Anadolu Bacıları Anadolu Kadınlar Birliği metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 170-171-172-173-174-175 (Millî Kültürümüz Teması)
Anadolu Bacıları Anadolu Kadınlar Birliği Metni Cevapları
Anadolu Bacıları Anadolu Kadınlar Birliği Metni Cevapları Sayfa 170
METNE HAZIRLIK
1. Karşılık beklemeden toplumun yararı için çalışmalar yapan kuruluşlara örnek veriniz.
Cevap: Kızılay, Yeşilay, AKUT, LÖSEV, Türk Eğitim Vakfı, TEMA Vakfı, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı.
2. Siz de toplumun yararına bir kuruluş oluşturmak isteseydiniz bu kuruluş ne gibi çalışmalar yapardı? Düşüncelerinizi paylaşınız.
Cevap: Ben özellikle ihtiyaç sahibi ailelerin sıkıntılarını gidermeye yönelik bir kuruluş oluşturmak isterdim. Özellikle bu tür ailelerin çocuklarının herkesin yararlandığı imkânlara sahip olamamaları beni çok üzüyor. Onun için böyle bir kuruluşta yer almak isterdim.
ANADOLU BACILARI (ANADOLU KADINLAR BİRLİĞİ)
Türk toplumunun önemli bir kurumu olan Ahilikte kadının sosyal ve ekonomik yeri önemlidir. Akla, bilime, sanat, inanç ve ahlaka büyük önem veren Ahilik kurumunun kurucusu Ahî Evran toplumun yarısını oluşturan kadınları da unutmamıştır.
Ahî Evranın eşi Fatma Bacı liderliğinde ilk sivil örgütlenmesi kurulmuştur. “Bacıyan-ı Rum” yani Anadolu Kadınlar Birliğinden önemli tarih yazarlarından Kırşehirli Âşıkpaşazâde de bahseder.
Anadolu Kadınlar Birliği, kadınların sosyal ve ekonomik hayata girmelerini hedefler. Kadınların kendilerine özgü meslek konularında üretim yapmalarından yola çıkarak ahlaklı ve erdemli Türk aile yapısının güçlenmesine katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Anadolu Bacıları Anadolu Kadınlar Birliği Metni Cevapları Sayfa 171
Anadolu Kadınlar Birliği kadın ve genç kızlar için bir eğitim ve üretim kurumuydu. Dönemin Türk kadın ve kızları, bu kurumda, geleneksel el sanatları konusunda mesleki eğitim alıyorlardı. Aynı zamanda bu kurumda görgü ve ahlak eğitimi de önemli bir yer tutmaktaydı. Bu eğitimler sonucunda ortaya ekonomik değeri olan ürünler de çıkıyordu.
Ahilik teşkilatının kurmuş olduğu üretim merkezlerinde, kadınlara ayrılmış çalışma atölyeleri de vardı. Kadınlar bu atölyelerde keçecilik, nakışçılık, örgücülük, hepsinden daha yaygın olarak da kilim ve halı dokumacılığı yapıyorlardı. O dönemde kurulan Kayseri Üretim Merkezi buna örnektir.
Her nakışı bir anlam ifade eden Türkmen halılarının üretiminde ve yaygınlaşmasında Anadolu Kadınlar Birliğinin payı mutlaka vardı.
Anadolu Kadınlar Birliği aynı zamanda bir sosyal yardım kuruluşuydu. Kimsesiz kalan genç kızları korur, gözetir ve meslek sahibi yapardı. Eğitimlerine ve bir aile kurmalarına yardımcı olurdu.
(…)
Ahî Evran’ın eşi Fatma Hatunun gayretleriyle kurulan bu Ahi Kadın Kurumu üyeleri vatan savunmasına katılarak birer özgürlük savaşçısı olmaktan da çekinmemişlerdir.
(…)
Ahi kadınları ister ekonomik mücadele olsun isterse istilacılara karşı mücadelede olsun eşleri ile omuz omuza savaşmışlardır.
1. ETKİNLİK
Anadolu Bacıları Anadolu Kadınlar Birliği Metni Cevapları Sayfa 172
a. Metinde geçen kelimelerin ve kelime grubunun anlamını tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Kelimeleri ve kelime grubunu cümle içinde kullanınız.
Cevap:
Ahilik:
- Tahmin: Bir esnaf kurumu.
- Sözcük Anlamı: Kökleri eski Türk törelerine dayanan ve Anadolu’da yüksek bir gelişim gösteren esnaf, zanaatçı, çiftçi vb. bütün çalışma kollarını içine alan ocak.
- Cümlem: Osmanlı’da esnaflıkla ilgili kurallar Ahilik teşkilatı tarafından belirlenir.
Erdem:
- Tahmin: Güzel davranışlar.
- Sözcük Anlamı: Ahlakın övdüğü iyi olma, alçak gönüllülük, yiğitlik, doğruluk vb. niteliklerin genel adı; fazilet.
- Cümlem: Büyüklerimiz bizden erdemli davranışlar bekler.
Sosyal yardım:
- Tahmin: Toplumdaki ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımlar.
- Sözcük Anlamı: Yoksul kimselere yiyecek, giyecek, yakacak, tedavi ve ilaç sağlanarak yapılan parasız yardım.
- Cümlem: Ülkemizde pek çok aileye sosyal yardım yapılıyor.
Gözetmek:
- Tahmin: Korumak.
- Sözcük Anlamı: Korumak, bakmak, özen göstermek; himaye etmek.
- Cümlem: Abim küçükken beni daima gözetirdi.
b. Öğrendiğiniz kelime ve kelime grubunu anlamlarıyla birlikte “SÖZLÜĞÜM” bölümüne yazınız.
Cevap:
– Ahilik: Kökleri eski Türk törelerine dayanan ve Anadolu’da yüksek bir gelişim gösteren esnaf, zanaatçı, çiftçi vb. bütün çalışma kollarını içine alan ocak
– Erdem: Ahlakın övdüğü iyi olma, alçak gönüllülük, yiğitlik, doğruluk vb. niteliklerin genel adı; fazilet
– Sosyal yardım: Yoksul kimselere yiyecek, giyecek, yakacak, tedavi ve ilaç sağlanarak yapılan parasız yardım
– Gözetmek: Korumak, bakmak, özen göstermek; himaye etmek
2. ETKİNLİK
Soruları metne göre cevaplayınız.
1. Anadolu Kadınlar Birliğinin kuruluş amacı nedir?
Cevap: Kadınların sosyal ve ekonomik hayata girmesidir. Bu yolla da Türk aile yapısını güçlendirmek amaçlanmıştır.
2. Ahilik Teşkilatının kurmuş olduğu üretim merkezlerinde neler üretiliyordu?
Cevap: Geleneksel el sanatları ürünleri özellikle de halı ve kilim üretiliyordu.
3, Anadolu Kadınlar Birliği sosyal yardım kuruluşu olarak neler yapmaktaydı?
Cevap: Kimsesiz genç kızları koruyup gözetip meslek sahibi yapıyordu. Eğitimlerine ve aile kurmalarına yardımcı oluyordu.
3. ETKİNLİK
Anadolu Bacıları Anadolu Kadınlar Birliği Metni Cevapları Sayfa 173
Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazınız. Sorularınızı sınıf arkadaşlarınıza sorunuz.
Cevap:
1. Soru: Anadolu Kadınlar Birliğinde mesleki eğitim yanında başka nasıl eğitimler veriliyordu?
2. Soru: Kadınlar, üretim merkezlerinde halı ve kilim dokumacılığından başka neler öğreniyorlardı?
4. ETKİNLİK
Verilen görsellerden metinle ilgili olanları işaretleyiniz.
Cevap:
5. ETKİNLİK
Anadolu Bacıları Anadolu Kadınlar Birliği Metni Cevapları Sayfa 174
Tarihimize baktığımızda kadınların birçok dönemde, sosyal ve ekonomik hayata katkıda bulunduğunu görürüz, Millî Mücadele Döneminde de kahraman Türk kadını; silah ve cephane üretimi, askerlerin bakımı gibi birçok önemli görevi üstlenmiştir, Mustafa Kemal Atatürk bu konuda: “Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır,” demiştir.
Verilen paragrafı okuyunuz, Sizce Mustafa Kemal Atatürk Türk kadınını çalışmalara neden ortak etmek istemektedir? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Çünkü kadınların erkeklerden daha farklı bir düşünce yapıları vardır. Olayları daha ince düşünebilirler, sezgileri daha güçlüdür. Erkeklere göre daha başarılı oldukları alanlar vardır ve bundan dolayı da mutlaka çalışma hayatının içinde olmaları gerekir.
6. ETKİNLİK
Eğik çizginin kullanım alanlarını okuyunuz. Verilen örneklerle kullanım alanlarını eşleştiriniz.
1. internet adresleri yazılırken kullanılır.
2. Tarihleri yazarken gün ay ve yılın arasında kullanılır.
3. Adreslerde apartman ve daire numaraları arasında kullanılır.
Cevap:
7. ETKİNLİK
Anadolu Bacıları Anadolu Kadınlar Birliği Metni Cevapları Sayfa 175
Verilen görselde, Kurtuluş Savaşı yıllarında cephane hazırlayan kadınlar yer almaktadır. Görselle ilgili duygu ve düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Kurtuluş Savaşı’nda sadece erkekler değil, daha arka planda da olsa kadınlarımız da fedakârca çalışmışlardır. Kadınlarımız bana ne, vatan savunmak erkek işidir, kadın işi değildir diye düşünmemişler; yeri gelmiş cephane üretmişler, yeri gelmiş cephelere kağnılarla cephane taşımışlardır. Bu, benim için duygulandırıcı ve kadınlarımızla gurur duymamızı sağlayan bir durumdur.
MERAKLI BİLGİN, HAYDİ ARAŞTIRMAYA
Hezârfen Ahmet Çelebi ile ilgili araştırma yapınız. Araştırmanızın sonucunu sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Hezârfen Ahmed Çelebi, dünyada ilk kez uçmayı başaran Türk bilginidir. Onyedinci yüzyılda yaşadığı, 1623-1640 yılları arasında saltanat süren Sultan Dördüncü Murad zamanında, uçma tasarısını gerçekleştirdiği ve geniş bilgisinden ötürü halk arasında Hezarfen olarak anıldığı bilinmektedir.
Evinde deneylerle uğraşıp, çeşitli konularda araştırmalar yapan Hezârfen Ahmed Çelebi İsmail Cevheri adlı bir başka Türk bilginini örnek alarak, bugünkü hava taşıtlarının ilkel şeklini gerçekleştirmişti. Kuşların uçuşunu inceleyerek tarihi uçuşundan önce hazırladığı kanatlarının dayanıklılık derecesini ölçmek için, Okmeydanı’nda deneyler yapmış ve bir sabah kıyılarda biriken İstanbul halkının gözleri önünde, Galata kulesinden kendisini boşluğa bırakarak, kanatlarını hareket ettirerek boğazı aşmış ve Üsküdar semtine inmiştir.
Sarayburnu’ndaki Sinan Paşa köşkünden bu durumu seyreden Sultan Dördüncü Murad, Hezârfen Ahmed Çelebi ile önce çok yakından ilgilenmiş, ancak bu derece bilgili ve becerikli bir adamın varlığından kuşkuya düşerek onu Cezayir’e sürgün etmiştir. Hezârfen Ahmed Çelebi orada vefat etmiştir.
***Anadolu Bacıları Anadolu Kadınlar Birliği metni cevapları Sayfa (170-171-172-173-174-175) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap