Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Akıl Aydınlığında Dinleme Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Akıl Aydınlığında Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 157-158-159-160 (Bilim ve Teknoloji Teması)

Akıl Aydınlığında Dinleme Metni Cevapları

Akıl Aydınlığında Dinleme Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Akıl Aydınlığında Dinleme Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Akıl Aydınlığında Dinleme Metni Cevapları Sayfa 157

HAZIRLIK

Soru: “İnsan, aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz.” sözüyle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Soru: “Akıl” sözcüğünün çağrıştırdıklarını söyleyiniz.

Cevap:

1. ETKİNLİK

Soru: Metinde anlamını bilmediğiniz sözcükler varsa bunların anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten öğreniniz. Öğrendiğiniz sözcükleri ve sözcüklerin anlamlarını “Benim Sözlüğüm” defterine yazınız.

Cevap:

2. ETKİNLİK 

Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Şiirde akıl neye, hangi bakımdan benzetilmiştir?

Cevap:

Soru: Şiirde akıl sayesinde gerçekleşen hangi olaylara yer verilmiştir?

Cevap:

Soru: “Dağların terle oyulması” sözünden ne anlıyorsunuz?

Cevap:

Soru: Şair, niçin aklın insanı tutsaklıktan kurtardığını düşünüyor olabilir?

Cevap:

Soru: “Günden güne emekle / Daha da çiçeklenmekte dünyanın yüzü” dizeleriyle şair ne anlatmak istemiştir?

Cevap:

Soru: Metnin konusu ve ana duygusu nedir?

Cevap:

Akıl Aydınlığında Dinleme Metni Cevapları Sayfa 158

3. ETKİNLİK 

Soru: Metnin içeriğine uygun bir başlık belirlemek için aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Şair, şiir için neden “Akıl Aydınlığında” başlığını kullanmış olabilir?

Cevap:

Soru: Sizce bu başlık, şiirde anlatılanlarla uyumlu, şiire uygun mu? Açıklayınız.

Cevap:

Soru: Şair siz olsaydınız şiir için hangi başlığı kullanırdınız?

Cevap:

4. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıda verilen metni okuyunuz.

JULES VERNE’DEN (JUL VERN) GELECEĞE DAİR…

Jules Verne, “Seksen Günde Dünya Gezisi” adlı romanında “Bir insan bir şey hayal edebiliyorsa başka bir insan bunu gerçeğe dönüştürebilir.” diyordu. Onun bu sözü bazı roman ve öyküleriyle de hayat buldu. Yazdıklarında geçen ve o dönemde uygulamanın çok mümkün olmadığı çeşitli teknolojiler yıllar sonra gerçek oldu. İşte size Jules Verne’in bazı romanlarından ve öykülerinden o dönemin teknolojisinin ötesinde ayrıntılar.
Jules Verne’in 1865 yılında yayımlanan “Ay’a Yolculuk” romanında kahramanlar, mermi benzeri bir uzay aracıyla Ay’a gitmek üzere bir yolculuğa çıkarlar. Ancak Ay’ı incelemek üzere tasarlanan ilk uzay aracı, romandan neredeyse yüz yıl sonra fırlatıldı. Bu, 1958 yılında Ay’a gitmek üzere fırlatılan ancak fırlatıldıktan kısa süre sonra patlayan “Pioneer 0” adlı uzay aracıydı. Ay’a insanlı ilk yolculuksa bundan yaklaşık on yıl kadar sonra, 1969 yılında gerçekleşti.
Yazar, 1870 yılında yayımlanan “Denizler Altında Yirmi Bin Fersah” adlı romanında elektrik motoruyla çalışan bir denizaltıyla çıkılan bir yolculuğu anlatır. Ancak o yıllarda bu tür denizaltılar henüz yapılmamıştı. Elektrik motoruyla çalışan denizaltı denemeleri, 1880’lerde başladı. İlk denemeler başarılı olamadı. Elektrik motoruyla çalışan ilk başarılı denizaltılarsa romandan yaklaşık yirmi yıl kadar sonra 1887 yılında yapıldı.

Soru: Siz de gelecekte gerçekleşebileceğini düşündüğünüz, insanlığa faydası olacak fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Akıl Aydınlığında Dinleme Metni Cevapları Sayfa 159

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıda verilen metni okuyunuz.

NASIL İŞİTİRİZ?

Çevremizdeki her şeyi duyularımız sayesinde fark edebiliriz. Ve duyu organlarının bu konuda önemli görevleri var. Bunlardan biri olan kulaklarımız işitmemizi ve dengemizi sağlar.
Dış kulakta kulak kepçesiyle toplanan ses dalgaları kulak yolundan titreye titreye oynayıp geçerek kulak zarına gelir ve kulak zarını titreştirir. Zarın titreşimleri kulak kemikçikleri (çekiç, örs, üzengi) tarafından kuvvetlendirilip oval pencereye iletilir. Kanallardaki ses titreşimleri dalız içindeki sıvı ile salyangozdaki sıvıya geçer. Ses titreşimleri salyangozdaki sıvıdan işitme duyu hücrelerine oradan da sinirlere aktarılırlar. Sinirler tarafından alınan ses beyne iletilir. Ve işitme sağlanmış olur. (…)
Ses seviyelerinin tanımlanması için kullanılan logaritmik ölçü birimine desibel (dB) denir.
İşitme cihazları seslerin şiddetini yükselterek duymayı kolaylaştırmayı amaçlar.

Soru: Üçerli gruplar oluşturunuz. Grup arkadaşınızla birlikte işitme cihazları gibi özel gereksinimli insanların hayatlarını kolaylaştıracak, ihtiyaçlarını karşılayacak bir icat üzerinde düşününüz. İcadınızın nasıl çalışacağını ve ne işe yarayacağını defterinize yazınız, ardından yazdıklarınızı sınıfla paylaşınız.

Cevap:

Akıl Aydınlığında Dinleme Metni Cevapları Sayfa 160

6. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki karikatürü inceleyiniz. Teknolojik gelişmelerin iletişime olumsuz etkileri hakkında bir konuşma yapınız.

Cevap:

7. ETKİNLİK 

Soru: Bilim ve Teknoloji” temasına uygun bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık bulunuz. Şiirinizi yazdıktan sonra gözden geçiriniz. Gerek görüyorsanız yeniden düzenleyiniz. Yazdığınız şiiri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

***Akıl Aydınlığında Dinleme metni cevapları Sayfa (157-158-159-160) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap