmak için parçaları takıp birleştirme işi, montaj. (kurgu)
7. Hareketli yerleri iplikle sanatçının parmaklarına bağlanarak veya eldiven gibi bir kesiti kullanarak bir perdenin üzerinden oynatılan, bez, karton vb. hafif nesnelerden yapılmış insan ve hayvan figürleri. (kukla)
Cevap:
Çizgi Film Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 24
2. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz metne göre aşağıda verilen çizgi film yapım aşamalarını sıralayınız.
Cevap:
• Karakterlere uygun seslendirme yapılır. (4)
• Karakterler bilgisayar ortamında hareketlendirilir (5)
• Çizgi film hikâyesinin senaryosu yazılır. (1)
• Böylelikle çizgi film izlenmeye hazır hâle gelir. (7)
• Senaryodaki karakterler çizilir. (2)
• Tamamlanan tüm parçalar birleştirilip kurgulanır. (6)
• Storyboard (çekim planı) hazırlanır. (3)
3. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki görsellerden hangileri 3D, hangileri 2D çizim tekniği ile çizilmiştir? Altlarına yazınız.
Cevap:
4. ETKİNLİK
Soru: Metinde bazı kelimeler italik yazılmıştır. Bunun neden yapıldığını ve metnin okunuşunu etkileyip etkilemediğini açıklayınız.
Cevap: Metinde vurgulanmak istenen sözcükler ya tırnak içinde yazılır ya da tırnak işareti olmadan italik yazılır. Burada da vurgulanmak istenen sözcükler italik yazılmıştır.
Çizgi Film Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 25
5. ETKİNLİK
Soru: Bir çizgi film kahramanı tasarlayınız. Sınıfta beşer kişilik gruplar oluşturarak tasarladığınız beş kahramana uygun bir senaryo yazınız. Daha sonra bu senaryoları sınıf arkadaşlarınıza okuyunuz. Tasarladığınız kahramanları ve senaryoları sınıf panosunda sergileyiniz.
Cevap: Bir çizgi film kahramanı olarak “Tekno Çocuk” tasarlanabilir. Tekno Çocuk, teknolojiye olan ilgisi ve icat ettiği cihazlarla kötülüklere karşı savaşan bir karakterdir. Arkadaşlarıyla birlikte dünyayı teknolojik tehditlerden korur. Her arkadaşının farklı bir yeteneği vardır: biri hızlı, biri güçlü, biri zeki, diğeri stratejik düşünme becerisine sahiptir. Senaryoda, Tekno Çocuk ve arkadaşları, kötü bir yapay zeka tarafından ele geçirilmiş bir şehri kurtarmak için bir araya gelir. Takım halinde çalışarak şehrin güvenliğini geri kazanmaya çalışırlar.
6. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki tabloda bazı fillerin anlam özellikleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerin doğru olup olmadığını belirleyiniz.
Cevap:
1. (Y) “Çürümek” fiili iş fiilidir.
2. (D) “Uyumak” fiili durum fiilidir.
3. (Y) “Toplamak” fiili durum fiilidir.
4. (D) “Düşünmek” fiili iş fiilidir.
5. (D) “Beyazlamak” fiili oluş fiilidir.
6. (Y) “Bakmak” fiili iş fiilidir.
7. (Y) “Morarmak” fiili iş fiilidir.
8. (D) “Seyretmek” fiili iş fiilidir.
9. (D) “Yürümek” fiili durum fiilidir.
10. (Y) “Düşürmek” fiili oluş fiilidir.
11. (Y) “Kızarmak” fiili iş fiilidir.
12. (Y) “Değişmek” fiili iş fiilidir.
13. (D) “Hatırında kalmak” fiili durum fiilidir.
14. (D) “Bahse girmek” fiili durum fiilidir.
Çizgi Film Nasıl Yapılır? Metni Cevapları Sayfa 26
7. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki cümlelerde geçen çekimli fiillerin altını çizip aldıkları kişi eklerini örnekteki gibi gösteriniz.
Cevap:
GELECEK DERSE HAZIRLIK
Soru: Teknolojinin sosyalleşme ve toplumsal ilişkiler üzerine etkilerini araştırınız. Araştırmanız sonucunda edindiğimiz bilgileri, görsel (resim, fotoğraf, grafik, tablo vb.) ve işitsel (video, belgesel vb.) materyallerle destekleyerek bir sunu hazırlayınız.
Cevap: Teknoloji, sosyalleşme ve toplumsal ilişkiler üzerinde hem olumlu hem olumsuz etkiler yaratmaktadır. Sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamaları, insanlar arasındaki iletişimi kolaylaştırarak coğrafi sınırları ortadan kaldırmıştır. Bu sayede farklı kültürlerden insanlarla tanışmak, fikir alışverişinde bulunmak ve işbirliği yapmak mümkün hale gelmiştir. Ancak, teknolojiye aşırı bağımlılık, yüz yüze iletişim yeteneklerini zayıflatabilir ve bireyler arasındaki duygusal bağları zayıflatabilir. Ayrıca, dijital ortamda yaygınlaşan yanlış bilgi ve nefret söylemleri, toplumsal ilişkilerde gerginlik yaratabilir. Sonuç olarak, teknolojinin etkileri dengeli kullanılmasına bağlıdır.
***Çizgi Film Nasıl Yapılır? metni cevapları Sayfa (21-22-23-24-25-26) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap