Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Kanatların Altındaki Rüzgâr metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 28-29-30-31-32-33-34-35 (Kişisel Gelişim Teması)

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 28

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: Yazdığınız anıyı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bir gün Türkçe dersinde yazdığım bir kompozisyonu öğretmenime okumuştum. Öğretmenim, yazımda kullandığım ifadelerden çok etkilendiğini ve yazma yeteneğimin çok güçlü olduğunu söyledi. Bu sözler beni çok motive etti ve yazmaya olan ilgim daha da arttı. O günden sonra yazılarımı daha da geliştirdim ve edebiyata olan sevgim büyüdü. Öğretmenimin o anki teşviki, kendime olan güvenimi artırdı ve bu benim için unutulmaz bir anı oldu.

Soru: Sizce hayallerimizin peşinden gitmek yaşamımızı nasıl etkiler? Tartışınız.

Cevap: Hayallerimizin peşinden gitmek, yaşamımıza anlam ve motivasyon katar, kendimize güvenimizi artırır ve bizi daha mutlu eder.

Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

KANATLARIN ALTINDAKİ RÜZGÂR

1959 yılında Jean Harper (Jin Harpır) üçüncü sınıftayken öğretmeni, büyüdükleri zaman ne olmak istedikleri konusunda bir rapor yazmalarını istedi. Babası, Jean’in büyüdüğü Kuzey Kaliforniya’nın küçük bir tarım bölgesinde zirai mücadele uçaklarında pilotluk yapıyordu ve Jean, uçaklara ve uçmaya bayılıyordu. Yüreğindeki her şeyi, tüm düşlerini kâğıda döktü; uçakla ilaçlama yapmak, paraşütle atlamak, yağmur bombası atmak ve uçak pilotu olmak istiyordu. Bu ödevden “F” aldı. Öğretmeni, yazdığı raporun bir “peri masalı” olduğunu (…) söyledi.
Lise son sınıfa geldiğinde Jean’in Dorothy Slaton (Doroti Sileytın) adında bir İngilizce öğretmeni oldu. Bayan Slaton hiçbir konuda ödün vermeyen, çok yüksek standartları olan ve hiçbir konuda bahane kabul etmeyen ilkeli bir öğretmendi. Öğrencilerine birer çocuk gibi değil, mezun olduktan sonra başarı kazanacak birer yetişkin gibi davranıyordu. Jean önce ondan çok korktu ama hakça davranışları ve tutarlılığı karşısında saygı duymaya başladı Bayan Slaton’a.
Bir gün Bayan Slaton sınıfa bir ödev verdi: “Önümüzdeki on yıl içinde ne yapacaksınız?” Jean düşünmeye başladı. Pilot olmak? Asla! (…) Garson? İşte, bunu yapabilirim. Fikir aklına yattı ve o konuda yazdı ödevini.
Bayan Slaton kâğıtları topladı ve hiçbir şey söylemedi. Bayan Slaton iki hafta sonra ödevlerini, kâğıtların boş yüzleri öne gelmek üzere dağıttı. Bu kez kâğıtlarının arka yüzlerini kullanmalarını istedi ve onlara şunları söyledi: “Hiçbir maddi kısıtlamanız olmasa, en iyi okullara gide- bilseniz, yetenekleriniz ve becerileriniz sınırsız olsa ne yapardınız?” Jean’in o anda eski düşleri
su yüzüne çıktı ve o, istediğini uzun uzun kaleme aldı. Öğrenciler ödevlerini yazıp bitirdikten sonra öğretmen sordu: “Kaçınız kâğıdın iki yüzüne de aynı şeyleri yazdı?” Tek bir el bile kalkmadı.

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 29

Bayan Slaton’ın bir sonraki sözü ]ean’in tüm yaşamını değiştirdi. Jean’in sırasına doğru eğildi ve ona “Sana bir sır vermek istiyorum. Senin yeteneklerin ve becerilerin sınırsız. En iyi okullara gidebilirsin ve çok istersen en iyi maddi olanakları kendin sağlayabilirsin. Bu kadar! Okulu bitirdiğin zaman eğer düşlerinin peşinde koşmazsan hiç kimse senin için hiçbir şey yapamaz. Eğer bir şeyi yeterince istersen elde edebilirsin.” dedi.
Yıllardır içinde taşıdığı korkular ve cesaretinin kırılması, Bayan Slaton’ın sözlerindeki gerçekle yepyeni bir boyut kazanmıştı )ean’in gözlerinde ama yine de biraz korkuyordu. Ders bitip sınıf boşaldıktan sonra öğretmenin masasına gitti ve Bayan Slaton’a teşekkür edip ona pilot olma hayalinden söz etti. Bayan Slaton, yerinde doğruldu ve masaya eliyle vurup “Öyleyse ol!” dedi.
[ean pilot oldu. Bu, elbette bir gecede gerçekleşmedi. Bunun için on yıl boyunca çalıştı, çabaladı; kimilerinin alaycı sözleriyle, kimilerinin düşmanca davranışlarıyla karşılaştı. (…) Önce özel pilot oldu, sonra da yük taşımak hatta yolcu taşımak için gereken nitelikleri kazandı ama hep yardımcı pilot olarak kaldı. İşverenleri onu terfi ettirme konusunda hep tereddütlü davranıyorlardı çünkü o bir kadındı. Babası bile bir başka işe girmesini önerdi kendisine. “Olanaksız!” diyordu, “Bırak artık olmayacak düşlerin peşinden koşmayı!” Fakat (ean, babasını şöyle yanıtladı: “Babacığım, seninle aynı fikirde değilim. Her şeyin değişeceğine inanıyorum ve her şey değiştiği zaman, başı çekenlerden biri olmak istiyorum.”
Jean, üçüncü sınıftaki öğretmeninin peri masalı dediği her şeyi de nemeye devam etti; uçakla ilaçlama yaptı, yüzlerce kez paraşütle atladı ve hatta yağmur bombası attı. 1978 yılında bir havayolu şirketi tarafından ilk kez kabul edilen üç kadın pilot eğitmeninden biri ve o yıllarda ülkedeki 50 kadın havayolu pilotundan biri oldu. (…)
Kendinden emin olmayan bir genç kıza düşlerini gerçekleştirmek için gerek duyduğu gücü ve inancı sağlayan, saygı duyduğu bir kadının yerinde ve zamanında kullandığı olumlu sözler ve cesaret olmuştu. Bugün Jean şunları söylemektedir: “Ben, ona inanmayı seçtim.”

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 30

1. ETKİNLİK

Soru: Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime veya kelime gruplarını belirleyerek bunların anlamlarını tahmin ediniz.

Cevap:

Zirai mücadele: Tarımsal ürünleri zararlılardan koruma faaliyetleri.

Paraşüt: Yüksekten güvenli bir iniş yapmayı sağlayan kumaş araç.

Tereddütlü: Kararsız veya şüphe içinde olma durumu.

Soru: Tahminlerinizin doğruluğunu Türk Dil Kurumu (TDK) Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap:

Zirai: Tarımla ilgili.

Paraşüt: Havada süzülerek yere inmeye yarayan alet.

Tereddüt: Kararsızlık, çekingenlik.

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Jean’in hayalleri hangi olaydan sonra yıkılmıştır? Anlatınız.

Cevap: İlk öğretmeninin raporuna “peri masalı” demesi üzerine hayalleri yıkılmıştır.

Soru: Bayan Slaton nasıl bir öğretmendir? Örneklerle açıklayınız.

Cevap: Disiplinli, yüksek standartlara sahip ve öğrencilerine inanan, cesaret verici bir öğretmendir.

Soru: Bayan Slaton’ın, Jean’in sınıfına verdiği ödev nedir? Anlatınız.

Cevap: “Önümüzdeki 10 yıl içinde ne yapacaksınız?” konulu bir ödev vermiştir.

Soru: Bayan Slaton’ın kâğıtları öğrencilere yeniden dağıtmasını nasıl yorumluyorsunuz? Nedenleriyle açıklayınız.

Cevap: Öğrencilerinin gerçek hayallerini yazmalarını sağlamak için yapmıştır.

Soru: “Eğer bir şeyi yeterince istersen elde edebilirsin.” cümlesinin size çağrıştırdığı duygu ve düşünceler nelerdir?

Cevap: Azim ve kararlılıkla her şeyi başarabileceğimiz inancını çağrıştırıyor.

Soru: Jean, pilot olma serüveninde sizce neler yaşamıştır? Tahminlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Zorluklar, cinsiyet ayrımcılığı ve engellerle mücadele etmiştir.

Soru: Yaşamınızda “olanaksız” gibi görünen bir şeyi başaran insanlar tanıdınız mı? Anlatınız.

Cevap: Evet, tanıdığım biri sınavlarda zorlanmasına rağmen çok çalışarak iyi bir liseyi kazandı. Onun bu başarısı, imkânsız gibi görünen şeylerin bile çok çalışarak mümkün olabileceğini bana gösterdi.

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 31

3. ETKİNLİK 

Soru: Gelecek ile ilgili hayallerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap: Gelecekte bir mühendis olmak istiyorum. Teknolojiye çok ilgi duyuyorum ve yeni şeyler keşfetmeyi seviyorum. Büyük projeler tasarlamak ve insanların hayatını kolaylaştıran buluşlar yapmak istiyorum. Üniversiteye gidip bu alanda kendimi geliştireceğim. Ayrıca farklı ülkelere gidip yeni kültürler tanımayı da hayal ediyorum. Gelecekte, hem başarılı hem de mutlu bir insan olmayı istiyorum.

4. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki fiilleri, anlam özelliklerine göre ilgili başlıkların altına örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 32

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki metni noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyunuz.

Cevap:

Japonya’da bir çocuk on yaşlarındayken bir trafik kazası geçirmiş ve sol kolunu kaybetmiş. Oysa çocuğun büyük bir ideali varmış: Büyüyünce iyi bir judo ustası olmak istiyormuş. Sol kolunu kaybetmesiyle birlikte bu hayali de yıkılan çocuğunun büyük bir depresyona girdiğini gören babası belki bir ümit ışığı olabilir düşüncesiyle Japonya’nın ünlü bir judo hocasına gidip çocuğunun durumunu anlatarak yapılacak bir şey olup olmadığını sormuş. Judo hocası:
— Çocuğu getir bir bakalım, demiş.
Ertesi gün baba oğul çıkmışlar hocanın karşısına. Hoca çocuğu şöyle bir süzmüş ve:
— Tamam, demiş. Yarın çocuğun eşyalarını getir, çalışmalara başlıyoruz.
Ertesi gün çocuk geldiğinde hocası ona bir hareket göstermiş ve “Bu harekete çalış.” demiş. Çocuk bir hafta aynı hareketi çalışmış. Sonra hocasının yanına gidip “Bu hareketi öğrendim, başka hareket göstermeyecek misiniz?” diye sormuş. Hocanın cevabı:
— Çalışmaya devam et, olmuş.
İki ay, üç ay, altı ay derken çocuk okuldaki bir yılını doldurmuş. Bu bir yıl boyunca da hep o aynı hareketi tekrarlamış. Hocasının yanına tekrar gitmiş:
— Hocam bir yıldır aynı hareketi çalışıyorum, iyi de yapıyorum. Bana yeni bir hareket göstermeyecek misiniz?
— Sen aynı hareketi çalış oğlum. Zamanı gelince yeni harekete geçeriz.
İki yıl, üç yıl derken çocuk hocasının nezaretinde beş yılını doldurmuş. Bir gün hocası çocuğun yanına gelip “Hazır ol!” demiş. “Seni büyük turnuvaya yazdırdım. Yarın maça çıkacaksın.” (…)

Soru: Okuduğunuz bu hikâye sizce nasıl devam etmiştir? Hikâyenin kalan bölümünü kurgulayarak defterinize yazınız.

Cevap: Çocuk bu sözlerle hayatın ona verdiği zorlukları nasıl avantaja çevirebileceğini anladı. Artık kendine daha fazla güveniyordu ve hayallerinin peşinden gitmek için cesaret buldu. Turnuvadan sonra herkes ona hayranlıkla baktı, o ise öğrendiği dersi hiç unutmadı: Eksiklikler, doğru yaklaşımla güçlü yönlere dönüşebilir. Bu olay, ona sadece judoda değil, hayatta da büyük bir ders verdi.

Soru: Tamamladığınız hikâyeye uygun bir başlık bularak aşağıya yazınız.

Cevap: Güçlü Yönlere Dönüşen Eksiklikler

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 33

6. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki grafikte bir grup ortaokul öğrencisi tarafından 2018 yılında hazırlanan proje sayıları verilmiştir. Grafiği inceleyiniz.

Cevap:

Öğrenciler tarafından 2019 yılında hazırlanan proje sayıları hakkında şunlar bilinmektedir:
• En çok sayıda proje hazırlanan alan, 2018’den farklıdır.
• Bütün alanlardan farklı sayıda proje hazırlanmıştır.
• Sosyal bilimler alanından üç proje hazırlanmıştır.
• Bütün alanlardan en az iki, en fazla beş proje hazırlanmıştır.
• En az proje üretilen alan, sanat alanıdır.

Soru: Bu bilgilere göre öğrencilerin 2019 yılında hazırladıkları proje sayılarını gösteren grafiği aşağıdaki alana çiziniz.

Cevap:

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 34

7. ETKİNLİK 

Soru: Verilen görselin altındaki cümlelerden hangileri bu görselden hareketle yazılmış bir hikâyede yer alabilir? Bu cümleleri belirleyerek yanlarına çarpı (X) işareti koyunuz.

Cevap:

Kanatların Altındaki Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 35

8. ETKİNLİK 

Soru: Otuz yaşınızda olduğunuzu hayal ediniz. Bir gününüzü anlatacağınız hikâye edici bir metin yazınız. Metninizde iş (kılış), durum ve oluş anlamlı fiiller kullanınız. Kullandığınız fiillerin altını çizerek bu fiilleri anlam özelliklerine göre alttaki kutulara yazınız. Metninize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

Cevap:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Sevdiğiniz bir şarkının sözlerini sınıfta arkadaşlarınızla paylaşmak üzere defterinize yazınız.

Cevap: Sizler için Tarkan “Ah Bir Ateş Ver” türküsünü örnek olarak yazdık.

Ah, bir ataş ver, cıgaramı yakayım
Sen sallan gel, ben boyuna bakayım

Uzun olur gemilerin direği
Çatal olur efelerin yüreği

Ah, vur ataşı gavur, sinem ko yansın
Arkadaşlar uykulardan uyansın

Uzun olur gemilerin direği
Çatal olur efelerin yüreği

***Kanatların Altındaki Rüzgâr metni cevapları Sayfa (28-29-30-31-32-33-34-35) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap