Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Ünlü Türk şairleri hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız. Bu şairlerden birine ait bir şiiri defterinize yazarak sınıfa getiriniz.

Ünlü Türk şairleri hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız. Bu şairlerden birine ait bir şiiri defterinize yazarak sınıfa getiriniz. ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Ünlü Türk şairleri hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız. Bu şairlerden birine ait bir şiiri defterinize yazarak sınıfa getiriniz.

5. Sınıf Türkçe Kitabı Cevapları Koza Yayınları

Soru: Ünlü Türk şairleri hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız. Bu şairlerden birine ait bir şiiri defterinize yazarak sınıfa getiriniz.

Cevap:

ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI

1925’te “Milli Mecmua”da çıkan şiirlerle adını duyurdu. Daha sonra şiirleri Hayat ve Varlık dergilerinde yayınlandı. Anadolu’da görev yaptığı sırada gezip gördüğü yerlerdeki izlenimleri şiirlerinin temel konusu oldu.

Biçim açısından Hecenin Beş Şairi’ne yakın durur. Ama öz yönünden onlardan ayrılır. Daha çok Faruk Nafiz Çamlıbel, Orhan Seyfi Orhon çizgisindeki yurt şiiri anlayışının etkisindedir. Şiirlerinde izlenimci bir gözle algıladığı doğayı, ülke gerçekleri ve bireysel duyarlılığını özgün bir yaklaşımla yansıtır. Annesi ile çocuğunun ölümü, ayrılık acısı, gurbet tedirginlikleri, görev yaptığı, gezip gördüğü yerlerdeki toplumsal sorunlar duyarlılığını besleyen başlıca öğeler oldu. Son dönemde çağdaş Fransız şiirinden de yararlandı.

Öz ve sade bir söyleyişi vardı. Şiirlerinin önemli bir bölümü Türk Müziği bestekârları tarafından bestelenmiştir. Özellikle Kaptanzade Ali Rıza Bey ve Cevdet Çağla’nın yaptığı besteler halk tarafından çok sevilmiş ve beğenilmiştir. Bu gün bile bu şarkılar dillerdedir ve yeni kuşaklar tarafından benimsenmektedir. Yıldızların Altında, Eğilmez Başın Gibi, Kapıldım Gidiyorum adlı besteler buna örnek verilebilir.

YILDIZLARIN ALTINDA

Benim gönlüm sarhoştur
Yıldızların altında
Sevişmek ah ne hoştur
Yıldızların Altında

Sular rüzgârı dinler
Âşıklar hep serinler
Çoban yolları inler
Yıldızların altında

Yanmam gönlüm yansa da
Ecel beni ansa da
Gözlerim kapansa da
Yıldızların altında

Mavi nurdan bir ırmak
Gölgede bir salıncak
Bir de ikimiz kalsak
Yıldızların altında

Ne keder ne yas olur
Çakıllar elmas olur
Bir kadeh bir tas olur
Yıldızların altında

Ettiğim ah değildir
Bahtım siyah değildir
Buse günah değildir
Yıldızların altında

***5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Koza Yayınları Sayfa 233 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
love
2
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Yorum Yap