Aslan ile Fare metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 120-121-122-123-124-125-126 (Erdemler Teması)
Aslan ile Fare Metni Cevapları
Aslan ile Fare Metni Cevapları Sayfa 119
HAZIRLIK
Soru: Aşağıdaki görsel ne anlatmakta, hangi mesajı vermektedir?
Cevap: Kibirli insanlar aslında kendilerinde olmayan üstün özelliklere sahip olduklarını düşünerek yanılgıya düşüp bunun sonucunda bazı olumsuz olaylar yaşayabilir.
Soru: Kibirli bir insan çevresindekilere nasıl davranır? Kibirli bir insanın özellikleri nelerdir?
Cevap: Kibirli insanlar çevresindeki insanları küçümserler, onları beğenmezler. Kendilerini onlardan üstün görürler. Onlara sert ve kırıcı davranırlar. Herkesin kendilerine hizmet etmelerini ister.
Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.
Soru: Metni okurken cevaplarıyla birlikte üç soru tasarlayarak bunları aşağıya yazınız. Sorularınızın ve cevaplarınızın yazılmasının ardından hazırladığınız her soruyu sınıftan bir arkadaşınıza yöneltiniz. Soruyu yönelttiğiniz arkadaşınızın cevabını aldıktan sonra kendi yazdığınız cevabı açıklayınız. Bu uygulamayı sınıfta devam ettiriniz.
Cevap:
1. Soru: Fare yuvasından niçin çıkmış?
Cevabı: Yiyecek bir şeyler bulmak amacıyla çıkmış.
2. Soru: Fare, aslana “Hem bakarsınız bir gün benim de size yardımım dokunur.” Deyince aslanın tepkisi ne olmuş?
Cevabı: Kahkahalarla gülmüş ve “Senin bana nasıl bir faydan olabilir ki?” diyerek fareyi küçümsemiş.
3. Soru: Fare, aslanı nasıl kurtarmış?
Cevabı: Dişleriyle aslanı yakalayan ağı kemirmiş ve tüm ipleri koparmış.
Aslan ile Fare Metni Cevapları Sayfa 120
ASLANI İLE FARE
Ormanlar kralı aslan kocaman bir ağacın gölgesine yatmış. Sırtını da ağaca dayamış uyuyormuş. Bu ağacın dibindeki kovukta da bizim minik farenin yuvası varmış. Minik fare yiyecek bir şeyler bulma umuduyla yuvasından dışarı çıkmış. Dışarıya çıkmasıyla da aslanla burun buruna gelmiş. Ne yapacağını şaşırmış.
Biraz dikkat edince aslanın uyuduğunu fark etmiş. Derin bir “Oh!” çekmiş. Şimdi aslana görünmeden hemen şuradan uzaklaşayım, diye düşünmüş. Fakat içinden başka bir ses de fırsat bu fırsattır. Bir daha aslanı bu kadar yakından görme imkânı bulamazsın. Hazır aslan da uyuyorken şunu yakından bir incele. Şu yelelerini, pençelerini, kuyruğunu daha bir yakından gör, diyormuş.
Minik fare içinden gelen sesi dinlemiş. Korka korka aslanın üstüne çıkmış. Aslanın üzerinde adımlarını ağır ağır atarak geziniyormuş. Aklınca aslanı uyandırmayacağını sanı- yormuş. E, bu ormanlar kralı aslan. Üzerinde kendini gıdıklar gibi ilerleyen minik adımları hemencecik fark etmiş. Tek gözünü açıp bu davetsiz misafirin kim olduğuna bakmış. Görmüş ki üzerinde gezen fare, merak etmiş. Acaba ne yapacak? Diye düşünmüş.
Minik fare aslanın yelelerini, kulaklarını incelemiş. Tam aslanın dişlerine bakacakken kendini aslanın kocaman pençeleri arasında buluvermiş.
Ormanlar kralı aslan kükreyerek:
— Bre densiz, üzerimde ne ararsın? Demiş.
Minik farenin nerdeyse korkudan ödü patlayacakmış. Kekeleyerek:
— Efendimiz, vallahi kötü bir niyetim yoktu. Sadece sizi daha yakından görmek istemiştim. Yalvarırım canımı bağışlayın. Hem bakarsınız bir gün benim de size yardımım dokunur.
Aslan minik farenin cevabına kahkahalarla gülmüş:
Aslan ile Fare Metni Cevapları Sayfa 121
— Bak sen şu bücüre! Bir gün bana yardım edecekmiş. Bücür fare senin bana yardımın dokunmaz. Fakat bugün iyi günümdeyim, senin canını bağışlıyorum. Hemen buradan kaybol ve bir daha gözüme gözükme, demiş.
Minik fare canının kurtulduğuna sevinmiş. Sevinmesine sevinmiş ama aslanın kendisini küçümsemesine de çok üzülmüş.
Aradan birkaç gün geçmiş. Fare yine yuvasından çıkmış ormanda yiyecek arıyormuş. Bu esnada aslanın kükremesini duymuş. Birden korkmuş. Bu kendini beğenmiş aslan da niye kükreyip duruyor, demiş. (…) Fakat az sonra meraktan dayanamamış. Bir çalının arkasına gizlenip aslanın sesinin geldiği yeri gözetlemiş.
Bir de ne görsün? Aslan avcının tuzağına yakalanmış. Kurtulmak için çırpınıyor, kükrüyor. Fakat çabaları hiçbir sonuç vermiyormuş. Fare dayanamamış. Doğruca aslanın yanına gitmiş. Aslan kükremelerine gele gele minik farenin geldiğini görünce canı sıkılmış. Fare:
— Efendimiz isterseniz sizi bu tuzaktan kurtarabilirim, demiş.
Aslan küçümseyerek:
— Beni bu tuzaktan sen mi kurtaracaksın? Diye inanmaz bir şekilde sormuş. Başka çaresi olmadığı için de isterse deneyebileceğini söylemiş.
Minik fare keskin dişleriyle aslanı yakalayan ağı kemirmeye başlamış. Kısa süre sonra da tüm ipleri koparmış. Aslanı tuzaktan kurtarmış.
Aslan minik fareyi küçümsediği için çok utanmış. Fareye teşekkür etmiş. Bundan sonra sen, ormanlar kralı aslanın en yakın dostusun. Ne zaman bir ihtiyacın olursa yanındayım. Bana istediğin zaman gelebilirsin, demiş. Avcılar geldiğinde ağlarının kemirilmiş olduğunu görmüşler. Bu işten hiçbir şey anlayamamışlar.
Aslan ile Fare Metni Cevapları Sayfa 122
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıya, metinde anlamını bilmediğiniz sözcükleri yazınız. Ardından bu sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Her sözcüğü birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Kovuk
- Tahminim: Ağacın gövdesindeki oyuk kısım.
- Anlamı: Bir şeyin oyuk durumunda bulunan iç bölümü.
- Cümlem: Ağacın kovuğuna kuşlar yuva yapmış.
Yele
- Tahminim: Aslanın boynundaki uzun kıllar.
- Anlamı: At, aslan vb. hayvanların ensesinde veya boynunda bulunan ve saça benzeyen uzun kıllar.
- Cümlem: Aslan yelesini sallaya sallaya geliyordu.
Densiz
- Tahminim: Haddini bilmez.
- Anlamı: Yakışıksız ve saygısızca davranan.
- Cümlem: Bu densiz adamın burada ne işi var?
Esna
- Tahminim: An
- Anlamı: Bir işin yapıldığı an
- Cümlem: O esnada bir vapur sesi duyuldu.
Aslan ile Fare Metni Cevapları Sayfa 123
2. ETKİNLİK
Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Soru: Metnin konusu nedir?
Cevap: Bir farenin kendisini küçümseyen bir aslanı kurtarması.
Soru: Metinde asıl anlatılmak istenen düşünce nedir?
Cevap: Kimseyi küçümsememeliyiz, küçümsediğimiz kişilerden bile günün birinde yardım görebiliriz.
Soru: Sizce fare, aslanın “Bundan sonra sen, ormanlar kralı aslanın en yakın dostusun. Ne zaman bir ihtiyacın olursa yanındayım. Bana istediğin zaman gelebilirsin.” sözlerine nasıl karşılık vermiş olabilir?
Cevap: Teşekkür ederim kralım, siz de bana her türlü konuyla ilgili ulaşabilir, yardım isteyebilirsiniz, demiş olabilir.
3. ETKİNLİK
Soru: “Aslan ile Fare” adlı metinle ilgili aşağıdaki cümlelerden doğru olanların karşısındaki kutuya ✓ işaretini koyunuz.
Cevap:
4. ETKİNLİK
Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Cevap:
Soru: “Aslan ile Fare” adlı metinde hayvanlara, insanlara özgü bir özellik veya özellikler yüklendiği söylenebilir mi? Açıklayınız.
Cevap: Evet yüklenmiştir. İnsanlara ait olan konuşmak, küçümsemek, utanmak, teşekkür etmek gibi özellikler aslan ve fareye yüklenmiştir.
Soru: Aslan ile Fare” adlı metinde, konuşturuldukları için hayvanların insanlara benzetildiği de söylenebilir mi? Açıklayınız.
Cevap: Evet, insanlara ait bu özellikler hayvanlara yüklendiği için hayvanlar insanlara benzetilmiştir.
Kişileştirme (teşhis), canlı ve cansız varlıklara insana özgü özellikler yüklenerek bu varlıkların insanlara benzetilmesidir. “Aslan ile Fare” adlı metinde, hayvanlar insanlar gibi konuşturularak, yani hayvanlara insanlara özgü bir özellik yüklendiği için kişileştirme (teşhis) söz sanatına başvurulmuştur.
Konuşturma (intak), insan dışındaki canlı ve cansız varlıkların konuşturulmasıdır. “Aslan ile Fare” adlı fablda hayvanlar, insan gibi konuşturulduğu için konuşturma söz sanatı kullanılmıştır.
Aslan ile Fare Metni Cevapları Sayfa 124
Soru: Aşağıdaki türküyü okuyunuz ve soruları cevaplayınız.
UZUN İNCE BİR YOLDAYIM
Uzun ince bir yoldayım
Gidiyorum gündüz gece
Bilmiyorum ne hâldeyim
Gidiyorum gündüz gece
Dünyaya geldiğim anda
Yürüdüm aynı zamanda
İki kapılı bir handa
Gidiyorum gündüz gece
Uykuda dahi yürüyom
Kalmaya sebep arıyom
Gidenleri ben görüyom
Gidiyorum gündüz gece
Kırk dokuz yıl bu yollarda
Ovada dağda çöllerde
Düşmüşüm gurbet ellerde
Gidiyorum gündüz gece
Düşünülürse derince
Uzak görünür görünce
Yol bir dakka miktarınca
Gidiyorum gündüz gece
Şaşar Veysel iş bu hâle
Gâh ağlaya gâhi güle
Yetişmek için menzile
Gidiyorum gündüz gece
Soru: “ ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ adlı türkünün son dörtlüğünde yer alan ‘Gâh ağlaya gâhi güle’ sözleriyle birbirine karşıt (zıt) iki düşünce bir arada söylenmiştir.” diyen biri, sizce bu düşüncesinde haklı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Evet, ağlamak ve gülmek karşıt durumları ifade ettiği için böyle söyleyen birisi haklıdır.
Soru: “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı türkünün son dörtlüğünde yer alan “Gâh ağlaya gâhi güle” sözleriyle birbirine karşıt (zıt) iki düşüncenin bir arada söylenmiş olması metni, metnin anlamını nasıl etkilemektedir?
Cevap: Bu şekilde karşıt anlamlı sözcükleri bir arada kullanmak söylenmek istenenin daha etkili ve güçlü bir şekilde ifade edilmesini sağlar.
Tezat, iki karşıt (zıt) düşüncenin bir arada söylenmesidir. “Uzun İnce Bir Yoldayım” adlı türkünün son dörtlüğünde yer alan “Gâh ağlaya gâhi güle” sözleriyle tezat sanatına başvurulmuştur.
5. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki özdeyişle ilgili duygu ve düşüncelerinizi açıklayınız.
“Kendisine hayran olanlara, kimse hayran olmaz.”
Cevap: Toplum içindeki kendini beğenmiş insanlar, diğer insanlar tarafından sevilmez ve beğenilmez. Sürekli kendisini anlatan, ben şunları başardım, şu kadar param, evim, arabam var diyen insanlar kendini eğenmiş insanlardır. Ve bu insanlar, başka insanları da beğenmez ve hep küçük görürler. Bundan dolayı da itici olurlar ve sevilmezler.
Aslan ile Fare Metni Cevapları Sayfa 125
6. ETKİNLİK
Soru: Sıra arkadaşınızla birlikte, “kibirliliğin olumsuz yönleri” ile ilgili iki slogan oluşturunuz. Oluşturduğunuz sloganları, aşağıdaki yazma alanlarına yazınız.
Cevap:
Sloganlarım:
- Sen kendini övme, bırak seni başkaları övsün.
- Dikkat et, kibir sonun olmasın!
Aslan ile Fare Metni Cevapları Sayfa 126
7. ETKİNLİK
Soru: Metnin konusu ve ana fikrini hatırlayarak sınıfta açıklayınız. “Aslan ile Fare” adlı metnin konusu ve ana fikrinden hareketle aşağıya hikâye edici bir metin (masal, hikâye, fabl vb.) yazınız. Metne uygun bir başlık bulunuz.
Cevap: Metnin konusu, aslan tarafından küçümsenen bir farenin aslanı yakalandığı tuzaktan kurtarması ve aslanın hatasını anlayıp fareden özür dilemesidir. Ana fikri ise “İnsanlar hiç kimseyi küçümsememeli, bir gün gelir ve küçümsediğimiz insanların yardımına muhtaç olabileceğinin farkında olmalıdır.” şeklinde ifade edilebilir.
AĞAÇ ve ÇİÇEK
Bir zamanlar, yemyeşil bir ormanda büyük bir çam ağacı vardı. Kolları geniş, gövdesi kalın ve dimdik dururdu. Çam ağacı, etrafındaki küçük çiçekleri sık sık küçümseyerek, “Ben ne kadar büyük ve güçlüyüm, sizse sadece renkli çiçekler! Ne işe yararsınız ki?” derdi.
Çiçekler, bu küçümsemeden çok üzülür, ama sessiz kalmayı tercih ederlerdi. Bir gün, ormanda bir yangın çıktı. Alevler hızla yayıldı ve büyük çam ağacı yangınla karşı karşıya kaldı. Ağaç, alevlerden kaçmak için ne kadar güçlü olduğunu düşünse de, dalları arasında sıkışıp kaldı.
O sırada, çiçekler cesaretle bir araya geldi. Rüzgârın yardımıyla, yakındaki bir su birikintisinden su getirmeye başladılar. Küçük yapraklarıyla, alevlerin etrafını sarmaya ve yangını söndürmeye çalıştılar. Çam ağacı, çiçeklerin bu cesaretine hayran kaldı.
Nihayet, çiçekler alevleri söndürmeyi başardı. Yangın söndüğünde, çam ağacı çiçeklere dönerek, “Siz ne kadar güçlü olduğunuzu gösterdiniz! Sizi küçümsemekle büyük bir hata yaptım. Her birinizin değeri çok büyük,” dedi.
O günden sonra çam ağacı, çevresindeki çiçekleri hep saygıyla karşıladı. Çünkü anladı ki, her varlık, kendi gücüyle bir bütünü tamamlar.
***Aslan ile Fare metni cevapları Sayfa (120-121-122-123-124-125-126) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap