Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Martı Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Martı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 10-11-12-13-14-15-16-17-18-19 (Kişisel Gelişim Teması)

Martı Metni Cevapları

Martı Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Martı Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Martı Metni Cevapları Sayfa 12

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Soru: “Sınırlarını zorlamak” deyiminin size çağrıştırdığı duygu ve düşünceleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: “Sınırlarını zorlamak” deyimi, insanın kendini geliştirme ve potansiyelini keşfetme isteğini çağrıştırıyor. Bu, hem zorluklarla mücadele etmeyi hem de kendi yeteneklerine güvenmeyi gerektiriyor.

Soru: Azim ve başarı arasında nasıl bir ilişki vardır? Tartışınız.

Cevap: Azim, insanın hedeflerine ulaşmak için yılmadan çalışmasını sağlar; başarı ise bu çabanın sonucudur. Azim olmadan başarıya ulaşmak zor, hatta imkânsızdır.

Öğretmeniniz metni okurken dikkatle dinleyiniz. Ardından siz de metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

MARTI
Durgun denizin minik dalgacıkları üzerinde, güneşin altın gibi ışıldadığı pırıl pırıl bir sabahtı. Sahilden bir mil uzaklıkta, denizi kucaklarcasına ilerleyen bir balıkçı teknesi, martılara kahvaltı zamanının geldiğini haber veriyordu. Binlerce martı, bir lokma yiyecek için mücadeleye girişmişti bile. İşte zor bir gün daha başlıyordu.
Sahilin ve teknenin çok ötesinde, bir martı, Jonathan Livingston (Canıtın Livingstın), tek başına uçuş çalışmaları yapıyordu. Yüz fite yükseldiğinde perdeli ayaklarını indiriyor, gagasını kaldırıyor ve ona acı veren bir kavisi oluşturabilmek için kanatlarını iyice geriyordu.
Eğer bu kavisi oluşturabilirse daha yavaş uçabilecekti. Şimdi rüzgâr hafifçe yüzünü yalıyordu. Hemen altındaki uçsuz bucaksız deniz neredeyse hareketini yitirmişti ve o sanki havada asılı kalmış gibi yavaşlamıştı. Bütün dikkatini toplayarak gözlerini kıstı, nefesini tuttu ve zorladı; bir… tek… biraz daha… hadi… yüksel… şimdi kavis… yoo, hayır… Derken bütün tüyleri birbirine karıştı, hızı kesildi ve düştü.
Bildiğiniz gibi martılar uçarken sendelemezler, kesinlikle hızları kesilip düşmezler. Gökyüzünde uçarken hızlarının kesilmesi onlar için bir ayıp, bir utanç kaynağıdır.
Tekrar bir kavis oluşturabilmek için kanatlarını gerdi. Yavaş yavaş uçuyordu ki yine hızı kesildi ve düşecek gibi oldu. Fakat hiç utanmadı bundan, çünkü Martı Jonathan Livingston sıra dışı bir kuştu.
Çoğu martı sırf yiyecek bulmak, sahilden ayrılıp tekrar geri dönebilmek için uçar. Bunun dışında bir şey öğrenmek için uğraşmazlar, öğrenmek istedikleri bir şey yoktur. Onlar

Martı Metni Cevapları Sayfa 13

için uçmanın tek anlamı karınlarım doyura- bilmektir. Oysa Martı Jonathan Livingston için önemli olan yemek değil uçmaktı. Martı Jonathan, uçmayı büyük bir tutkuyla seviyordu. (…)
Hedefi hızlı uçmaktı ve bir hafta süren çalışmadan sonra, hız hakkında, yaşayan en hızlı martıdan bile daha çok şey biliyordu. Yüz fitte, kanatlarını olabildiğince hızlı çırparak dalgaların arasına dimdik daldı ve martıların niçin gösterişli bir şekilde dimdik denize dalamadığını öğrendi; çünkü kanatlarını bu hızda yeterince kontrol edemiyordu. Sadece altıncı saniyede, saatte yetmiş mil hız yapmıştı ki bu hız, bir martı kanadının dayanabileceği bir hız değildi.
Zaman geçtikçe aşama kaydediyor, yeteneğinin sınırlarını zorlayarak dikkatlice çalışıyordu. Fakat yüksek bir hızda yine de bütün kontrolünü kaybediyordu.
Yüz fite tırmandı. Önce hızla ilerledi, ardından kanatlarını çırparak dik bir dalışa geçti. Her seferinde sol kanadı biraz yükseğe kalkıyor, dengesini kaybetmesine, sola doğru savrulmasına neden oluyordu. Sağ kanadıyla dengesini korumaya çalıştığında, bu sefer de sağa doğru fırıldak gibi dönüyordu.
Yeterince dikkatli olmayı becerememişti. On kere denedi; saatte yetmiş mili aştığı her on denemede de sadece bir tüy yumağıymış gibi güçsüz kaldığını hissediyor, kontrolünü kaybediyor ve suya, kelimenin tek anlamıyla, çakılıyordu.

Sırılsıklam bir hâlde, tüm mesele yüksek bir hızda kanatları dümdüz tutabilmek, diye düşündü. Böylece elli mile çıkana kadar kanatlarını çırpmaya, daha sonra kanatlarını dümdüz sabit tutmaya karar verdi.
İki yüz fitte, gagasını dik bir şekilde aşağı eğip elli milin üstüne çıktığı her anda kanatlarını sabit tutarak dalmayı tekrar denedi. Bu çok büyük bir güç istiyordu fakat yavaş yavaş oluyordu. Onuncu saniyede doksan mil hıza ulaştı. Böylece Jonathan, martılar arasında bir dünya hız rekoru kırmış oluyordu.(…)

Martı Metni Cevapları Sayfa 14

1. ETKİNLİK

Soru: Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu anlamlardan ve bulmacadaki ipuçlarından hareketle bulmacayı doldurunuz.

Cevap:

Martı Metni Cevapları Sayfa 15

Bir kelime defteri oluşturunuz. Öğreneceğiniz kelime ve kelime grupları ile bunların anlamlarını kelime defterinize yazınız. Bu uygulamaya yıl boyunca devam ediniz.

2. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Sahildeki martıların nasıl bir hayatı vardır? Kısaca anlatınız.

Cevap: Sahildeki martılar sadece karınlarını doyurmak için uçarlar ve yiyecek bulmaktan başka bir amaçları yoktur.

Soru: Diğer martılar ile Martı Jonathan Livingston’ı karşılaştırınız. Bunların benzer ve farklı yönleri nelerdir? Tartışınız.

Cevap: Diğer martılar yalnızca yemek için uçarlar ve yeni şeyler öğrenmezler. Jonathan ise uçmayı tutkuyla sever ve hızını geliştirmek için çalışır. Farklı olarak, Jonathan daha çok uçma becerisi kazanmak isterken, diğer martılar yiyeceğe odaklanır.

Soru: Martı Jonathan Livingston kendine nasıl bir hedef belirlemiş ve hedefine ulaşmak için neler yapmıştır? Anlatınız.

Cevap: Jonathan’ın hedefi hızlı uçmayı öğrenmekti. Bu hedefe ulaşmak için sürekli pratik yaptı, denemeler yaptı ve hızını artırmaya çalıştı.

Soru: Martı Jonathan Livingston’ın suya çakıldıktan sonra kendini motive edebilmek için kullandığı ifade nedir? Siz de kendinizi ve arkadaşlarınızı başarı konusunda motive edebilmek için kullandığınız ifadelere örnekler veriniz.

Cevap: Suyla çakıldıktan sonra “Tüm mesele kanatları dümdüz tutmak” diyerek kendini motive etti. Benzer şekilde, arkadaşlarımı motive etmek için “Hiçbir başarı tesadüf değildir” ifadesini kullanırım.

Soru: Kendinizi hangi alanlarda geliştirmek istiyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Ben de kendimi derslerimde daha başarılı olmak ve yeni beceriler öğrenmek konusunda geliştirmek istiyorum.

Soru: Okuduğunuz metinden hareketle arkadaşlarınıza yöneltmek üzere iki soru yazınız.

Cevap:

Soru 1: Jonathan, hızlı uçmayı öğrenirken hangi zorluklarla karşılaştı?

Soru 2: Diğer martılar neden sadece yiyecek bulmak için uçuyorlar?

Martı Metni Cevapları Sayfa 16

3. ETKİNLİK 

Soru: “Başarı” kelimesinin sizde çağrıştırdıklarım aşağıdaki noktalı alanlara yazınız. Yazdığınız kelimeleri kullanarak bir konuşma yapınız.

Cevap: “Başarıya ulaşmak için öncelikle azim ve kararlılıkla yola çıkmalıyız. Başarı, sadece hayal etmekle değil, çalışmak ve disiplinli olmakla gelir. Hayatımızda belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için sağlam bir irade göstermek şarttır. Zorluklar karşısında sabır göstererek, uzun vadede başarıyı elde edebiliriz. Başarı, kolay kazanılan bir şey değildir, ama gerekli adımları attığımızda bizden çok uzak değildir.”

4. ETKİNLİK 

Soru: Martı Jonathan, uçmayı büyük bir tutkuyla seviyordu.” cümlesinde kişileştirme sanatı kullanılmıştır. Siz de okuduğunuz metinde kişileştirme sanatının kullanıldığı cümlelere örnekler yazınız.

Cevap:

Kişileştirme sanatı şu cümlelerde kullanılmıştır:

  • “Rüzgâr hafifçe yüzünü yalıyordu.”
  • “Deniz neredeyse hareketini yitirmişti.”
  • “Sanki havada asılı kalmış gibi yavaşlamıştı.”

Martı Metni Cevapları Sayfa 17

Soru: Sevdiğiniz bir hayvanı kişileştirerek aşağıya onun duygularını anlatan, hikâye edici bir metin yazınız. Metninizi yazarken yazım ve noktalama kurallarına uymayı unutmayınız. Metninize uygun bir başlık yazınız.

Cevap:

CESUR KEDİ MİNNOŞ

Minnoş, sabahın ilk ışıklarıyla uyandı. Gözlerini yavaşça aralayıp pencerenin kenarına tırmandı. Sokaktaki serin rüzgâr yüzüne vururken içi bir sevinçle doldu. Bugün, her zamankinden farklı bir gün hissediyordu. Çünkü mahalledeki köpeklere rağmen parkta gezmeye karar vermişti. “Artık korkmayacağım!” dedi kendi kendine.

Adımlarını dikkatlice attı, kuşları izleyerek yürüdü. Her zamanki gibi ağaçların altında saklanan köpekleri gördüğünde yüreği hızla çarpmaya başladı. Ama bu kez geri dönmedi. “Ben de güçlü bir kediyim,” diye düşündü Minnoş.

Cesaretini toplayıp, başını dik tutarak yürümeye devam etti. Köpekler onu fark ettiğinde şaşkın bakışlarla izlediler ama yaklaşmadılar. Minnoş zafer kazanmış gibi hissetti, kuyruğunu gururla sallayarak parkın ortasına kadar ilerledi.

Artık korkularını yenmişti. Her adımında özgür olduğunu daha çok hissediyordu. Minnoş, parkta güneşin tadını çıkarırken kendine söz verdi: “Bir daha asla korkmayacağım.”

Martı Metni Cevapları Sayfa 18

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıda bir yarış ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bilgilerden hareketle etkinliği tamamlayınız.

Mavi, kırmızı, sarı, siyah ve yeşil renkli fular takan beş martı, içlerinden en hızlı uçanın kim olduğunu belirlemek için bir yarış düzenlemişlerdir. Bu yarışın sonucuyla ilgili şunlar bilinmektedir:
• Siyah fular takan martı, yarışı üçüncü sırada tamamlamıştır
• Yeşil ve kırmızı renkli fular takan martılar, yarışı art arda tamamlamıştır.
• Yarışı birinci veya ikinci sırada bitiren martının fular rengi mavi değildir.
Bu bilgilere göre aşağıdaki sıralamalardan hangilerinin bu yarışın sonucuna uygun olduğunu belirleyerek işaretleyiniz.

Cevap:

Martı Metni Cevapları Sayfa 19

6. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümleleri amaç-sonuç ilişkisi oluşturacak şekilde okuduğunuz metinden hareketle tamamlayınız.

Cevap:

Her sabah binlerce martı bir lokma yiyecek bulmak için mücadeleye girişiyordu.
Martı Jonathan Livingston ona acı veren kavisi oluşturabilmek için kanatlarını iyice geriyordu.
Çoğu martı karınlarını doyurmak için uçar.

Cevap:

7. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerdeki altı çizili fiillerin (eylem) anlam özelliklerini [iş (kılış), durum, oluş] cümlelerin yanındaki kutulara örnekteki gibi işaretleyiniz

Cevap:

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Sevdiğiniz bir yazarın yaşam öyküsünü araştırınız.

Cevap: Sevdiğim yazarlardan biri Sabahattin Ali’dir. 1907 yılında Edirne’de doğmuş, Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olmuştur. Eserlerinde toplumsal sorunları, insanın iç dünyasını ve aşkı işlemiştir. En bilinen eserlerinden biri Kürk Mantolu Madonna’dır. Öğretmenlik ve gazetecilik yapmış, aynı zamanda edebi dergilerde yazılar yazmıştır. Siyasi görüşleri nedeniyle sık sık baskı ve zorluklarla karşılaşmış, 1948 yılında Türkiye-Bulgaristan sınırında şüpheli bir şekilde öldürülmüştür.

***Martı metni cevapları Sayfa (10-11-12-13-14-15-16-17-18-19) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap