7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 3 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 3
ALTI ŞAPKALI BAKIŞ AÇIŞI
Okulda 7. sınıf öğrencilerinin katıldığı bir panel düzenlenmiştir. “Son Yıllarda Türkçenin Batı Dillerinin Etkisinde Kalması” konulu panelde söz alan öğrencilerin konuyla ilgili fikirleri aşağıda belirtilmiştir. Öğrencilerin konuşmalarında bulunan amaç-sonuç, sebep-sonuç, koşul-sonuç cümlelerinden birer örnek seçip aşağıdaki boşluklara yazınız.
ERKAN: “Dilimizin yok olacağını düşünmüyorum. Dilimizin yabancı dillerin etkisinde olmasına fazla tepki veriliyor. Dünyada bir dilin diğer diller üzerinde baskın olması her dönemde karşılaşılan bir durumdur. Dilimizin Batı dillerinin özellikle İngilizcenin etkisinde olması çok normaldir aslında. İnternet sayesinde dünyadaki herkesin birbiriyle haberleşebildiği bir ortamda ortak bir dilin kullanılması kötü karşılanmamalıdır. Bu durum bilgiye ulaşmak açısından bir avantaj ve dilde zenginlik olarak görülmelidir.”
GÜL: ”Dilimizin son durumu içler acısı. Dil bağımsızlığın sembollerinden biridir. Yabancı dillerin saldırısı altında kalan dilimiz, nesiller boyunca daha az kullanılacağı için yok olma tehlikesi içinde olacaktır. Milletimiz yabancı sözcükler olmadan derdini anlatamayan insanlara dönüşecektir. Bir millet dilini kaybederse bağımsızlığını da kaybedip yok olmaya mahkûmdur. Gidişata bakılırsa kendimizi buna hazırlamalıyız.”
CEYDA: “Şunu açıkça söylemek gerekiyor ki geçmiş dönemlerde Arapça ve Farsçanın etkisinde kalan Türkçenin son dönemlerde de Batı dillerinin etkisi altında kaldığı görülmektedir. Bu durum kültürümüzün en önemli parçası olan dilimizi fazlasıyla etkilemektedir. Türk Dil Kurumunun güncel Türkçe Sözlüğü’nde 111 bin 27 kelime bulunuyor. Bunun 14 bin 981’i yabancı kökenli. Objektif olursak dilimize yerleşmiş olan yabancı sözcüklerin hepsini çıkarmak mümkün değildir.”
ALİ: “Dünyadaki bütün milletlerin dillerinde az ya da çok başka dillerden gelip yerleşmiş sözcükler vardır. Gelişen dünyanın ve teknolojinin etkisiyle bizim dilimizde de son yıllarda Batı kaynaklı dillerin etkisi görülmektedir. Doğru olan tutum ise dilimize yeni girmiş sözcüklerin yerine Türkçesi olanları kullanmaktır. Toplumun her kesimi bu konuyla ilgili aynı hassasiyeti gösterecektir. Devletin denetleyici mekanizmalarıyla bu konu kontrol altına alınacaktır. İnsanların doğru yönlendirilmesi hususunda en etkili araçlardan olan eğitimin ve medyanın gücünden yararlanılacaktır. Telaşa kapılmadan doğru kararlar verilerek bu durum aşılacaktır.”
ESRA: ”Türkçenin geleceğini düşünüp yeni öneriler geliştirmeliyiz. Çocukların ana dilini doğru öğrenmesi, konuşup yazması için özel merkezler kurularak ailede ve okulda eğitim verilmesi sağlanmalıdır. Bu konuda filmler çekilmesi, yarışmalar ve tiyatro oyunları düzenlenmesi teşvik edilmelidir. İş yerlerine Türkçe isimler verilmeli, medyada Türkçenin önemi vurgulanmalıdır. Bizim de diğer ülkelerde olduğu gibi üniversitelerde eğitim dilimiz, ana dilimiz olmalı fakat yabancı diller de öğrencilere sistemli ve mükemmel bir şekilde verilmelidir. Hatta ilgili ve yetenekli öğrenciler dil öğrenimi için bir dönem yurt dışına gönderilmelidir.”
SELÇUK: “Benim güzel dilim…Türkçem…Bu dünyada Türkçe gibi başka bir dil var mı? En eski dillerden biri olan dilimiz mükemmel bir sisteme, anlam zenginliğine ve dil bütünlüğüne sahiptir. Böyle bir dilimiz olduğu için çok şanslıyız. Gençlerin özentiyle sürekli yabancı sözcükleri kullanması, tabelalarda artık hiç Türkçe isimlere rastlanmaması ne kadar üzüntü verici. Bu konuda millet olarak daha duyarlı olmalı, el ele verip bu mücadeleyi kazanmalıyız.”
Cevap:
AMAÇ-SONUÇ: Çocukların ana dilini doğru öğrenmesi ve doğru konuşması için özel merkezler kurularak ailede ve okulda eğitim verilmesi sağlanmalıdır.
SEBEP-SONUÇ: Yabancı dillerin saldırısı altında kalan dilimiz, nesiller boyunca daha az kullanılacağı için yok olma tehlikesi içinde olacaktır.
KOŞUL-SONUÇ: Bir millet dilini kaybederse bağımsızlığını kaybedip yok olmaya mahkûmdur.
***7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları MEB Yayınları 1. Ünite Sayfa 3 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.
Yorum Yap