Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Canım Arkadaşım Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Canım Arkadaşım metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 218-219-220-221-222-223 (Sağlık ve Spor Teması)

Canım Arkadaşım Metni Cevapları

Canım Arkadaşım Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Canım Arkadaşım Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Canım Arkadaşım Metni Cevapları Sayfa 218

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: Aile büyüklerinizden onların çocukluk dönemleri ile ilgili aldığınız bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız. Bu bilgileri kendi çocukluğunuzla karşılaştırınız.

Cevap:

Soru: Sağlıklı bir yaşam için çocukluk döneminde dikkat edilmesi gerekenler sizce nelerdir? Tartışınız.

Cevap:

CANIM ARKADAŞIM

[Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Taiyang (Hayyang), kendini yalnız ve mutsuz hissetmektedir. Aşağıda Taiyang’ın okulda geçirdiği ve öğretmeninin sözleriyle yaşam enerjisinin arttığı bir gün anlatılmaktadır. Bu bölüm, eserin “Dışarı Çık” başlıklı bölümüdür.] Güneşli, güzel bir sabaha uyandım. Işığın müthiş parıltısının, havanın ferahlığının veya serçelerin şarkısının her sabah bu kadar güzel olup olmadığını düşündüm. Açıkçası kendimi hiçbir sabah böylesine coşkulu hissetmemiştim. Yüreğimin cıvıltılarının, dün gece verdiğim karardan kaynaklandığını hemen anladım. Bugün yeni hayatımın ilk günüydü.
Yataktan kalkıp pencerenin önüne geçtim. Ağaçlardan odama dolan mis gibi havayı içime çektim. Kollarımı ufuklar gibi açıp gerindim. İçimden şöyle geçirdim: İşte, güzel bir güne böyle başlanır! (…)
O gün ilgimi çeken tek ders çevre bilimi dersiydi. Doğayı zaten çok seviyordum fakat bunun da ötesinde dersin öğretmeni Shu (Şû) çok iyi kalpli, sevecen ve bize gerçekten hayatımızda fazlasıyla işimize yarayacak bilgiler öğreten bir kadındı. Bir ağacın yalnızca bir ağaçtan ibaret olmadığını, onunla arkadaş dahi olabileceğimizi ondan öğrenmiştim.
Bir ağacı, bir çiçeği veya bir sokak hayvanını arkadaşınız olarak görünce ona zarar verme ihtimaliniz tümüyle ortadan kalkıyor. Hiçbir insan, sokakta gördüğü başka bir insanı durduk yere incitmez. Mesela gidip onun saçını çekmez veya kolunu kırmaya çalışmaz. Fakat bir ağaca düşüncesizce yaklaşıp yapraklarını koparabilir, dallarını kırabilirsiniz. Ağaçlar da insanlar gibi acı çekerler ancak bunu bizim algılayabileceğimiz biçimde gösteremedikleri için onların acı çekmediğini düşünürüz. Bir çiçeği koparmak, bir yaşamı sonlandırmaktır. Fakat bu doğru. Lütfen çiçekleri koparmayınız!
Öğretmeninizin bir sözü hayatınızda neleri değiştirebilirse Öğretmen Shu’nun sayesinde biz öğrencileri de o kadar değişiyor, farkındalığı hissediyorduk. Tabii bu, herkesi aynı şekilde etkilemiyordu. Benim de içinde olduğum birkaç öğrenci bu sözleri kendi hayatlarımızda da uygulamaya çalışıyorduk. Bakış açım değiştikten sonra hayatımda pek çok değişiklik olmuştu. Mesela artık bir arının öldürülmesini cinayetle eş değer tutuyordum. Arıların yok olmasıyla dünyanın sonunun geleceğini mutlaka bir yerlerde okumuşsunuzdur. Kısaca; arılar olmazsa polenleme olamayacağı için çiçeklerin, ağaçların, aklınıza gelebilecek tüm bitkilerin yaşamı son bulur. Yemyeşil dünya renksiz bir çöle dönüşür. Sofralarınızdan eksik olmayan sebzeleri, meyveleri bir

Canım Arkadaşım Metni Cevapları Sayfa 219

daha hiç göremeyeceğinizi düşünebiliyor musunuz? “Bir arının yalnızca bir arıdan ibaret olmadığını şimdi daha iyi anladınız mı?” (…)
Öğretmen Shu o gün yine ve ne mutlu ki tohumlardan, çiçeklerden ve ağaçlardan bahsetti. Her bir tohumun ekilmesi için farklı zaman dilimleri vardı. Sulama şekilleri ve güneş ışığına ihtiyaçları dahi değişiyordu. Bazı çiçekler bol su isterken bazıları suya ihtiyaç duymuyordu. Her ağaç her toprakta yetişmiyor, çiçek açıp meyve sebze vermeleri için farklı mevsimleri bekliyorlardı. Fakat ne olursa olsun tohum da çiçek de ağaç da ilgi istiyordu. Büyüyüp gelişmeleri için ilgiye muhtaçlardı. Aslında her canlı öyleydi. (…)
“Doğa öğreticidir.” dedi düşünmemi bölen Öğretmen Shu. “Doğayı anlamaya çalışmak bizim bu hayattaki en önemli görevimizdir. Bütün sorularımızın cevabı ve bütün sorunlarımızın çözümü doğadadır. Yüzyılın dâhisi olarak andığımız Albert Einstein (Albırt Aynştayn) bile doğaya yakından baktığımızda her şeyi daha iyi anlayabileceğimizi söylemiştir. En güzel kitaplar, en güzel filmler, en güzel şarkılar doğadadır. Doğada, mutlu sonla biten sonsuz masal vardır.”
Konuşurken tek tek gözlerimizin içine bakıyordu. Gözlerinin parıltısı sanki bizim umudumuz- du. Birden ellerini çırptı ve konuşmaya devam etti: “Dışarı çıkın çocuklar! Sokağa, yaşama ve doğaya karışmak için dışarı çıkın! Modern yaşam bizi evlerin, binaların içine kapatıyor ve doğadan giderek uzaklaşmamıza neden oluyor. Böylece bizler de gitgide daha bencil, daha öfkeli ve daha mutsuz insanlara dönüşüyoruz. Yapay bir hayatın kölesi oluyoruz. Oysa gerçek hayat dışarıda bekliyor bizi! Yaşantımız, bütün hastalıklarımızın sebebi. Şifamız dışarıda! Doğa, insanı iyileştirir. Bin yıllardır böyle bu! Doğa şifadır, berekettir, eşsizdir. Dışarı çıkın! Bir kuşu, bir karıncayı seyrettiğinizdeki hissi size televizyonlar, sinemalar veremez. Bir ağacın gövdesine dokunurken fark ettiğiniz çizgileri hiçbir kitapta okuyamazsınız. Okuduğunuz hiçbir gerçek hikâye, yaşandığı andaki hissi veremez size. Bir ağacın bizzat kendisi, resminden her zaman daha güzeldir. En usta fırçalardan çıkmış olsa bile! Dışarı çıkıp hayata karışmalısınız! Hayatın en öğretici dersleri, gidip onları öğrenebilmeniz için dışarıda sizleri bekliyor. Dışarı çıkın çocuklar! Vakit kaybetmeden dışarı çıkın!” (…)

Canım Arkadaşım Metni Cevapları Sayfa 220

1. ETKİNLİK

Soru: Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap:

ferah:
polen:
modern:
bencil:
bereket:

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Metindeki ana karakter, sabah uyandığında hangi duygular içindedir? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Öğretmen Shu nasıl biridir? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Metindeki ana karakter, doğadaki tüm canlıları arkadaş olarak görmemizin bize neler katacağını düşünmektedir? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Arıların yaşamımız için önemi nedir? Örneklerle açıklayınız.

Cevap:

Soru: Metindeki ana karakter, doğayla kendi yaşamı arasında nasıl bir ilişki kurmuştur? Anlatınız.

Cevap:

Soru: Öğretmen Shu, metnin sonunda öğrencilerine nasıl bir tavsiyede bulunmuştur? Bu tavsiye ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Cevap:

3. ETKİNLİK 

Soru: Okuduğunuz metni özetleyerek aşağıya yazınız.

Cevap:

Canım Arkadaşım Metni Cevapları Sayfa 221

4. ETKİNLİK 

Soru: Aydın ve Bilal adlı erkek öğrencilerle Ceyda, Dilara ve Elif adlı kız öğrenciler basketbol, voleybol, tenis, yüzme ve jimnastik branşlarında açılan spor kurslarına katılmaktadır. Bu öğrencilerin katıldıkları kurslarla ilgili bilinenler şunlardır:

Her kursa iki öğrenci katılmaktadır.
Her öğrenci iki farklı kursa katılmaktadır.
Basketbol kursuna giden öğrenciler erkektir.
Voleybol kursuna katılan öğrencilerden biri Eliftir.
Elif ile Ceyda’nın katıldıkları bir kurs aynıdır.
Elif ve Bilal’in katıldığı kurslardan biri jimnastiktir.
Ceyda ve Dilara’nın katıldığı kurslardan biri aynıdır.
Tenis kursuna Dilara ve Aydın katılmaktadır.
Dilara voleybol kursuna katılmamaktadır.

Cevap:

Soru: Bu bilgilere göre aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Cevap:

Canım Arkadaşım Metni Cevapları Sayfa 222

5. ETKİNLİK 

Soru: Arkadaşlarınızla dışarıda oynarken yaşadığınız ve unutamadığınız bir olayı, anı türünün özelliklerine uygun şekilde aşağıya yazınız.

Cevap:

Canım Arkadaşım Metni Cevapları Sayfa 223

6. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili zarfların türünü belirleyerek cümlenin yanındaki boşluğa örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

1. Sabah erkenden kalkıp yürüyüş yaparak sağlıklı kalmayı başarıyor. (Zaman zarfı)
2. Arkadaşlarımızla oynamayı çok sevdiğimiz oyunlardan biri de saklambaçtır. ()
3. Vücudumuzdaki kaslar uzun süre hareket etmezse sorunlar yaşarız. ()
4. Yarışmada rakibinin yere düştüğünü görünce geri dönüp rakibini kaldırdı. ()
5. Çocuklara dişlerini nasıl fırçalayacakları küçük yaşta öğretilmelidir. ()
6. Yeteri kadar uyumadığımızda ruh sağlığımız da bozulur. ()
7. Oyun oynarken toplumsal kurallara uymayı öğreniriz. ()
8. Meyveleri yemeden önce bol suyla yıkamalıyız. ()
9. Yoğun çalışanların düzenli dinlenmeye ihtiyacı vardır. ()

Soru: Arkadaşlarınızla oynamaktan zevk aldığınız bir oyunun nasıl oynandığını aşağıya yazarak anlatınız. Metninizde farklı türde zarflar kullanınız. Kullandığınız zarfların altını çiziniz.

Cevap:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Paralimpik oyunlar hakkında araştırma yapınız.

Cevap:

***Canım Arkadaşım metni cevapları Sayfa (218-219-220-221-222-223) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap