Öğrenciler Gönüllü Oluyor metni cevapları ve soruları, İlke Yayınları 3. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 63-64-65-66-67-68-69 (Millî Mücadele ve Atatürk Teması)
Öğrenciler Gönüllü Oluyor Metni Cevapları
Öğrenciler Gönüllü Oluyor Metni Cevapları Sayfa 63
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Soru: Çanakkale Savaşı hakkında edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Çanakkale Savaşı, 1915-1916 yılları arasında I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri (İngiltere, Fransa) arasında Çanakkale Boğazı’nda gerçekleşen büyük bir savaştır. İtilaf Devletleri, boğazı geçerek İstanbul’u ele geçirmek ve Rusya’ya yardım götürmek istemiş, ancak Türk ordusunun kararlı direnişiyle karşılaşmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, bu savaşta önemli bir rol oynayarak askeri dehasını göstermiştir. Savaş, Türk zaferiyle sonuçlanmış ve Osmanlı İmparatorluğu’nun I. Dünya Savaşı’ndaki en büyük başarılarından biri olmuştur.
Soru: Okuyacağınız metnin görsellerini inceleyip konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Başlıktan ve görsellerden anladığım kadarıyla metnin konusu ailelerinden gizli bir şekilde gönüllü olarak savaşa katılmak isteyen öğrencilerdir.
Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek önce sessiz, sonra sesli okuyunuz.
ÖĞRENCİLER GÖNÜLLÜ OLUYOR
(…) Çanakkale Savaşları sürüp giderken İstanbul’da pek çok genç, gönüllü askere gitmek ve cephelere koşmak için askerlik şubeleri önlerinde uzun kuyruklar oluşturuyordu. Mekteb-i Sultaninin (Galatasaray Lisesi) okul birincisi olan Celal İbrahim, ne yapıp edip kendini bir numaralı gönüllü olarak yazdırmayı başarmıştı. Bunu duyan arkadaşları onu hem tebrik etmiş hem de kıskanmışlardı.
“Celal İbrahim gene yaptın yapacağını.”
“Hem okulu birinci olarak bitirdin hem de bir numaralı gönüllü olarak askere yazıldın.”
“Hep birincisin.” (…)
Mehmet Muzaffer, arkadaşı Celal İbrahim’in Çanakkale Cephesi’ne gitmesi üzerine okuldaki arkadaşlarına, “Vatan bizden hizmet bekliyor. Bizlerde gönüllü yazılmalıyız.” dedi. (…)
‘Ama ailelerimiz ne diyecek? Bakalım bize izin verecekler mi?” (…)
Öğrenciler Gönüllü Oluyor Metni Cevapları Sayfa 64
Mehmet Muzaffer, “Ben de Celal İbrahim gibi yapacağım. (…) Aileme haber vermeyeceğim.” dedi.
“Haydi, o zaman gidip gönüllü yazılalım.” (…)
Gençler o gün son kez birbirleriyle görüştüler. Pek çoğu vatanını savunmak ve askere gönüllü gitmek için başvuruda bulundular. Kendilerine beklemeleri emredildi. Bir süre sonra evlerine gönderilen çağrı pusulalarında şunlar yazıyordu:
Şubemize gönüllü yazılmak istediğinizi belirterek vatan savunmasında görev almak üzere kararlılığınızı belirtmiş bulunmaktasınız. Talebiniz incelenmiş ve uygun görülmüş olup en yakın askerlik şubesine üç gün içinde başvurmanız gerekmektedir.
Bu çağrıyı alan gönüllülerden Mehmet Muzaffer, sevinsin mi üzülsün mü bilemedi. Aslında o seviniyordu ama anne ve babasına ne diyecekti?
Nasıl söyleyecek, onlarla nasıl vedalaşacaktı? (…)
Ama vatan zor durumdayken o kendini düşünemezdi. Şimdi bir şeyler yapmalıydı. Bu konuda kararlıydı. (…)
Akşam yemeğinden sonra konuyu annesi ve babasına açtı. Onlar ilk önce çok şaşırdılar. Ne diyeceklerini bilemediler. Sofrada derin bir sessizlik oldu. Sonra babası, “(…) Mademki gönüllü gitmek istiyorsun, seninle gurur duyduk. Sevindik. Ancak savaş bu, (…) kendine dikkat et; kendini kolla. (…) Biz hakkımızı sana helal ettik. Sen de bir evlat olarak bize hakkını helal et.” dedi.
Mehmet Muzaffer kalktı, annesinin ve babasının ellerini öptü: ‘‘Ben de hakkımı helal ediyorum. Merak etmeyin, sizleri utandıracak bir şey yapmayacağım.” (…)
Annesi yavaşça sofradan kalktı, mutfağa yöneldi. Sessizce ağlıyordu.
Öğrenciler Gönüllü Oluyor Metni Cevapları Sayfa 65
1. ETKİNLİK
Soru: Aşağıda, metinde geçen bazı kelimelerin anlamları verilmiştir. Verilen ipuçlarından yararlanarak anlamlarına uygun kelimeleri metinden bulup örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
Soru: Aşağıdaki kelime gruplarını anlamlarıyla eşleştiriniz.
başında gelmek-can pahasına-aklına koymak-helal etmek
Cevap:
Öğrenciler Gönüllü Oluyor Metni Cevapları Sayfa 66
2. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Soru: İstanbul’da pek çok gencin askerlik şubeleri önünde sıra olmalarının sebebi nedir?
Cevap: İstanbul’da pek çok gencin askerlik şubeleri önünde sıra olmalarının sebebi, gönüllü bir şekilde askere gitmek ve cephelere koşmaktır.
Soru: Kendini bir numaralı gönüllü olarak yazdırmayı başaran kimdir? Bu duruma arkadaşları ne tepki vermiştir?
Cevap: Kendini bir numaralı gönüllü olarak yazdırmayı başaran Galatasaray Lisesi birincisi Celal İbrahim’dir. Bunu duyan arkadaşları onu hem tebrik etmiş hem de kıskandılar. Okulda da birincisin, burada da birinci oldun dediler.
Soru: Mehmet Muzaffer, arkadaşı Celal İbrahim’in Çanakkale Cephesi’ne gitmesi üzerine okuldaki arkadaşlarına neler söyledi?
Cevap: Mehmet Muzaffer, arkadaşı Celal İbrahim’in Çanakkale Cephesi’ne gitmesi üzerine okuldaki arkadaşlarına “Vatan bizden hizmet bekliyor. Bizler de gönüllü yazılmalıyız.” dedi.
Soru: Çağrı pusulasını alan Mehmet Muzaffer neler hissetti?
Cevap: Çağrı pusulasını alan Mehmet Muzaffer, sevinmekle üzülmek arasında kaldı. Gideceğine seviniyordu ama anne babasına ne diyeceğini bilmiyordu.
Soru: Mehmet Muzaffer’in annesi ve babası, onun cepheye gideceğini öğrenince nasıl tepki verdiler?
Cevap: Mehmet Muzaffer’in annesi ve babası, onun cepheye gideceğini öğrenince ilk önce çok şaşırdılar. Ne diyeceklerini bilemediler. Sonra babası “Mademki gönüllü gitmek istiyorsun, seninle gurur duyduk. Sevindik. Ancak savaş bu, (…) kendine dikkat et; kendini kolla. (…) Biz hakkımızı sana helal ettik. Sen de bir evlat olarak bize hakkını helal et.” dedi.
3. ETKİNLİK
Soru: Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.
Cevap:
Metnin konusu: Çanakkale Savaşı’na gönüllü katılmak isteyen gençler
Metnin ana fikri: Vatan savunması için gereken her şeyi yapmak gerekir.
Soru: Metni ana hatlarıyla anlatınız.
Cevap: Çanakkale Savaşı sırasında Galatasaray Lisesi öğrencisi olan gençler savaşa gönüllü olarak katılmak istemektedir. Celal İbrahim savaşa gidince Mehmet Muzaffer ve arkadaşları da başvuru yaparlar. Mehmet Muzaffer’in başvurusu kabul edilir ama ailesi bu durumu bilmemektedir. Mehmet Muzaffer, bu durumu ailesine açar. Ailesi oğullarıyla gurur duyar ve helalleşirler.
Öğrenciler Gönüllü Oluyor Metni Cevapları Sayfa 67
4. ETKİNLİK
Soru: Mehmet Muzaffer, çağrıyı aldığı gün yaşadıklarını günlüğünde nasıl anlatmış olabilir? Kendinizi Mehmet Muzaffer’in yerine koyarak olayların oluş sırasına göre tahminlerinizi aşağıdaki günlük sayfasına yazınız. Harfleri, yapısal özelliklerine uygun olarak yazmaya, kelimeler arasında uygun boşluklar bırakmaya dikkat ediniz.
Cevap:
Soru: Günlük tutuyor musunuz? Günlük tutmanın size sağlayacağı katkılar neler olabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Evet günlük tutuyorum. Günlük tutmak beni rahatlatıyor. Kendimle konuşuyor gibi hissediyorum. Gün içinde yaşadığım olayları değerlendiriyorum. Varsa hatalarımı görmeye çalışıyorum.
Soru: Bir arkadaşınızı günlük tutmaya özendirmek için ona neler söylersiniz? Aşağıdaki ifadelerden size uygun olanların başındaki yıldızı boyayınız.
Cevap: Arkadaşıma günlük tutmanın onu rahatlatacağını, bir gün içinde yaşadıklarının değerlendirmesini yaparak bazı sonuçlara ulaşabileceğini, can sıkıntısını gidereceğini söylerim.
Öğrenciler Gönüllü Oluyor Metni Cevapları Sayfa 68
5. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerin, okuduğunuz metnin içeriğiyle ilişkisini açıklayınız.
Cevap: Okuduğumuz metin, Çanakkale Savaşı’na gönüllü katılmak isteyen gençleri anlatıyordu. Görsellerde de bu savaştaki şehitlerimiz için dikilen anıt ve kaldırdığı top mermisiyle savaşın kazanılmasını sağlayan Seyit Onbaşı’nın heykeli vardır. Görseller, metnin içeriğiyle uyumludur.
Soru: Çanakkale Savaşları’nda ordumuz, zorluklar karşısında yılmadan mücadele ederek büyük bir zafer kazandı. Siz karşılaştığınız zorlukları aşmak için neler yaparsınız? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Ben karşılaştığım zorlukları aşmak için öncelikle kararlı olurum. Zorluklar karşısında asla umutsuzluğa düşmem, güçlü dururum ve olumlu düşünmeye çalışırım. Mutlaka planlı olurum. Kötü ihtimalleri düşünüp ona göre davranırım.
6. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki cümlelerde yıldızların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.
Cevap:
Öğrenciler Gönüllü Oluyor Metni Cevapları Sayfa 69
7. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki açıklamaları okuyunuz.
“Öğrenciler Gönüllü Oluyor” başlıklı metnin türü, hikâye edici metindir.
• Hikâye edici metin yazarken
• Önce hikâyenizin konusunu belirleyiniz.
• Hikâye unsurlarını da belirledikten sonra hikâyenizde neler anlatacağınızı planlayınız.
• Duygu ve düşüncelerinizi açık, anlaşılır cümlelerle ifade ederek ve yaptığınız planlamaya uygun olarak hikâyenizi yazınız.
• Hikâyenizin içeriğine uygun bir başlık yazmayı unutmayınız.
Cevap: Hikâyemin konusu, okulun tiyatro kulübündeki öğrencilerin “Öğrenciler Gönüllü Oluyor” adlı metni sahnelemesi.
Soru: Yukarıdaki açıklamaları dikkate alarak defterinize aşağıdaki görsellere uygun hikâye edici kısa bir metin yazınız.
Cevap:
VATAN SEVDALILARI
Ahmet, Türkçe dersinde okudukları “Öğrenciler Gönüllü Oluyor” adlı hikâyeyi okumuş ve çok beğenmişti. Hikâyeyi okuduğunda ağlamış ve gözyaşlarını arkadaşlarından saklamıştı.
Ahmet, okulun tiyatro kulübünde yer alıyordu. Kendilerine sene sonunda sahneleyecekleri bir oyun arıyorlardı ve bulamamışlardı. Ahmet’in aklına bir anda derste okudukları “Öğrenciler Gönüllü Oluyor” adlı hikâye geldi. Buldum, dedi. Derste okuduğumuz hikâyeyi sahneleyeceğiz!
Arkadaşları da bu fikri beğendi. Sıra rollerin dağılımına gelmişti. Celal İbrahim’i Enes, Mehmet Muzaffer’i Ahmet, Mehmet Muzaffer’in annesini Eda, babasını da Batuhan oynayacaktı. Oyun için günlerde çalıştılar, prova yaptılar. Ve sonunda oyunun sahneleneceği gün gelmişti.
Herkes çok heyecanlıydı. Sahnede sözlerini unutmaktan, hata yapmaktan çok korkuyorlardı. Oyunu izlemeye Ahmet’in annesi de gelmişti. Oyun başladığında hepsinin heyecanı geçmişti, öyle güzel oynuyorlardı ki sanki gerçek Celal İbrahim, Mehmet Muzaffer oradaydı. İzleyenler gözyaşlarını tutamamış ağlıyorlardı. Ahmet’in annesi de onlardan biriydi. Oyun bittiğinde Ahmet’in annesiyle birlikte herkes oyuncuları dakikalarca alkışladılar.
SONRAKİ METNE HAZIRLIK
Soru: Kurtuluş Savaşı’nın nasıl başladığını ve halkımızın savaşta yaptığı fedakârlıkları araştırınız.
Cevap: Kurtuluş Savaşı ülkemizin Mondros ve Sevr Antlaşmaları sonucu işgal edilmeye başlanmasıyla, bu durumu kabul etmeyen Atatürk ve silah arkadaşları tarafından başlatılmıştır. Halkımız savaş için elinde ne varsa ordumuza vermiş; genç-yaşlı, kadın-erkek demeden cephelere koşmuştur. Savaşa katılamayanlar da cephane üretimi ve cephanelerin ordumuza ulaşması için çalışmışlardır.
***Öğrenciler Gönüllü Oluyor metni cevapları Sayfa (63-64-65-66-67-68-69) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap