7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 16 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 16
1. YÜRÜYEN KÖŞK AĞACI / YALOVA
Atatürk, 1930 yılında Yalova’dan geçerken başlığa konu olan ağacı beğenip bu çınarın yanına bir köşk yaptırır. İlerleyen zamanda ağacın dallarının köşkün çatısına zarar vermesi üzerine ise çınarın kesilmesi önerileri Atatürk tarafından reddedilir ve köşk tren rayları üzerinde ileri taşınır. O günden sonra da ismi ”Yürüyen Köşk” olarak kalır.
2. ZEYTİN AĞACI / HATAY
Başlığa aldanıp Hatay’ın Payas ilçesindeki ağacın alelade bir zeytin ağacı olduğu düşünmeyin. Çünkü 1350 yıllık bu zeytin ağacı meyve vermeye devam ediyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de kendine yer bulmuş kadim ağaç, çok geniş ve değişik görünümlü gövdesiyle ilgi çekmeye devam ediyor.
3. UYUYAN AĞAÇ/ İSTANBUL
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Araştırma Ormanı’nda yer alan bu anıt ağaç, görünümüyle diğerlerinden ayrılır. Kimilerinin ahtapotu andıran gövdemsi kollarından ötürü ahtapot çınar dediği kimilerinin ise yere doğru uzanan dallarından dolayı uyuyan çınar olarak nitelendirdiği ağaç 600 yaşın üzerindedir.
4. ULU ÇINAR/ ISPARTA
1200’lü yıllarda dikildiği tahmin edilen anıtsal çınarın boyu 6 metre, gövde çevresi 10,25 metre, çapı 3,26 metre, ağacın dal genişliği ise 7,50 metre ile 15,80 metre arasında değişmektedir. Kentte “Çınaraltı” olarak bilinen bu yer, insanların buluştuğu ve oturup sohbet ettiği önemli bir merkezdir.
5. İNKAYA ÇINARI / BURSA
Adını Osmanlı Devleti’nin ilk köylerinden biri olan İnkaya köyünden almıştır. 600 yıllık tarihi çınar muhteşem görünümü ile dünyaca ünlüdür. Çapı 3, yüksekliği ise 35 metre olan bu anıt ağaç, 13 ana kola sahiptir. Dalların kalınlığı 3-4 metreyi bulan çınar, 9,2 metrelik çevresiyle Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biridir. İnkaya Çınarı, Bursa’ya yolu düşen yerli ve yabancı turistlerin uğramadan geçmediği önemli bir semboldür.
6. PORSUK AĞACI / ZONGULDAK
Anadolu tarihine tanıklık etmiş porsuk ağacı, 4113 yaşındadır. Zonguldak’ın Gümeli Tabiat Anıtı’nda bulunan ağaç, dünyanın en yaşlı porsuk ağacı ve Türkiye’nin en yaşlı ağacı unvanına sahiptir. Yemyeşil yapraklarıyla çamı andıran porsuk ağacının boyu 25,5 metre ve çevresi 7 metre 70 santimetredir. Sadece Zonguldak’ın değil, Türkiye’nin önemli değerleri arasına giren “Gümeli Porsuğu”, kente gelen ziyaretçilere tanıtılıyor.
7. AMBAR KATRAN/ANTALYA
Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarından biri olan Ambar Katran bir sedir ağacıdır. İhtişamlı gövdesiyle halk arasında “ambar gibi ağaç” dendiği ve katran çıkarılan bir ağaç olduğu için bu adı almıştır. 2300 yılın üstünde yaşa sahip olan ağacın dünyanın en yaşlı sedirlerinden biri olduğu düşünülüyor. Dibek Tabiatı Koruma Alanı’nda bulunan sedir ağac
Cevap:
***7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları MEB Yayınları 5. Ünite Sayfa 16 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap