Yaşlı Kitap metni cevapları ve soruları, İlke Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 97-98-99-100-101-102-103-104-105-106-107 (Bilim ve Teknoloji Teması)
Yaşlı Kitap Metni Cevapları
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 97
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: Çocuk kitapları türlerinin neler olduğu hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Çocuk kitapları masal, hikâye, resimli kitaplar, fabl, eğitici kitaplar, şiir ve tekerleme kitapları, ilk okuma kitapları gibi türlere ayrılabilir. Çocuk kitapları, çocukların yaşlarına, ilgi alanlarına ve gelişim seviyelerine göre çeşitlilik gösterir. Bu kitaplar, genellikle eğitici, eğlenceli ve yaratıcı hikâyeler sunarak çocukların dil, zekâ ve sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Çocuk kitapları, çocukların merak duygusunu besleyerek onların gelişimine katkı sağlar. Eğitici olduğu kadar eğlenceli olması da önemlidir.
Soru: Kitapsız büyüyen çocuk, susuz yetişen fidana benzer.” sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Toprağa yeni dikilen bir fidanın büyüyüp serpilmesi için düzenli bir şekilde sulanması gerekir. Sulanmayan fidan büyüyemez, kurur gider. Çocukların da hayatı anlamaları, kendilerini geliştirmeleri için kitap okumaları gerekir. Nasıl sulanmayan fidan kuruyup giderse kitap okumayan çocuklar da bilgisiz bir şekilde büyür, kendilerine ve içinde yaşadıkları topluma hiçbir faydaları olmaz.
Metni vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek önce sessiz, sonra sesli okuyunuz.
YAŞLI KİTAP
(…) Saatler gece yarısını vurunca kütüphanedeki kitaplar hep bir ağızdan konuşmaya başlamışlar. Bütün gün neler yaptıklarını birbirlerine anlatmışlar.
Şiir kitaplarından biri, “Biliyor musunuz arkadaşlar, günüm çok kötü geçti. Hiçbir çocuk beni alıp okumadı. (…)” diye sızlanmış.
Bir başkasının neşesi yerindeymiş: “Benim günüm güzel geçti. Sayfalarımı karıştıran çok çocuk oldu bugün.”
Bakışları kederli, eski bir kitap, ‘Ah, ah fark edilmek ne güzel! Ben çok eski ve yaşlı bir kitabım. Çocukların ilgisini çekemiyorum artık. (…) Çocuklarla kucaklaşamadıktan sonra bir kitap neye yarar?” diye yakınmış.
Raflardan yükselen sesler, “Hiç olur mu? Sen eski bir kitap olabilirsin ama içindekiler çok güzel.” diye avutmaya çalışmışlar onu.
Masal kitaplarından biri kendini çok beğenirmiş. (…) “Masalları seviyor çocuklar, boşuna kimse heveslenmesin. En çok benimle ilgileniyor çocuklar.” diye kasım kasım kasılmış.
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 98
Öykü kitapları hep bir ağızdan, “Kalbimizi kırma!” diye bağırmışlar. Kütüphanenin bir köşesindeki gülmece kitaplarını gülme tutmuş. (…)
Gezi kitaplarının durduğu raftan kalın bir ses yükselmiş: “Çocuklar gezi kitaplarını seviyorlar artık. Çünkü dünyayı öğrenmek istiyorlar. Biz çocukları sayfalarımıza bindirip uzak diyarlara götürüyoruz.”
Daha fazla tartışmamışlar çünkü hepsinin uykusu gelmiş. Mışıl mışıl uyuyup rüyalarında çocukları görmüşler. (…)
Sabah olunca kütüphanenin kocaman kapıları yavaş yavaş açılmış. Konukları birer birer gelmeye başlamış. (…) Yaşlı kitabın önünde boncuk gözlü bir çocuk durmuş. Kitabı görür görmez, “İşte, aradığım kitap!” diye çığlık atmış. (…)
Çocuk, yaşlı kitabı kütüphaneden ödünç almış. Eve dönerken kitabı yolda okumaya başlamış. (…) Bütün gece de elinden bırakmamış. (…)
Gece yarısı olunca çocuğun odasında gürültüler başlamış: Çatırt! Patırt! Şıngırtı Yaşlı kitap sağa bakınmış, sola bakınmış, aşağı bakınmış. Ne görse beğenirsiniz! Masanın üstünde daha önce dikkatini çekmeyen, yuvarlak, ortası delik, garip şeyler… Gürültü, şimdiye kadar karşılaşmadığı bu garip nesnelerden geliyormuş. İçlerinden biri konuşmaya başlamış: “Bir kitap daha geldi odamıza öyle mi? Ne işe yarar bu eski şey?” deyip bir kahkaha atmış. (…)
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 99
Yaşlı kitap şaşırmış, “Neler oluyor burada? Siz de kimsiniz?(…)” diye kekelemiş.
“Bizim kim olduğumuzu bilmiyorsun demek.” diye alay etmiş nesnelerden biri. “Bizler elektronik kitaplarız. Bilgisayara takıp çalıştırırlar bizi.” demiş kasılarak. (…)
Hepinizin içinde aynı şeyler yazıyor olmalı, birbirinizin aynısısınız çünkü. Yere düşseniz kırılırsınız.” diye dudak bükmüş yaşlı kitap. (…)
Aralarından biri atılmış: “Ben bir elektronik ansiklopediyim. Ciltler dolusu ansiklopedinin bilgisi benim içimde saklı.” demiş. (…)
Yaşlı kitap, “Size inanmıyorum. Siz kitap falan değilsiniz! Şakacı, yuvarlak, garip nesnelersiniz.” demiş. (…)
Ertesi gün boncuk gözlü çocuk, okuldan döner dönmez bilgisayarını açmış. Ansiklopedi olduğunu söyleyen parlak cismi almış, bilgisayarın içine koymuş. Yaşlı kitap onu dikkatle izliyormuş. Çocuk, bilgisayara “karga” sözcüğünü yazmış. Bunu yazar yazmaz bilgisayarın ekranında “Pırrr!” diye süzüle süzüle kargalar uçmaya başlamış. (…) Keskin bir ses, kargaları anlatmaya başlamış. Ses, bilgisayardan geliyormuş. “Demek dün gece bana anlattıkları doğruymuş.” diye düşünmüş. Yaşlı kitabın suratı asılmış da asılmış. O gece çocuk onunla hiç ilgilenmeyecek sanmış. Ama boncuk gözlü çocuk, dişlerini fırçalayıp pijamasını giydikten sonra yatağına yatmış, yaşlı kitabı eline alıp uykuya dalana dek onu okumuş.
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 100
Buna benzer birkaç gün ve gece geçmiş. (…) O akşam boncuk gözlü çocuk okuldan gelince yine bilgisayarın başına geçmiş. Bu kez ekrana “masal” sözcüğünü yazmış. Bilgisayarın içinden önce harika bir ezgi duyulmuş, ekran pembeye boyanmış ve konuşmaya başlamış: “Şimdi anlatacağımız masalın adı…”
O da ne! Biranda bilgisayarın sesi kesilmiş, ekran simsiyah olmuş. Çocuk kızgınlıkla yerinden fırlamış. ‘Ah yine aynı şey! Elektrikler kesildi.” demiş. (…)
Annesi, çocuğun başucuna bir ışıldak koymuş. Çocuk, yaşlı kitabı o gece okuyup bitirmiş. Yaşlı kitap da çok mutlu olmuş.
Saatler gece yarısını gösterdiğinde (…) yaşlı kitap, ‘Arkadaşlar, boncuk gözlü çocuk beni okumayı bitirdi, buradan yarın ayrılıyorum.” demiş. (…)
Elektronik kitaplar, yaşlı kitaba söylediklerinden utanıp hep bir ağızdan, “(…) Biz bilgisayar olmadan hiçbir işe yaramayız. Oysa çocuklar seni her yerde, her zaman okuyabilirler!” demişler. (…)
Yaşlı kitap, kütüphaneye kavuştuğu için çok mutlu olmuş. Arkadaşları da onu görünce bayram etmişler. Olup biteni dostlarına bir bir anlatmış yaşlı kitap. (…) O günden sonra da kendi aralarında hiç tartışmamışlar. Gezi kitapları, masal kitapları, öykü kitapları, gülmece kitapları, şiir kitapları ve diğerleri kardeş olduklarını bilip birbirlerini hiç üzmemişler.
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 101
1. ETKİNLİK
Soru: Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime grubunun anlamlarını sözlükten bulup sözlük defterinize yazınız.
diyar-ezgi-ışıldak-ödünç almak-hoparlör
Cevap:
Kelime gruplarının anlamları:
- Diyar: Ülke, dünya, bazı nitelik veya değerleri taşıyanların çok bulunduğu yer; yurt
- Ezgi: Belli kurallara göre düzenlenmiş, kulağa hoş gelen ses dizisi; ahenk, haz, nağme
- Işıldak: Karanlıkta bir hedefi aydınlatmak için kullanılan dar, uzun bir ışın demeti çıkaran ışık kaynağı; projektör
- Ödünç almak: Bir şeyi ileride geri verilmek üzere geçici olarak almak
- Hoparlör: Elektrik dalgalarını ses dalgasına çeviren ve gerektiğinde sesi yükseltmeye yarayan alet
Soru: Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla eşleştiriniz.
sızlanmak-yakınmak-avutmak-heveslenmek-kasılmak-tartışmak
Cevap:
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 102
2. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Cevap:
Soru: Kütüphanedeki kitaplar ne zaman konuşmaya başladılar?
Cevap: Kütüphanedeki kitaplar saatler gece yarısını vurduğunda konuşmaya başladılar.
Soru: Yaşlı kitap neler söyleyerek arkadaşlarına yakındı?
Cevap: Yaşlı kitap kendisinin çok yaşlı ve eski bir kitap olduğunu, artık çocukların ilgisini çekemediğini söyleyerek arkadaşlarına yakındı.
Soru: Kütüphanedeki kitaplar birbirleriyle niçin tartıştılar?
Cevap: Kütüphanedeki kitaplar birbirleriyle masal kitapları çocukların en çok ilgilendikleri kitapların kendileri olduğunu söylemesi üzerine tartıştılar.
Soru: Boncuk gözlü çocuk, yaşlı kitabı görünce niçin çığlık attı?
Cevap: Boncuk gözlü çocuk, yaşlı kitabı görünce aradığı kitap o olduğu için çığlık attı.
Soru: Çocuğun odasındaki elektronik kitaplar, yaşlı kitaba nasıl davrandılar?
Cevap: Çocuğun odasındaki elektronik kitaplar, yaşlı kitaba kötü davrandılar. Onun eski olduğunu ve bir şeye yaramayacağını söylediler, onunla alay ettiler.
Soru: Yaşlı kitap, elektronik kitapların anlattıklarına ne zaman inandı?
Cevap: Yaşlı kitap, elektronik kitapların anlattıklarına çocuk bilgisayara bir şeyler söyleyip onlarla ilgili bilgiler geldiği zaman inanmış.
Soru: Çocuğun onu okuyup bitirdiği akşam yaşlı kitap neler yaşadı?
Cevap: Yaşlı kitap kütüphaneye döndükten sonra çok mutlu oldu. Odadaki elektronik kitaplara artık yarın oradan gideceğini söyledi. Onlar da yaşlı kitaba söylediklerinden utanıp ondan özür dilediler.
Soru: Yaşlı kitap kütüphaneye döndükten sonra neler oldu?
Cevap: Yaşlı kitap, kütüphaneye kavuştuğu için çok mutlu oldu. Arkadaşları da onu görünce bayram ettiler. Yaşlı kitap, olup biteni dostlarına bir bir anlattı. O günden sonra da kendi aralarında hiç tartışmadılar. Gezi kitapları, masal kitapları, öykü kitapları, gülmece kitapları, şiir kitapları ve diğerleri kardeş olduklarını bilip birbirlerini hiç üzmediler.
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 103
3. ETKİNLİK
Soru: Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Cevap:
Metnin konusu: Yaşlı bir kitabın eski ve yaşlı olduğu için çocukların kendisiyle ilgilenmeyeceklerini düşünüp üzülmesi ama bir çocuğun büyük bir sevinçle onu eve götürüp okuması
Metnin ana fikri: İster eski ister yeni olsun tüm kitaplar değerlidir.
Soru: Aşağıdaki şemayı metne göre tamamlayınız.
Metnin başlığı: Yaşlı Kitap
Metnin şahıs kadrosu: Yaşlı kitap, bocuk gözlü çocuk, diğer kitaplar, elektronik kitaplar
Olayın gerçekleştiği mekân: Kütüphane ve boncuk gözlü çocuğun odası
Metinde anlatılan olay: Kütüphanedeki kitapların aralarında tartışmaları, boncuk gözlü çocuğun yaşlı kitabı büyük bir sevinçle alıp eve götürmesi, evde elektronik kitapların yaşlı kitapla alay etmeleri, elektrik kesilince elektronik kitapların bir anlamının kalmaması, elektronik kitapları yaşlı kitaptan özür dilemeleri, yaşlı kitap kütüphaneye dönünce arkadaşlarının çok sevinmesi ve bir daha hiç tartışmamaları
Cevap:
4. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki görsellerin metnin hangi bölümlerini gösterdiğini anlatınız.
Cevap:
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 104
5. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki kitap türlerinden hangisini okumayı diğerlerine göre daha çok seviyorsunuz? Bu sorunun cevabı hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.
hikaye masal fabl fıkra şiir gezi çizgi roman karikatür bilim kurgu
Cevap: Ben, kahramanların başından geçen olayları merak edip kendim yaşıyor gibi okuduğum için hikâye, roman ve masal okumayı, yeni yerler öğrenmeyi sevdiğim için gezi kitaplarını okumayı daha çok seviyorum.
Soru: Aşağıdaki çocukların açıklamalarını okuyunuz. Bu açıklamalara göre ilgili cümleleri tamamlayınız.
Cevap:
Benim adım Pelin. Gerçek veya tasarlanmış olayların anlatıldığı düzyazı türündeki kitapları okumayı seviyorum.
Pelin’in okumayı sevdiği kitap türü
Cevap:
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 105
6. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda, yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş bazı kelimeler görselleriyle verilmiştir. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını örnekteki gibi yazınız.
Dilimize henüz yerleşmemiş bu kelimelerin Türkçelerini / kullanmaya özen gösteriniz.
Cevap:
Soru: Aşağıdaki sembolleri anlamlarıyla eşleştiriniz.
Cevap:
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 106
7. ETKİNLİK
Soru: Gruplardaki cümlelerde geçen ortak sesteş kelimeleri, örnekteki gibi altını çizerek gösteriniz. Anlamı diğerlerinden farklı olan sesteş kelimenin bulunduğu cümleyi belirleyiniz. Bu cümlenin başındaki yıldızı boyayınız.
Cevap:
Yaşlı Kitap Metni Cevapları Sayfa 107
8. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki atasözlerini, atasözleri sözlüğünden yararlanarak tamamlayınız. Yazılarınızı özenli ve okunaklı şekilde yazınız.
Cevap:
SONRAKİ METNE HAZIRLIK
Soru: Bazı geceler gökyüzünde gördüğümüz Ay hakkında araştırma yapınız.
Cevap: Ay, Dünya’nın tek doğal uydusudur. Geceleri gökyüzünde parlak bir ışık gibi görünür ve kendi ışığı yoktur; Güneş’ten aldığı ışığı yansıtır. Ay’ın evreleri vardır ve bu evreler, Ay’ın Dünya etrafında dönerken farklı şekillerde görünmesine neden olur.
***Yaşlı Kitap metni cevapları Sayfa (97-98-99-100-101-102-103-104-105-106-107) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap