Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 57-58-59-60-61-62-63-64-65-66 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 57

METNE HAZIRLANALIM

Soru: Atatürk müze evlerinden birine gitme imkânınız olduysa müze gezisi sırasında neler hissettiğinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Soru: Aşağıda Atatürk’ün hayatının bir dönemini geçirdiği müze evlerine ait görseller verilmiştir. Bu görselleri inceleyiniz ve müze evleriyle ilgili edindiğiniz bilgileri noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

Okuyalım

Soru: Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev” metninin görsellerini inceleyiniz. Metnin görsellerinden ve başlığından hareketle konusunu tahmin ediniz. Metni okuduktan sonra metnin konusunu belirleyiniz ve tahmininizle karşılaştırınız.

Cevap:

Metnin konusuyla ilgili tahminim:
Metni okuduktan sonra belirlediğim konu:

Soru: Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz. Sessiz okuma sırasında metnin ana fikrini, önemli gördüğünüz ifadeleri, kişi ve yer adlarını defterinize not alınız. Daha sonra metni bir kez de sesli okuyunuz.

Cevap:

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 58

ÇANKAYA’DA HEDİYE EDİLMEK İSTENEN EV

Mustafa Kemal ve beraberindekiler, 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya ilk geldiklerinde Keçiören’deki Ziraat Okuluna (bugünkü meteoroloji binası) yerleşmişlerdi.
O zamanlar isyancılar, her tarafta özellikle Bolu’da, Düzce’de birçok olay çıkarıyorlardı. Olaylar Polatlı’da bile görülmüş hatta bir gece Mustafa Kemal’in yatıp kalktığı binaya bile kurşunlar atılmıştı. Bina çok geniş ve etrafı da açık olduğundan korunması çok güçtü. Bu nedenle sonradan istasyondaki bugün müze olan binaya taşınılmıştı. Bu bina hem Meclise yakın hem korunması kolay sağlanıyor hem de istasyonun telefon ve telgrafhanesinden istenildiği kadar istifade edilebiliyordu. Ayrıca Ankara’ya gelenleri istasyonda karşılamak rahat oluyordu. Bu nedenle Mustafa Kemal bu binaya “Direksiyon” ismini vermişti.
Mustafa Kemal, istasyondaki bu küçük binaya taşındıktan sonra binanın üst katını evi gibi döşetmiş; alt katını da çalışma yeri olarak kullanıyordu. Bu yer tabii ki çok küçüktü. Mustafa Kemal’in de pek çok resmî ve özel kişilerle görüşme zorunluluğu doğmuştu. Artık TBMM başkanı idi.
Bunu düşünen Ankara Müftüsü ve Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Rıfat Börekçi başta olmak üzere zengin Ankaralılar, Atatürk’e bir ev alıp hediye etmek isterler. Bu nedenle aralarında para toplayarak belediyeye yatırırlar. Belediye de üç ev seçip pey vererek Atatürk’ten bunların birini seçmesini ister.
O zamanlar Ankara, kale ve civarından ibaretti. Dikmen, Keçiören, Etlik ve Çankaya’da zenginlerin bağ ve bahçeleri vardı. Zenginler yazın oralara taşınır, kış gelince Ankara’ya dönerlerdi.

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 59

Mustafa Kemal 1921 yılının Mayıs ayında bir gün beni çağırdı ve “Çocuk, Ankara Belediyesi bize bir ev bağışlamak istiyor. Üç tane ev seçmişler. Git, gör. Hangisi bize uygunsa bana gizlice söyle. Onu kabul edelim ve oraya taşınalım.” dedi.
İşleri çok yoğun olduğundan gidip eve, bahçeye bakacak zamanı hiç yoktu. Fakat belediyenin de bu kibar hareketine karşı kabalık yapmak istemiyordu. Bu nedenle kendisine “Gidip görmeden binayı birisine seçtirdi.” dedirtmemek düşüncesiyle benim yaptığım seçimin gizli kalmasını istiyordu. Evlerden biri Etlik’te biri Keçiören’de biri de Çankaya’da idi. Ben gidip üçünü de gördüm. Gelip hepsini tek tek ve etraflıca Mustafa Kemal’e anlattım. Her zaman olduğu gibi bana sordu, “Sence hangisi en uygunu?” dedi.
Çankaya’daki ev Çankaya’nın en yüksek yerinde, bahçesinde gayet güzel yetişmiş meyve ve kavak ağaçları olan, tahta kepenkli bir bağ eviydi. Daha önceleri bir İngiliz deri tüccarı oturduğu için de bayağı bakımlıydı. Bu nedenle ben de’ “Çankaya’daki ev en uygun olanıdır, efendim.” dedim. “Öyleyse Çankaya’daki evi beğendiğimizi teşekkürlerimizle birlikte belediyeye yazmalarını söyleyiniz.” dedi. Ben de yazıyı hemen yazdırdım.
Böylece Çankaya’daki bugün müze olan ev beğenilince sahipleri olan Bulgurluzade Rıfat ve Mehmet Efendilerden Mustafa Kemal’e hediye edilmek üzere hemen satın alındı. Fakat Mustafa Kemal, hediye edilmek istenen bu evi hediye olarak almaktan rahatsız oluyor, bütün ısrarlara rağmen evin tapusunu kendi üzerine yaptırmak istemiyordu. Birinci İnönü Muharebesi yeni kazanılmıştı. Büyük kahramanlık gösteren ordumuzu onurlandırmak için bu evi orduya bağışlamak istiyordu. Bu nedenle hayat boyu kendisinin oturması kaydıyla evin tapu tescilini Millî Savunma Bakanlığına yaptırmıştı (31.05.1921). Bu şartla alınan evin onanırımı önce Mimar Vedat Bey üstlenmiş sonra da Sarı Hikmet diye tanınan Hikmet Koyunoğlu tamamlamıştı. Köşkün tamiri aynı yıl sonbaharda bitirilmiş ve oraya taşınılarak orada oturulmaya başlanmıştı.

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 60

Sözcük Çalışması

Soru: Aşağıdaki sözcüklerin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin edip yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap:

Sözcükler

meteoroloji:
istasyon:
müftü:
pey:
kepenk:
tüccar:
tescil:
mimar:

Anlayalım, Yorumlayalım

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

Cevap:

Soru: 1) Atatürk ve beraberindekiler Ankara’ya ilk geldiklerinde nereye yerleşiyorlar?

Cevap:

Soru: 2) Ankara Müftüsü, Müdafaa-i (Savunma) Hukuk Cemiyeti Başkanı Rıfat Börekçi ve zengin Ankaralılar, Atatürk’e ev hediye etme konusunda ne düşünüyorlar ve bu konuyla ilgili ne yapıyorlar?

Cevap:

Soru: 3) Atatürk, neden hediye edilecek evi bir başkasına seçtiriyor ve yapılacak seçimin gizli kalmasını istiyor?

Cevap:

Soru: 4) Evin tapusunu üzerine almayı kabul etmeyen Atatürk, bu soruna nasıl bir çözüm buluyor?

Cevap:

Soru: 5) Çankaya’daki o ev, bugün ne olarak kullanılmaktadır?

Cevap:

Soru: Çankaya’daki ev satın alınıp Atatürk’e hediye edilmek istenince o, bundan neden rahatsız oluyor? Atatürk’ün kendisine bir ev hediye edilmek istenmesinden rahatsız olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıya yazınız.

Cevap:

Soru: Metinden Atatürk’ün hangi kişilik özellikleri hakkında bilgi edindiğinizi açıklayınız.

Cevap:

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 61

Soru: “Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev” başlığının aşağıda verilen özellikleri taşıyıp taşımadığını açıklayınız.

• Başlık, kısa ve ilgi çekici olmalıdır.
• Metnin içeriğine uygun olmalıdır.
• Çok uzun olmamalıdır.

Cevap:

Soru: Aşağıdaki cümlelerden hangileri öznel (kişiden kişiye değişkenlik gösteren, kanıtlanabilir özelliği olmayan), hangileri nesnel (kanıtlanabilir bir bilgi içeren, herkes için doğruluğu aynı olan, kişiden kişiye değişmeyen) yargıları bildirmektedir? Tablodaki
ilgili yerleri işaretleyiniz.

Cevap:

Mustafa Kemal ve beraberindekiler, 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya ilk geldiklerinde Keçiören’deki Ziraat Okuluna (bugünkü meteoroloji binası) yerleşmişlerdi. ()
Bina çok geniş ve etrafı da açık olduğundan korunması çok güçtü. ()
O zamanlar Ankara, kale ve civarından ibaretti. ()
Üç tane ev seçmişler. ()
Çankaya’daki ev Çankaya’nın en yüksek yerinde, bahçesinde gayet güzel yetişmiş meyve ve kavak ağaçları olan, tahta kepenkli bir bağ eviydi. ()
Çankaya’daki ev en uygun olanıdır, efendim. ()
Bu nedenle hayat boyu kendisinin oturması kaydıyla evin tapu tescilini Millî Savunma Bakanlığına yaptırmıştı. ()

Soru: Bu temada okuduğunuz metinleri (Ordumuzun Hepimize İhtiyacı Var, Ağustos Şafağı, Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev) aşağıdaki soruları cevaplayarak karşılaştırınız.

Soru: Bu metinler arasında konu bakımından nasıl bir ilişki vardır?

Cevap:

Soru: Metinler arasında şahıs ve varlık kadrosu yönlerinden nasıl benzerlikler bulunmaktadır?

Cevap:

Soru: Hangi metnin / metinlerin içeriği duygu ağırlıklıdır?

Cevap:

Soru: Hangi metin / metinler içerik yönünden daha etkileyicidir?

Cevap:

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 62

Soru: Okuduğunuz metnin özelliklerini belirten ifadelerin başındaki kutucukları işaretleyiniz.

Cevap:

Yazar, anlatımı 1. kişi (ben) ağzıyla yapmıştır. ()
Yazar, dinleyip gözlemleyerek tanık olduğu bir olayı anlatmıştır. ()
Metinde yazarın anlattığı olay, Atatürk’ün hediye edilmek istenen evi almaktan duyduğu rahatsızlık ve bu duruma bulduğu çözümdür. ()
Yazar anlattığı olayı yaşadığı gün yazmıştır. ()
Yazar, kişisel deneyimlerinden, izlenimlerinden ve gözlemlerinden yararlanmıştır. ()
Metnin içten, akıcı, anlaşılır ve ilgi çekici bir anlatımı vardır. ()
Yazar, bu metni yaşanan bir olayı okuyucuların bilgisine sunmak ve bu olaydan bir ders çıkarmalarını sağlamak için yazmıştır. ()

Soru: Belirlediğiniz özelliklerden yararlanarak okuduğunuz metnin türünü tahmin edip ilgili kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

Hikâye ()
Haber metni ()
Anı ()

Soru: Aşağıdaki cümlelerin anlam özelliklerini belirleyip ilgili kutucukları işaretleyiniz.

Cevap:

Bina çok geniş ve etrafı da açık olduğundan korunması çok güçtü. ()
Hangisi bize uygunsa bana gizlice söyle. ()
İşleri çok yoğun olduğundan gidip eve, bahçeye bakacak zamanı hiç yoktu. ()
Daha önceleri bir İngiliz deri tüccarı oturduğu için de bayağı bakımlıydı. ()
… Bulgurluzade Rıfat ve Mehmet Efendilerden Mustafa Kemal’e hediye edilmek üzere hemen satın alındı. ()
Büyük kahramanlık gösteren ordumuzu onurlandırmak için bu evi orduya bağışlamak istiyordu. ()

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 63

Söz Varlığımız

Soru: Aşağıdaki cümlelerde geçen adların altını örnekteki gibi çiziniz ve bu adları ilgili başlıkların yanındaki noktalı yerlere yazınız.

Bahçede ağaçlar vardı.
Üç tane ev seçmişler.
O zaman Ankara kale ve civarından ibaretti.

Atatürk, istasyondaki bu küçük binaya taşındı.
Çankaya’daki ev en uygun olanıdır.
Bu nedenle Atatürk bu binaya “Direksiyon” ismini vermişti.
Bu düşüncesini bana açıkladı.
Daha önceleri orada bir tüccar oturuyordu.

Cevap:

Bir tek varlığa özgü olan adlar:
Aynı türden birçok varlığı karşılayan adlar:

Ağaç, istasyon, bina, ev, düşünce, tüccar” sözcükleri aynı türden varlıklara verilen adlardır. Aynı türden varlıkları anlatmaya yarayan adlara tür (cins) adı denir. Atatürk Çankaya, Direksiyon” sözcüklerinde olduğu gibi benzerlerinden farklı özellik taşıyan bir kişiye, varlığa veya topluluğa verilen adlara ise özel ad denir.

Soru: Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerin altına örnekteki gibi cümleler yazınız. Bu cümlelerin özel adları ve tür adlarını örneklendirmesine dikkat ediniz.

Cevap:

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 64

Soru: Çankaya Köşkü’nün aşağıda verilen bölümlerini inceleyiniz. 65. sayfadaki soruları tablodan ve Köşk’ün verilen bölümlerinden yararlanarak cevaplayınız.

ELÇİ KABUL SALONU
Göreve yeni başlayan elçilerin Atatürk’e güven mektuplarını sundukları bölümdür.

ÇALIŞMA ODASI
Türkiye’deki modern mimarinin başlangıcı sayılabilecek çok özgün niteliklere sahip art deco* (art deko) tarzında düzenlenmiştir.

YEŞİL SALON
Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı yıllarında çalışma odası olarak kullandığı bu salonda gazeteciler, yazarlar, yabancı konuklar ağırlanmıştır.

ÇANKAYA SOFRASI
Atatürk’ün çalışma arkadaşları ve devletin ileri gelenleri ile devlet meselelerini görüştüğü tarihî sofradır.

KÜTÜPHANE
Türkçe, Fransızca, Almanca, İngilizce yazılmış 2.671 kitap bulunmaktadır. Atatürk “Nutuk” adlı eserinin büyük bölümünü burada kaleme almıştır.

SERGİ SALONU
Müze Köşk’ün mimarisi ve tarihî gelişimi, son dönem onarımına ilişkin bilgiler ile Atatürk’ün kişisel eşyalarından örnekler bulunur.

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 65

Soru: Atatürk’ün konuklarını kabul ettiği salonu ziyaret etmek isterseniz köşkün hangi bölümlerini, hangi gün ve saatlerde ziyaret etmelisiniz?

Cevap:

Soru: Atatürk’ün devlet meselelerini görüştüğü ve çalışmalarını yürüttüğü yeri ziyaret etmek isterseniz köşkün hangi bölümünü, hangi gün ve saatlerde ziyaret etmelisiniz?

Cevap:

Soru: Atatürk’ün okuduğu kitapları ve “Nutuk” adlı eseri kaleme aldığı yeri görmek isterseniz köşkün hangi bölümünü, hangi gün ve saatlerde ziyaret etmelisiniz?

Cevap:

Soru: Atatürk’ün kişisel eşyalarıyla ilgili bilgi edinmek isterseniz köşkün hangi bölümünü, hangi gün ve saatlerde ziyaret etmelisiniz?

Cevap:

Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev Metni Cevapları Sayfa 66

Konuşalım, Anlatalım

Soru: “Araştıralım, Hazırlanalım” bölümünde yaptığınız araştırma sonucu belirlediğiniz anıyı arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap:

Düşünelim, Yazalım

Soru: Mustafa Kemal Atatürk’ün aşağıdaki sözüne göre bir milletin dağılmaması neye bağlıdır? Düşüncelerinizi yazınız.

“Bir millet, sımsıkı birbirine bağlı olmayı bildikçe yeryüzünde onu dağıtabilecek bir güç düşünülemez.”

Cevap:

Soru: Atatürk’e olan sevginizi anlatan bir şiir yazınız.

Cevap:

***Çankaya’da Hediye Edilmek İstenen Ev metni cevapları Sayfa (57-58-59-60-61-62-63-64-65-66) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
angry
3
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Yorum Yap