Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Ertuğrul’un Kader Uçuşu Serbest Okuma Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Ertuğrul’un Kader Uçuşu Serbest Okuma metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 71-72 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Ertuğrul’un Kader Uçuşu Serbest Okuma Metni Cevapları

Ertuğrul’un Kader Uçuşu Serbest Okuma Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Ertuğrul’un Kader Uçuşu Serbest Okuma Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Ertuğrul’un Kader Uçuşu Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 71

ERTUĞRUL’UN KADER UÇUŞU

Nereden başlamalı Çanakkale’yi anmaya?
“Çekiyorum tetiği, çekiyorum… Çekiyorum. Tüfek patlamıyor, ateş etmiyor. Tüfek bozuldu herhâlde dedim… ‘Bak hele.’ dedim yanımdaki arkadaşıma, ‘Benim tüfek bozulmuş.’ Bir baktı benden yana. ‘Senin parmak gitmiş.’ dedi.” diyen Ezineli Halil’in fedakârlıklarla yoğrulmuş mahcup hikâyesinden mi? Yoksa “Kayıpları gömmek için ateşkes ilan edildiğinde ilk kez Türkleri yakından ve canlıyken gördük. Bize anlatılan canavarlara benzemiyorlardı. Bana bir şeyler ikram eden iki Türk’e konserve et verdim. Türklerden biri ‘Sen no İngiliz?’ diye sordu. ‘Ben İngiliz değilim.’ dedim. Sonra elini uzattı ‘Ben Türk.’ dedi. Orada, Gelibolu’nun en kanlı savaşlarının yapıldığı o tepede el sıkıştık. Gülümsedik. Ben artık bu adamla nasıl düşman olabilirdim? Ben bu adamla neden düşman olmuştum ki? Ben bu savaşta ölmeyi reddediyorum. Bu benim savaşım değil!” diyen Anzak askerinin dokunaklı, barış özlemiyle dolu isyankâr mektubundan mı?

Elbette çok zor Çanakkale’yi konuşabilmek ve onca anı taşıyan destansı günlere dair kelimeler dökebilmek. Üzerinden tam 100 yıl geçse de geriye kalan belgeleriyle ve birbirlerini tanımadan karşı saflarda savaşmak zorunda kalanlarca kaleme alınan isyankâr, endişeli mektuplarla bile hâlâ taptaze çünkü…

Çanakkale’yi kuşatan kuvvetlerin muazzam silah gücüne rağmen cesaret, fedakârlık ve vatan sevgisi ile imkânsızın başarıldığı Çanakkale Zaferi öyle büyük ki insan gerçekten bilemiyor neresinden başlayacağını. İsimsiz kahramanların kucak kucağa yattığı, uzaklardan gelenlerin kayıplarının bile savaş sonrasında kahraman ilan edildiği bir savaş o. Kanla yazılmış bir milat, savaştan dostluk doğurmuş bir destan…

Binlerce insanın öyküsüyle örülü, kelimelerle tarif edilemeyecek güçte muazzam bir zafere tanıklık etti bu topraklar. “Bu vatan ya şenindir ya hiç kimsenin!” duygusuyla geçilmez ilan edilen Boğaz’dır Çanakkale. Dünya var oldukça geçilemeyecek dercesine bakan mavi beyaz sular, dikkatle dinlediğinizde kahramanların yiğitliklerini de fısıldar her daim.

Ertuğrul’un Kader Uçuşu Serbest Okuma Metni Cevapları Sayfa 72

İsimsiz kahramanların yanı sıra pek bilinmeyen bir de tayyare hikâyemiz var savaştan geriye kalan: Uçağımızın adı Ertuğrul. Kendisi bir nevi savaş gazisi. Hatta gazilikten öte, neredeyse şehitlik mertebesine erişecek güçte gizli bir kahraman. Yaptığı kader uçuşuyla adını yazmış gökyüzüne, Fransız yapımı Bleriot (Bileryo) tipi bir tayyare.

OsmanlI’nın 1914 yılında Mısır’a düzenlediği hava seferlerinde görevli uçaklardan biri bizim Ertuğrul. Sefer sırasında Edremit yakınlarında düşmüş, gazi olmuş. Pilotu Yüzbaşı Salim Bey’in yaralı olarak kurtulduğu kazada ikiye parçalanarak Edremit’teki askerî kışlanın hurdalığına terk edilmiş. Çanakkale Savaşı’nda yapacağı müthiş kader uçuşundan habersizce beklemiş bir süre. Birinci Dünya Savaşı sırasında birçok cephede mücadele eden ordumuzda yeterince tayyare olmadığından akla gelmiş yaralı Ertuğrul. Harbiye Nezareti, Ertuğrul’u gemiyle Yeşilköy’e getirtmiş. Fabrikada birleştirilip Gazi Cemal Efendi’nin hizmetine vermiş. Cemal Pilot ve Ertuğrul’un birlikte başardığı kader uçuşunu, Çanakkale Zaferi’nin seyrini değiştiren muazzam anıyı Pilot Teğmen Cemal Efendi’nin anlatımından dinleyelim:

“Her gün muntazam keşif uçuşlarına başladık. Günde üç dört defa uçuyorduk, daha çok Çanakkale üzerinde tabii. Gelen gemiler Bozcaada açıklarındaydı. Çanakkale üzerinde uçarken hiçbir gemiye rastlamadık. Biz daha çok gözlem yapıyorduk. 3 Mart (miladi takvime göre 16 Mart) günü bize bir görev verdiler. Boğaz mayınlanmıştı. Biz mayınların toplanıp toplanmadığını keşfedecektik. Birkaç defa uçtuk, baktık ki mayınlar toplanmış. Durumu hemen kumandanlığa bildirdik. Bundan bir gün sonra 4 Mart’ta (m. 17 Mart) Nusrat Gemisi Boğaz’ı tekrar mayınladı. Bir gün sonra Çanakkale’yi geçmeye gelen dev zırhlılar, mayınları temizlediklerini sanarak Boğaz’ı geçme girişiminde bulundular. Ancak Nusrat’ın mayınları bu girişimi boşa çıkardı. Biz ise günde birkaç defa gemilerin üzerinden uçup durumu karargâha not ediyorduk. Bundan iki gün sonra Cevad Paşa bize kılıçlı liyakat madalyası verdi.”

Bu kısa anı, savaşın gidişatını değiştiren binlerce gizli kahramandan yalnızca birine ait. Geleceğe bağları asla kopmayacak güçlü bir barış köprüsü kurulmasına vesile olan, ortak hatıralar ve değerlerle milyonlarca insanı birleştiren Çanakkale Zaferi’ni saygı ve derin bir hayranlıkla anıyorum. Üstünden yüz değil bin yıl geçse de top seslerinin asla silinmeyeceği destanı, tüm şehitlerimizin anısına kucaklıyorum.

CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

***Ertuğrul’un Kader Uçuşu Serbest Okuma metni cevapları Sayfa (71-72) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
angry
1
clap
1
unlike
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Yorum Yap