Olimpiyat Oyunları metni cevapları ve soruları, Koza Yayınları 5. sınıf Türkçe kitabı Sayfa 171-172-173-174-175-176 (Sağlık ve Spor Teması)
Olimpiyat Oyunları Metni Cevapları
Olimpiyat Oyunları Metni Cevapları Sayfa 171
HAZIRLIK
Aşağıda görselleri verilen spor dallarının adlarını söyleyiniz. İlgi duyduğunuz bir spor dalı varsa bu dalla ilgili bildiklerinizi söyleyiniz.
Cevap: 1. Futbol, 2. Sırıkla atlama, 3. Masa tenisi, 4. Tekvando, 5. Gülle atma
Benim en çok ilgi duyduğum spor voleyboldur. Voleybol 6 kişilik iki takım arasında oynanır. Topu file üzerinden rakip takımın sahasına geçirerek sayı kazanmaya dayalıdır. 3 set kazanan takım maçı da kazanmış olur. Setler ise 25 sayıdır.
Metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.
OLİMPİYAT OYUNLARI
Olimpiyat Oyunları’nın geçmişi, binlerce yıl önce Eski Yunan’da yapılan festivallere dayanıyor. Bu festivallerden ilki Elis kentindeki Olympia bölgesinde yapılmış. Sonra da gelenek hâline gelmiş. Yarışma için diğer Yunan kentlerinden Olympia’ya çok sayıda atlet gelirmiş. Zaman geçtikçe festival sporları arasına cirit atma, uzun atlama, disk fırlatma, güreş, at arabası yarışları gibi yeni dallar eklenmiş. Eski Yunan’da uzun yıllar boyunca düzenlenen festivallere MÖ 393 yılında son verilmiş.
Modern Olimpiyat Oyunları’nın ilki, 1896 yılında Yunanistan’ın başkenti Atina’da Fransız eğitimci ve tarihçi Pierre de Coubertin’in (Piyer dö Köbertin) öncülüğünde düzenlendi. De Couber- tin aynı zamanda Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni kurdu. Olimpiyat Oyunları’yla ilgili çeşitli gelenekler var. Bunların belki en ilginç olanı olimpiyat ateşi. Olimpiyat ateşi, Olimpiyat Oyunları’nın ilk gününde olimpiyat alanında yakılır ve kapanış töreninde söndürülür. Olimpiyat alanındaki ateşi yakmak için Yunanistan’daki Olympia’dan meşaleyle getirilen ateş kullanılır. Meşalenin yolculuğu kimi durumlarda aylar sürer. Meşale, yolculuğun büyük bölümünde sporcular, sanatçılar, öğrenciler gibi pek çok kişi tarafından elden ele geçirilerek taşınır. Olimpiyat Oyunları’nın sloganı olan”Citius, Altius, Fortius”Türkçede”daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü”anlamına geliyor. Bu slogan ilk kez 1924 Paris Olimpiyat Oyunları’nda kullanılmış.
Hem yaz hem de Kış Olimpiyat Oyunları’nın hemen ardından düzenlenen bir etkinlik daha var. Paralimpik Oyunları adı verilen bu etkinlikte de engelli sporcular yarışıyor. Tenis, yüzme, atletizm, bisiklet, voleybol, okçuluk Paralimpik Oyunları’nda yer alan spor dallarından birkaçı.
1. ETKİNLİK
Olimpiyat Oyunları Metni Cevapları Sayfa 172
Aşağıda metinde geçen bazı kelimelerin anlamları verilmiştir. Anlamları, ilgili oldukları kelimelerle eşleştiriniz.
FESTİVAL-DİSK-MEŞALE-OLİMPİYAT-ULUSLARARASI-PARALİMPİK OYUNLARI
Cevap:
b. Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanarak yazınız.
Cevap:
– Festival: Yazın memlekette çilek festivaline katıldık.
– Disk: Sporcu, diski tam 50 metre uzağa fırlattı.
– Olimpiyat: Olimpiyat meşalesi Tokyo’ya doğru yola çıktı.
– Uluslararası: Ülkemizi uluslararası alanda temsil etmek istiyorum.
– Paralimpik oyunları: Futbol takımımız paralimpik oyunlarda şampiyon oldu.
c. Metinde geçen spor terimlerini belirleyiniz. Bunları birer cümlede kullanarak defterinize yazınız.
Cevap:
– Olimpiyat oyunları: Mete Gazozcu, olimpiyat oyunlarında altın madalya kazandı.
– Cirit atma: Cirit atma sporu ülkemizde de yapılmaktadır.
– Uzun atlama: Olimpiyatta uzun atlama dünya rekoru kırıldı.
– Disk fırlatma: Disk fırlatma sporu güçlü olmayı gerektirir.
– Güreş: Güreş bizim ata sporumuzdur.
– At arabası yarışları: At arabası yarışları, günümüzde olimpiyatlarda yer almamaktadır.
– Paralimpik oyunları: Paralimpik oyunları, olimpiyatlardan hemen sonra yapılır.
– Tenis: Tenis sporu kortta oynanır.
– Yüzme: Derya Büyükuncu, yüzme sporunda önemli bir isimdir.
– Atletizm: Ülkemiz atletizm dalında çok iyi durumda değil.
– Bisiklet: Antalya’da çok güzel bisiklet parkurları var.
– Voleybol: Voleybol Kadın Milli Takımı’mız dünya şampiyonu oldu.
– Okçuluk: Ülkemiz okçuluk sporunu geliştiriyor.
2. ETKİNLİK
Olimpiyat Oyunları Metni Cevapları Sayfa 173
Okuduğunuz metinde geçen kelimelerden bazıları aşağıda verilmiştir. Bu kelimeleri alt sıradaki eş anlamlılarıyla eşleştiriniz.
yıl-hâl-kent-festival-etkinlik-yarışma-şehir-sene-faaliyet-durum-şenlik
Cevap:
3. ETKİNLİK
Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
Cevap:
Metnin konusu: Olimpiyat oyunlarının geçmişi
Metnin ana fikri: Olimpiyat oyunlarının geçmişi çok eskilere dayanır.
4. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Olimpiyat oyunlarının geçmişi nereye dayanmaktadır?
Cevap: Olimpiyat Oyunları’nın geçmişi, binlerce yıl önce Eski Yunan’da yapılan festivallere dayanıyor.
Modern olimpiyat oyunları ilk kez nerede ve hangi tarihte düzenlenmiştir?
Cevap: Modern Olimpiyat Oyunları’nın ilki, 1896 yılında Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenmiştir.
Olimpiyat ateşi nasıl taşınır?
Cevap: Meşale, yolculuğun büyük bölümünde sporcular, sanatçılar, öğrenciler gibi pek çok kişi tarafından elden ele geçirilerek taşınır.
Olimpiyat oyunlarının sloganı nedir?
Cevap: Olimpiyat Oyunları’nın sloganı “Citius, Altius, Fortius”tur. Bu ifade, Türkçede “daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü” anlamına gelmektedir.
Paralimpik Oyunları’nda yer alan spor dalları nelerdir?
Cevap:
5. ETKİNLİK
Olimpiyat Oyunları Metni Cevapları Sayfa 174
Olimpiyat Oyunları” metnini tür ve biçim yönünden “Sağlık ve Spor” teması içinde yer alan “Mavi Eşofmanlı Adam” metniyle karşılaştırınız.
Cevap: Tenis, yüzme, atletizm, bisiklet, voleybol, okçuluk gibi sporlar yer alır.
OLİMPİYAT OYUNLARI:
Tür: Bilgilendirici metin
Biçim: Düzyazı
MAVİ EŞOFMANLI ADAM:
Tür: Hikâye
Biçim: Düzyazı
6. ETKİNLİK
Metne ait görselleri inceleyiniz. Bu görsellerin metni yeterince destekleyip desteklemediğini nedenleriyle yazınız.
Cevap: Bence görseller metni yeterince desteklemektedir. Çünkü metinde olimpiyat meşalesi ve paralimpik oyunlardan çok bahsediliyor.
7. ETKİNLİK
Olimpiyat Oyunları Metni Cevapları Sayfa 175
a. Karşılaştırma ve duygu belirten ifadelerle ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyunuz.
Herhangi bir düşünceyi açıklamak için iki varlık, iki kavram arasındaki benzerlik ya da karşıtlıkların belirtildiği ifadelere karşılaştırma denir. Süleymanoğlu ikinci denemesinde birincisinden daha büyü/c bir ağırlık kaldırdı.” cümlesinde Naim halteri ikinci kez kaldırışı birincisiyle karşılaştırılarak anlam güçlendirilmiştir. Şaşırma, kaygı, korku, küçümseme, sevgi, özlem… gibi duyguları anlatan ifadelere duygu belirten ifadeler denir. “Bu kadar zamandır hastanedeyim bir kere bile ziyaretime gelmedi.” cümlesi duygu bakımından incelendiğinde “sitem” anlamı taşımaktadır.
Cevap:
b. Karşılaştırma ve duygu belirten ifadelerle ilgili örnek cümleler yazınız. Cümlelerdeki karşılaştırma unsurlarını ve duyguları söyleyiniz.
Cevap:
Karşılaştırma cümlelerim:
– Kütahya, Bursa’dan daha soğuk bir şehirdir. (Kütahya ve Bursa soğukluk yönünden karşılaştırıldı)
– Bu sınav ilkine göre zordu. (İki sınav, zorluk yönünden karşılaştırıldı.)
– Portakal limon kadar ekşi değildir. (Portakalla limon ekşilik yönünden karşılaştırıldı.)
Duygu belirten ifadelerle ilgili cümlelerim:
– Ah memleketim, şimdi sen ne kadar da güzelsindir! (Özlem)
– Yeter artık, hemen ödevini bitir! (Öfke)
– Oh, nihayet sınavlar bitti. (Rahatlama)
8. ETKİNLİK
Metinden alınan aşağıdaki paragrafı okuyunuz. Sıra arkadaşınızla iş birliği yaparak Olimpiyat Oyunları için iki slogan üretip yazınız.
Olimpiyat Oyunları’nın sloganı olan “Citius, Altius, Fortius” Türkçede daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü” anlamına geliyor. Bu slogan ilk kez 1924 Paris Olimpiyat Oyunları’nda kullanılmış.
Cevap:
– Spor barıştır.
– Tüm Dünya burada.
9. ETKİNLİK
Olimpiyat Oyunları Metni Cevapları Sayfa 176
a. Aşağıda verilen haberi okuyunuz, görseli inceleyiniz.
Olimpiyatlar sona erdi: İşte Türkiye’nin karnesi
2020 Tokyo Olimpiyatlarımda Türkiye 13 madalya kazandı.
Türkiye, Tokyo 2020’de ilk 14 günde okçulukta Mete Gazoz ile altın, karatede Eray Şamdan ile gümüş madalya kazandı. Tekvandoda Hakan Reçber ile Hatice Kübra Ilgün, güreşte Rıza Kayaalp, Yasemin Adar ve Taha Akgül, jimnastikte ise Ferhat Arıcan, karatede Ali Sofuoğlu ve Merve Çoban, bronz madalya kazandı. Oyunların 15. gününde ise iki kadın millî boksörden madalya geldi. Boksta önce 51 kiloda Buse Naz Çakıroğlu gümüş madalya kazanırken, sonrasında 69 kiloda da Busenaz Sürmeneli altın madalyaya ulaştı.
b. Haber metninde adı geçen altı çizili spor dallarını inceleyiniz. Bu spor dallarını daha önce duydunuz mu? Bu sporlardan hangisini ya da hangilerini yapmak isterdiniz? Siz de olimpiyatlarda ülkenizi temsil etmek ister miydiniz? “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında edindiğiniz bilgilerden faydalanarak arkadaşlarınızla konuşunuz. Konuşmalarınızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.
Cevap: Evet bu spor dallarının hepsini daha önce duymuştum. Bu sporlardan okçuluk ve karateyi yapmak isterdim. Ülkemi olimpiyatlarda temsil ederek altın madalya kazanmak hatta olimpiyat rekoru kırmak isterdim.
10. ETKİNLİK
Olimpiyatlarda başarılı olan sporcularımızı düşününüz. “Madalya kazanmak için neler yapmış, nasıl çalışmış olabilirler? Sizce başarılarının sırrı sadece antrenman yapmak mıdır? Bir sporcunun kişilik özellikleri neler olmalıdır?” sorularından hareketle defterinize bir hikâye yazınız. Yazdıklarınızda anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanınız. Yazarken doğruluğundan emin olmadığınız sözcükler için yazım kılavuzundan faydalanınız.
Cevap: Madalya kazanmak hele de olimpiyatlar gibi en üst seviyede bir turnuvada madalya kazanmak, bir de altın madalyaysa çok büyük bir başarıdır. Aynı zamanda çok zor elde edilen bir başarıdır. Madalya kazanan sporcular bunu tabii ki de yaptıkları düzenli ve zorlu antrenmanlara borçludur ama sadece antrenmanla olacak bir şey de değildir bu. Başarı kazanmak isteyen bir sporcunun en üst seviyede disiplinli olması gerekir. Düzenli antrenmanların yanında düzenli ve dengeli beslenme, düzenli bir uyku düzeni, diğer insanlarla sağlıklı ilişkiler, moral motivasyon ve öz güven de başarı için çok önemlidir.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Uykunun insan üzerindeki etkileri hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız.
Cevap: İnsan gün içinde pek çok aktivitenin içindedir. Okula gitmek, ders görmek, ödev yapmak, yolculuk yapmak veya çalışanlar için işe gitmek, işte bedensel ve ruhsal anlamda yorulmak, stres yaşamak… Tüm bunlar insanı yorar ve insanın dinlenmeye ihtiyacı olur. Bu dinlenme de ancak düzenli ve yeterli bir uykuyla olur. Bir sonraki güne, o günün aktivitelerine hazır hâle gelmek için mutlaka yeterli bir uyku lazımdır. Yoksa insan, gün içinde yaptıklarını verimli yapamaz, kendisini sürekli yorgun hisseder. Bunun için bir insanın her gün mutlaka en az sekiz saat uyuması gerekir. Bu uykunun da vücudun gerekli hormonları salgılayabileceği zaman dilimi içinde olması gerekir yani uykuyu çok geç saatlere bırakmamak gerekir.
***Olimpiyat Oyunları metni cevapları Sayfa (171-172-173-174-175-176) hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Çok güzel
çok güzel