Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 11

7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 11 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları

7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları

7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 11 

ORHUN KİTABELERİ (KÖK TÜRK ABİDELERİ)
Yasemin Öğretmen, öğrencilerinden Orhun Kitabeleri hakkında araştırma yapmalarını istemiştir. Öğrenciler buldukları bilgileri sınıfta paylaşmışlar ve Kül Tigin Kağan, Bilge Kağan, Tonyukuk’u dramatize etmişlerdir.

Ben Kül Tigin1 Kağan’ım. Abim Bilge Kağan’ın kağan olmasında ve devletin güçlenmesinde önemli katkılarım olmuştur. Abim minnetini göstermek için 732′ de bu kitabeyi benim adıma yaptırmıştır.
Ben Bilge Kağan’ım. Benim kağanlığım zamanında II. Kök Türk Devleti, en güçlü ve huzurlu dönemini yaşamıştır. Oğlum Tengri Kağan, 734 yılında bu kitabeyi diktirerek adımı ölümsüzleştirmiştir.
Ben bilgi ve tecrübelerimle Kök Türk kağanlarına uzun yıllar vezirlik yapan büyük devlet adamı, komutan, tarihçi ve yazar Tonyukuk’um. Kalıcı bir iz bırakmak için bu kitabeyi 727 yılında kendi adıma diktirdim.

Kerem: “Orhun Kitabeleri, 8.yy.da Kök Türkler Dönemi’nde yazılan Türk dilinin ve tarihinin en eski metinleridir. Bu kitabelere aynı zamanda Kök Türk Abideleri de denilmektedir. Türkçenin ilk yazılı örnekleri sayılan bu yazıtlarda Türk adı ilk kez kullanılmıştır.”
Seçil: ”Bu yazıtlar2, günümüzde Moğolistan sınırları içerisinde bulunmaktadır. Orhun Nehri kıyısında altı yazıt bulunmuştur ama Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk bu yazıtlar içinde en önemlileridir.”
Esra: ”Yazıtlardan Kül Tigin ve Bilge Kağan birbirine yakın bölgede yer almaktadır ancak Tonyukuk yazıtı bu yazıtlardan uzak bir bölgededir. Lakin aynı dönemde dikilip aynı konuları işlediğinden üçü de Orhun Kitabeleri olarak değerlendirilmiştir.”
Arzu: ”Kül Tigin ve Bilge Kağan yazıtlarını yeğenleri Yolluğ Tigin yazmıştır fakat Tonyukuk yazıtını bizzat kendisi yazmıştır. Atalarımızın sesini duyuran, Türklere vasiyetlerini ulaştıran bu yazıtlar, Türk kültürü ve devlet yönetimiyle ilgili önemli bilgiler içermektedir. Bununla birlikte hitabet ve anı türünde yazılmış ilk örnekler olması bakımından da önemlidir.”
Murat: ”Orhun Kitabeleri, Türklerin ilk alfabesi olan 38 harften oluşan Kök Türk alfabesi ile yazılmıştır. Yazıtlar, 1889 yılında keşfedilmiş ne var ki metinler dil bilimciler tarafından birkaç yıl sonra çözümlenip okunabilmiştir.”
Belgin: ”Kitabelerde Türklerin siyasi, sosyal ve ekonomik yaşayışlarının yanı sıra bağımsızlıklarını kazanmak için yaptıkları mücadeleler ve yönetim anlayışları da anlatılmıştır. Ayrıca Türk milletinin diğer milletlerden gelecek tehlikelere karşı daima uyanık olmaları gerektiği de vurgulanmıştır. Sonuç olarak Orhun Kitabeleri; Türklerin diline, tarihine, kültürüne ve devlet yönetimine ışık tutan eşsiz bir kaynaktır”

Cevap:

***7. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları MEB Yayınları 1. Ünite Sayfa 11 hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilir, emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap