Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Dişçiden Korkan Picasso metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 248-249-250-251-252-253 (Sanat Teması)

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları Sayfa 248

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: Fotoğraf sanatı ve bu sanatın tarihsel gelişimi ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Soru: Metnin başlığından hareketle konusunu tahmin ederek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

DİŞÇİDEN KORKAN PICASSO

(…) Martinez’in (Martinez) söylediği yüzyılın fotoğraf karesine ne yazık ki Einstein’dan (Ayn- ştayn) sonra Chaplin (Çaplin) de giremeyecektir. Geriye bir tek Picasso (Pikasso) kalmıştır. Ara Güler’in Cannes (Kan) Film Festivali’nde gördüğü çelimsiz, küçük boylu, sıradan adam… Ama bu adamın yanına girmek o kadar da kolay değildi. Neredeyse imkânsız bir umut… Ama Picasso ne kadar ünlüyse Ara Güler de o kadar inatçı ve kararlı. Ara Bey; Picasso’yu tanıyor da Picasso Ara Güler’i henüz tanımıyor, tanıyacak.
Önce yakın dostu ressam Abidin Dino’dan yardım ister. Abidin Dino’nun yakın arkadaşı ressam Pignon (Pinyon), Picasso’nun yakın arkadaşıdır. Ama hem Abidin Dino hem de Ara Güler bütün ısrarlarına rağmen Pignon’u ikna edemezler. İlk girişim boşa çıkar.
A planı tutmayınca B planına başvurur. Yakın dostu Kont Mario (Maryo) Ruspoli’yi arar, derdini anlatır. O da Picasso’nun oğlunu ve Ara Bey’i yemeğe davet eder. Oğlunun, babası Picasso’yu ikna edeceğini düşünürler. Ama o, bu işe karışmak istemez. (…) Ne yazık ki B planı da boşa çıkar.
Biraz keyfi kaçar Ara Bey’in ama tabii ki vazgeçmez Picasso’dan. Ne yapsam ne yapsam diye düşünürken İsviçre’nin Cenevre şehrine gider. Orada yayıncı bir arkadaşı vardır, ona uğrar. Arkadaşı Albert Skira (Albırt Sıkira) çok neşelidir. Yüzü güler, Ara’yı görmekten de çok mutlu olur. (…) Yıllardır Picasso için bir kitap hazırlamayı planlıyorlarmış. Picasso da nihayet “Tamam, yapın kitabı.” demiş. Çok yakında da Picasso’nun evine gidip tablolarının fotoğraflarını çekeceklermiş. (…) Picasso’ya ulaşmak için bundan daha güzel bir C planı olabilir mi? Asla olamaz! (…)
Bir gün sonra sabah erkenden Picasso’nun yaşadığı şatonun yakınlarındaki küçük bir otelde buluştular. Hazırlıklarını gözden geçiriyorlardı. Ama o sırada otelde kendilerine çay kahve servisi yapan garsonun alaycı alaycı gülümsemesi dikkatini çekti Ara Bey’in. Nedenini sordu. Garson da anlattı: “Pek belli olmaz. Picasso gayet garip bir adamdır. Bir şey söyler sonra da unutur.” Hadi bakalım! İster misin şimdi kendilerini de burada unutsun? Ama neyse ki korktuğu başına gelmez. Bir otomobile doluşup şatonun bahçe kapısına dayanırlar. Picasso’nun adamı açar kapıyı ve bahçeye girerler. Tam da o sırada evden çıkmakta olan Picasso ile karşılaşırlar. “Siz geçin içeri, keyfinize bakın. Ben bir saat sonra gelirim. Şimdi en korktuğum adama gidiyorum.”
“Kim o adam?”
“Dişçim.”
Dünyanın en ünlü ressamı korka korka gittiği dişçiden dönünce Ara Güler’le buluşur. Dişçi olayını atlattığı için Picasso’nun keyfi yerindedir. (…)

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları Sayfa 249

Ara Güler, Picasso’nun resimlerini görmek ister. Birlikte kocaman ama karanlık bir odaya girerler. Resimler odanın her tarafına dağılmış, kimisi koltuğun üzerinde kıvrılmış, kimisi duvara dayanmış, bazıları yerde… Sanki son derece sıradan, önemsiz şeylermiş gibi sağa sola dağılmış. Sanki dünyanın en büyük ressamının yaptıkları değil de akademiden yeni mezun olmuş genç bir ressamın sıradan çalışmaları gibi… Sonra resimlerini yaptığı stüdyosunu merak eder. “Arkamdan gel.” der Picasso. Bir kapının önüne gelirler. Kemerine takılı anahtar demetinden birini seçer ve kapıyı açar. İçeri girerler. Loş hatta karanlık bir oda… Gözü karanlığa alışınca Ara Güler yerdeki halıları görür. Picasso’nun yıllar önce desenlerini çizdiği halılar… Adımlarını korka korka atmaya başlar. Şaka değil, Picasso desenlerinin üzerine basarak yürüyorlar. Sonra bir başka kapının önüne gelirler. O kapıyı da anahtarla açar. Bu oda arkalarında bıraktıkları odadan daha da karanlıktır. Resimlerini yaptığı bir şövale, bir sandık, üzerinde gazete kâğıtları ve bir sürü boya… Şövalenin üstünde de bir lamba… Duvarlarda hiçbir şey yok. Karanlık bir boşluk… Ara Güler burayı bir doktorun ameliyat masasına benzetir.
“Anladım ki Picasso dışarıda etkilendiklerini kendi süzgecinden geçirdikten sonra resimlerini karanlıkta yapıyor. Çünkü o dışarıyı değil içindekileri çiziyor. Ben de onu hep karanlık odada çektim. Her yer siyah, boşluk ve boşluktaki adam…”
Pek çok fotoğrafını çeker. Çekimler de çok güzel geçer. Picasso’nun neşesi yerindedir. Ara Güler de çok mutludur. Ama biraz sonra Picasso’nun ona yapacağı sürprizden haberi yoktur. Belki de hayatının en büyük sürprizi olacaktır bu.
Fotoğraf çekimlerini bitirirler. Odadan çıkarlar. Picasso birden dönüp dikkatlice Ara Güler’e bakar. “Sen Cezanne’a (Cezan) benziyorsun. Dur, senin bir resmini çizeyim.”
Ne demek bu? Picasso, Ara Güler’in resmini çizecek. Şaka mı bu acaba? Donar kalır öylece. Kim kalmaz ki? Ama sonra Picasso’nun boş bir kâğıt aradığını görünce kendine gelir. O da kâğıt aramaya başlar.
“Ben şaşırıp kaldım. Elim ayağım titredi. İnanılır gibi değil. Çağın en büyük ressamı Picasso beni çizecekti! Bu, hayalimden bile geçmezdi. Ama o harıl harıl kâğıt arıyor, çizilmemiş tek kâğıt bulamıyordu odada. Resim yapacağı bir kâğıt bulamayınca aklına başka şeyler gelir, unutur, belki birden resim yapmaktan vazgeçerse diye korkmaya bile başladım. Aslında olay basitti, çok basitti. Yapılacak tek şey boş bir kâğıt bulmaktı. Picasso kâğıt aramayı bırakınca ben başladım aramaya. Arıyorum, arıyorum kâğıt yok! Kâğıt dolu bir odada üzerine resim çizilmemiş tek bir kâğıt parçası yok. Kıvranıyorum. Birden bir köşede üst üste yığılmış kitaplar ilişti gözüme. Kitapların ön sayfaları boş olur diye düşündüm. Oradan bir kitap alıp ön sayfalarını çevirdim, hemen kitabı Picasso’ya
Sonunda Picasso Ara Güler’i çizer, imzasını da atar. Picasso’nun resmini çizdiği dünyada kaç kişi vardır acaba?

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları Sayfa 250

1. ETKİNLİK

Soru: Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime veya kelime gruplarını belirleyerek bunların anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap:

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Ara Güler, Picasso’ya ulaşmak için kimlerle görüşmüştür? Görüşmeleri nasıl sonuçlanmıştır? Anlatınız.

Cevap:

Soru: Picasso nasıl bir evde oturmakta ve resimlerini nasıl bir stüdyoda çizmektedir? Anlatınız.

Cevap:

Soru: Ara Güler, Picasso’nun resimlerini karanlıkta çizmesini nasıl yorumlamıştır? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Picasso’nun Ara Güler’e yaptığı sürpriz nedir? Anlatınız.

Cevap:

Soru: Metindeki anlatıcı kimdir? Düz ve eğik yazılan bölümleri karşılaştırarak açıklayınız.

Cevap:

Soru: Ara Güler’in “İyi makineyle iyi fotoğrafçı olunmuyor.” sözünden ne anlıyorsunuz? Siz bu söze katılıyor musunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

Cevap:

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları Sayfa 251

3. ETKİNLİK 

A) Aşağıdaki metni metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla tartışarak okuyunuz.

IŞIKLA BOYAMA TEKNİĞİ VE KAVRAMSAL BİR DİL OLARAK FOTOĞRAF

Işıkla boyama, yapay ışık kaynaklarından yararlanarak ışığı anlatım aracı olarak kullanan bir tekniktir. Işıkla boyama tekniği ile gerçekleştirilen fotoğraf sanatı yapıtlarında, ışık bir dışavurum ögesi olarak tanımlanabilir hâle gelir. Işıkla boyama hem analog fotoğraf döneminde hem de dijital çağda, amatör ve profesyoneller tarafından rağbet gören bir tekniktir. Bu ilginin gitgide arttığı gözlenmektedir. Dünyada ve Türkiye’de bu tekniği kullanarak yapıt veren birçok fotoğraf sanatçısı vardır. Dolayısıyla ışıkla boyamanın başlı başına bir kategori olduğu ifade edilebilir. (…)

Soru: Aşağıda ışıkla boyama tekniği ile çekilmiş bir fotoğraf yer almaktadır. Bu fotoğraftan hareketle “sanatın yaşamımızdaki yeri ve önemi” ile ilgili bir konuşma yapınız.

Cevap:

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları Sayfa 252

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki şiiri, türün özelliklerine uygun biçimde okuyunuz.

KEMAN
Piyanoyu sever babam,
O da nineciğim gibi.
Piyanodan pek anlamam;
Bana, ağabeyim gibi,
Tesir eden keman sesi…
Do re mi fa fa sol la si.
Onun o latif nağmesi…
Do re mi fa fa sol la si.

Soru: Okuduğunuz şiirden hareketle sanatın yaşamımızdaki yerini anlatan bilgilendirici bir metin yazınız.

Cevap:

Dişçiden Korkan Picasso Metni Cevapları Sayfa 253

5. ETKİNLİK 

Tiyatro gösterisi izleyen bir grup arkadaş gösteriyi izlemeyen arkadaşlarıyla gösteri hakkında sohbet etmektedir. Bu arkadaşların soru ve cevapları aşağıdaki kutularda karışık şekilde verilmiştir.

Ezgi: Gösteride hangi konu işleniyordu?
Halil: Gösterinin başrol oyuncusu nasıl bir kostüm giymişti?
Tuna: İzlediğiniz gösteri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Seval: Gösteride, on kişi rol alıyordu.
Emine: Kostümü göz kamaştırıcıydı.
Murat: Gösteride bir kadının yaşamı betimleniyordu.
Sabri: Çok başarılı bir gösteriydi.
Kadir: Çiçek desenli, beyaz bir elbise giymişti.
Ayşegül: Gösteride bir kadının hüzünlü ve ilgi çekici yaşamı anlatılıyordu.

Soru: Aşağıdaki soruları, karışık şekilde verilen bu konuşma cümlelerinden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Türk ve dünya edebiyatındaki klasik eserler ile ilgili araştırma yapınız.

Cevap:

***Dişçiden Korkan Picasso metni cevapları Sayfa (248-249-250-251-252-253) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap