Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

İklim Değişikliği Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

İklim Değişikliği metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 75-76-77-78-79-80-81-82 (Doğa ve Evren Teması)

İklim Değişikliği Metni Cevapları

İklim Değişikliği Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

İklim Değişikliği Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

İklim Değişikliği Metni Cevapları Sayfa 76

HAZIRLIK

Soru: Aşağıda verilen görselleri inceleyiniz. Görsellerde verilmek istenen mesajları arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Görsellerde dünyanın ikliminin değiştiği ve bunun olumsuz sonuçlarının artarak devam ettiği mesajı verilmektedir. Kutuplarda buzullar erimeye devam etmekte, kuraklık sonucu su kaynakları her geçen gün azalmaktadır.

Soru: Küresel ısınma” hakkında neler biliyorsunuz? Açıklayınız.

Cevap: Küresel ısınma atmosfere yayılan zararlı gazlar sonucunda dünya ikliminin sıcaklaşmasıdır. Bunun sonucunda kuraklık, sel, buzulların erimesi gibi olumsuz durumlar meydana gelmektedir.

Metni sessiz okuyunuz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Gezegenimizde “iklim değişikliği” olarak adlandırılan bir sorunun yaşandığını duymuş olabilirsiniz. Bunun insanlar ve diğer canlı türleri için olumsuz sonuçları olabilir. Peki iklim nasıl değişir? İklim değişikliği ne gibi sonuçlara yol açabilir? Bunları nasıl değiştirebiliriz?
Dünya’mız diğer gezegenlerden çok farklı. Üzerinde canlıların yaşamasını olanaklı hâle getiren birçok özelliği var. Bunların başında atmosferinin yapısı gelir. Atmosfer gezegenimizi çepeçevre kaplayan ince bir hava katmanı. Gezegenimizde sıcaklıkların belirli bir dengede kalmasını sağlar. (…) Peki atmosferimiz bu sıcaklık dengesini nasıl sağlar? Atmosferin içinde çeşitli gazlar bulunur. En çok bulunan gazlarsa azot ve oksijen. Ancak, atmosferde “sera gazları” adı verilen, ısıyı tutan bazı gazlar da var. Karbondioksit, su buharı ve metan atmosferde en çok bulunan sera gazları. Dünya’mıza gelen ve ardından tekrar geriye, uzaya yansıyan Güneş ışınlarının bir kısmı bu gazlar tarafından tutulur. Yani ısının uzaya kaçışı bir miktar azalır. Gezegenimizin belirli bir sıcaklıkta kalmasını sağladıkları için, sera gazlarının canlılar için yaşamsal önemi vardır, iklim değişikliği olarak adlandırılan sorun, atmosferdeki sera dazlarının miktarının artması nedeniyle gerçekleşiyor. Bu gazların miktarı arttıkça atmosferdeki sıcaklık da artıyor. Bu da Dünva’nın farklı yerlerinde iklim dengesizliklerine neden oluyor.

İklim Değişikliği Metni Cevapları Sayfa 7^7

Peki atmosferdeki sera gazları neden artıyor? Günümüzde insanlar, endüstriyel ve tarımsal üretim, ısınma, ulaşım gibi ihtiyaçları için her zamankinden daha fazla enerji kullanıyor. Kullanılan enerjinin çoğu da petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan sağlanıyor. Bu maddeler enerjiye dönüştürülmek için yakıldıklarında ortaya bol miktarda sera gazı çıkıyor ve bunun sonucunda atmosferdeki sera gazı miktarı artıyor. Atmosferdeki sera gazı miktarının artmasının bir başka nedeni de havadaki karbondioksiti emen ve besin olarak kullanan ağaçların ve diâer bitkilerin sayısının azalması.
İklim değişikliği yalnızca havanın ısınması anlamına gelmez. Isınan hava iklimin işleyişini etkiler. Bu durumda Dünya’nın bazı bölgelerinde kuraklıklar görülürken bazı yerlerde de şiddetli yağışlar ve fırtınalar oluşabilir.
Eriyen buzullar nedeniyle deniz seviyesi yükselir. İklimin değişmesiyle bazı hastalıklar yaygınlaşabilir. Örneğin soğuk iklimlerde yaşayamayan sivrisinekler sıcaklıkların artmasıyla Dünya’nın farklı yerlerine yayılabilir. Bu durumda sivrisinekler yoluyla bulaşan sıtma hastalığının görülme sıklığı artabilir.
İklim değişikliği sorunun çözümü için yapılabilecek en etkili şeylerden biri, insanların enerji ihtiyaçlarını fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması. Örneğin Güneş’ten, rüzgârdan ve jeotermal kaynaklardan enerji elde edilirken atmosfere sera gazları salınmıyor.
Dünya’nın sıcaklığının artması sonucu dağlarda ve kutuplara yakın bölgelerde bulunan buzlar eriyerek deniz seviyesinin yükselmesine yol açıyor.
Tarım alanı açmak ya da kereste olarak kullanmak için ağaçlar kesiliyor. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde ormanlar azalıyor.
Doğaya olabildiğince az olumsuz etkisi olan “yeşil kentler” oluşturulması, iklim değişikliğiyle mücadele için geliştirilen yöntemlerden.

İklim Değişikliği Metni Cevapları Sayfa 78

1. ETKİNLİK

Soru: Metinden alınan aşağıdaki sözcük ve sözcük gruplarını örnekteki gibi bulmacada bulunuz. Sözcük ve sözcük grupları, yukarıdan aşağıya veya soldan sağa yerleştirilmiştir.

Cevap:

Soru: Bulduğunuz sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi, TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Ardından bu sözcükleri ve bunların anlamlarını, oluşturduğunuz “Benim Sözlüğüm” defterine ekleyiniz.

Cevap:

Karbonmonoksit

  • Tahminim: Zehirli bir gaz.
  • Sözlük anlamı: 0,97 yoğunluğunda, mavi bir alevle yanan, hava ile birleştiğinde patlayıcı özelliği olan, renksiz, kokusuz, zehirleyici bir gaz.

Fosil yakıt

  • Tahminim: Canlı kalıntılarından meydana gelen petrol gibi yakıtlar.
  • Sözlük anlamı: Fosil yakıtlar, milyonlarca yıl önce ölen bitki ve hayvanların kalıntılarının, yüksek basınç ve sıcaklık altında yer altında dönüşerek oluşturduğu kömür, petrol, doğal gaz gibi enerji kaynaklarıdır.

Metan

  • Tahminim: Bir tür gaz.
  • Sözlük anlamı: Çürümekte olan karbonlu maddelerden çıkan, havada sarı bir alevle yanan, renksiz bir gaz; bataklık gazı.

Atık

  • Tahminim: Üretim sonrası işe yaramayan şeyler.
  • Sözlük anlamı: Hastane, ev, fabrika vb. yerlerde kullanılmış, artık işlenemez veya çevre için zarar oluşturan her türlü madde.

Azot

  • Tahminim: Atmosferdeki bir gaz.
  • Sözlük anlamı: Atom numarası 7, atom ağırlığı 14,008 olan, havada beşte dört oranında bulunan, rengi, kokusu, tadı olmayan element; nitrojen.

Jeotermal

  • Tahminim: Yeraltı suları.
  • Sözlük anlamı: Yer altında bulunduğu veya yer altından geçtiği için sıcaklığı yüksek olan.

Kömür

  • Tahminim: Bir yakacak türü.
  • Sözlük anlamı: Karbonlu maddelerin kapalı ve havasız yerlerde için için yanmasından veya çok uzun süre derin toprak katmanları altında kalıp birtakım kimyasal değişmelere uğramasından oluşan, siyah renkli, bitkisel kaynaklı, içinde yüksek oranda karbon bulunan katı yakıt.

Yenilenebilir

  • Tahminim: Hiç bitmeyen.
  • Sözlük anlamı: Yenilenme ihtimali veya imkânı olan.

Oksijen

  • Tahminim: Atmosferdeki bir gaz.
  • Sözlük anlamı: Atom numarası 8, atom ağırlığı 16 olan, hidrojenle birleşerek suyu oluşturan, rengi, kokusu ve tadı olmayan, havada beşte bir oranında bulunan bir gaz; müvellidülhumuza.

Atmosfer

  • Tahminim: Dünyayı çevreleyen gaz katmanı.
  • Sözlük anlamı: Yeri veya herhangi bir gök cismini saran gaz tabakası; gaz yuvarı.

Sera gazı

  • Tahminim: Atmosfere zarar veren gazlar.
  • Sözlük anlamı: atmosferde bulunan ve yeryüzünden gelen ısıyı emip tekrar atmosfere yayan gazlar.

İklim

  • Tahminim: Bir yerde uzun yıllar devam eden hava durumu.
  • Sözlük anlamı: Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarına bağlı olarak gerçekleşen etkilerin uzun yılların ortalamasına dayanan durumu.

İklim Değişikliği Metni Cevapları Sayfa 79

2. ETKİNLİK 

Soru: Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Cevap:

Soru: Gezegenimizi kaplayan atmosfer nasıl bir yapıdadır ve ne işe yaramaktadır?

Cevap: İnce bir hava katmanıdır. Gezegenimizde sıcaklıkların belirli bir dengede kalmasını sağlar.

Soru: Sera gazlarının önemi nedir?

Cevap: Gezegenimizin belirli bir sıcaklıkta kalmasını sağladıkları için sera gazlarının canlılar iççin yaşamsal önemi vardır.

Soru: İklim değişikliğinin sebepleri nelerdir?

Cevap: “İklim değişikliği olarak adlandırılan sorun, atmosferdeki sera gazlarının miktarının artması nedeniyle gerçekleşiyor.

Soru: Atmosferdeki sera gazlarının artma nedenleri nelerdir?

Cevap: Kullanılan enerjinin çoğunun petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlardan sağlanması nedeniyle sera gazları artmaktadır.

Soru: Metinde anlatılan sorunun çözümü için sizce başka neler yapılabilir?

Cevap:

3. ETKİNLİK 

Soru: Sizce aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul, hangisinde neden-sonuç ve hangisinde amaç-sonuç belirtilmiştir? Belirleyerek boşlukları doldurunuz.

Cevap:

Havaya zehirli gazlar salındığı için atmosfer kirleniyor. Bu cümlede neden-sonuç belirtilmiştir çünkü atmosferin kirlenmesine neden olarak havaya zehirli gazların salınması gösterilmiştir.
• Dünyamızı temiz tutmak için atıkları doğada bırakmamalıyız. Bu cümlede amaç-sonuç belirtilmiştir çünkü cümlede atıkları doğada bırakmamak eyleminin amacı olarak dünyanın temiz tutulması gösterilmiştir.
• Fosil kaynakları kullanmayı azaltırsak temiz bir doğaya kavuşuruz. Bu cümlede koşul belirtilmiştir çünkü fosil kaynakları kullanmayı azaltmak daha temiz bir doğaya kavuşmanın koşulu olarak ifade edilmiştir.

• Havaya zehirli gazlar salındığı için atmosfer kirleniyor. Bu cümlede…belirtilmiştir çünkü…
• Dünyamızı temiz tutmak için atıkları doğada bırakmamalıyız. Bu cümlede…belirtilmiştir çünkü…
• Fosil kaynakları kullanmayı azaltırsak temiz bir doğaya kavuşuruz. Bu cümlede…belirtilmiştir çünkü…

Bir eylemin hangi sebeple yapıldığını ve sonucunda ne olduğunu belirten cümleye neden-sonuç (sebep-sonuç) cümlesi denir.
Bir eylemin hangi amaçla yapıldığını ve sonucunda ne olduğunu belirten cümleye amaç-sonuç cümlesi denir.
Bir eylemin gerçekleşmesinin bir koşula bağlı olduğunu belirten cümleye koşul (şart) cümlesi denir.

Soru: Aşağıdaki cümlelerden neden-sonuç anlamı taşıyan cümlelerin sonundaki boşluğa “N”, amaç-sonuç anlamı taşıyan cümlelerin sonundaki boşluğa “A”, koşul anlamı taşıyan cümlelerin sonundaki boşluğa “K” yazınız.

Cevap:

• Buzullar erirse deniz seviyesinde yükselme olur. (K)
• Nehre fabrika atıkları döküldüğünden nehrin rengi değişti. (N)
• TEMA, yeni ormanlık alanlar oluşturmak için kampanya başlattı. (A)
• Güneş ışınları kutuplara eğik düştüğünden kutuplarda sıcaklık düşüktür. (N)
• Atmosferdeki kirliliği azaltmak için yenilenebilir enerji kullanılıyor. (A)

İklim Değişikliği Metni Cevapları Sayfa 80

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: Okuduğunuz metinde bazı cümleler koyu bazı cümleler ise altı çizili olarak verilmiştir. Sizce niçin böyle bir yola başvurulmuştur? Açıklayınız.

Cevap: Bu bölümler metinde önemli olduğu için vurgulanmak istenen bölümler olduğu için koyu ve altı çizili verilmiştir.

Soru: “Metinlerde önemli noktaları vurgulama” ile ilgili bildiğiniz başka biçimler var mı? Açıklayınız.

Cevap: Önemli noktaları vurgulamak için ilgili bölüm eğik yazılabilir, tüm harfler büyük yazılabilir, tırnak içine alınabilir, renklendirilebilir.

Soru: 58. sayfadaki “Kastamonulu Şerife Bacı” adlı metni yeniden okuyunuz. Metni okurken önemli gördüğünüz yerlerin altını çiziniz. Altını çizdiğiniz cümlelerden bir tanesini aşağıya yazınız.

Cevap: Türk kadını, dünyada emsali bulunmayan kahraman anadır. Öyle bir anadır ki tarihte nice kahramanlar, cihangirler doğurmuştur. Arkadaşlar, Millî Mücadele’yi kazanacağımızın en büyük işareti bu. Biri şehit anası, diğeri de daha bebekken gazi olan yavrusu.

5. ETKİNLİK 

Soru: Aşağıdaki konuşma balonlarını, küresel ısınma ile ilgili bir karikatüre dönüşecek şekilde doldurunuz.

Cevap:

İklim Değişikliği Metni Cevapları Sayfa 81

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki grafiği inceleyiniz ve grafikle İlgili soruları cevaplayınız.

Soru: Grafiğe göre en fazla ağaç dikilen ay hangisidir?

Cevap: Mayıs.

Soru: Grafiğe göre en az ağaç dikilen ay hangisidir?

Cevap: Ocak.

Soru: Grafiğe göre ağaç dikiminin 60.000’den az olduğu aylar hangileridir?

Cevap: Ocak, şubat, temmuz, ağustos, aralık.

Soru: Grafiğe göre ağaç dikimi hangi mevsimde daha fazladır?

Cevap: İlkbahar.

Soru: “Kış mevsimi, ağaç dikimi için en elverişli mevsimdir.” diyen biri sizce grafiğe göre haklı olabilir mi? Açıklayınız.

Cevap: Hayır, haklı olamaz çünkü en çok ağaç ilkbaharda dikilmiştir.

İklim Değişikliği Metni Cevapları Sayfa 82

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

Soru: “Beden dili” ve “beden dilini etkili kullanma” sözlerinden ne anlıyorsunuz?

Cevap: Beden dili insanlarla iletişim halindeyken el, kol, vücut, baş, yüz hareketlerini de kullanmaktır. Beden dilinin etkili kullanımı, sözlerimizle beden dilimizin uyumlu olması ve beden dilimizin duygularımızı yansıtma özelliğine sahip olmasıdır.

Soru: Bir konuşmacı neler yapar, hangi davranışları sergilerse o konuşmacının beden dilini etkili kullandığı söylenebilir?

Cevap: Bir konuşmacı konuşması sırasında ifade ettikleriyle el, kol, yüz hareketlerini uyumlu kullanırsa , dinleyicilerle göz teması kurarsa, el, kol ve vücut hareketlerini abartmadan, doğal şekilde kullanırsa beden dilini etkili kullandığı söylenebilir.

Soru: “Bir konuşmada, sözlerle uyumlu beden hareketlerinde bulunmak” sözünden ne anlıyorsunuz? Sözlerle uyumlu beden hareketlerine örnek verebilir misiniz?

Cevap: “Sözlerle uyumlu beden hareketlerinde bulunmak” ifadesinden, bir kişinin konuşurken beden diliyle söylediklerini destekleyen hareketler yapması anlaşılır. Bu, sözlü iletişim ile beden dilinin uyumlu bir şekilde bir araya gelmesi anlamına gelir. Mesela “Evet” derken başını yukarı aşağı sallayarak bunu desteklemesi onaylamayı, “Kitap sağ tarafta” derken eliyle sağ tarafı işaret etmek yönlendirmeyi, “Harika bir haberim var!” derken gülümsemek ve kollarını açarak heyecanını göstermek heyecan ve mutluluğu vurgular.

Soru: Okuduğunuz metinde anlatılanlardan hareketle “iklim değişikliği sorununun çözümü için bireysel olarak neler yapılabileceği” ile ilgili düşüncelerinizi anlatınız. Konuşmanız sırasında beden dilinizi etkili bir şekilde kullanmaya dikkat ediniz. Konuşmanızın sonunda arkadaşlarınızdan sizi, beden dilini etkili kullanma ve bağlama uygun konuşma bakımından değerlendirmelerini isteyiniz. Konuşmanıza başlamadan önce aşağıdaki alana konuşmanızla ilgili kısa notlarınızı yazınız.

Cevap: Evde gereksiz enerji tüketimine dikkat edebilir, gereksiz ampulleri kapatabilir, çalışmayan elektronik eşyaların fişlerini çekebiliriz. Toplu taşımayı kullanabilir hatta onun da yerine bisiklet kullanabiliriz. Tek kullanımlık ürünlerden kaçınabilir, geri dönüşüme önem verebiliriz. Suyu tasarruflu kullanıp ağaç dikebiliriz.

8. ETKİNLİK 

Soru: Gruplara ayrılınız. Grup arkadaşlarınızla birlikte “Doğa ve Evren” temasına uygun bir yazma konusu ve konuya uygun bir ana fikir belirleyiniz. Defterinize belirlediğiniz konu ile ilgili bilgilendirici bir metin yazınız

Cevap:

Doğa ve evren, birbirine bağlı iki büyük güçtür. Doğa, yaşamın döngülerini ve yeryüzünün ritmini belirlerken; evren, bu döngülerin içinde var olduğu sınırsız bir boşluğu temsil eder. Geceleri gökyüzüne bakarken gördüğümüz yıldızlar, uzak galaksiler, evrenin büyüklüğüne dair küçük ipuçları verirken, ağaçların yaprak dökmesi ya da bir çiçeğin açması doğanın sade ama büyüleyici mucizelerini gösterir.

İnsan, bu sonsuzluğun içinde küçücük bir yer kaplasa da doğa ve evrenin bir parçasıdır. Doğayı koruyarak, evrenin düzenine saygı gösteririz; çünkü her şey birbiriyle bağlantılıdır. Evrenin gizemi ve doğanın güzelliği, yaşamın derin anlamını aramamıza ilham verir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Soru: Ormanın faydaları ile ilgili bir araştırma yapınız.

Cevap: Ormanlar, oksijen üretir ve karbondioksiti emer; bu şekilde de havayı temizler. Ormanlar, pek çok canlıya ev sahipliği yaparak doğanın dengesini korur. Erozyonu önler. Yağmur sularını tutarak yer altı sularını besler. İklimin dengelenmesine yardımcı olur.

***İklim Değişikliği metni cevapları Sayfa (75-76-77-78-79-80-81-82) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap