Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Şirin Evler Müzesi metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 246-247-248-249-250-251-252-253-254 (Sanat Teması)

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları Sayfa 246

HAZIRLIK

Soru: Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Görselin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri açıklayınız.

Cevap:

Soru: Seyahat sözcüğünü duyduğunuzda aklınıza gelen üç sözcük söyleyiniz.

Cevap:

Metni sesli okuyunuz.

ŞİRİN EVLER MÜZESİ

Renkler ve Sesler Şehri…
Gözlerinizi kapatın! Bir yer hayal edin…
Kulaklarınızda cıvıl cıvıl kuş sesleri… Saçınızı hafif bir rüzgâr okşuyor… Sessizlik… Zaman sanki durmuş gibi. Şimdi gözlerinizi açabilirsiniz. Safranbolu’dasınız. Görmeyenlere anlatmak için gözlerinizi dört açmanız gereken onlarca güzelliğin tam ortasındasınız… Bir yanda yemyeşil bitkiler çok geride kahverengi dağlar. Tam ortada bu renk uyumunu tamamlayan bembeyaz konaklar. Burası bir masal diyarı değil, tamamen gerçek, renklerin ve seslerin anlamını bulduğu bir yer… Sadece bu kadar mı? Tabii ki hayır… Dünyanın en büyük açık hava müzesi… Üstelik bilet ücreti de yok! Yeter mi? Yetmez, lokumu, şehre ismini veren safran bitkisi ile ülkemizin en görülesi, gezilesi, yaşanası mekânlarından biri… Madem öyle önce biraz lokum alarak gezimize başlayalım. Tatlı yiyelim tatlı gezelim değil mi ama?
Tarihî Bir Kent…
Safranbolu, bağlı olduğu Karabük il merkezine sadece sekiz kilometre uzaklıkta. Tarihi üç bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Birçok uygarlık tarafından burası yaşam alanı olarak kullanılmış. Geride kalan eserlerden de bu fazlasıyla anlaşılıyor. Biz, daha çok ahşap konaklarla ilgileneceğiz. Yemekten fırsat bulursak tabii…

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları Sayfa 247

İsmi Neden Safranbolu?
Ülkemizin güzide her yerinin bir anlamı olduğu gibi Safranbolu’nun da ismini aldığı bir şey var. Safran burada yetişen bir bitki… Hani kış aylarında kendine özgü tadıyla höpürdeterek içtiğimiz salebin ve yazın ise yemeden duramadığımız dondurmaların yapımında kullanılıyor.
Safranbolu çevresinde fazlasıyla safran bitkisi yetiştiriliyor. Oldukça da pahalı bir bitki… Yurt dışına da ihraç ediliyor. Uzun lafın kısası şehrin adı da buradan geliyor işte…
İyiliksever İnsanlar…
Ahşap konakları gezmeye geçmeden önce onlarla ilgili size anlatmak istediğim bir konu var. Bu, eski insanların kimi konularda ne kadar duyarlı olduklarıyla ilgili. Kış günlerinde atalarımız konağın ısınması için sobalarını yakmadan önce çatıya, bacalara bakarlarmış, eğer bacanın üzerinde leylek yuvası varsa asla sobayı yakmazlarmış ki leylek rahatsız olmasın, yuvası zarar görmesin. Ne müthiş değil mi? Bu evler şimdi onların torunları tarafından kullanılıyor. Önünden geçtiğimiz konaklar gerçekten estetiğin, zarafetin, güzelliğin en güzel örnekleri.
İki Bin Ahşap Konak!
Ahşap konaklardan Safranbolu’da tam iki bin tane var. Bunlardan sekiz yüz tanesi yasal koruma altında… İzinsiz bir çivi bile çakılamıyor. Bu evlerin büyük çoğunluğu on sekiz, on dokuz ve yirminci yüzyıllarda yapılmış. Yani OsmanlI İmparatorluğu döneminde…
Harcınızı Kaç Yumurtalı İstersiniz?
Günümüz mimarlarının bile hayretle izledikleri bu evler OsmanlI mimarisinin ne kadar ileri düzeyde olduğunu göstermesi açısından birer canlı örnek… Hatta bu evlerin depreme çok dayanaklı olduğu biliniyor… Bunun temel nedeni ise harçlarında yumurta akı kullanılması. Ahşap konaklar iki grup hâlinde şehre dağılmış durumda… Birinci grup, şehir olarak bilinen ve kışlık olarak kullanılan yerde…
İkincisi ise bağlar adı verilen ve yazlık olarak kullanılan yerde bulunuyor. Şehirde hemen hemen herkesin iki adet evi var. Yazın hava sıcak olduğu için yazlık olarak kullanılan konakta, kışın da kışlık olarak kullanılan konakta yaşamlarını sürdürüyorlar.
Manzara Her Daim Açık!
Safranbolu ahşap konaklarında insanları hayrete düşüren bir şey var ki onu da sizi merakta bırakmadan hemen söyleyeyim. Ahşap konaklar öyle yerlere yapılmış, sıralanmış ki hangi evden bakarsanız bakın manzara hiç kapanmıyor. Oturduğunuz apartmanlarda burnumuzun ucunu bile göremezken bu gerçekten harika bir özellik.

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları Sayfa 248

Dünya Miras Listesi’ndeki Gururumuz…
Safranbolu, Birleşmiş Milletlere bağlı Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 17 Aralık 1988 tarihinde Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Yani dünya çapında bilinen ve korunan bir bölge burası… Birçok yabancı turistin gezmesinin nedeni de bu…
(…)
Her Şey Düşünülmüş…
Safranbolu Karadeniz Bölgesi’nde yer aldığı için derslerimizden de bildiğimiz gibi bol yağış alan bir bölge. Dolayısıyla ahşap konakların çatıları da çok sağlam olmak zorunda… Zaten öyle de yapmışlar. Çatılar yağmura dayanıklı, ayrıca harika bir şekilde yapı malzemesine bağlı olarak kışın ılık, yazın ise serin bir yapı sunuyorlar. Doğal bir klima yani…
(…)
Doğal Film Platosu
Safranbolu’nun tarihsel dokusu nedeniyle birçok tarihî filmin burada çekildiğini de belirtelim. 120 filmi bunlardan en bilineni…Yönetmen olursanız Safranbolu’yu göz ardı etmeyin… E-5 üzerinden İstanbul-Ankara yolculuklarınız sırasında, direksiyonu Safranbolu tarafına kırın. Ya da şimdilik arabanın arka koltuğundaysanız ki büyük çoğunlukla öyledir ailenize ısrar edin… Bu şirin şehirde geçirilecek kısa bir zaman dilimi bile size birkaç aylık enerji olarak geri dönecek… Safranbolu’dan ayrılırken küçük ev maketlerinden almadan, bir paket de lokum yaptırmadan dönmeyin! (…)

Kayseri’nin Develi ilçesinde doğdu. Çocuklara tarihi ve coğrafyayı sevdirmek için başlatılan, yüz binlerce çocuğa ulaşan Eğlenceli Tarih serisinin yazarlarından birisidir.

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları Sayfa 249

1. ETKİNLİK

Soru: Aşağıdaki numaralandırılmış karışık hâlde verilen harf gruplarından her biri, metinden bir sözcüğü oluşturmaktadır. Harf gruplarının altında bu sözcükleri bulmanızı sağlayacak ipuçları yer almaktadır. Hangi numaralı sözcüğü bulmaya çalışacaksanız aynı numaralı ipucunu okuyunuz. Bulduğunuz sözcüğü ilgili harf grubunun altındaki noktalı yere yazınız. Ardından bu sözcükleri ve bu sözcüklerin anlamlarını, oluşturduğunuz “Benim Sözlüğüm”
defterine ekleyiniz.

İpuçları
1. Baharda çiçek açan, 20-30 santimetre boyunda, soğanlı bir kültür bitkisi.
2. Ağaçtan, tahtadan yapılmış.
3. Büyük ve gösterişli ev.
4. Seçkin, seçilmiş, seçme.
5. Yurt dışına mal satma.
6. Sanatsal yaratının genel yasalarıyla sanatta ve hayatta güzelliğin kuramsal bilimi, güzel duyu.
7. Yapıda tuğla veya taşların örgüsünü sağlamlaştırmak için toprak, saman, kum, kireç, çimento vb. şeyleri su ile kararak yapılan karışım.
8. Zarif davranış veya zarif olma durumu.

Cevap:

Soru: Etkinliğin “a” maddesinde bulduğunuz sözcükleri kullanarak kısa bir metin yazınız.

Cevap:

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları Sayfa 250

2. ETKİNLİK 

Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Safranbolu ismi nereden gelmektedir?

Cevap: Safran bitkisi nedeniyle bu isim verilmiştir.

Soru: Konaklarda kışın soba yakılmadan önce neden çatıya bakılmaktadır?

Cevap: Çatıda leylek olup olmadığına bakılmaktadır.

Soru: Safranbolu evleri neden depreme dayanaklıdır?

Cevap: Harçlarında yumurta akı kullanılması nedeniyle depreme dayanıklıdır.

Soru: Birçok yabancı turistin Safranbolu’yu gezmesinin nedeni nedir?

Cevap: Safranbolu Birleşmiş Milletlere bağlı Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 17 Aralık 1988 tarihinde Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Yani dünya çapında bilinen ve korunan bir bölge burası. Birçok yabancı turistin gezmesinin nedeni de bu.

Soru: Safranbolu gibi yerlerin ülkemiz için önemi nedir?

Cevap:

3. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Sizce bu cümlelerde birden fazla varlık, kavram arasındaki benzerlik ya da farklılıklar anlatılmış mıdır? Açıklayınız.

• Bu tabloda diğerlerine göre daha fazla renk kullanılmış.
• Bu sene fuara önceki yıla göre daha çok kişi katılım sağlamış.
• Kitabı okudum fakat görsellerden çok kitabın konusu ilgimi çekti.

Cevap:

Birden fazla varlık ya da kavram arasındaki benzerlik veya farklılıkları ortaya koymak için kullanılan anlatım yoluna karşılaştırma denir.

Soru: Aşağıdaki cümlelerden karşılaştırmaya başvurulmuş olanların sonundaki kutuya ✓ işareti koyunuz.

Cevap:

Safranbolu’nun evleri Kastamonu’dakilere göre daha beyaz. ()
Karadeniz Bölgesi’nde pek çok turistik şehir var. ()
Ahşap evler beton evlere göre daha az maliyetle yapılıyor. ()
Gezmekten en çok hoşlandığım şehir İstanbul olmuştur. ()
İç Anadolu Bölgesi’ndeki peribacaları dikkatimi çekti. ()
Evliya Çelebi, seyahatnamesinde gezdiği üç farklı kıtayı anlatır. ()

4. ETKİNLİK 

Soru: Metinden alınan aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Altı çizili ifadelere niçin yer verildiğini açıklayınız.

Safranbolu’dasınız. Görmeyenlere anlatmak için gözlerinizi dört açmanız gereken onlarca güzelliğin tam ortasındasınız. Bir yanda yemyeşil bitkiler, çok geride kahverengi dağlar, tam ortasında bu renk uyumunu tamamlayan bembeyaz konaklar…”

Cevap:

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları Sayfa 251

Bir düşüncenin daha anlaşılır olması için anlatılan konuyla ilgili örnekler verilmesine örneklendirme denir. 4. etkinliğin a maddesindeki altı çizili ifadeler, anlatılmak istenenle ilgili örneklerdir.

Soru: Aşağıdaki cümlelerden örneklendirmeye başvurulmuş olanların sonundaki kutuya ✓ işareti koyunuz.

Cevap:

Dünyaya bakınca her şeyin değiştiğini görürsünüz. Su, buhar olur, yağmura dönüşür; tohum, baş verir, meyve olur. ()
Tarihî evleriyle meşhur olmuş şehirlerimiz vardır: İzmir, Kastamonu, Karabük… ()
Reşat Nuri Güntekin, “Anadolu Notlan” adlı kitabında gezdiği yerleri anlatır. ()
Ankara’da bulunan Etnografya Müzesinde Atatürk’e ait eşyalar sergileniyor. ()
Safranbolu’nun tarihî dokusu nedeniyle birçok filmin burada çekildiğini de belirtelim. “120” filmi bunlardan en bilinenidir. ()
İstanbul yedi tepe üzerine kurulmuş bir şehirdir. Bunlardan bazıları Sarayburnu Tepesi, Çemberlitaş Tepesi, Süleymaniye Tepesi, Fatih Tepesi’dir. ()

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdakilerden hangilerinin “Şirin Evler Müzesi” metninde yer alan özelliklerden olduğunu belirleyerek ilgili cümlenin sonundaki kutuya ✓ işareti koyunuz.

Cevap:

• Yazar, gezip gördüğü yerlerle ilgili izlenimlerini anlatmıştır.  ()
• Metinde, olağanüstü bir olay anlatılmaktadır.  ()
• Anlatılanlar iyi bir gözlem gücüyle dile getirilmiştir.  ()
• Gezilen yerler güzel, etkileyici bir dille anlatılmıştır.  ()
• Bilgilendirici bir metindir.  ()
• Metindeki kahramanlar olağanüstü özelliklere sahiptir. ()

Soru: “a” maddesinde yaptığınız işaretlemelerden hareketle “Şirin Evler Müzesi” adlı metnin türünün aşağıdakilerden hangisi olduğunu işaretleyiniz?

A) Anı
B) Gezi yazısı
C) Hikâye
D) Tiyatro

Cevap:

Bir yazarın gezip gördüğü yerleri, bu yerlerle ilgili izlenimlerini edebi bir üslupla (güzel, etkileyici bir dille) anlattığı yazı türüne gezi yazısı denir.

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları Sayfa 252

6. ETKİNLİK 

Genel ağdan alınan aşağıdaki yazıyı okuyunuz.

Seyahatname’nin Yazılışı

Türk tarihinin ve dünyanın en önemli ve en büyük seyahat kitabı olan Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin yazılış şekli hakkında bugüne kadar birtakım görüşler ileri sürülmüştü. Biz burada yine kendi eserinden yola çıkarak on cilt boyunca tespit edebildiğimiz bilgiler ışığında eserinin yazılışı hakkında tespitlerde bulunmaya çalışacağız. Evliya Çelebi, bilindiği gibi gördüğü bir rüya üzerine gezmeye başlamış ve elli bir yıl süren seyahati sonunda eserini yazmıştır.

Soru: Yukarıdaki parçanın güvenilir bir kaynaktan alındığı söylenebilir mi? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Hangi genel ağ adreslerine güvenebileceğini biliyor musunuz? Açıklayınız.

Cevap:

Bilimsel çalışmalarda ağırlıklı olarak “edu” ve “gov” uzantılı siteler kullanılır, “gov” ve “edu” uzantılı internet adresleri güvenilirdir çünkü “gov” uzantılı adresler devlet kurum- larının, “edu” uzantılı adresler ise başta üniversiteler olmak üzere eğitim kurumlarının adresleridir. Kaynağı belli olmayan, kaynağı verilmemiş bilgilere itibar edilmemesi gerekir.

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları Sayfa 253

7. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki görseller, 2022’nin ilk üç ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı turistlerin sayısı ile ilgili bilgiler içermektedir. Bilgilerden doğru olanların sonuna “D”, yanlış olanların sonuna “Y” yazınız.

Cevap:

1. () 2022 yılının ilk üç ayında ziyaretçi sayısı 10 milyonu geçmiştir.
2. () Şubat ayında gelenlerin sayısı, mart ayında gelenlerin sayısının yarısından fazladır.
3. () Mart ayındaki toplam ziyaretçi sayısı, ocak ve şubat ayı toplamının iki katıdır.
4. () Ziyaretçi sayısı her ay, bir önceki ayın en az iki katı kadar artış göstermiştir.

Soru: Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğüne ait…genel ağ adresinden alınan bu bilgilerin güvenilir olduğunu düşünüyor musunuz? Açıklayınız.

Cevap:

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: Başka ülkelerden, milletlerden insanlarla iletişim kurmak, onları tanımak ister miydiniz? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Sizce bir kişinin “yabancı bir dili biliyor olduğu”nun en önemli göstergesi nedir? Sizin bildiğinizi düşündüğünüz yabancı bir dil var mı? (Bu soruyu, bildiğiniz yabancı dilde konuşarak cevaplamaya çalışınız.)

Cevap:

Soru: Sizce başka ülkeleri gezmek ve gezdiğimiz yerleri daha iyi tanımak istiyorsak yabancı dil veya diller bilmeli miyiz?” Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Tanımayı en çok istediğiniz kültür hangisidir? Yabancı bir dili veya dilleri iyi bilmenin bu isteğinizin gerçekleşmesinde bir etkisinin olabileceğini düşünüyor musunuz? Açıklayınız.

Cevap:

9. ETKİNLİK 

Soru: “Seyahat için yaptığın yatırım, kendin için yaptığın en iyi yatırımdır.” sözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız. Konuşma sırasında “oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak, son olarak” geçiş ve bağlantı ifadelerinden her birini en az bir kez kullanmaya dikkat ediniz.

Cevap:

Şirin Evler Müzesi Metni Cevapları Sayfa 254

10. ETKİNLİK 

Soru: Sanat” temasıyla ilgili dilediğiniz konuda bilgilendirici bir yazı yazınız. Yazınızda örneklendirme ve karşılaştırma kullanmaya dikkat ediniz. Yazdıklarınızı gözden geçiriniz. Gerek görüyorsanız yeniden düzenleyiniz.

Cevap:

Soru: Yazınızdaki yazım ve noktalama hataları ile anlam bütünlüğünü bozan ifadeleri öğretmeninizin yardımıyla belirleyerek düzeltiniz. Yazdığınız metni sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

***Şirin Evler Müzesi metni cevapları Sayfa (246-247-248-249-250-251-252-253-254) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap